بررسی تاثیر استرس روی پوست : بسیاری از بیماری های پوستی به دلیل تاثیری که روی ظاهر بیمار میگذارند، حضور او را در اجتماع و حتی خانواده با اضطراب همراه میکنند و به صورت یک سیکل معیوب، موجب تشدید بیماری پوستی میشوند و درنهایت، به دلیل مزمن بودن اغلب بیماریهای پوستی، فرد دچار افسردگی شود. به همین دلیل، در بیشتر بیماری های مزمن پوستی، انجام مشاوره روانپزشکی لازم و بسیار مفید خواهد بود.
اگر نمی توانید حتی یک روز را بدون حرص و جوش بگذرانید تنها اعصاب تان را از دست نمی دهید!
کسی را نمی توان در این دنیا پیدا کرد که برای یک روز هم که شده در زندگی اش استرس و اضطراب را تجربه نکرده باشد. استرس در زندگی هر فردی وجود دارد اما مشکلی نیست که قابل کنترل نباشد. استرس فقط روی اعصاب و روان تان تاثیر منفی نمی گذارد، بلکه متخصصان زیبایی معتقدند این لایه های درونی روانی می توانند زیبایی های شما را ازبین ببرند و عوارض ناگواری روی پوست و مو و حتی ناخن های شما بگذارند.با این حال اگر با مشکلات پوستی بی دلیلی مواجه شدید یا بیماری پوستی تان بدون هیچ علت خاصی عود کرد، بهتر است به یاد استرس بیفتید و پی آن را بگیرید که از کجا نشأت گرفته است. در ادامه سل تک بیوژن همراه باشید تا به بررسی تاثیر استرس روی پوست بپردازیم.
چگونگی تاثیر استرس روی پوست
استرس میتواند به اپیدرم آسیب برساند. اپیدرم لایه بالایی پوست است که رطوبت را حفظ کرده و از ما در برابر میکروبها محافظت به عمل میآورد. هنگامی که اپیدرم آسیب میبیند، پوست تحریک شده و احتمال بروز بیماریهای پوستی مزمن مثل اگزما و پسوریازیس افزایش مییابد. تشدید آکنه نیز با استرس مرتبط است اما اینکه این دو چگونه با هم ارتباط دارند، در حال بررسی است و تنها حدسهایی در این زمینه زده میشود، که به آنها نیز اشاره خواهیم کرد.
رابطه استرس و افزایش جوش و آکنه
آیا تابحال متوجه شدهاید زمانی که استرس دارید، زودتر از همیشه از لحاظ عصبی تحریک میشوید؟ در واقع استرس باعث میشود تا ترشح هورمون کورتیزول در بدن افزایش یابد. ترشح زیاد این هورمون باعث میشود تا غدد پوستی چربی بیشتری تولید کنند. در نتیجه پوست چربتر شده و پوست چربتر بیشتر مستعد آکنه و دیگر مشکلات پوستی است.
جوش هایی که از استرس به وجود می آیند، معمولاً به رنگ قرمز و یا قهوه ای بر روی سطح پوست ظاهر میشوند. در برخی از مواقع نیز ممکن است به دلیل رنگی که دارند با حساسیت و یا آلرژی فصلی اشتباه گرفته شوند.
استرس در واقع یک حالت روحی است که تأثیرات ناخوشایند خود را معمولاً روی پوست صورت نشان می دهد. وقتی دچار استرس شوید، سطح آدرنالین خون شما بیش از حد افزایش مییابد. به دنبال این موضوع، سطح کورتیزول نیز به شدت بالا میرود و در واقع باعث بر هم خوردن تعادل هورمونی پوست شما می شود.
زمانی که دچار تغییرات هورمونی میشوید، باکتریها و سموم در منافذ پوست شما جمع می شوند و همراه با چربی که توسط غدد چربی بدنتان تولید شده است، باعث به وجود آمدن جوش بر روی سطح پوست و به خصوص صورت شما میشوند.
استرس خود را کنترل کنید
استرس باعث افزایش سطح هورمون آندروژن می شود. آندروژن باعث تحریک فولیکول های مو و غدد چربی در منافذ پوست شده و با افزایش خطر آکنه همراه است. بنابراین لازم است در اولین فرصت استرس خود را کنترل کنید. برای این کار میتوانید راهکارهای زیر را به کار گیرید:
- صحبت کردن با خانواده، دوستان، دکتر یا سایر افراد حامی
- داشتن خواب کافی
- داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل و اجتناب از پرخوری در وعدههای غذایی
- انجام تمرین و ورزش منظم
- محدود کردن مصرف الکل و کافئین
- تمرین تنفس عمیق، یوگا و یا مدیتیشن
راه های مقابله با تاثیر استرس روی پوست
شما نمیتوانید به طور کامل مانع از استرس خود شوید اما خوشبختانه راهکارهایی وجود دارند که به کمک آنها میتوانید به کنترل و مدیریت استرس در خود کمک کنید:
- از پوست خود غافل نشوید و روتین پوستی خود را از یاد نبرید. حتی اگر خسته هستید و حوصله ندارید، باز هم مدت زمان اندکی را برای مقید بودن به روتین پوستی خود اختصاص داده و از محصولات مراقبت از پوست مثل مرطوب کننده، ضد آفتاب، کرم دور چشم و… استفاده نمایید.
