مراقبت های قبل و بعد از پی آر پی زانو : درمان با پلاسمای غنی از پلاکت، که به عنوان درمان PRP نیز نامیده میشود، یک روش درمانی است که در آن تلاش میشود تا از خواص درمانی طبیعی خون خود بیمار برای ترمیم غضروف، تاندونها، رباطها یا حتی استخوانهای آسیب دیده در ناحیه زانو استفاده گردد. تعداد زیادی از مردم، برای درمان بسیاری از بیماریها، از جمله آرتروز زانو، تورم زانو و آسیب وارده به تاندون زانو، به درمان با تزریق پیآرپی، روی میآورند. این مقاله نحوه عملکرد روش درمانی تزریق PRP برای رفع مشکلات زانو و اینکه آیا این یک روش موثر هست یا خیر، چه کسانی میتوانند تزریق پیآرپی را برای درمان زانوی خود در نظر بگیرند، مراقبتهای پس از این درمان و عوارض جانبی PRP درمانی برای زانو را توضیح میدهد با سل تک بیوژن همراه باشید.
PRP زانو چیست؟
پی آر پی زانو و یا (Platelet Rich Plasma) یک روش درمانی جدید برای بهبود آسیبهای زانو است. PRP حاوی مقادیر زیادی پلاکت است. پلاکت بخشی از خون است که با وجود فاکتورهای رشد و پروتئین، در بازسازی و ترمیم بافت آسیب دیده، بهبود عملکرد مفصل و عضلات و کاهش درد محل آسیب، بسیار تاثیرگذار است. در این روش از پلاکتهای خون بیمار استفاده میشود. بنابراین یک درمان بسیار ایمن بدون بروز واکنشهای آلرژی و انتقال هر گونه بیماری است.
کاربردهای پی آر پی زانو چیست؟
پی آر پی زانو نسبت به سایر روشهای تزریقی نتایج بسیار موثرتری را به همراه دارد و در بسیاری از موارد نیاز به عمل جراحی و تعویض مفصل زانو را به تاخیر میاندازد. از این تکنیک برای کمک به بیمارانی که دچار التهاب مفصل و آرتروز زانو شدهاند، افرادی که تاندون آنها دچار کشیدگی و آسیب شده است، ناپایداری و کشیدگی زانو استفاده میشود. از پلاسمای غنی از پلاکت علاوه بر مفصل زانو برای درمان سایر مفاصل نیز استفاده میشود که عبارتند از:
- بی ثباتی مفاصل مختلف
- آسیب در مفصل شانه، آرنج و سایر مفاصل
- سندرم تونل کارپال
- پیچ خوردگی و کشیدگی
- درمان آرتروز در مفاصل مختلف
- درد مزمن در مفاصل
- درمان انواع بیماریهای اسکلتی عضلانی
- فشار و پارگی روتاتورکاف
- صدمات رباط صلیبی قدامی
- صدمات و درد در ناحیه گردن و کمر
- تاندونوز (آرنج تنیس)
- تاندونیت و پیچ خوردگی رباط
- درد مزمن زانو
- کشیدگیهای عضلانی
مراقبت های قبل و بعد از پی آر پی زانو
درمانهای تزریق پلاسمای سرشار از پلاکت و تزریق سلولهای بنیادی مسیری مطمئن، طبیعی و تاثیرگذار برای بهبودی درد و مشکل پا و مچ پا هستند. اگر بیماران تمایل به جستجوی این درمانها داشتید، اطمینان حاصل کنید که با انجام دادن این توصیه ها، از کاربردهای زیاد این تکنیک بهبود دهنده زندگی بهرهمند شوید.
استفاده از ابزارهای کمکی برای پیادهروی
استفاده از وسایل کمکی برای پیاده روی همچون عصا یا واکر در حین پروسه بهبودی 2 هفتهای پس از تزریق PRP پیشنهاد میشود. در حین این زمان، مقداری درد و تورم طبیعی می باشد، بنابراین حفظ تعادل در قسمت تحت درمان بدون کمک عصا دشوار می باشد. گاهی دور از فکر نیست که نشود زانو را حرکت داد، زیرا امکان دارد ناحیه آسیبدیده با پوشش فشاری یا زانوبند پوشـانده شـده باشد.
استفاده از عصا در راه رفـتن و انجام فعالیتهای عادی کمک زیادی خواهد کرد. آنها همینطور خواهند توانست تعادل را بوجود آورند و وزن مفصل ها یا رباطهای آسیب خورده را حفظ نمایند تا بتوان بهبودی به آرامی بدست آورد. برای اینکه از انواع آسیب های زانو رهایی پیدا کنید و به راحتی و بدون درد راه بروید توصیه خواهیم کرد زیر نظر پزشک متخصص ورزش کنید.
کمک گرفتن از کمپرس سرد یا گرم روی قسمت درمان شده
مراقبت های بعد از پی آر پی زانو با کاهش شدید فعالیتهای روزانه
به غیر از پیادهروی، معمولا به بیماران پیشنهاد خواهد شد که بعد از تزریق پی آر پی از کارهای سنگین دیگر پرهیز کنند. ایده آل می باشد که مفاصل تحت جراحی پی آر پی برای چندین هفته استراحت نمایند. انجام ورزش یا کارهایی که امکان دارد آنها را تحت فشار قرار دهد باید محدود نمود. احتمالا بشود در عرض 2 الی 3 هفته بعد از درمان، ورزشهای کم تاثیر همچون یوگای آهسته، پیادهروی با سرعت زیاد و حرکات کششی انجام داد. کارهای سبک همچون دویدن، دوچرخه سواری و شنا را معمولا پس از هفته چهارم الی ششم باید انجام داد.
برخی از مراقبت های بعد از پی آر پی زانو
همان طور که نخست اشاره کردیم این تکنیک درمانی از امن ترین تکنیک هایی می باشد که استفاده می شود، با این وجود برای رسیدن به نتایح بهتر پیشنهاد خواهد شد تا به مراقبت های بعد از پی آر پی زانو توجه بیشتری کنید؛ این مراقبت ها عبارت اند از:
- تا 1 هفته پیش و پس از پی آر پی از استعمال دخانیات، الکل و هر نوع مواد مخدر پرهیز نمایید.
- بعد از عمل به مدت 48 ساعت از آرایش کردن پرهیز نمایید.
- پس از انجام جراحی از مصرف داروهای رقیقکننده ی خون همچون وارفارین، آسپیرین، ویتامین C و E خودداری نمایید.
- اصلا ناحیه تزریق را ماساژ ندهید.
- برای پیشگیری و کاهش حجم کلبودی تا 2 روز از کمپرس یخ استفاده نمایید.
- توجه نمایید که در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرید.
- از استحمام کردن در روز های نخست پرهیز نمایید.
- برای 2 هفته حتما از کرم ضد افتاب استفاده نمایید.
- از انجام هر مورد ورزش سنگین پرهیز نمایید
- پس از درمان از مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی پیشگیری نمایید، زیرا این دارو ها خواهد توانست ماندگاری درمان را پایین آورد.
- امکان دارد تا چند روزی راه رفتن برای شما اذیت کننده باشد، برای پیشگیری از فشار به زانو از یک اهرم کمک کننده استفاده نمایید.
ضرورت استراحت بعد از پی آر پی زانو
پزشکان به بیماران توصیه می کنند روزی که تزریق پی آر پی را انجام می دهند، آن روز را فقط استراحت کنند. طی دو روز بعد آن نیز این روند را ادامه دهند. همچنین پیشنهاد می شود مفصلی را که تزریق داشته برای استفاده از آن محدودیت قائل شوند و استراحت بعد از پی آر پی زانو را در نظر داشته باشند. اما پزشکان معتقدند که باید فعالیت را داشته باشید و نه این که به صورت کل فعالیت خود را تعلیل کنید، هر چند که باید آن ها را کمتر کنید. این مسئله باعث می شود اجازه جذب مواد تزریق شده به مفصل توسط بافت های اطراف داده شود و همچنین زمینه را برای ریکاوری مهیا می کند.
مدت زمانی که طول می کشد بهبودی پس از پی آر پی زانو یا ریکاوری صورت گیرد، سریع بوده و زیاد طولانی نخواهد بود. اما توجه داشته باشید برای این که به روند ریکاوری کمک کنید حتما استراحت بعد از پی آر پی زانو را جدی بگیرید. پس از این که 3 تا 7 روز سپری شود درد و تورم در ناحیه ای که تزریق انجام گرفته کم می شود. گذشت سه تا چهار هفته، باعث کم شدن میزان قابل توجهی از درد محل تزریق خواهد شد. همچنین وقتی سه تا شش ماه از تزریق پی آر پی گذشت، آسیب هایی که در مفصل وجود دارند، بهبود می یابند و این باعث افزایش عملکرد زانو می شود.
بعد از پی آر پی زانو knee PRP چه زمانی خوب می شویم ؟
زمان بهبودی پس از تزریق پی آر پی زانو می تواند بسته به عوامل مختلفی از جمله وسعت وضعیت زانوی تحت درمان، سلامت کلی فرد و پاسخ درمانی بدن او متفاوت باشد.
در حالی که تزریق پی آر پی زانو knee PRP به طور کلی ایمن و کم تهاجم در نظر گرفته می شود، مهم است که توجه داشته باشید که بهبودی هر فرد ممکن است متفاوت باشد. در بیشتر موارد، پس از تزریق پی آر پی زانو، بیماران ممکن است کمی ناخوشی و درد یا تورم در محل تزریق را تجربه کنند. این یک پاسخ طبیعی به تزریق است و معمولاً در عرض چند روز فروکش میکند.
به طور کلی توصیه می شود از فعالیت های سنگین خودداری کنید. برای مدت کوتاهی پس از تزریق به بدن اجازه استراحت و بهبودی بدهید.
زمان بهبودی کامل می تواند از چند هفته تا چند ماه متغیر باشد.
پیروی از دستور العمل های پس از تزریق پی آر پی زانو knee PRP که توسط پزشک ارائه شده است ضروری است. این نسخه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
1. استراحت و فعالیت های محدود:
معمولاً توصیه می شود از کار هایی که فشار بیش از حد به زانو وارد می کنند، مانند ورزش های با ضربه زیاد یا بلند کردن اجسام سنگین، برای مدت مشخصی دوری کنید.
فرآیند بازسازی :
2. فیزیوتراپی: پزشک شما ممکن است جلسات فیزیوتراپی را برای کمک به تقویت زانو، بهبود دامنه حرکتی و بهبودی توصیه کند. فیزیوتراپی می تواند نقش حیاتی در روند توانبخشی پس از تزریق PRP زانو داشته باشد.
3. مدیریت درد: درد یا ناراحتی خفیف تا متوسط ممکن است پس از تزریق PRP تجربه شود. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است داروهای مسکن تجویز کند یا مسکن های بدون نسخه را برای مدیریت هر گونه ناراحتی و درد در طول دوره بهبودی پس از پی آر پی زانو knee PRP پیشنهاد کند.
4. قرار ملاقات های بعدی: قرار ملاقات های پیگیری منظم با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی به آنها امکان می دهد پیشرفت شما را بررسی کنند، اثربخشی تزریق پی آر پی زانو knee PRP را ارزیابی کنند و در صورت لزوم برنامه درمانی را تنظیم کنند. به یاد داشته باشید که بهبودی هر فرد ممکن است بر اساس عوامل مختلف متفاوت باشد، و ارتباط با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در طول روند بهبودی بسیار مهم است. آنها می توانند راهنمایی های شخصی به شما ارائه دهند و به هر سوال یا نگرانی خاصی که ممکن است داشته باشید پاسخ دهند. .