مقالات

تزریق پی آر پی برای دردهای اسکلتی و عضلانی

تزریق پی آر پی برای دردهای اسکلتی و عضلانی

 

تزریق پی آر پی برای دردهای اسکلتی و عضلانی : پلاسمای غنی‌شده با پلاکت (PRP) یک روش درمان زیبایی غیرجراحی جدید و انقلابی است که با بهبود مکانیزم طبیعی ترمیم بدن در ارتباط با عملکرد اسکلتی عضلانی باعث کاهش ناراحتی و تسکین درد بیمار در نواحی مختلف بدن می‌شود. در طول سال‌های گذشته این روش درمانی به خاطر استفاده زیاد آن توسط ورزشکاران حرفه ای، افراد سرشناس و نیز کسانی که با درد عضلانی مواجه شده‌اند، بیش از پیش شناخته شده است.

در حقیقت امروزه بسیاری افراد از روش تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت برای درمان بیماری های اسکلتی عضلانی، آسیب‌های ورزشی و بازگشت به فعالیت‌های عادی و ورزشی با حداقل ناراحتی و درد استفاده می‌نمایند. در واقع نتایج این تکنیک درمانی نشان دهنده اثربخشی آن در درمان بسیاری از مشکلات همچون آرتروز، تاندونیت، و کشیدگی یا پارگی رباط و نیز تسکین سایر ناراحتی‌های بیمار می‌باشد.

تزریق پی‌آر‌پی می‌تواند نتایج درمانی بلندمدت برای فرد به همراه داشته و یک روش دائمی برای بهبود فرآیند طبیعی ترمیم بدن باشد. به این ترتیب تزریق پی‌آر‌پی دارای نتایجی است که دوام و ماندگاری آن در مقایسه با روش‌های سنتی کاهش درد، طولانی مدت است. برای بررسی بیشتر با سل تک بیوژن همراه باشید.

تزریق پی آر پی در درمان چه مسائلی کاربرد دارد و اثر بخش است؟

بسیاری از آسیب های اسکلتی عضلانی به درمان پی آر پی یا پلاکت درمانی پاسخ بسیاری خوبی میدهند.

از جمله آنها:

  • تزریق پی آر پی برای دردهای اسکلتی و عضلانی – آرتروز یا استئوآرتریت زانو و لگن :

درست است که هنوز آرتروز درمان قطعی ندارد اما مطالعات نشان داده که  تزریق PRP می تواند علائم این بیماری را درمان و به طور قابل توجهی آنها را تسکین دهد.

افرادی که تحت درمان پی آرپی برای آرتروز قرار می گیرند ، کاهش قابل توجهی در درد و سفتی مفصل دارند. علاوه بر این ، عملکرد مفصل این افراد نیز پس از تزریق بسیار بهبود می یابد.

همراه با فیزیوتراپی و تغییرسبک زندگی ، PRP درمان بسیار موثری در آرتروز است.

مطالعات نشان داده که تزریق پی آرپی نسبت به تزریق ژل ،کورتون یا ازون تاثیرات بهتر و قابل توجهی داشته و میتواند غضروف آسیب دیده را بازسازی کند.

تزریق پی آر پی برای دردهای اسکلتی و عضلانی

  • تزریق پی آر پی برای دردهای اسکلتی و عضلانی – آسیب های منیسک:

فشاراضافه بر روی مفصل زانو یا حرکات چرخشی ناگهانی مفصل میتواند منجر به پارگی و بیرون زدگی منیسک های زانو گردد.به ویژه اگراین پارگی ها درمنطقه محیطی منیسک واقع شده باشند، امکان ترمیم شان بیشتر است.

انجام prp به عنوان یک درمان کارآمد با اثر طولانی ،نه تنها فرد را از انجام جراحی بی نیاز می کند، بلکه از عوارض پارگی منیسک که آرتروز زودرس، تخریب استخوانی وغضروفی ناشی از آن نیز پیشگیری میکند.

