تزریق پی آر پی شانه چگونه به ترمیم بافت آسیب دیده کمک می کند؟
آسیبهای شانه ، واقعاً میتوانند فرد را از کارهای خود عقب بی اندازند. اگر آسیبی در شانهتان دارید، این آسیب میتواند شما را از انجام کار و شغلتان به بهترین نحوه بازدارد. این آسیب همچنین مشکلاتی در انجام کارهای موردعلاقه تان بازمیدارد. درد ناشی از آسیب شانه شما را کاملا سردر گم و زندگی را برای شما دشوار کند.برای کمک به بهبودی شما از این مشکلات، فیزیوتراپی و مصرف داروهای مسکن و تکنیکهای کاهش درد معمولاً تجویز میشوند،البته گزینهی دیگری نیز برای شما وجود دارد که از طریقی دیگر میتواند به شما کمک کند. این گزینه، روش پی ار پی (PRP) نام دارد و کمک میکند تا شانهتان بتواند سریعتر از روند طبیعی خود بهبود یابید برای بررسی بیشتر با سل تک بیوژن همراه باشید.
پی آر پی چیست؟
این ماده باعث تحریک رشد و ترمیم در بدن انسان می شود. بدن ما دارای قدرت ترمیم و قدرت بازسازی در خود دارد که با وجود فاکتورهای رشد غنیشده این ترمیم بسیار زیاد میشود. PRP یکی از روشهایی است که امروزه در بسیاری از کشورهای دنیا بهصورت یک روش غیر جراحی برای ترمیم مفاصل زانو شانه و مفصل مچ پا بهکرات استفاده میشود.
تزریق پی آر پی شانه و ترمیم بافت آسیب دیده
- پارگی روتاتور کاف: قسمتی از عضلات و تاندون ها که باعث نگه داشتن مفصل شانه می شوند، روتاتور کاف نام دارد. آسیب و پارگی روتاتور کاف با درد و اختلال در حرکت شانه همراه است. در صورت پارگی کامل روتاتور کاف، تاندون از استخوان جدا می شود. پی آر پی در پارگی کامل به عنوان درمان کمکی کاربرد دارد.
- آرتریت شانه: آرتریت یا آرتروز شانه به دلیل ساییدگی و فرسایش غضروف ایجاد می شود. تزریق پی آر پی شانه می تواند از شدت التهاب بکاهد و از پیشرفت آرتروز جلوگیری کند. از آنجایی که پی آر پی حاوی پلاکت های زیادی است، غضروف های جدیدی نیز در بدن تشکیل می شوند.
- بورسیت: کیسه حاوی مایع بورس نام دارد که روی مفصل قرار گرفته و محافظ بین استخوان و تاندون است. بورسیت بیشتر کسانی را تهدید می کند که از شانه هایشان زیاد کار می کشند.
- لق شدگی: هنگامی که قسمت بالایی یا سر بازو از حفره گلنوئید خارج شود، عارضه لق شدگی یا دررفتگی ایجاد می گردد که دارای طیف متفاوتی است. تزریق پی آر پی شانه به ترمیم بافت آسیب دیده کمک می کند.
- تاندونیت: آسیب و التهاب به تاندون ها باعث بروز تاندونیت می شود. تاندونیت انواع مختلفی دارد که پی آر پی شانه برای التهاب تاندون فوق خاری به کار برده می شود.
- شانه یخ زده: در این حالت کپسول شانه که اجزای شانه را در کنار هم نگه می دارد، دچار ضخامت و خشکی می شود. طی تحقیقات انجام شده تزریق پی آر پی کپسول شانه را از این حالت در می آورد و بهبود می بخشد.
مزایای تزریق پی آر پی شانه
پی آر پی یکی از روش های موثر درمانی است که به عنوان جایگزین عمل جراحی استفاده می شود اما نیازی به بخیه ندارد. همچنین کسانی که داروهای مسکن مصرف می کنند، می توانند از پی آر پی شانه برای رفع درد شانه های خود بهره بگیرند.
برای تزریق پی آر پی شانه از بیمار خون گرفته می شود تا پلاسمای غنی از پلاکت را به شانه او تزریق کنند. همین امر سبب می شود تا دیگر بیماری خاصی انتقال پیدا نکند. از طرفی چون پلاسمای غنی پلاکت از بدن بیمار گرفته شده، احتمال بروز حساسیت ها و عفونت ها کاهش می یابد.
یکی دیگر از مزایای تزریق پی آر پی شانه دوره نقاهت آن است. برخی از روش ها همانند جراحی به استراحت طولانی مدت (حدود ۱ ماه) احتیاج دارند اما دوره نقاهت تزریق پی آر پی ۱ هفته است و فرد پس از این مدت می تواند به امور زندگی خود بپردازد.
آیا پی آر پی درمانی بی خطر است؟
پی آرپی درمانی بسیار بی خطر است. دارو هم نیست. از آنجایی که پی آرپی از خون خود شما به عمل می آید و به محل آسیب یا اندام تحلیل رفته شما تزریق می شود، بنابر این خطر واکنش نامطلوب یا انتقال بیماری وجود ندارد.
کاندیدای مناسب تزریق پی آر پی شانه
در واقع، پزشک متخصص طب فیزیکی تزریق PRP را به عنوان درمان مشکلاتی مانند پارگی روتاتور کاف، تاندونیت، آرتروز شانه، شانه یخزده و آنچه که در بالا ذکر شده استفاده میکند. همچنین پزشک ممکن است PRP را به عنوان نوعی درمان پیشگیرانه برای برخی بیماران توصیه کند تا صدمات و درد مزمن آنها (مثلاً پارگیهای خفیف تاندون و دردهای خفیف آرتروز) تبدیل به صدمات جبران ناپذیر نشود.
