مقالات

درمان ریزش سکه ای ریش و موی سر

درمان ریزش سکه ای ریش و موی سر

ریزش سکه‌ای ریش آقایان یا آلوپسی باربا یکی بیماری خود ایمنی و نوعی از ریزش موی سکه‌ای (آلوپسی آره آتا) است. چندین عامل در بروز ریزش سکه‌ای ریش دخیل هستند که شایع‌ترین آن‌ها شامل آلوپسی و کرم حلقوی است. این مقاله از سل تک بیوژن با هدف آشنایی شما با علت‌های مختلف ریزش ریش سکه‌ای و نحوه درمان آن تهیه شده است.

علت ریزش مو سکه ای

محققان علت اصلی بروز ریزش موی سکه ای را نمی دانند. با این حال، بیماری ریزش سکه ای مو بیشتر در افرادی که سابقه خانوادگی سایر بیماری های خود ایمنی مانند دیابت نوع یک یا روماتیسم را دارند، اتفاق می افتد. به همین دلیل است که برخی دانشمندان تصور می کنند که ژنتیک ممکن است در بروز آن نقش داشته باشد. ریزش موی سکه ای یک بیماری خود ایمنی است. هنگامی که سیستم ایمنی بدن سلول های سالم بدن را با مواد خارجی و مهاجم اشتباه بگیرند، وضعیت خود ایمنی ایجاد شده و به اشتباه به سلول های خودی حمله خواهند کرد.

معمولاً سیستم ایمنی بدن از بدن شما در برابر مهاجمان خارجی مانند ویروس ها و باکتری ها دفاع می کند. آنها همچنین بر این باورند که عوامل خاص محیطی منجر به تحریک ریزش سکه ای مو در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد هستند، می شود. در بعضی از موارد این بیماری ممکن است با دیگر بیماری های خود ایمنی همراه باشد:

  • بیماری تیروئید
  • بیماری پیسی
  • بیماری لوپوس
  • آرتریت روماتوئید
  • کولیت زخمی

ریزش سکه‌ای ریش (آلوپسی باربا) چه علائمی دارد؟

لکه‌های فاقد موی ریش به‌صورت سکه‌ای و کوچک ایجاد می‌شوند. با از دست دادن موهای بیشتر به‌مرورزمان این دایره‌ها گاهی شروع به همپوشانی می‌کنند و مناطق بی‌موی بزرگ‌تری ظاهر می‌شود. در برخی افراد قبل از ریزش مو ممکن است احساس خارش و سوزش در ریش بروز کند و در برخی دیگر در محل ریزش مو قرمزی و التهاب مشاهده می‌شود. گاهی در اطراف مناطق بی‌موی سکه‌ای موهایی با ظاهر ناقص و عجیب رشد می‌کنند که در قسمت پایین باریک و در نواحی انتهایی ضخیم‌تر هستند.

درمان ریزش سکه ای ریش و موی سر

ریزش سکه‌ای ریش چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص این عارضه توسط متخصص پوست و مو انجام می‌شود. معمولاً برای تشخیص قطعی، تعدادی از موهای اطراف منطقه ریزش مو در زیر میکروسکوپ بررسی می‌شوند. در برخی شرایط ممکن است جهت پی بردن به علت زمینه‌ای و یا بررسی بعضی عفونت‌های احتمالی نیاز به دریافت بیوپسی (نمونه پوست) و یا انجام آزمایش خون باشد. از عفونت‌ها و بیماری‌های زمینه‌ای می‌توان به اختلالات تیروئیدی و عفونت‌های قارچی اشاره کرد.

