درمان آرتروز با تزریق پی آر پی (PRP): مفاصل از حساس ترین بخش های اسکلتی بدن است که با گذشت زمان ممکن است آسیب ببیند. بر اساس پژوهش ها و تجارب بدست آمده ، مفصل زانو از مستعد ترین مفاصل است که تحت تاثیر فشار، آسیب دیده است. آسیب دیدگی مفاصل از جمله زانو می تواند حالت های مختلفی داشته باشد که یکی از مهمترین آن ها آرتروز است. البته مشکلات دیگری نظیر تورم و التهاب می تواند مفاصل و زانو را تحت تاثیر قرار بدهد.
تزریق پی آر پی به شکل تقریباً اثبات شده ای می تواند باعث بهبودی مشکلات و بیماری های مفاصل از جمله زانو شود. مشکلاتی نظیر آرتروز ، تورم ، التهاب و درد مفصلی که جراحی و درمان آن می تواند کمی با ریسک همراه شود. در این نوشته قصد داریم به پی آر پی مفاصل به خصوص زانو ، فواید و مراقبت های ویژه آن بپردازیم. تحقیقات نشان داده ، متخصصانی که در حوزه پی آر پی فعالیت دارند، اغلب با بیمارانی مواجه می شوند که مبتلا به مشکلات مفصلی از جمله آرتروز زانو هستند. بر اساس آمار بدست آمده ، کارشناسان تخمین می زنند تقریباً نیمی از مردم سراسر دنیا در برخی از دوره های زندگی خود تحت تأثیر آرتروز زانو بوده اند. از این رو پرداختن به موضوع درمان مفاصل با پی آر پی بسیار حائز اهمیت است. در ادامه به بررسی کامل این مبحث می پردازیم با سل تک بیوژن همراه باشید.
پی آر پی (PRP) چیست؟
پی آر پی (PRP) مخفف Platelet Rich Plasma یا همان پلاسمای غنی از پلاکت است. خون در درجه اول از گلبول های قرمز خونی، گلبول های سفید و پلاکت ها که توسط مایعی به نام پلاسما حمل می شوند، تشکیل شده است. اولین مسئولیت پلاکت های خون کمک به لخته شدن خون است. پلاسما عمدتاً آب است اما شامل پروتئین ها، مواد مغذی، گلوکز و آنتی بادی ها و سایر اجزاء نیز می شود.
پلاکت ها به تنهایی هیچ خاصیت ترمیم کنندگی یا شفابخشی ندارند. بلکه موادی به نام فاکتورهای رشد و سایر پروتئینهایی ترشح میکنند که تقسیم سلولی را تنظیم کرده و بازسازی بافت را تحریک می کنند و درنتیجه منجر به بهبودی میشوند. پلاکت ها به همراه پلاسماها حاوی پروتئین های مهم بسیاری مانند فاکتورهای رشد هستند و به ترمیم بافت های بدن و سیتوکین ها (که به عملکرد سلول های مختلف پیام رسانی می کنند) کمک می کنند.
تزریق پی آر پی چگونه به درمان آرتروز کمک می کند؟
هنگامی که غضروفی که از انتهای استخوانهای شما محافظت میکند فرسوده شود، استخوانها روی یکدیگر ساییده شده و باعث درد میشود که میتوانید به آرتروز مبتلا شوید. این عارضه استئوآرتریت یا آرتروز نامیده می شود و شایع ترین شکل آرتریت است. درمان PRP اغلب برای درمان آرتروز زانو استفاده می شود، اما می توان آن را در سایر مفاصل با اثربخشی مشابه استفاده کرد.
پی آر پی می تواند علائم آرتریت را با کاهش سرعت زوال غضروف و جلوگیری از التهابی که ممکن است رخ دهد، بهبود بخشد. همچنین، پلاسمای غنی از پلاکت ممکن است تشکیل غضروف جدید را تحریک کرده و مقدار مایع روان کننده طبیعی را در مفصل افزایش دهد. این مایع اضافی می تواند اصطکاک ناشی از مالش استخوان ها را کاهش دهد. پزشکان معتقدند پلاسما ممکن است حاوی پروتئین هایی باشد که می تواند گیرنده های درد شما را تغییر دهد تا درد کمتری احساس کنید. به طور کلی درمان آرتروز با تزریق PRP به منظور کاهش درد و بهبود عملکرد مفاصل انجام می شود و احتمالاً آسیب غضروف را کند، متوقف یا حتی ترمیم می کند.
نحوه تزریق PRP
PRP با گرفتن نمونه خون از بدن بیمار و قرار دادن آن در سانتریفیوژ تولید می شود. در این دستگاه پلاکت های خون از گلبول های دیگر خون جدا می شوند. زمانی که پلاکت ها با پلاسما مخلوط می شود، 5 تا 10 برابر تمرکز بیشتری دارد. این پروسه می تواند در مطب پزشک انجام گیرد و حدوداً 5 تا 10 دقیقه زمان می برد. سپس این ماده یا مخلوط PRP به ناحیه های مشخصی از بدن با کیت Alpha-Ertho-PRP تزریق می گردد. این ماده منجر به کاهش درد و ترمیم ناحیه می شود.