- به طور منظم ورزش کنید. ورزش حتی برای سلامت پوست شما هم مفید است.
- برای اینکه استرس را از خود دور کنید، حتی شده ۱۰ دقیقه از روز را به کار یا فعالیتی اختصاص دهید که از آن لذت میبرید. مثلا کتاب بخوانید، موسیقی گوش دهید یا حتی به حمام رفته و دوش بگیرید.
- بیرون از منزل رفته و کمی قدم بزنید.
- تکنیکهای مدیریت استرس مانند تمرینات تنفسی، یوگا و مدیتیشن را امتحان نمایید.
- به اندازه کافی بخوابید و ۷ تا ۸ ساعت در روز خواب مفید داشته باشید.
- رژیم غذایی سالم و مناسب داشته باشید تا به تنظیم هورمون استرس در بدنتان کمک شود.
- “نه گفتن” را با خود تمرین کنید. هیچ ایرادی ندارد که به منظور کاهش استرس خود محدودیتها و مرزهایی را تعیین نموده و گاه به راحتی به درخواستهایی که آزارتان میدهد، “نه” بگویید.
- در نهایت اگر با این روشها نتیجه نگرفتید، با یک روانشناس یا روانپزشک مشورت کنید. ممکن است نیاز باشد دارو مصرف کنید. البته از مصرف داروهای استرس زمانی خیلی خوب نتیجه میگیرید که در کنار آن رواندرمانی نیز انجام دهید. بهتر است به منظور حل مشکلات پوستی ناشی از استرس به یک متخصص پوست و مو نیز مراجعه نمایید.
زیبایی پوست با آرامش روانی
برخی از بیماری های پوستی، منشاء روانی دارند. شاید برای شما نیز پیش آمده است که در هنگام مراجعه به پزشک برای درمان جوش های صورت خود، انواع آزمایشات و تست ها را امتحان کرده و نتیجه ای نداشته باشد. در این مواقع، عوامل عصبی و استرس علت اصلی بروز جوش صورت است. اضطراب، استرس و وسواس از جمله حالات روحی بوده که سبب ایجاد جوش و یا تشدید وضعیت آن می شود.
استرس حاد، پوست را به طور موقت دچار تغییراتی کرده که گاها برای افراد ناخوشایند است. افراد برای درمان و بازگشت زیبایی ظاهری خود، شیوه های پزشکی و خانگی بسیاری را امتحان کرده؛ در صورتی که حفظ خونسردی و از بین بردن عامل استرس، بهترین و موثرترین گام برای زیبایی ظاهری است.
PRP روش درمان برای مشکلات پوستی ناشی از استرس
PRP یا پلاسما غنی از پلاکت (Platelet-rich plasma) یک روش درمانی است که از خون بدن برای درمان مشکلات پوستی استفاده میشود. این روش با استفاده از پلاکتهای خون، که مسئول برای تعمیر و بازسازی بافتهای بدن هستند، بهبود و تقویت پوست را ایجاد میکند. پلاکتها حاوی فاکتورهای رشدی و پروتئینهایی هستند که به تحریک فعالیت سلولهای پوستی کمک میکنند و باعث ترمیم و بازسازی بافتهای آسیب دیده میشوند.
استرس یکی از عوامل اصلی موجب تغییرات در پوست و ظاهر آن میشود. استرس میتواند باعث افزایش هورمونهای استرسی مانند کورتیزول شود که اثرات منفی بر روی پوست دارد. از آنجا که PRP باعث تحریک سلولهای پوستی و افزایش تولید کلاژن و الاستین میشود، میتواند بهبود آسیبهای ناشی از استرس را فراهم کند. همچنین، PRP میتواند باعث بهبود تغییرات پوستی مانند لکههای رنگی، خطوط و چینوچروکها شود که به دلیل استرس و پیری پوست ایجاد میشوند. به همین دلیل، PRP به عنوان یک روش درمانی موثر برای حفظ جوانی و سلامت پوست مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند بهبودی چشمگیری در ظاهر و سلامت پوست ایجاد کند.
و در آخر
تاثیرات استرس در افراد ممکن است مشابه یکدیگر نباشد. ممکن است استرس در شما باعث بروز جوش و آکنه شود و تاثیر استرس بر پوست دوستتان اگزما و یا چین و چروک باشد. همچنین میزان استرسی که شما تجربه میکنید ممکن است با دیگران متفاوت باشد؛ ممکن است تحت تاثیر مشکلات اقتصادی و… سطح بالاتری از استرس را نسبت به دیگران تجربه کنید.
مراجعه به تراپیست و یا روانپزشک برای مقابله با استرسها و اضطرابهایتان هم یکی از مهمترین کارهایی است که برای افزایش سلامت روان و متعاقبا سلامت جسمتان باید انجام دهید. با این وجود بهتر است به جای این که دائم دغدغه این را داشته باشید که چرا بیشتر از سایرین استرس دارید نحوه واکنشتان به استرس را کنترل کنید.
بهبود رژیم غذایی و استفاده از مکملها، ورزش، متدهایی مانند یوگا و مدیتیشن همگی روشهایی هستند که میتوانند تاثیر استرس بر بدن و متعاقبا پوست شما را کاهش دهند و به شما کمک کنند تا با وجود مشکلات و دغدغههای روحی و ذهنی که به طور روزمره با آن ها درگیر هستید بدن و پوست سالمتری داشته باشید.