درمان ریزش سکه ای ریش آقایان

درمان با داروهای موضعی

داروها بخش مهمی از درمان ریزش موی صورت را تشکیل می‌دهند. چندین داروی مختلف را می‌توان برای درمان ریزش موی ریش استفاده کرد. از جمله این داروها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کورتیکواستروئیدها: این‌ها داروها ضدالتهابی هستند که برای سرکوب سیستم ایمنی استفاده می‌شوند. معمولاً آنها به‌صورت موضعی یا تزریقی مورد استفاده قرار می‌گیرند و موجب کاهش حمله سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌ های مو خواهند شد. این داروها اختصاصی برای درمان آلوپسی باربا مدنظر قرار می‌گیرند.
  • ماینوکسیدیل (روگین): این یک داروی موضعی است که برای درمان آلوپسی یا طاسی استفاده می‌شود. برای تمام الگوهای ژنتیکی ریزش مو، هم در مردان و هم در زنان این دارو مورد استفاده قرار می‌گیرد. می‌توان آن را به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین درمان‌ دارویی ریزش مو در نظر گرفت. برای مصرف باید دو بار در روز، دارو به‌صورت مایع یا کف روی ناحیه آسیب‌دیده اعمال شود. معمولاً نتایج بعد از سه ماه قابل ‌مشاهده است. این دارو برای ریزش ریش با سایر دلایل مانند شیمی ‌درمانی و عفونت ‌های پوستی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • دیفن سیپرون (DPCP): این دارو را می‌توان روی لکه ‌های طاس (لکه‌ های سکه‌ای ریزش ریش) اعمال کرد. استفاده از این داروی موضعی باعث بروز یک واکنش آلرژیک می‌شود که با قرمزی، تورم و خارش همراه است. تصور می‌شود که این دارو هم سیستم ایمنی را فریب می‌دهد تا گلبول‌ های سفید خون را به سطح پوست بفرستد و به‌این‌ترتیب التهاب را کاهش دهد. در نتیجه این ترفند می‌تواند فولیکول ‌های مو را فعال نگه دارد و مانع ریزش ریش شود. دسترسی به نتایج مطلوب ممکن است تا سه ماه طول بکشد.
  • آنترالین: این یک کرم موضعی یا پماد است که اغلب برای درمان پسوریازیس استفاده می‌شود. ماده قیر مانند موجود در این دارو یک‌بار در روز روی لکه‌ های بدون مو قرار می‌گیرد و به مدت ۳۰ دقیقه تا چند ساعت باقی می‌ماند. این دارو پوست را تحریک می‌کند و باعث رشد مجدد موهای صورت می‌شود. نتایج معمولاً در عرض ۸ تا ۱۲ هفته قابل ‌مشاهده است.
  • ایمونوتراپی: روش درمانی دیگری که برای درمان ریزش ریش مورد استفاده قرار می‌گیرد، ایمونوتراپی نام دارد. ایمونوتراپی موضعی تکنیکی است که در آن از یک ماده شیمیایی مانند دیفن سیپرون روی پوست استفاده می‌شود تا باعث ایجاد بثورات آلرژیک در بخش‌ های آسیب‌ دیده پوست شود. این ترکیب و واکنش ‌های ایجاد شده به دنبال مصرف آن، ممکن‌است در عرض شش ماه باعث رشد موهای جدید شود. با این حال برای حفظ رشد مجدد موهای صورت باید درمان را ادامه داد.
  • درمان تزریقی: تزریق استروئید یک گزینه رایج برای آلوپسی خفیف و تکه‌تکه در مردان است. از این روش برای کمک به رشد مجدد مو در نقاط طاس‌شده استفاده می‌شود. در این روش، سوزن‌ های ریز استروئیدی را به پوست نواحی آسیب‌ دیده تزریق می‌کنند. برای رشد مجدد موهای صورت، درمان باید هر یک تا دو ماه یک ‌بار تکرار شود. نکته مهم در خصوص استفاده از این روش برای درمان ریزش ریش این است که این روش از ریزش موهای جدید جلوگیری نمی‌کند.

درمان ریزش سکه ای ریش و موی سر

نوردرمانی

نوردرمانی، فتو‌شیمی‌درمانی یا فتوتراپی نامیده می‌شود. این یک نوع پرتودرمانی است که از ترکیبی از یک داروی خوراکی به نام پسورالن و نور UV برای درمان ریزش موی صورت استفاده می‌کند. تأثیر این درمان در کنار درمان‌های مکمل قابل‌توجه است.

PRP

این نوع درمان در چند مرحله انجام می‌شود و در ابتدای آن نمونه خون از خود فرد متقاضی دریافت می‌شود و سپس گلبول ‌های قرمز و پلاکت‌ها توسط دستگاه سانترفیوژ از هم جدا میشوند. در مرحله نهایی پلاکت‌ها در محل‌ هایی که دچار ریزش مو شده‌اند، تزریق می‌شود. تزریق پی آر پی باعث تحریک فولیکولهای مو شده و مجدداً بازیابی می شوند. برای انجام پی آر پی مو نیازی به بیهوشی یا بیحسی وجود ندارد و در صورت تمایل میتوان از حداقل بیحسی استفاده کرد. این درمان دو سال طول خواهد کشید و نیاز است در دو یا سه جلسه تمدید شود. رشد موی جدید بعد از شش ماه از اولین تزریق قابل مشاهده می‌باشد.

مزوتراپی

مزوتراپی یکی از روش‌های درمان ریزش مو است که به رشد مجدد موها هم کمک می‌کند. اساساً این روش درمانی مؤثر برای کمک به رشد موهای سر مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ اما می‌توان از این روش برای درمان ریزش موی صورت هم کمک گرفت. درمان با مزوتراپی برای رویش مجدد ریش‌ها برای آقایان مدنظر قرار می‌گیرد. معمولاً درصورتی‌که موهای صورت به‌صورت نامنظم و پراکنده رشدکرده‌باشند یا این که رشد آنها بسیار کم و ضعیف‌باشد، از مزوتراپی ریش و سبیل استفاده می‌کنند.

متدهای متفاوتی برای اجرای تکنیک درمانی مزوتراپی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بر اساس الگوی ریزش ریش و میزان این ریزش، از کوکتل‌های درمانی متفاوتی استفاده می‌شود. کوکتل‌های آلوپاتیک مورداستفاده در مزوتراپی موها ، معمولاً حاوی ویتامین‌های مختلف، انواع مواد معدنی، الاستین، کلاژن، ترکیبات گشادکننده عروق و سایر اجزای فعال هستند.

کاشت مو

کاشت موی صورت همان روش کاشت موی سر معمولی است. پیوندها با برداشتن فولیکول‌های سالم از محل اهداکننده انجام می‌شود. به طور کلی جراحان ناحیه اهداکننده را از پشت سر بیمار انتخاب می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که فولیکول‌های موی جمع شده شبیه به موهای صورت خود بیمار است. سپس برش‌هایی در محل‌های گیرنده (ریش، سبیل یا ابروها) ایجاد می‌شود و فولیکول‌های سالم برداشت شده به صورت جداگانه وارد پوست می‌شوند. این فرایند بارها تکرار می‌شود تا نتیجه‌ای طبیعی و متناسب حاصل شود.

جلوگیری از ریزش ریش و سبیل

در بسیاری از مواقع امکان جلوگیری از ریزش ریش و سبیل وجود ندارد و این امر اجتناب‌ناپذیر است. خصوصا در مواردی که ریزش موهای صورت به دلیل یک بیماری زمینه‌ای و خودایمنی اتفاق می‌افتد. بااین‌حال با رعایت برخی موارد می‌توان احتمال ریزش ریش و سبیل را کاهش داد. مواردی زیر می‌تواند در جلوگیری از ریزش ریش و سبیل مؤثر باشد:

  • رعایت بهداشت فردی
  • استفاده از وسایل پوست صورت تمیز و بهداشتی
  • عدم استفاده از حوله و وسایل شخصی مشترک با دیگران
  • درمان عفونت‌های باکتریایی و قارچی پوست صورت.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید