مقالات

بایدها و نبایدهای تزریق PRP

پی آر پی PRP  یکی از کم خطرترین و کم عوارض‌ترین راه‌های درمانی و جوانسازی پوست است. پس به راحتی و با خیالی آسوده میتوانید این روش درمانی را انتخاب کنید در ادامه با سل تک بیوژن همراه باشید تا با بایدها و نبایدهای تزریق PRP آشنا شوید.

PRP (پی آر پی) چیست؟

پی آر پی نامی اختصاری از درمان با «پلاسمای غنی از پلاکت» است. برای این که بتوانیم درمان PRP را توضیح دهیم، اول باید بدانید که پلاسما و پلاکت چه هستند. خون بدن از دو بخش کلی تشکیل شده است:
هماتوکریت: این بخش شامل سلول‌های خونی مانند گلبول‌های سفید، قرمز و پلاکت‌ها است.
پلاسما: بخش زمینه‌ای و مایع خون که شامل آب و مواد محلول در آن مانند پروتئین‌ها، مواد معدنی، مواد غذایی و … است.

برای درمان پی آر پی، ابتدا مقداری خون از بازوی شما گرفته می‌شود. این مقدار تقریباً برابر با خونی است که برای آزمایش خون در آزمایشگاه از شما دریافت می‌شود؛ یعنی حدود ۱۰ تا ۲۰ میلی‌لیتر. نمونه‌ی خون شما درون دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار می‌گیرد. در این دستگاه با چرخش سریع و بر اساس نیروی گریز از مرکز، بخش‌های مختلف خون جدا می‌شوند.

در نهایت محلولی به دست می‌آید که غنی از پلاکت‌های خونی است. احتمالاً با نقش اصلی پلاکت‌ها که لخته کردن خون و جلوگیری از خونریزی است، آشنا هستید. علاوه بر این، پلاکت‌ها نقش بسیار مهمی در فرآیند بهبودی و ترمیم آسیب‌های بافتی دارند. بعد از جداسازی و آماده‌سازی محلول PRP، آن را به پوست شما تزریق می‌کنند. با ورود محلول به ناحیه‌ی دچار مشکل، فاکتورهای رشد از پلاکت‌ها آزاد می‌شوند. این فاکتورها سه عملکرد مهم انجام می‌دهند:

  1. باعث تحریک تشکیل کلاژن می‌شوند.پروتئین کلاژن به نوعی سیمان بافت‌های شما است.
  2. باعث تشکیل عروق خونی جدید می‌شوند.
  3. باعث ساماندهی و تقسیم‌ سلول‌ها می‌شوند.

با توجه به نیاز غلظت بسیار بالای پلاکت در PRP مورد نیاز برای درمان مشکلات ارتوپدیک و همچنین کاهش میزان بهای تمام شده کیت  Alpha-Ertho-PRP به منظور به حداکثر رساندن اثربخشی درمان توسعه یافت.

بایدها و نبایدهای تزریق PRP

چه عواملی در تهیه فرآوری یک PRP سالم نقش دارند؟

در تهیه یک فرآورده PRP غنی و سالم چند عامل دخالت دارند که عبارتند از: استریل بودن شرایط خون گیری، دمای محیط، دمای بدن فرد، شرایط خون گیری و نوع و ضخامت سوزن به کار رفته برای خون گیری، شرایط سانتریفیوژ یا همان دستگاهی که وظیفه جداسازی پلاسما را از سایر اجزای خون به عهده دارد؛ از قبیل شعاع دایره دوران لوله خون، تعداد دور دستگاه در دقیقه، زمان انجام سانتریفوژ و بالاخره نوع ماده ضدانعقاد به کار رفته در لوله‌های آزمایش نیز نقش عمده ای دارند.

بایدها و نبایدهای تزریق PRP قبل از تزریق

قبل از تزریق موظف هستید که مراقبت هایی برای قبل از تزریق انجام دهید. این مراقبت ها نقش موثری بر نتیجه گیری در پی آر پی صورت می باشد. از جمله این مراقبت ها می توان به :

مصرف آب به میزان کافی

حفظ میزان کافی مصرف آب و تغذیه با یک وعده غذایی سبک، به حفظ آب بدن کمک می‌کند. برای این فرآیند، حجم خون برداشته شده از بازوی شما باید حدوداً دو سرنگ باشد که بیشتر از نیازهای معمول آزمایشات پزشکی است. اگرچه این مقدار از زمانی که خون اهدا می‌کنید، کمتر است. بنابراین، افرادی که به سرعت از دهندگی خون ناراحت می‌شوند و گاهاً با ضعف، بی‌حالی، و سرگیجه مواجه می‌شوند، بهتر است با معده خالی مراجعه نکنند و در صورت احساس ضعف، یک آبمیوه یا کیک مصرف کنند تا از افت قند خون جلوگیری کنند. حضور هرگونه عفونتی در بدن، با توجه به استفاده از پلاسمای خون شخص، مناسب نیست. بنابراین، بدن نباید در حال مقابله با هرگونه عفونتی باشد.

قطع دارو در صورت امکان

اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید که امکان قطع آن حتی برای دو روز وجود ندارد، بهتر است از انجام پروسه پی آر پی صرف نظر کنید. اما اگر می‌توانید، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID)، داروهای رقیق کننده خون یا داروهای منعقد کننده و الکل را تا 72 ساعت قبل از ویزیت خود قطع نکنید. این موارد ممکن است بر عملکرد لخته شدن پلاکت‌ها تاثیر بگذارند که جزء حیاتی از درمان پی آر پی است. همچنین به یاد داشته باشید که حتماً قبل از قطع مصرف هر دارو با پزشک خود مشورت کنید.

آرایش نکنید و با پوستی تمیز مراجعه کنید

پوست شما پیش از انجام پروسه، به‌طور کامل تمیز می‌شود تا از عدم وجود آلودگی یا رنگدانه بر روی پوست اطمینان حاصل شود. بنابراین، بهتر است بدون آرایش برای جلسه درمانی مراجعه کنید تا فرایند درمان بهتر و موثرتر انجام شود.

قبل از تزریق سیگار نکشید

سیگار نکشید، زیرا علاوه بر تاثیرات ضرر آوری دیگر، سیگار کشیدن می‌تواند با تولید عوامل رشد در پوست تداخل ایجاد کرده و افراد سیگاری را به کاندیدای ضعیفی برای درمان پی آر پی تبدیل کند.

بارداری

اگر در دوره بارداری هستید. به شما پیشنهاد می کنیم که این پروسه درمان را عقب بیندازید.

با رعایت کردن به این اقدامات قبل از تزیق پی آر پی می توانیم در نتیجه گیری هر چه سریع تر این روند درمان کمک کنیم. تا از این پروسه زودتر به نتیجه دلخواه خود دست پیدا کنیم.

چرا مراقبت های قبل از پی آر پی را باید جدی بگیریم ؟

مراقبت‌های بعد از پی آر پی با حساسیت بهتری همراه خواهد بود و این می‌تواند عوارض جانبی را کاهش دهد و دوره نقاهت را راضی‌کننده تر کند. معمولاً مدت اثر زیبایی و درمانی این روش حدود ۸ تا ۹ ماه است، اما با رعایت مراقبت‌های لازم، این مدت ممکن است به ۱۲ تا ۱۴ ماه افزایش یابد. مراقبت‌های قبل و بعد از پی آر پی از اهمیت بسزایی برخوردارند زیرا:

تاثیر بر نتایج درمانی

مراقبت‌های قبل از پی آر پی به فرد این امکان را می‌دهند که بهترین شرایط را برای انجام پروسه فراهم کند، که در نتیجه به بهبود و اثربخشی درمان کمک می‌کند.

کاهش حساسیت و عوارض

مراقبت‌های بعد از پی آر پی به تسریع در بهبودی و کاهش عوارض ناشی از این روش کمک می‌کنند. همچنین، این مراقبت‌ها می‌توانند حساسیت پوست را در روزهای ابتدایی پس از اجرای پی آر پی کاهش دهند.

حفاظت از نتایج

با رعایت مراقبت‌های بعد از پی آر پی، افراد می‌توانند از برگشت عوارض و نتایج منفی جلوگیری کنند و به مدت طولانی‌تر از نتایج مثبت پروسه بهره‌مند شوند.

کاهش خطر عفونت

مراقبت‌های بهداشتی و ضدعفونی پس از پی آر پی، خطر عفونت را کاهش می‌دهند و سلامت عمومی فرد را تضمین می‌کنند.