  • تزریق پی آر پی برای دردهای اسکلتی و عضلانی – پارگی رباط ها:

تزریق پی آر پی برای درمان آسیب های رباط مانند ACL یا MCL در زانو یا رباط های مفصل مچ پا نیز بسیار مفید است. بیماران و به ویژه ورزشکارانی که تحت درمان با تزریق PRP قرار میگیرند دردشان به میزان قابل توجهی کاهش یافته و سریعتر به کار یا ورزش خود بازمیگردند،این در حالی ست که افرادی که مشکل مشابه داشته اما پی آر پی انجام نمیدهند، احساس ناراحتی مداومی را در مفصل خودگزارش میکنند. انجام پی آر پی به نوبه خود بی ثباتی پویای مفصل را کاهش می دهد.

  • پارگی تاندونی:

پی آر پی با افزایش تعداد سلول های تاندونی و افزایش عروق در ناحیه آسیب دیده ی تاندون و تحریک سنتز کلاژن، باعث ترمیم بافت آسیب دیده ی تاندون شده و زمان بهبودی را کوتاه تر میکند.

از جمله آسیب های  تاندونی که طی آسیب پاسخ خوبی به درمان با PRP  میدهند: التهاب تاندون کشک، التهاب یا پارگی تاندون های شانه ، همسترینگ یا چهارسر ران، التهاب یا پارگی تاندون آشیل ، التهاب محل اتصال تاندون های آرنج

  • آسیب های عضله:

مطالعات متعدد نتایج استفاده از PRP در درمان آسیب های عضلانی مانند کشیدگی یا پارگی را بررسی کرده ونشان داده که پی آر پی باعث بهبود عضله ی آسیب دیده از طریق فاکتورهای رشد آنابولیک آزاد شده از پلاکت های فعال می شود و با این کاربه طور بالقوه درد، تورم و زمان بازگشت به بازی را کاهش می دهد. درمان به موقع، احتمال کشیدگی یا پارگی مجدد در آن ناحیه را کاهش میدهد. عضلاتی مانند همسترینگ، عضلات چهار سر ران، گاستروکنمیوس وعضلات خم کننده مفصل ران ، که بارهای انقباضی خارج از مرکز را حفظ می کنند ،بیشتر در معرض کشیدگی و پارگی قرار میگیرند.نوع عضله ، نحوه ی آماده سازی پی آر پی، غلظت بهینه ی پلاکت ، وجود لکوسیت ها و حجم مایع PRP و همچنین تعداد و زمان تزریق ها بر روی میزان اثر آن متفاوت است. 

  • خارپاشنه یا فاشئیت پلانتار:

التهاب فاشیای کف پا که به آن خار پاشنه هم گفته میشود یکی از علل درد کف پا در بسیاری از افراد است.

در صورت ادامه دار شدن این التهاب، ممکن است این نیام کف پایی دچار ضخیم شدگی یا حتی پارگی های جزئی شود. بسیاری از بیمارانی که به درمان های معمول مانند مصرف مسکن، استفاده از ژل های داخل کفش، ورزش های کششی کف پا  پاسخ نمیدهند را میتوان پی آر پی کرد و تحقیقات علمی نشان داده اند که تزریق PRP در این افراد بسیار موثرتر از تزریق کورتون خواهد بود.

  • با توجه به نیاز غلظت بسیار بالای پلاکت در PRP مورد نیاز برای درمان مشکلات ارتوپدیک و همچنین کاهش میزان بهای تمام شده کیت  Alpha-Ertho-PRP به منظور به حداکثر رساندن اثربخشی درمان توسعه یافت.

کاندیدهای مناسب برای پی آر پی عضلانی

تزریق پی آر پی عضلانی برای همه افراد مناسب نبوده و افراد باید شرایطی داشته باشند تا بتوان از این روش درمانی برای آنها استفاده کرد. شرایط کاندیداهای مناسب پی آر پی :

  • عدم درمان با سایر روش ها
  • داشتن علائمی چون درد بسیار در محل آسیب دیده
  • به دلیل ابتلا به سایر بیماری ها، امکان مصرف داروهی ضد التهابی را ندارند
  • بزرگسالانی که به مدت طولانی به مشکلاتی چون تاندونتیت مبتلا هستند.

کاندیدهای نامناسب برای پی آر پی عضلانی

شرایط یا ویژگی افرادی که کاندید مناسبی برای تزریق پی آر پی عضلانی و مفصلی  نیستند، عبارتند از:

بیمارانی که امکان مصرف فرآورده های خونی به بدن را ندارند.

بیمارانی که به داروهای بی حسی، حساسیت دارند.

بیمارانی که امکان قطع مصرف داروی آسپیرین قبل و بعد از تزریق ندارند.

درمان با تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP ) چطور انجام می شود؟

همان طور که گفتیم تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) بسیار ساده تر از عمل جراحی است. برای انجام تزریق پلاسمای غنی از پلاکت(پی آر پی)، ابتدا یک نمونه خون از فرد بیمار گرفته می شود، درست مثل نمونه هایی که برای انجام آزمایش خون گرفته می شود. خون گرفته شده توسط دستگاه های مخصوص با سرعت بسیار بالا چرخانده می شود. این کار باعث می شود پلاکت ها از دیگر اجزا و ترکیبات موجود در خون جدا شوند. بعد از انجام این کار یک ترکیب خاص از خون که در واقع همان پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) است، خواهیم داشت. این مایع سپس در بخشهای آسیب دیده از بدن و بافت ها تزریق می شود. این روش هیچ نیازی هم به استفاده از بخیه و … ندارد.

کل فرآیند تزریق پلاسمای غنی از پلاکت در حدود یک ساعت طول می کشد که این زمان شامل مراحل آماده سازی و بازیابی و … می شود. این کار به طور کاملاً ایمن و تحت کنترل در مطب انجام می شود. مزیت این روش این است که بدون داشتن ذره ای درد یا استفاده از بی هوشی یا بستری شدن در بیمارستان انجام می شود و زمان خاصی هم برای بازیابی و ریکاوری لازم ندارد.

در واقع بیشتر افرادی که از این روش استفاده می کنند بعد از آن بدون هیچ مشکلی به روال معمول زندگی باز می گردند و فعالیت های روزمره مثل رفتن به سر کار و … را ادامه می دهند. البته اکثر اوقات در روزهای سوم تا هفتم بعد از تزریق، درد بیمار شدت بیشتری پیدا می کند که هر چه درد بیمار بیشتر باشد پاسخ بعدی به پی آر پی بیشتر است و بیمار پاسخ بهتری می گیرد.

معمولاً در طول یک دوره 3 ماهه، حدود 3 تزریق پلاسمای غنی از پلاکت(PRP) انجام می شود. این تزریق ها به طور معمول با فاصله 2 تا 3 هفته از هم انجام می شوند. بیشتر کسانی که از این روش استفاده کرده اند پس از تزریق اول یا دوم کاهش چشم گیر درد را تجربه نموده‌اند.

تزریق پی آر پی برای دردهای اسکلتی و عضلانی

نتیجه تزریق پی آر پی برای دردهای اسکلتی و عضلانی

هدف اصلی تزریق پلاسمای غنی از پلاکت البته کمک به کاهش درد همراه با تسریع فرآیند بازیابی و بازسازی بافت ها است. در بیشتر مواقع بهبودی چشم گیر و قابل توجه پس از گذشت چند هفته از تزریق پلاسما مشاهده می شود و بیمار متوجه تسریع فرآیند بهبود می‌گردد. مطالعات نشان داده اند که استفاده از این روش به طور مؤثر بر کاهش درد و کمک به بیمار برای بازگشت به فعالیت های روزمره کمک زیادی می کند.

برای بررسی بیشتر تاثیر پی آر پی در محل اثر، حتی از سونوگرافی و MRI هم استفاده شده است. بررسی این شواهد نشان داده اند که پس از انجام درمان تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) به طور قطع بافت ها روند بهبودی سریع تری داشته اند.
نکته مهم و قابل توجه در استفاده از این روش این است که با کمک تزریق پلاسما دیگر نیاز به انجام عمل جراحی تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا می کند. یعنی تا حد امکان و تا جایی که آسیب های وارد شده به بافت ها غیر قابل بازگشت نشده باشد (و انجام عمل جراحی تنها گزینه باقی مانده نباشد)، می توان از این روش برای بهبود و ترمیم بافت ها استفاده کرد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید