راهنمای خرید سانتریفیوژ پی آر پی : سانتریفیوژ دستگاهی است که اساس آن گریز از مرکز است. بدین معنی که اجزای یک ماده را بر اساس چگالی از یکدیگر جدا میکند. این تجهیز در انواع مختلفی تولید میشود. یکی از این مدلها سانتریفوژ پی آر پی است.
امروزه پلاسمای غنی از پلاکت در بسیاری از حوزههای پزشکی مورد توجه قرار گرفته است. این فراورده با نام PRP نیز شناخته میشود. برای آماده سازی PRP، لازم است از سانتریفیوژ پی آر پی استفاده شود.
اما آیا هر سانتریفیوژی برای PRP مناسب است؟
در این مقاله قصد داریم به بررسی این مطلب بپردازیم و ضمن آن راهنمای خرید سانتریفیوژ پی آر پی بیان کنیم. پس در ادامه با سل تک بیوژن همراه باشید.
چگونه پلاکتها را متراکم کنیم؟
خون از گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید، پلاسما و پلاکتها تشکیل شده است. فرض کنید یک لوله حاوی خون را برای چندین ساعت روی میز بگذارید. در نهایت خون به ترتیب زیر به سه لایه مجزا تقسیم میشود.
- گلبولهای قرمز (RBC) در پایین ترین قسمت
- گلبولهای سفید و پلاکتها در یک لایه نازک بالای گلبولهای قرمز. (به این لایه بافی کوت نیز گفته میشود)
- پلاسما در بخش بالایی
سانتریفوژ پی آر پی فرآیند رسوب گذاری را تسریع میکند. به کمک دستگاه سانتریفیوژ، ذرات خون از محور چرخش دور می شوند. ذرات با چگالی بالاتر با سرعت بیشتری حرکت میکنند و از ذرات با چگالی کمتر و کوچکتر جدا میشوند.
مناسبترین پروتکل سانتریفوژ پی آر پی چیست؟
محاسبهی دقیق سرعت، نیرو و مدت زمان مورد نیاز برای جداسازی اجزای خون بسیار مهم است.
اما باید بدانید که این فاکتورها تحت تاثیر عوامل مختلفی هستند. به عنوان مثال، نیروی گریز از مرکز با فاصله از محور چرخش ارتباط دارد. بنابراین، با تغییر ابعاد لوله و یا مدل روتور، نیروی نسبی گریز از مرکز تغییر خواهد کرد.
به همین دلیل نمیتوان یک پروتکل دقیق برای سانتریفیوژ کردن را بیان کرد. در واقع دستیابی به بهتریت غلظت پلاکت، به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله ابعاد سانتریفوژ پی آر پی، ابعاد لوله، میزان نمونه و … .
مشخصات فنی سانتریفیوژ پی آر پی prp
مشخصات فنی سانتریفیوژ پی آر پی (prp) بسته به مدل و برند آن متفاوت است، اما به طور کلی این دستگاهها دارای ویژگیهای مشترکی هستند که برای فرآیند جداسازی پلاسمای غنی از پلاکت طراحی شدهاند. در زیر برخی از مشخصات فنی معمول سانتریفیوژهای PRP را مشاهده میکنید:
- ظرفیت : Capacity
- معمولاً بین 4 تا 8 لوله با ظرفیتهای متفاوت از 10 میلیلیتر تا 50 میلیلیتر.
- نوع روتور :
- غالبا به صورت Swing out با باگت و آدابتور برای تطبیق با ظرفیتهای مختلف
- سرعت چرخش : RPM
- سانتریفیوژهای PRP معمولاً سرعت چرخشی بین 1000 تا 5000 دور در دقیقه RPM دارند که قابل تنظیم است.
- زمان چرخش : timer
- قابل تنظیم برای دورههای زمانی مختلف، معمولاً بین 1 تا 30 دقیقه.
- کنترل دماTemperature Control :
- برخی سانتریفیوژهای PRP دارای قابلیت کنترل دما هستند که دما را بین 0 تا 40 درجه سانتیگراد تنظیم میکند.
- نوع موتور Motor Type :
- موتورهای بدون جاروبک Brushlessبرای کارکرد کمصدا و طول عمر بیشتر.
- سیستم تعادل : (Imbalance Detection
- سیستم هشدار عدم تعادل که در صورت وجود بار نامتعادل، دستگاه را به طور خودکار متوقف میکند ( یکی از پارامترهای مهم در انتخاب سانتریفیوژ همین داشتن هشدار سیستم تعادل می باشد )
تعریف و کاربردهای سانتریفیوژ پی آر پی (prp)
سانتریفیوژ پی آر پی (prp) یک دستگاه پیشرفته است که با استفاده از نیروی گریز از مرکز، اجزای مختلف خون را از یکدیگر جدا میکند تا پلاسمای غنی از پلاکت به دست آید. این پلاسمای غنی از پلاکت که در درمانهای پی آر پی استفاده میشود، به تسریع فرآیند ترمیم و بازسازی بافتهای آسیبدیده در بدن کمک میکند.
از این روش در حوزههای مختلفی از جمله پزشکی زیبایی برای بهبود جوانسازی پوست، تقویت مو، و درمان زخمها بهره میبرند. سانتریفیوژهای پی آر پی با طراحی خاص خود، دقت و سرعت لازم را برای جداسازی پلاسما فراهم میکنند. استفاده از سانتریفیوژ پی آر پی (prp) به دلیل افزایش تقاضا برای درمانهای غیرتهاجمی و طبیعی، در حال گسترش است و انتخاب صحیح آن میتواند تأثیر زیادی در نتایج درمان داشته باشد.