آمادگیهای لازم قبل از تزریق پی آر پی
قبل از تزریق پی آر پی باید توصیههای زیر را رعایت کنید تا کاملاً برای درمان آماده باشید:
- ممکن است توصیه شود مصرف داروهای ضدالتهابی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن، ناپروکسن، سلبرکس و اقلام مشابه، را از هفت روز قبل از درمان متوقف کنید.
- دقت کنید که حداقل از 72 ساعت قبل از درمان آب مورد نیاز بدن را تأمین کنید. کمآبی احتمال گرفتن مقدار خون کافی را کاهش میدهد که به نوبۀ خود اثر نامطلوبی بر نتیجۀ درمان خواهد داشت.
- تزریق داروهای استروئیدی از حداقل یک ماه قبل از تزریق PRP ممنوع است.
مراقبتهای بعد از تزریق پی آر پی شانه
احتمال دارد درد یا ناراحتی خفیف تا متوسطی را پس از درمان در محل تزریق احساس کنید. این عوارض عادی است و نشان میدهد که بدن در حال سازگار شدن با مواد تزریقشده و در حال بهبود است. بهترین کار این است که آب مورد نیاز بدن را تأمین کنید و با نوشیدن آب فراوان به فرایند التیامبخشی بدن کمک کنید.
توصیههای زیر را پس از تزریق پی آر پی رعایت کنید:
- کیسۀ یخ یا پد حرارتی را تا 72 ساعت پس از درمان روی محل تزریق نگذارید.
- حمام آب داغ یا رفتن به سونا تا چند روز پس از تزریق پی آر پی ممنوع است.
- نوشیدن مشروبات الکلی تا دو روز پس از درمان مجاز نیست.
- به مدت یک یا دو روز از مصرف کافئین پرهیز کنید.
- تا 24 ساعت پس از تزریق پی آر پی حمام نکنید.
- سیگار نکشید.
- داروهای زیر را مصرف نکنید:
- داروهای ضدالتهابی به مدت حداقل چهار هفته پس از درمان
- ویتامینها، مکملها و داروهای گیاهی رقیقکنندۀ خون تا 21 روز پس از تزریق
- استروئیدهای سیستمی تا 6 هفته پس از درمان
تعداد جلسات تزریق پی آر پی شانه
تعداد جلسات مورد نیاز برای ترزیق پی آر پی شانه در افراد مختلف متفاوت است، بسته به نوع آسیب دیدگی، میزان پیشرفت بیماری، سلامت کلی فرد، پاسخ دهی بدن بیمار به درمان تعداد این جلسات تعیین میگردد.
بیشتر افراد با همان یک جلسه درمان هم نتایج قابل توجهی میگیرند، اما بسته به نظر پزشک ممکن است تعداد جلسات درمان طی چند هفته تا چند ماه تکرار گردد تا نتایج بهبودی بیشتری به دست آید.
درصد موفقیت پی آر پی شانه چقدر است؟
تکنیک PRP شانه روشی موثر با بازدهی بالا است، درصد موفقیت این تکنیک تحت تاثیر فاکتورهای مختلف از جمله سلامت کلی بیمار، نوع بیماری و میزان پیشرفت آن قرار دارد، اما بر اساس نتایج به دست آمده تا ۹۰ درصد موفقیت از این روش به دست آمده است.
عوارض پی آر پی شانه چیست؟
با توجه به این که در این تکنیک از خون فرد متقاضی استفاده میشود سازگاری بالایی با بدن داشته و عوارض آن بسیار نادر است، این عوارض ممکن است شامل عفونت، درد در ناحیه تزریق، تغییر رنگ، آسیب بافتی، واکنش آلرژیک و دریافت نکردن نتایج مطلوب و عدم بهبودی کامل باشد.
اگرچه پی آر پی به طور کلی به عنوان یک روش درمانی امن شناخته میشود، اما همچنین ممکن است برخی از عوارض و مشکلات کوتاهمدت ناشی از این روش رخ دهد. برخی از عوارض معمول پی آر پی شانه عبارتند از:
۱. درد و تورم
پس از تزریق پی آر پی، ممکن است درد و تورم در منطقه تزریق رخ دهد. این عوارض معمولاً در عرض چند روز بهبود مییابند و با استفاده از یخگذاری موضعی قابل کنترل هستند.
۲. عفونت
همانند هر روش تزریقی دیگری، خطر عفونت در محل تزریق پی آر پی وجود دارد. برای کاهش این خطر، معمولاً از شرایط بهداشتی مناسب و استریل استفاده میشود.
۳. خونریزی
در برخی از موارد، پس از تزریق پی آر پی، ممکن است خونریزی رخ دهد. اگر خونریزی شدید یا طولانی مدت باشد، باید به پزشک خود اطلاع دهید.
۴. حساسیت و واکنشهای آلرژیک
در برخی از افراد، واکنشهای آلرژیک نسبت به مواد موجود در پلاسمای خون ممکن است.
نتیجهگیری
پی آر پی شانه روشی موثر و کارآمد برای بهبود عملکرد شانه و تسکین درد و ناراحتی آن است، با توجه به استفاده از پلاکتهای غنی شده خود بیمار بیشترین بازدهی را داشته و عوارض آن نیز ناچیز است، برای کاهش عوارض احتمالی این تکنیک لازم است در انتخاب مرکز و پزشک متخصص دقت کافی را داشته باشید.