کاربردهای پی آر پی زانو چیست؟
پی آر پی زانو نسبت به سایر روشهای تزریقی نتایج بسیار موثرتری را به همراه دارد و در بسیاری از موارد نیاز به عمل جراحی و تعویض مفصل زانو را به تاخیر میاندازد. از این تکنیک برای کمک به بیمارانی که دچار التهاب مفصل و آرتروز زانو شدهاند، افرادی که تاندون آنها دچار کشیدگی و آسیب شده است، ناپایداری و کشیدگی زانو استفاده میشود. از پلاسمای غنی از پلاکت علاوه بر مفصل زانو برای درمان سایر مفاصل نیز استفاده میشود که عبارتند از:
- بی ثباتی مفاصل مختلف
- آسیب در مفصل شانه، آرنج و سایر مفاصل
- سندرم تونل کارپال
- پیچ خوردگی و کشیدگی
- درمان آرتروز در مفاصل مختلف
- درد مزمن در مفاصل
- درمان انواع بیماریهای اسکلتی عضلانی
- فشار و پارگی روتاتورکاف
- صدمات رباط صلیبی قدامی
- صدمات و درد در ناحیه گردن و کمر
- تاندونوز (آرنج تنیس)
- تاندونیت و پیچ خوردگی رباط
- درد مزمن زانو
- کشیدگیهای عضلانی
کاندیدای مناسب پی آر پی چه کسانی هستند؟
دانشمندان همچنان در حال تحقیق و بررسی در این زمینه هستند. اما آنچه مشخص است این است که کاندیدای اصلی پی آر پی زانو، افرادی هستند که درمانهای ابتدایی مانند استراحت و فیزیوتراپی برای بهبود وضعیت آنها موثر نبوده و قصد به تاخیر انداختن عمل جراحی را دارند. همچنین این تکنیک مناسب افراد جوانی است که در مراحل نخست بیماری به سر میبرند.
چه کسانی شرایط درمان با این روش را ندارند؟
به طور کلی نمیتوان گفت انجام پی آر پی زانو برای چه کسانی مضر است. اما میتوان گفت این روش درمانی برای چه کسانی بهترین نتیجه را دارد. به همین دلیل قبل از شروع درمان به این روش به موارد زیر توجه میشود:
- سن: افراد در سنین مختلف واجد شرایط درمان با PRP هستند
- وضعیت خون: افراد با گروه خونی مختلف محدودیتی برای درمان با این روش ندارند، اما اگر پلاکت خون بیمار پایینتر از حد نرمال باشد باید معاینات لازم انجام شود.
- سلامتی: افرادی که از سلامت کافی برخوردار هستند، پاسخ بهتری به درمان خواهند داد. برای مثال افرادی که سیگار مصرف میکنند، و یا بیماریهایی مانند دیابت، تیروئید، سرطان و یا به سایر بیماریهای مزمن دچار هستند، کاندیدای مناسبی برای PRP زانو نخواهند بود.
آمادگی لازم قبل از تزریق پی آر پی زانو
پیش از انجام پی آر پی زانو به طور کامل توسط پزشک معاینات لازم شده و آمادگیهای لازم به بیمار داده میشود. اما با این حال چند نکته وجود دارد که با مشورت پزشک لازم است قبل از تزریق به آنها توجه کنید:
- حداقل سه تا چهار روز قبل از تزریق PRP، داروهای ضد انعقاد و التهاب را قطع کنید
- یک تا دو هفته قبل از درمان، مصرف گیاهان رقیق کننده خون، مکملها و ویتامینها را متوقف کنید
- یک تا دو هفته قبل از تزریق، مصرف داروهای استروئیدی سیستماتیک را قطع کنید
- در روز تزریق یک وعده غذایی سالم و کامل بخورید
- مقدار زیادی آب بنوشید
مراقبت های لازم بعد از درمان آرتروز با تزریق پی آر پی
بعد از تزریق پی آر پی زانو، روند بهبودی شما آغاز میشود. ممکن است مقداری احساس درد داشته باشید. این درد نشان دهنده سازگاری بدن شما با پلاکت تزریق شده است.
خیالتان آسوده! دردی که در زانو خود احساس میکنید زیاد است اما غیر قابل تحمل نیست.
پیشنهادی که ما برای شما داریم این است که بعد از تزریق حتما از مایعات و آب استفاده کنید.
بعد از این که پی آر پی زانو صورت گرفت، نیاز به مراقبت دارد. با رعایت کردن برخی از نکات بعد از انجام پی آر پی زانو به سلامت و بهبودی سریعتر خودتان کمک خواهید کرد.
بهتر است بعد از عمل موارد زیر را رعایت نمایید:
- تا چند روز بعد از تزریق از استحمام دوری کنید.
- از گذاشتن کیسه آب یخ بر روی زانو اجتناب کنید.
- استفاده از سیگار و موارد الکی را کنار بگذارید.
- یک روز کامل استراحت کنید و تا حد امکان زانو خود را حرکت ندهید.
- از خوردن داروهایی که پزشک تجویز نکرده است پرهیز کنید.
- از ورزشهای سنگین دوری کنید.
عوارض تدرمان آرتروز با تزریق پی آر پی
این روش همانند تمام روش های تزریقی علائمی مانند درد در ناحیه تزریق و خطر عفونت را دارد. از آنجایی که نگرانی در مورد تزریق مقدار زیادی ماده شیمیایی وجود دارد، ولی این روش به خوبی توسط بدن تحمل می گردد و فشار بی موردی به ناحیه وارد نمی کند.
هزینه درمان آرتروز با تزریق پی آر پی
هزینه درمان آرتروز با تزریق PRP باتوجه به ناحیه تحت درمان در افراد مختلف یکسان نیست. همچنین، افراد ممکن است به تزریق مجدد یا درمان های تکمیلی همزمان با تزریق پی آر پی نیاز داشته باشند. علاوه بر این، هزینه ها می تواند بسته به محل، امکانات و تخصص پزشک معالج متفاوت باشد. لازم به ذکر است که هزینه این روش درمانی معمولاً تحت پوشش بیمه نیست. برای اطلاع از قیمت این روش در هر بار تزریق و تعداد تزریق های مورد نیاز می توانید به پزشک معالج خود مراجعه کنید.