مقالات

درمان پیسی با پی آر پی

درمان پیسی با پی آر پی

 درمان پیسی با پی آر پی : درمان پیسی پوست یا ویتیلیگو به تکنیک‌ها و روش‌های مختلف بستگی دارد و هدف آن معمولاً کاهش لکه‌های سفید روی پوست است. اما اولویت درمان و نوع درمانی که به کار می‌رود، بستگی به جوانب مختلف این بیماری مانند محل، میزان انتشار، روند بیماری و تأثیر آن بر کیفیت زندگی فرد دارد

بهترین روش درمان پیسی چیست؟ بیماری برص یا به انگلیسی ویتیلیگو یک بیماری پوستی است که با از بین رفتن رنگ یا رنگ‌دانه‌های پوست، نواحی مختلفی روی بدن صاف، سفید یا روشن می شود. به این بخش‌های سفید یا لکه‌های روی پوست اصطلاحاً ماکول گفته می‌شود. معمولاً لکه‌ها روی دست‌ها، ساعد یا پاها و صورت ظاهر می‌شوند. در سراسر جهان، حدود ۱ درصد از جمعیت به ویتیلیگو مبتلا هستند. در درجه اول تشخیص این بیماری اهمیت دارد.

پس از تشخیص، متخصص پوست از شما می‌پرسد که آیا می‌خواهید پیسی را درمان کنید یا خیر. برخی از مردم این کار را نمی‌کنند، چرا که در خصوص این بیماری، درمان ضروری نیست. با این حال برای بسیاری وجود این لکه‌ها ناراحت‌کننده است و به همین دلیل هم به دنبال گزینه‌های درمان و مدیریت بیماری هستند؛ خصوصاً زمانی که لکه‌ها در حال گسترش یافتن است.

در این مقاله با سل تک بیوژن همراه باشید تا با راه های درمان پیسی بیشتر آشنا شویم.

درمان پیسی چیست؟

پیسی یکی از بیماری های پوستی است. درمان برص یا پیسی اولویت اول بیماران نیست. بسیاری ترجیح می‌دهند به جای دریافت درمان پزشکی، لکه‌های روشن را با آرایش، برنزه کردن یا رنگ پوست بپوشانند. با این حال در صورت تمایل بیماران برای درمان پیسی، متخصص پوست می‌تواند درمان‌های مختلفی را ارائه دهد که می‌تواند رنگ ازدست‌رفته پوست را بازیابی کند. درمان شامل بازگرداندن رنگ ازدست‌رفته پوست، جلوگیری از بزرگ‌تر شدن لکه‌ها و همچنین جلوگیری از ظاهر شدن لکه‌های جدید می‌شود.

بهترین درمان برای ویتیلیگو معنایی ندارد. قبل از ایجاد یک برنامه درمانی، متخصص پوست در مورد اینکه چه چیزی برای هر بیمار بهترین است فکر می‌کند. برای انجام این کار، متخصص پوست سن، سلامت کلی و تأثیراتی که این بیماری بر زندگی افراد می‌گذارد در نظر می‌گیرد. نوع پیسی، جایی که روی بدن ظاهر می‌شود و نحوه پیشرفت آن نیز نقش مهمی در روند درمان ویتیلیگو ایفا می‌کند.

پی آر پی (PRP) چیست؟

قبل از اینکه در مورد روش تزریق پی آر پی توضیح دهیم، خوب است بدانیم پلاسما چیست. پلاسما قسمت مایع خون است که گلبول‌های قرمز و سفید و پلاکت‌ها به‌وسیله آن گردش می‌کنند. پلاسما عمدتا از آب و پروتئین تشکیل شده است. پلاکت یا ترومبوسیت در پلاسما جریان داشته و به لخته‌شدن خون و عملکردهای بهبود رشد کمک می‌کند. فاکتورهای رشد پلاکت‌ها تولیدمثل سلولی را تحریک کرده و باعث بهبود و بازسازی بافت‌ها می‌شوند.

PRP یا پلاسمای غنی از پلاکت همان‌طور که از نام آن پیداست، از پلاسما و پلاکت خون تشکیل شده است. این محلول درواقع خونی است که پلاکت بیشتری نسبت به حالت عادی دارد.

برای به‌دست‌آوردن این محلول خون از خود شخص گرفته شده و در چند لوله آزمایشگاهی قرار می‌گیرد. پلاکت‌ها به‌وسیله دستگاه سانتریفیوژ متمرکز شده و فعال می‌شوند. محلول آماده شده و باید به بدن مراجعه‌کننده تزریق شود. پس از تزریق فاکتورهای رشد پلاکت‌ها آزاد شده و به تحریک و افزایش سلول‌های ترمیمی کمک می‌کنند.

 درمان پیسی با پی آر پی

روش انجام پی آر پی (PRP)

همان‌طور که ذکر شد، برای انجام پی آر پی، لازم است از خود فرد خون گیری انجام شود و سپس توسط دستگاه سانتریفیوژ، پلاسما از پلاکت کاملا غنی و اشباع خواهد شد. پس از این مرحله و به دست آمدن محلول نهایی، طبق دستور پزشک متخصص و یا بر اساس درخواست بیمار، محلول به قسمت مورد نظر که می‌تواند زیر چشم، زانوی صدمه دیده، مو، صورت، تاندون و یا هر قسمت دیگر باشد، توسط پزشک تزریق خواهد شد.

در انجام پی آر پی، امکان دارد پزشک از دستگاه میکرونیدلینگ به جای سرنگ استفاده کند. دستگاه میکرونیدلینگ در قالب یک غلتک است که در سطح آن سوزن‌های ریزی وجود دارد و محلول پی آر پی، به وسیله این سوزن‌ها وارد پوست خواهد شد. البته لازم به ذکر است که گاهی ممکن است پزشک، فیلر را نیز در کنار PRP تزریق کند تا در نهایت، نتیجه بهتری حاصل شود. انجام این روند تقریباً 45 دقیقه تا یک ساعت به طول می‌‌انجامد.