بنابراین، پیشگیری و مراقبت جدی قبل و بعد از پی آر پی از اهمیت بالایی برخوردار است تا بهبودی بهتر و کاهش خطرات مرتبط با این روش امکان پذیر باشد.

بایدها و نبایدهای تزریق PRP حین درمان پی آر پی:

درمان PRP از زمان دریافت نمونه‌ی خون تا پایان تزریقات، حدود نیم ساعت تا ۴۵ دقیق طول می‌کشد. برای برخی از بیماران که تزریق آزاردهنده یا دردناک است، بی‌حسی موضعی تزریق می شود تا از این جهت نگرانی نداشته باشند. محلول به کمک سرنگ به پوست یا محل مورد نظر تزریق می‌شود. برای درمان‌های مرتبط با کاشت مو، می‌توان در صورت نیاز، محلول را روی ناحیه گیرنده یا دهنده اسپری کرد.

بایدها و نبایدهای تزریق PRP

بایدها و نبایدهای تزریق PRP بعد از درمان:

* تا چهار ساعت پس از درمان، پوست خود را لمس نکنید. صبر کنید تا محل‌های تزریق بهبود یابند.
* مراقب انتقال آلودگی‌ها از طریق باد، گرد و خاک و دستان نشسته باشد.
تا ۲۴ ساعت بعد از تزریق، از محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده نکنید.
از قرار دادن کمپرس سرد یا گرم روی محل درمان خودداری کنید.
* برای خوابیدن، چند بالش زیر سر خود قرار دهید یا به صورت نیمه خوابیده قرار بگیرید. سعی کنید محل درمان بالا قرار بگیرد و تماسی با بالشت نداشته باشد.
* تا یک ماه پس از درمان، از ضد آفتاب استفاده کنید.
* ممکن است پوست شما تا یک هفته بعد از درمان کمی حساس باشد.
* در صورت کبودی یا قرمزی برای دریافت درمان لازم با پزشک خود مشورت کنید.

برای درمان آرتروز این درمان آیا عوارض جانبی به همراه دارد؟

یکی از مواردی که روش PRP در آن کاربرد فراوانی دارد، حوزه روماتیسم و ارتوپدی است که این عمل با نتایج گوناگون در مورد ترمیم پارگی تاندون‌ها و آسیب‌های ورزشی و همچنین درمان سائیدگی مفاصل به کار رفته است. PRP ، باعث رشد غضروف و درمان آرتروز زانو می‌شود. بنابراین بسیاری از افرادی که مبتلا به آرتروز زانو هستند، می‌توانند از فواید PRP سود ببرند. آرتروز زانو، هر چه در مراحل ابتدایی تری باشد، پاسخ مناسب‌تری به PRP می‌دهد. البته گفتنی است به همراه این درمان، استفاده از روش‌های جلوگیری از پیشرفت آرتروز زانو الزامی‌است.

بهبودی پس از تزریق PRP چقدر طول می‌کشد؟

وقتی پی آر پی برای درمان آسیب‌دیدگی تزریق می‌شود، معمولا پزشک به شما توصیه می‌کند که برای مدتی به قسمت آسیب‌دیده استراحت بدهید. البته این توصیه‌ها بیشتر به خود آسیب‌دیدگی مربوط است و ارتباط چندانی با تزریق پی آر پی ندارد. بیشتر افراد می‌توانند پس از تزریق پی آر پی به فعالیت‌های روزانهٔ خود ادامه دهند.

از آنجا که تزریق پی آر پی به‌منظور بهبود آسیب‌دیدگی یا رشد سلول‌های جدید انجام می‌شود، پس از تزریق فورا تفاوتی را احساس نخواهید کرد. ولی پس از چند هفته یا ماه مشاهده می‌کنید که قسمت آسیب‌دیده، سریع‌تر بهبود می‌یابد یا رویش موهای شما (نسبت به زمانی که از روش درمانی پی آر پی استفاده نکرده بودید) افزایش یافته است.

عوارض جانبی PRP:

چون در درمان پی آر پی از پلاکت‌های خودتان استفاده می‌شود، معمولاً شاهد بروز عوارض جانبی نیستیم. مواردی نظیر ایجاد حساسیت، درد یا خونریزی در محل‌های تزریق از عوارض محتمل این درمان هستند که البته نادر اند. بیشتر افرادی که PRP انجام می‌دهند، می‌توانند بلافاصله بعد از درمان، به انجام کارهای روزمره‌ی خود مشغول شوند.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید