مقالات

پی آر پی چگونه عمل می کند؟

پی آر پی چگونه عمل می کند؟

پی آر پی چگونه عمل می کند؟ پی آر پی یا همان معجزه قرن برای درمان بیماری های زانو و مفاصل ، جراحی زیبایی ، جراحی بینی ، جراحی قلب، جراحی دهان و دندان ، جراحی پلاستیک و … با استفاده از پلاسمای غنی شده  پلاکتی (PRP) است.
گرچه خون عمدتا از مایعی به نام پلاسما تشکیل شده است، ولی همچنین حاوی اجزای جامد شامل گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها می باشد. پلاکت ها حاوی صدها پروتئین می باشند که در بهبود زخم ها و رشد سلول ها بسیار مهم هستند.
در این نوع از درمان با جداسازی پلاسما و غلیظ نمودن پلاکت خون  برای درمان خود شخص استفاده می گردد. در این روش با تحریک فیبروپلاستها بعد از دو یا سه هفته نتایج اولیه درمان قابل مشاهده خواهد بود.علاوه بر آن در این روش یک بازسازی عظیم سلولی در نواحی مورد درمان انجام خواهد شد. روش PRP برای درمان های زیبایی مانند سیاهی دور چشم و پف دور چشم نیز موثر خواهد بود.

PRP چیست؟ پی آر پی چگونه عمل می کند؟

پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت، یک درمان پزشکی است که از خون خود بیمار برای ترویج بهبودی و بازسازی بافت استفاده می‌کند. این فرآیند شامل گرفتن مقدار کمی از خون بیمار و سپس استفاده از یک سانتریفیوژ برای جدا کردن پلاکت‌ها از سایر اجزای خون است. پلاکت‌ها قطعات کوچک سلولی هستند که نقش مهمی در لخته شدن خون ایفا می‌کنند. پلاسمای غنی از پلاکت به ناحیه مورد نظر مانند مفاصل، ماهیچه‌ها یا پوست سر تزریق می‌شود.

در زمینه‌های مختلف پزشکی، پی ار پی برای تسریع بهبودی، به ویژه در ارتوپدی برای بیماری‌هایی مانند تاندونیت و استئوآرتریت، و همچنین برای ترمیم مو استفاده شده است. فاکتورهای رشد آزاد شده توسط پلاکت‌ها ترمیم و بازسازی بافت را تشویق کرده و به کاهش التهاب کمک می‌کنند. در حالی که پی آر پی مو نتایج امیدوارکننده‌ای را در کاربردهای خاص نشان داده است، تحقیقات برای درک بیشتر اثربخشی آن و بهینه‌سازی استفاده از آن در سناریوهای مختلف پزشکی ادامه دارد.

فرآیند اثرگذاری پی آر پی چگونه است؟

پلاکت های موجود در پی آر پی حاوی عوامل رشد بافتی (Growth Factor) هستند که می توانند عامل اصلی در فرایند ترمیم و بازسازی بافت ها را به بدن ارائه نمایند. این عوامل سبب رشد، تکثیر و تمایز سلول های مختلف پوستی و بافتی شده و منجر به افزایش کلاژن، الاستین، ماده بین سلولی و تولید رگ های جدید می شوند.

در نهایت سلول های بنیادی به سلول های بافت آسیب دیده تبدیل می شوند. این فرایند توسط مواد ترشح شده از پلاکت ها هدایت شده و موجب ترمیم بافت آسیب دیده می شود. پلاکت ها دارای ظاهری کروی شکل هستند که از ریز شدن سیتوپلاسم سلول های مگاکارپوسیت در مغز استخوان به وجود می آید.

پلاکت های خون باعث می شود زمانی که آسیبی به بافت ها وارد می شود از خونریزی رگ ها جلوگیری کرده و با به وجود آوردن پلاک پلاکتی و با ترشح پروتئین های خاص بافت را ترمیم کند. با این فرآیندی که انجام می گیرد بافت ها بازسازی می شوند.