همچنین امکان دارد در موارد درمانی از سونوگرافی نیز استفاده شود. در چنین شرایطی پزشک به وسیله تصاویر سونوگرافی می‌تواند تزریق را به صورت دقیق‌تر انجام دهد. در واقع تزریق پی آر پی، موجب بیشتر شدن غلظت بیوپروتئین‌ها و یا هورمون‌های مخصوص در ناحیه مورد نظر می‌شود و پروسه بهبودی بسیار سریع‌تر اتفاق می‌افتد.

 درمان پیسی با پی آر پی

درمان پیسی با PRP یکی از روش‌های جدید و موثر درمان پیسی می‌باشد. PRP مخفف Platelet-Rich Plasma است که به معنای پلاسمای غنی از پلاکت است. این روش ابتدا با گرفتن خون بیمار، پلاسمای غنی از پلاکت تهیه می‌شود. سپس این پلاسما به منطقه مورد نیاز تزریق می‌شود. پلاکت‌ها موجود در این پلاسما موجب افزایش تولید فاکتورهای رشد و تعمیر بافت شده و فرآیند بهبودی را تسریع می‌کند. PRP همچنین دارای خواص ضد التهابی می‌باشد که می‌تواند به کاهش درد و التهاب در منطقه مورد درمان کمک کند.

استفاده از PRP برای درمان پیسی به دلیل اثرات مثبت آن بر فرآیند تعمیر بافت و کاهش التهاب معروف است. این روش به طور معمول در کنار دیگر روش‌های درمانی مانند فیزیوتراپی و تزریق‌های موضعی استفاده می‌شود. مزایای استفاده از PRP برای درمان پیسی شامل کاهش درد، تسریع در فرآیند بهبودی، افزایش قابلیت حرکت و کاهش نیاز به داروهای ضد التهابی می‌باشد. با این حال، ممکن است نتایج این روش برای همه بیماران یکسان نباشد و بستگی به وضعیت هر بیمار داشته باشد. از این روش می‌توان به عنوان یک گزینه موثر و غیر جراحی درمان پیسی استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: آشنایی با نحوه تزریق پی آر پی

علت موثر بودن درمان پیسی با پی آر پی

۱- فاکتورهای رشد: تحریک بازساخت مالنوسیت ها مهمترین عامل در درمان پیسی است. فاکتور رشد فیبروبالستی پایه(bFGF) موجود در PRP مهاجرت ملانوسیت ها را به طور چشمگیری افزایش داده و تکثیر کراتینوسیت و فیبروبالست ها را افزایش می دهد. همچنین β-TGF نیز در ایجاد بهبودی بیماراین ویتیلیگو نقش اثبات شده ای دارد.

2- اثر ضد التهابی: فراوردهی PRP از طریق مهار ترشح سایتوکاین ها، همچون اینترلوکین-۱ ،اینترفرون- C و a-TNF خواص ضد التهابی از خود نشان می دهد. این عمل خود سبب بهبود تعامل کراتینوسیت و ملانوسیت می گردد.

3- پروتئینهای ماتریکس: فراوردهی PRP حاوی فیبرین، فیبرونکتین و ویترونکتین بوده که اتصال بین.کراتینوسیت ها، فیبروبالست ها و مالنوسیت ها را بهبود می بخشند.

 درمان پیسی با پی آر پی

مزایای انجام درمان پیسی با پی آر پی

استفاده از روش پی آر پی برای جنبه درمانی و زیبایی از مزایای بسیاری برخوردار است. یکی از مهم‌ترین این مزایا عدم داشتن عوارض طولانی مدت روش پی آر پی است؛ همچنین روش پی آر پی از ایمنی بسیار بالایی برخوردار است و تا به حال عوارض جانبی جدی در رابطه با انجام پی آر پی گزارش نشده است. روش پی آر پی علاوه بر کمک به جوانسازی پوست، می‌تواند روند بهبودی را پس از انجام جراحی به مقدار قابل توجهی سرعت بخشد و همچنین در صورت کاهش میزان اثرات آن، قابلیت انجام مجدد را دارا است.

پی آر پی برای چه کسانی مناسب نیست؟

این روش ایمن بوده و بیشتر افراد در هر سنی می‌توانند تزریق PRP انجام دهند. اما افراد با مشکلات زیر نمی‌توانند از این روش استفاده کنند.

  • بیماران مبتلا به HIV (ایدز)
  • هر نوع سرطان خون
  • هپاتیت C
  • سرطان پوست در ناحیه‌ای که قرار است تزریق انجام شود.
  • بیماران قلبی عروقی که داروهای رقیق‌کننده خون مصرف می‌کنند.
  • بیماری زمینه‌ای مانند دیابت درمان‌نشده

درمان پیسی با رژیم غذایی – برای درمان پیسی چه بخوریم؟

با وجودی که هیچ رژیم مشخص تایید شده‌ای برای درمان برص وجود ندارد؛ اما بهترین اقدامات تغذیه‌ای که می‌توانید انجام دهید شامل داشتن یک رژیم غذایی سالم پر از مواد مغذی خوب و نوشیدن آب زیاد است و مانند هر اختلال خودایمنی، ممکن است از غذاهای تقویت‌کننده سیستم ایمنی که حاوی زینک، فیتوکمیکال‌ها، بتاکاروتن و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند، بهره‌مند شوید. موز، سیب و انجیر و خرما از مواردی است که مصرف آنها توصیه می شود.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید