ریزش مو اختلالی است که هم برای مردان و هم برای زنان ممکن است رخ دهد. در مردان، اکثر موارد ریزش مو به دلیل طاسی با الگوی مردانه که یک اختلال ارثی است اتفاق می افتد، در حالیکه در مورد خانمها چندین شرایط و تغییرات بدنی ممکن است باعث ریزش بیش از حد مو شود. تعدادی آزمایش تشخیصی وجود دارد که می توان برای فهمیدن دلیل واقعی ریزش مو در زنان انجام داد؛ زیرا بهطور کلی به عنوان نشانهای از سایر اختلالات در بدن اتفاق میافتد. بنابراین در صورت ریزش مو باید آزمایشات تشخیصی را انجام دهید. در این مطلب از سل تک بیوژن میخواهیم با تشخیص علت ریزش مو آشنا شویم و بدانیم، چگونه علت ریزش مو را بفهمیم و درمان موثر ریز مو را بررسی کنیم ؛ پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
ریزش مو چیست؟
ریزش مو اختلالی است که در اثر وقفه در چرخه تولید مو یا بروز برخی از بیماریها ایجاد میشود. آلوپسی میتواند در هر جایی از بدن اتفاق بیفتد، اما اغلب پوست سر را تحت تاثیر قرار میدهد. به طور متوسط، پوست سر دارای ۱۰۰ هزار تار مو است که هر کدام از تارهای مو در حال گذراندن یکی از دورههای رشد، استراحت، ریزش و بازسازی، در چرخه طبیعی رشد خود هستند.
موهای شما از ابتدا تا پایان چرخه رشد سه مرحله اصلی را طی میکند:
1.مرحله آناژن (مرحله رشد): این مرحله ممکن است از دو تا هشت سال طول بکشد. در مرحله آناژن حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد از موهای سر شما تقریبا همزمان با هم رشد میکنند.
2.مرحله کاتاژن (مرحله گذار): زمانی است که رشد مو متوقف شده و فولیکولهای (پایه) مو کوچک میشوند. این مرحله حدود دو تا سه هفته طول میکشد و طی آن موها خودشان را برای ورود به مرحله ریزش آماده میکنند.
3.مرحله تلوژن (مرحله استراحت): این مرحله حدود دو تا چهار ماه طول میکشد. در این زمان مو شکننده و ضعیف شده و در نهایت (در پایان این مرحله) موها میریزند.
اگر این چرخه مختل شود یا فولیکولها به دلایلی آسیب ببینند، موها ممکن است سریعتر شروع به ریزش کنند. این ریزش غیر طبیعی سبب علائمی مانند: عقب نشینی خط مو، ریزش سکهای، نازک شدن تارها و خارش پوست سر میشود. در این مرحله اغلب پزشکان برای کشف علت ریزش غیر طبیعی موها، انجام آزمایش ریزش مو را توصیه میکنند.
جالب است که بدانید موهای ظریف و کوتاهتر شما مانند: مژهها، موهای بازو، پا و ابروها فاز آناژن کوتاهی دارند(حدود یک ماه) اما موهای سر شما میتوانند تا شش سال یا حتی بیشتر دوام بیاورد.
چگونه علت ریزش مو را بفهمیم ؟!
درمان موثر ریزش مو با یافتن علت آن شروع میشود. برای تشخیص دقیق، مراجعه به یک متخصص پوست کمک میکند. این پزشکان اطلاعات عمیقی در مورد علل متعدد ریزش مو دارند و درمان علل مختلف را بررسی میکنند.
برای تعیین دقیق علت ریزش مو، متخصص پوست با جمع آوری اطلاعات شروع میکند. متخصص پوست شما از راههای زیر کمک میگیرد:
- سوالات می پرسد: مهم است که بداند چه مدت ریزش مو داشتهاید و آیا به سرعت ایجاد شده است یا خیر.
- به پوست سر، ناخن ها و هر ناحیه دیگری که دچار ریزش مو شده است، دقت می کند: این امتحان سرنخهای حیاتی در مورد آنچه در بدن اتفاق میافتد، ارائه میدهد.
- سلامت موهای شما را آزمایش می کند: کشیدن ملایم موهایتان به متخصص پوست شما میگوید که چگونه موهای شما در حال رشد است و اینکه آیا موهای شما مستعد شکستن است یا خیر.
اگر متخصص پوست شما مشکوک است که علت ریزش مو میتواند بیماری، کمبود ویتامین، عدم تعادل هورمونی یا عفونت باشد، ممکن است نیاز به آزمایش خون یا بیوپسی پوست سر داشته باشید. این آزمایشات را میتوان در مطب متخصص پوست انجام داد. هنگامی که متخصص پوست شما این اطلاعات را دارد، اغلب ممکن است به شما بگوید که چه چیزی باعث ریزش مو شده است. گاهی اوقات، متخصص پوست شما به اطلاعات بیشتری نیاز دارد. اگر کسی بیش از یک علت داشته باشد، ممکن است این اتفاق بیفتد. به عنوان مثال، زنی ممکن است چند ماه پیش بچهدار شده باشد و این ممکن است باعث ریزش واضح مو شود. او همچنین ممکن است ریزش مو زودرس ارثی داشته باشد، که به راحتی قابل تشخیص نیست و شاید آزمایش ژنتیک ریزش مو آن را تشخیص دهد.
آیا موها خود به خود دوباره رشد می کنند؟
بله، موهای شما ممکن است خود به خود دوباره رشد کنند. این ممکن است اتفاق بیفتد اگر اخیراً:
- بچه دار شدهاید.
- پس از یک بیماری بزرگ بهبود یافتهاید یا تحت عمل جراحی قرار گرفتهاید.
- تحت درمان سرطان قرار گرفتهاید.
- ۹ کیلو یا بیشتر، وزن از دست دادهاید.
- یک مورد خفیف از بیماری به نام آلوپسی آره آتا برای شما ایجاد شده است که باعث میشود سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله کند.
- به تازگی از شر پسوریازیس پوست سر خود خلاص شدهاید.
متخصص پوست میتواند به شما بگوید که آیا موهای شما ممکن است دوباره شروع به رشد کنند یا نه. گاهی اوقات برای مشاهده رشد مجدد، باید تغییراتی ایجاد کنید که به شما گفته میشود.
آیا بیماری تیروئید از علت ریزش مو است؟
کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید شدید و طولانی مدت می تواند باعث ریزش موی گسترده شود که به جای نواحی جدا شده، کل پوست سر را تحت تاثیر قرار می دهد و موها به طور یکنواخت نازک به نظر می رسند.
رشد مجدد مو با درمان موفقیت آمیز اختلالات تیروئید رایج است، اگرچه چندین ماه طول می کشد و ممکن است کامل نباشد.
کم کاری تیروئید، پرکاری تیروئید خفیف یا مشکلات کوتاه مدت تیروئید که باعث ریزش مو می شوند، غیر معمول هستند.
برخی از اختلالات کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید به طور ناگهانی ظاهر می شوند و زود تشخیص داده می شوند، در حالی که برخی دیگر ممکن است ماه ها یا سال ها قبل از تشخیص وجود داشته باشند.
ریزش مو به دلیل بیماری تیروئید چند ماه پس از شروع بیماری تیروئید ظاهر می شود. این به دلیل چرخه طولانی مو است.
در چنین مواردی، ریزش مو ممکن است به دلیل درمان تیروئید باشد و داروهای تیروئیدی (کاربیمازول و پروپیل تیوراسیل)ممکن است به اشتباه مقصر شناخته شوند.
قطع درمان و داروهای تیروئیدی به نوبه خود ممکن است ریزش مو را بدتر کند.
آیا بیماری های خود ایمنی از علت ریزش مو است؟
اکثر افراد مبتلا به کم کاری یا پرکاری تیروئید به بیماری خود ایمنی تیروئید مبتلا هستند.
اگر فردی یک بیماری خودایمنی داشته باشد، نسبت به سایرین احتمال ابتلا به برخی بیماری های خود ایمنی دیگر را دارد.
آلوپسی آره آتا یک بیماری خود ایمنی است که باعث ریزش مو می شود که در افراد مبتلا به بیماری خودایمنی تیروئید بیشتر از حد انتظار اتفاق می افتد.
بر خلاف انواع ریزش موی گسترده که در بالا توضیح داده شد، آلوپسی آره آتا باعث ایجاد نواحی مجزا، اغلب دایره ای می شود.
در بیشتر موارد، این حالت گذرا است و پیشرفت نمی کند، اما متأسفانه می تواند باعث طاسی قابل توجهی شود.
شرایط خودایمنی نادر دیگری نیز وجود دارد که می تواند باعث ریزش مو از طریق اسکار شود (مثلاً لوپوس اریتماتوز)، که با بیماری های خود ایمنی تیروئید مرتبط است.
سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز با بیماری خودایمنی تیروئید مرتبط است و ممکن است به صورت ریزش مو ظاهر شود. علت های دیگر آن پریود نامنظم، چاقی و آکنه است.
درمان موثر ریزش مو روش PRP
ریزش مو یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از افراد با آن روبرو هستند. این مشکل معمولا به دلیل عواملی مانند ژنتیک، استرس، اختلالات هورمونی، بصورتات غذایی نامناسب و… رخ میدهد. افرادی که با این مشکل روبرو هستند اغلب احساس کاهش اعتماد به نفس و افسردگی میکنند و برای پیدا کردن راهحل مناسب به دنبال درمانهای موثر هستند.
یکی از روشهای موثر برای درمان ریزش مو، استفاده از PRP یا پلاسما غنی شده با پلاکت است. این روش جدید و موثر، از خون بیمار برداشته شده و سپس پلاسمای آن به دست آمده با پلاکتهای غنی شده، به نواحی مورد نیاز برای افزایش رشد مو تزریق میشود. پلاکتها به عنوان فاکتورهای رشد مؤثر عمل میکنند و با تحریک سلولهای موجود در پوست، رشد مو را تحریک میکنند و باعث تقویت و افزایش ضخامت موها میشوند. این روش عموما به صورت مجموعه جلساتی انجام میشود و نیاز به تکرار دارد، اما نتایج آن معمولا بسیار قابل ملاحظه و تاثیرگذار است و بسیاری از افراد با استفاده از این روش موفق به کاهش ریزش مو و افزایش ضخامت موهای خود شدهاند.
کیت آلفا PRP با استفاده از روش سانتریفیوژ یک مرحله ای و سپس جداسازی قسمت بافی کوت، در کمترین زمان ممکن بیشترین غلظت پالکت را فراهم می نماید. این کیت با دو ظرفیت ۱۵ سی سی و ۲۰ سی سی به منظور استفاده در درماتولوژی توسعه یافته است.