برای درمان درد با پی آر پی پلاکت ها همراه با مواد موثر دیگر در بازسازی بافت ها ترکیب می شود و در داخل سرنگ های مخصوص ریخته می شود و بعد از تزریق بافت تحریک شده و ترمیم آغاز می شود. PRP یک فراورده خونی به معنای پلاسمای غنی از پلاکت است که طی یک فرایند جداسازی از خون تازه و لخته نشده تهیه می گردد.

پی آر پی چگونه عمل می کند؟

پی آر پی چگونه عمل می کند؟ کاربرد پی آر پی

۱- با استفاده از روش پی آر پی می‌توان خط و خطوط ناشی از افزایش سن را که در دست‌ها و صورت ایجاد می‌شود، رفع کرد.

۲- پی آر پی درمانی به شما کمک می‌کند تا بتوانید خط اخم و همچنین خط خنده‌ای را که ممکن است در اطراف دهان ایجاد شده باشد، رفع کنید.

۳- با استفاده از روش پی آر پی در اصفهان می‌توانید محل جوش‌هایی را که از بیماری‌های قبلی، مثلاً آبله مرغان، بر روی پوستتان باقی مانده، رفع کنید.

۴- اگر بر روی پوست خود اثرات سوختگی قدیمی دارید و حل این مشکل برایتان مهم است، با استفاده از روش پی آر پی در اصفهان می‌توانید این موضوع را انجام دهید.

۵- یکی دیگر از موضوعاتی که با استفاده از روش پی آر پی می‌توانید آن را حل کنید، مشکلات طاسی سر و یا ابرو است. با تزریق PRP موضع طاسی تحریک شده و احتمال رویش مجدد مو در آن محل بسیار بالا خواهد رفت.

۶- در برخی موارد، روش پی آر پی می‌تواند یک درمان مؤثر برای زخم‌ها نیز باشد؛ به‌خصوص اگر سطح زخم گسترده باشد. این روش می‌تواند روند بهبود زخم را سرعت بخشد.

پی آر پی چگونه عمل می کند؟ مراحل انجام پی آر پی چیست؟

در ادامه آشنایی با تکنیک درمانی PRP، می‌رسیم به نحوه انجام پی آر پی. ابتدا با استفاده از سرنگ، مقدار کمی خون از فرد برای درمان ناحیه مورد نظر گرفته می‌شود. حجم این خون به محل درمانی که انتخاب شده است، بستگی دارد. سپس، خونی که گرفته شده است، در دستگاه سانتریفیوژ قرار داده می‌شود. این دستگاه با سرعت بالا می‌چرخد و اجزاء مختلف خون را از یکدیگر جدا می‌کند.

بعد از 10-15 دقیقه، پلاکت‌ها از سایر اجزای خون جدا می‌شوند. در این مرحله، پلاسما جهت تزریق در بافت مورد نظر آماده است. پلاکت‌ها، که حاوی فاکتورهای رشد هستند، در ترمیم و بازسازی بافت‌ها تاثیری مثبت دارند. PRP می‌تواند با تحریک و جوانسازی بافت‌های آسیب‌دیده، به بهبود آن‌ها کمک کند؛ چرا که پلاکت‌ها دارای انواع محرک‌های رشد هستند.

توصیه های قبل، حین و بعد از پی آر پی

آماده شدن برای درمان

  • دو روز پیش از درمان مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید تا بدن و پوست شما کاملاً پرآب و هیدراته شود.
  • یک یا دو هفته پیش از دریافت درمان، چربی کمتری بخورید و میزان مصرف کافئین را نیز کاهش دهید.
  • اگر دارو یا مکملی مصرف می‌کنید، حتماً راجع به مصرف آن‌ها پیش از PRP با پزشک مشورت کنید. برخی از مکمل‌ها باعث افزایش خطر کبودی می‌شوند و نباید ۲ تا ۳ هفته پیش از درمان مصرف کنید.

حین درمان پی آر پی

درمان PRP از زمان دریافت نمونه‌ی خون تا پایان تزریقات، حدود نیم ساعت تا ۴۵ دقیق طول می‌کشد. برای برخی از بیماران که تزریق آزاردهنده یا دردناک است، بی‌حسی موضعی تزریق می‌شود تا از این جهت نگرانی نداشته باشند. محلول به کمک سرنگ به پوست یا محل مورد نظر تزریق می‌شود. برای درمان‌های مرتبط با کاشت مو، می‌توان در صورت نیاز، محلول را روی ناحیه گیرنده یا دهنده اسپری کرد.

پی آر پی چگونه عمل می کند؟

بعد از درمان

  • تا چهار ساعت پس از درمان، پوست خود را لمس نکنید. صبر کنید تا محل‌های تزریق بهبود یابند.
  • مراقب انتقال آلودگی‌ها از طریق باد، گرد و خاک و دستان نشسته باشد.
  • تا ۲۴ ساعت بعد از تزریق، از محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده نکنید.
  • از قرار دادن کمپرس سرد یا گرم روی محل درمان خودداری کنید.
  • موضع تزریق شده تا ۴۸ ساعت شسته نشود
  • استفاده از عینک آفتابی
  • برای خوابیدن، چند بالش زیر سر خود قرار دهید یا به صورت نیمه خوابیده قرار بگیرید. سعی کنید محل درمان بالا قرار بگیرد و تماسی با بالشت نداشته باشد.
  • تا یک ماه پس از درمان، از ضد آفتاب استفاده کنید.
  • ممکن است پوست شما تا یک هفته بعد از درمان کمی حساس باشد.
  • در صورت کبودی یا قرمزی برای دریافت درمان لازم با پزشک خود مشورت کنید.

پی آر پی چگونه عمل می کند؟ عوارض و خطرات PRP

در حالی که درمان پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) به طور کلی ایمن در نظر گرفته می‌شود، مانند هر روش پزشکی، عوارض و خطرات بالقوه‌ای دارد. آگاهی از این احتمالات قبل از انجام درمان PRP ضروری است.

  1. عفونت: خطر عفونت در این روش بسیار کمتر است ولی ممکن است اتفاق بیفتد. ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی اقدامات احتیاطی را برای حفظ یک محیط استریل در طول روش‌های PRP انجام می‌دهند، اما نظارت بر علائم عفونت، مانند افزایش درد، قرمزی، تورم یا تب بسیار مهم است.
  2. درد و ناراحتی: برخی از افراد ممکن است درد یا ناراحتی موقتی را در محل تزریق تجربه کنند. این یک عارضه جانبی شایع و مورد انتظار است و معمولاً خود به خود برطرف می‌شود. در برخی موارد، استفاده از یخ و پیروی از دستورالعمل‌های مراقبت پس از درمان می‌تواند به مدیریت درد و تورم کمک کند.
  3. کبودی و تشکیل هماتوم: سوزن مورد استفاده برای تزریق پی ار پی ممکن است باعث کبودی یا تشکیل هماتوم (جمع آوری موضعی خون در خارج از رگ‌های خونی) شود. در حالی که این مسائل معمولا جزئی هستند و در طول زمان برطرف می‌شوند.
  4. واکنش‌های آلرژیک: از آنجایی که پی آر پی از اجزای خون خود بیمار استفاده می‌کند، خطر واکنش‌های آلرژیک بسیار کم است. با این حال، ضروری است که از قبل به ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی در مورد هرگونه آلرژی یا حساسیت اطلاع دهید.
  5. آسیب عصبی یا عروق خونی: خطر آسیب جزئی به اعصاب یا عروق خونی مجاور در طول فرآیند تزریق پی ار پی وجود دارد. این خطر با مهارت و تجربه ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی که این روش را انجام می‌دهد به حداقل می‌رسد.

برای افرادی که درمان PRP را در نظر می‌گیرند بسیار مهم است که با پزشک خود در مورد سابقه پزشکی، خطرات بالقوه و مزایای مورد انتظار صحبت کنند. علاوه بر این، انتخاب یک متخصص واجد شرایط و با تجربه برای انجام این روش می‌تواند به میزان قابل توجهی احتمال عوارض را کاهش دهد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید