مقالات

تاثیر پی آر پی زانو

تاثیر پی آر پی زانو

تاثیر پی آر پی زانو : اگر به آرتروز زانو مبتلا باشید، حتما به دنبال راهکارهایی برای درمان آن هستید. امروزه پی آر پی زانو، به عنوان یکی از این راهکارهای درمانی بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

پلاسمای غنی از پلاکت  یا پی آر پی (PRP) یک فراورده‌ی غنی از پلاکت است که از خون خود فرد تهیه می‌شود. استفاده از این فراورده امروزه برای درمان بافت‌های آسیب دیده بسیار گسترش یافته است.  پی آر پی زانو یک درمان تجربی است که به نظر می‌رسد به کمک آن می‌توان درد ناشی از آرتروز زانو را کاهش داد.

در این مطلب قصد داریم مروری بر کاربرد پی آر پی برای درمان آرتروز زانو داشته باشیم و میزان تاثیر پی آر پی زانو را بررسی کنیم. پس در ادامه با سل تک بیوژن همراه باشید.

پی آر پی زانو چیست؟

پیش از اینکه تاثیر پی آر پی زانو را بررسی کنیم، بهتر است ابتدا به این موضوع بپردازیم که PRP چیست و چگونه بر بدن تاثیر می‌گذارد؟

پی آر پی (PRP) مخفف پلاسمای غنی از پلاکت (platelet rich plasma) است. خون شما از ۳ جزء اصلی تشکیل شده است:

  • گلبول‌های خون (قرمز و سفید)
  • پلاکت‌ها

پلاسما (جزء مایع)

 پی آر پی یک شکل متمرکز از پلاکت‌ها است که حاوی فاکتورهای رشد است. دانشمندان بر این باورند که تزریق این فاکتورهای رشد به ناحیه آسیب دیده به بافت‌ها کمک می‌کند تا با ایجاد سلول‌های جدید، خود را ترمیم کنند.

این فاکتورهای رشد به جذب سلول‌های بنیادی کمک می‌کنند و باعث تشکیل رگ‌های خونی جدید و کاهش التهاب می‌شوند. همچنین ممکن است اثر بازسازی کننده داشته باشد و تولید سلول‌های غضروفی را تحریک کنند.

به این ترتیب، PRP می‌تواند به معکوس کردن آسیب بافتی موجود کمک کند. PRP التهاب در پوشش مفصل زانو (سینوویوم) که گیرنده‌های درد در آن قرار دارند را کاهش می‌دهد.

تا به اینجای مطلب اطلاعاتی اجمالی در رابطه با ماهیت پی آر پی و نحوه اثرگذاری آن بر بافت‌های آسیب دیده، مطالبی گفتیم. اما برای اطلاعات بیشتر می‌توانید به مقاله “prp  چیست ” مراجعه کنید.

در ادامه بهتر است به بررسی موضوع پی آر پی زانو ادامه دهیم.

تاثیر پی آر پی زانو

کاربردهای پی آر پی زانو چیست؟

تاثیر پی آر پی زانو -پی آر پی زانو نسبت به سایر روش‌های تزریقی نتایج بسیار موثرتری را به همراه دارد و در بسیاری از موارد نیاز به عمل جراحی و تعویض مفصل زانو را به تاخیر می‌اندازد. از این تکنیک برای کمک به بیمارانی که دچار التهاب مفصل و آرتروز زانو شده‌اند، افرادی که تاندون آنها دچار کشیدگی و آسیب شده است، ناپایداری و کشیدگی زانو استفاده می‌شود. از پلاسمای غنی از پلاکت علاوه بر مفصل زانو برای درمان‌ سایر مفاصل نیز استفاده می‌شود که عبارتند از:

  • بی ثباتی مفاصل مختلف
  • آسیب در مفصل شانه، آرنج و سایر مفاصل
  • سندرم تونل کارپال
  • پیچ خوردگی و کشیدگی
  • درمان آرتروز در مفاصل مختلف
  • درد مزمن در مفاصل
  • درمان انواع بیماری‌های اسکلتی عضلانی
  • فشار و پارگی روتاتورکاف
  • صدمات رباط صلیبی قدامی
  • صدمات و درد در ناحیه گردن و کمر
  • تاندونوز (آرنج تنیس)
  • تاندونیت و پیچ خوردگی رباط
  • درد مزمن زانو
  • کشیدگی‌های عضلانی

کاندیدای مناسب پی آر پی چه کسانی هستند؟

دانشمندان همچنان در حال تحقیق و بررسی در این زمینه هستند. اما آنچه مشخص است این است که کاندیدای اصلی پی آر پی زانو، افرادی هستند که درمان‌های ابتدایی مانند استراحت و فیزیوتراپی برای بهبود وضعیت آنها موثر نبوده و قصد به تاخیر انداختن عمل جراحی را دارند. همچنین این تکنیک مناسب افراد جوانی است که در مراحل نخست بیماری به سر می‌برند.

چه کسانی شرایط درمان با این روش را ندارند؟

تاثیر پی آر پی زانو – به طور کلی نمی‌توان گفت انجام پی آر پی زانو برای چه کسانی مضر است. اما می‌توان گفت این روش درمانی برای چه کسانی بهترین نتیجه را دارد. به همین دلیل قبل از شروع درمان به این روش به موارد زیر توجه می‌شود:

  • سن: افراد در سنین مختلف واجد شرایط درمان با PRP هستند
  • وضعیت خون: افراد با گروه خونی مختلف محدودیتی برای درمان با این روش ندارند، اما اگر پلاکت خون بیمار پایین‌تر از حد نرمال باشد باید معاینات لازم انجام شود.
  • سلامتی: افرادی که از سلامت کافی برخوردار هستند، پاسخ بهتری به درمان خواهند داد. برای مثال افرادی که سیگار مصرف می‌کنند، و یا بیماری‌هایی مانند دیابت، تیروئید، سرطان و یا به سایر بیماری‌های مزمن دچار هستند، کاندیدای مناسبی برای PRP زانو نخواهند بود.

کدام سیستم آماده سازی prp بهتر است؟

سیستم‌های آماده سازی پی آر پی ممکن است تفاوت‌هایی با یکدیگر داشته باشند. به‌عنوان مثال، برخی از سیستم‌ها، غلظت پلاکت‌ها را تا ۸ برابر خون طبیعی افزایش می‌دهند. برخی سیستم‌ها این غلظت را تنها تا ۲ برابر افزایش می‌دهند.

بهترین نوع پی آر پی زانو بستگی به روند بیماری دارد. به طور کلی، پزشکان بر این باورند که برای آرتریت زانو، به غلظت پلاکتی تا ۳ برابر بدون گلبول‌های سفید نیاز داریم. برخی هم معتقدند که داشتن غلظت کمی بالاتر از پلاکت‌ها به همراه گلبول‌های سفید برای تاندون‌ها بهتر است. اما هنوز باید مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.

کیت آلفا PRP با استفاده از روش سانتریفیوژ یک مرحله ای و سپس جداسازی قسمت بافی کوت، در کمترین زمان ممکن بیشترین غلظت پالکت را فراهم می نماید. این کیت  با دو ظرفیت ۱۵ سی سی و ۲۰ سی سی به منظور استفاده در درماتولوژی توسعه یافته است.

تزریق پی آر پی چقدر طول می کشد؟

کل فرآیند پی آر پی زانو، از جمله مراحل آماده‌سازی و تزریق، حدودا یک ساعت طول می‌کشد. بنابراین شما می‌توانید همان روز به خانه بازگردید.

در دوران نقاهت چه اتفاقی می‌افتد؟

پس از تزریق پی آر پی زانو، پزشک ممکن است به شما توصیه‌هایی کند:
  • در سه روز اول هر دو تا سه ساعت به مدت ۲۰ دقیقه روی زانوی خود یخ بگذارید
  • برای کمک به مدیریت درد، تیلنول (استامینوفن) مصرف کنید. البته مصرف هرگونه دارو حتما باید با تجویز پزشک باشد.
  • ازمصرف داروهایی مانند ایبوپروفن اجتناب کنید، زیرا ممکن است اثر البته مصرف هرگونه دارو باید زیر نظر پزشک انجام شود.
  • استراحت کافی داشته باشید و از فعالیت‌هایی که روی زانوی شما فشار می‌آورد، اجتناب کنید.
  • ممکن است لازم باشد برای چند روز از عصا استفاده کنید تا فشار روی زانو را کاهش دهید.
  • توصیه‌های پزشک خود را در مورد قرار ملاقات‌های بعدی دنبال کنید.

تاثیر پی آر پی زانو

چه کسانی می‌توانند پی آر پی زانو انجام دهند؟

پی آر پی زانو برای بیماران مبتلا به آرتریت اولیه بدون سایر مشکلات ساختاری در زانو (به عنوان مثال پارگی‌های بزرگ منیسک) می‌تواند مفید باشد.

اما در آرتریت پیشرفته (استخوان روی استخوان)، بعید است که PRP کمک زیادی به فرد کند. در چنین شرایطی کاهش وزن، فیزیوتراپی و داروهای ضد التهابی کمک بیشتری به بیمار خواهند کرد.

به همین دلیل پیش از تزریق پی آر پی، لازم است حتما با پزشک مشورت کنید تا ببینید آیا این یک گزینه مناسب در شرایط شما است یا خیر.

آیا تزریق پی آر پی در زانو خطرناک است؟

همانطور که پیش از این نیز اشاره شد از آنجایی که در عمل پی آر پی زانو از خون بیمار استفاده می‌شود ریسک‌های بیماری و آلرژی به صفر می‌رسد. به طور کلی این روش به عنوان یک درمان ایمن و سالم شناخته شده و خطرات ناشی از تزریق بسیار محدود و کمتر از 1% است.

عوارض پی آر پی زانو چیست؟

عوارض احتمالی PRP زانو شامل آسیب به اعصاب اطراف محل تزریق، عفونت، آسیب به بافت و درد شدید در ناحیه تزریق، می‌شود. خوشبختانه در صورتی که پی آر پی زانو، توسط متخصص خبره و با مهارت کافی انجام شود عوارض احتمالی آن بسیار محدود است. بهتر است با مراجعه به بهترین مطب ریسک عمل و عوارض ناشی از آن را کاهش دهید.

تاثیر پی آر پی زانو تا چه حد اثربخش است؟

شواهد در مورد استفاده از PRP برای درمان آرتروز زانو هنوز تایید نکرده است که این یک گزینه درمانی کاملا موثر است یا خیر.

در حالی که بسیاری از مطالعات استفاده از این را تایید می‌کنند، بسیاری دیگر می‌گویند PRP تاثیر قابل توجهی بر آرتروز زانو ندارد.

به همین دلیل مطالعات بیشتری برای تعیین اثربخشی پی آر پی زانو در حال انجام است.

سخن پایانی

همانطور که گفته شد، امروزه پی آر پی زانو به عنوان یک روش موثر برای درمان آرتروز زانو و کاهش درد ناشی از آن به شمار می‌رود. در این مطلب سعی کردیم به بررسی نکات مهم و پرسش‌های موجود در این زمینه بپردازیم.

آیا تا به حال تزریق پی آر پی انجام داده‌اید؟ خوشحال می‌شویم تجربیات خود را با ما و دیگر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید