آرتروز بیماری است که معمولا در افراد سنین بالا مشاهده میشود؛ اما در دیگر افراد نیز ممکن است به دلیل بیماری، عفونت و آسیب دیدگی به مرور زمان ایجاد شود. تشخیص این بیماری توسط فوق تخصص مچ پا و با کمک معاینه فیزیکی، عکس رادیوگرافی،ام آر آی و آزمایش خون انجام میشود و روشهای درمانی آن با توجه به شدت آرتروز انواع مختلفی دارد. با سل تک بیوژن همراه باشید تا در ادامه مقاله شما را با انواع این بیماری، علائم و راه های درمان آرتروز مچ پا بیشتر آشنا کنیم.
آرتروز مچ پا چیست؟
وجود غضروف در مفصل باعث میشود استخوانها به راحتی بر روی هم حرکت کنند؛ اما زمانی که غضروف نازک شود یا از بین برود، استخوانها هنگام حرکت بر روی یکدیگر ساییده میشوند. آرتروز مچ پا یا دیگر مفاصل که در افراد بالای 65 سال بیشتر دیده میشود، بیماری است که در آن غضروف مچ پا به مرور زمان از بین رفته و استخوانها روی هم ساییده میشوند. از بارزترین علائم این عارضه میتوان به تورم و تغییر شکل مفصل مچ پا اشاره کرد.
انواع آرتروز مچ پا
آرتروز انواع مختلفی دارد و به سه دسته زیر تقسیم میشود:
آرتریت روماتوئید
آتریت روماتوئید معمولا از مچ دست آغاز میشود و میتواند دیگر مفاصل بدن را نیز درگیر کند. این عارضه که اغلب به صورت قرینه در بدن ایجاد میشود، در واقع نوعی بیماری خود ایمن است که سیستم ایمنی بدن به سینوویوم حمله میکند.
استئوآرتریت
در این عارضه غضروف مفصل به مرور زمان تحلیل رفته و خشکی و سفتی در مفصل ایجاد میشود. در واقع با تحلیل غضروف، استخوانها دچار ساییدگی میشوند.
آرتریت تروماتیک
آرتریت تروماتیک معمولا پس از یک دوره مصدومیت شدید ایجاد میشود و شکستگی یا در رفتگی از دلایل اصلی آن است. این عارضه نیز موجب تخریب و تحلیل غضروف و خشکی و سفتی مفصل میشود.
علائم آرتروز مچ پا
علائم بیماری آرتروز و انواع مختلف آن به مفاصلی بستگی دارد که در اثر آن با مشکل مواجه می شوند. در اکثر موارد، آرتروز مفاصل دردناک و ملتهب است. عموما این درد در گذر زمان بیشتر می شود، اما شروع ناگهانی درد نیز یک احتمال در این شرایط است. ممکن است علائم دیگری نیز وجود داشته باشد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد مچ پا در حین حرکت
- دردی که با انجام فعالیت های نسبتا شدید، پدیدار می شود.
- حساسیت در زمانی که فشاری به مفصل وارد می شود.
- ورم مفصل، گرما و قرمزی
- درد افزایش یافته و ورم در هنگام صبح یا پس از نشستن و استراحت
- سختی در راه رفتن به دلیل هر یک از علائمی که بالا ذکر کردیم.
دلایل آرتروز مچ پا
پزشکان معتقدند، بیشتر افراد به دلیل افزایش سن به این بیماری مبتلا میشوند؛ اما عوامل دیگری هم ممکن است تاثیرگذار باشند. هرچند علت دقیق ابتلا به آرتروز مچ پا مشخص نیست. به طور کلی علل بروز این بیماری عبارتند از:
افزایش سن
خطر ابتلا به این عارضه با بالارفتن سن افزایش مییابد. ساییدگی و پارگی مفصل مچ پا در طول زمان، باعث نازکشدن غضروف و انعطافپذیری کمتر آن میشود و آن را بیشتر مستعد ابتلا به آرتروز میکند. به همین دلیل افزایش سن اصلیترین عامل ایجاد این مشکل، در نظر گرفته میشود.
آسیبهای قبلی
مچ پا مستعد رگ به رگ شدن، شکستگی و آسیبهای دیگر است و مفصلی که آسیب دیده است حدود 7 برابر بیشتر احتمال دارد به آرتروز مبتلا شود. در واقع، 70 تا 80 درصد موارد آرتروز مچ پا، ناشی از آسیب قبلی است؛ زیرا واردشدن آسیب میتواند منجر به تغییرات مفصلی و درنهایت بروز علائم این بیماری شود.
بیماریهای زمینهای
حدود 12 درصد از موارد بروز این عارضه، با یک بیماری زمینهای مرتبط است. برای مثال روماتیسم مفصلی، آرتریت واکنشی، هموفیلی، هموکروماتوز، نقایص مادرزادی، تراز نامناسب مفصل، نکروز تالوس آواسکولار و استئوکندروز دیسکان، میتوانند در طول زمان باعث بروز آرتروز شوند.
اعمال فشار زیاد به مفصل
افرادی که با کار، فعالیتهای روزمره یا ورزش به مچ پا فشار میآورند، بیشتر در معرض ابتلا به آرتروز هستند.
اضافه وزن و چاقی
مچ پاها تا 5 برابر وزن بدن فرد را در حین راهرفتن تحمل میکنند و وزن اضافی، میتواند منجر به ساییدگی مفاصل و درد ناشی از آرتروز شود. علاوه بر این، ممکن است نحوه راهرفتن و ایستادن افرادی که چاق هستند برای جبران وزن اضافی، متفاوت باشد که احتمال ابتلا به آرتروز مچ پا را افزایش میدهد.
سابقه خانوادگی
احتمال ابتلای افراد به آرتروز تحت تاثیر ژنتیک نیز هست، بنابراین فردی که والدینش آرتروز دارند بیشتر از سایرین به این بیماری مبتلا میشود.
عوارض آرتروز مچ پا
این نوع از آرتروز، باعث ایجاد یک سری تغییرات در مفصل و بافتهای نرم اطراف آن میشود. زیرا هنگامی که غضروف مچ پا تخریب میشود، استخوانهای زیرین، اصطکاک و ضربه بیشتری را تجربه میکنند. این عوارض و تغییرات شامل موارد زیر میشود:
- ایجاد خارهای استخوانی: استئوفیت یا خار استخوانی به رشد غیرطبیعی استخوان میگویند و ممکن است در نتیجه ابتلا به بیماری آرتروز روی استخوانهای درشت نی، نازک نی یا تالوس مچ پا ایجاد شوند. خارهای استخوانی سخت هستند و در مفصل مچ پا اصطکاک را افزایش میدهند که منجر به افزایش درد و تورم میشود.
- اسکلروز استخوان: ممکن است ترکیب استخوانهایی که در مفصل مچ پا قرار دارند با بروز آرتروز تغییر کرده و سفت شوند. این بیماری اسکلروز استخوان نامیده میشود.
- ضایعات استخوانی: وقتی غضروف تخریب میشود، ممکن است در استخوانها کیست و ضایعات مغز استخوانی ایجاد شوند. ضایعات مغز استخوان مناطقی از تورم غیرطبیعی در سطح استخوان هستند.
- تورم: در شرایطی که فرد به این بیماری از پا مبتلاست، ترکیب و مقدار مایع مفصلی در مفصل تغییر میکند و افزایش مییابد. تجمع بیش از حد مایع مفصلی، باعث تورم و افزایش درد میشود.
- آسیب به بافتهای نرم: این عارضه بافتهای نرم اطراف را تحت فشار قرار میدهد. به عنوان مثال، تاندونها و رباطها میتوانند کشیده شوند و آسیب ببینند که منجر به از دستدادن ثبات و عملکرد مچ پا و درد و سفتی مچ پا میشود.
روش های درمان آرتروز مچ پا
همانطوری که در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره کردیم، درمان خاصی برای آرتروز وجود ندارد، اما راهکارهای درمانی ساده ای جهت کم کردن درد و مشکلات فعالیتی افراد مبتلا به این بیماری وجود دارد که، از کار افتادگی فرد را به تعویق انداخته و آن را رفع می کنند.
درمان آرتروز مچ پا و پا بدون نیاز به جراحی
درمان اولیه آرتروز مچ پا و پا در افراد معمولا بدون نیاز به عمل جراحی انجام می شود. پزشک شما ممکن است انتخاب های مختلف درمانی را در این مرحله با توجه به شدت آرتروز شما پیشنهاد کند.
کنترل آرتروز مچ پا با تغییرات در سبک زندگی
ایجاد برخی تغییرات در عادات روزانه زندگی، می تواند به کم کردن درد آرتروز مچ پا و پا کمک کرده و سرعت پیشرفت این بیماری را نیز کاهش دهد. از جمله این تغییرات سبک زندگی می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- کم کردن فعالیت هایی که شرایط شما را وخیم و دردناک می کنند.
- تغییر رویه از فعالیت های سنگین ورزشی و کاری (نظیر دویدن و تنیس) به فعالیت های معمولی تر (نظیر شنا یا دوچرخه سواری) به کم کردن فشار روی پا و مچ پا کمک می کند.
- کم کردن وزن جهت کاهش فشار بر روی مفاصل که در نتیجه آن درد کمتر شده و آسیب کمتری به بافت های پا و مچ پا وارد می گردد.
استفاده از وسایل کمکی
استفاده از عصا یا واکر می تواند به جابجایی شما کمک کند. علاوه بر این استفاده از کفی های طبی در کفش یا کفش های طبی خاص نیز در کاهش فشار بر روی پا و درد تاثیر به سزایی دارد. علاوه بر این اگر با تغییر فرم پا یا مچ پا مواجه شده باشید، استفاده از کفش های طبی خاص می تواند حالت مناسب را به پا داده و درد ناشی از این اتفاق را نیز به حداقل برساند.
PRP روشی موثر در درمان آرتروز مچ پا
آرتروز مچ پا یکی از اختلالات معمول در مفاصل است که میتواند منجر به درد، تورم و محدودیت حرکت شود. این مشکل ممکن است ناشی از فرسایش طبیعی مفصل باشد یا به دلیل آسیبهای ورزشی، ژنتیکی یا عوامل دیگری ایجاد شود. درمان آرتروز مچ پا میتواند شامل تغییرات در رفتارهای روزانه، فیزیوتراپی، داروها و در موارد شدید تر، جراحی شامل تعویض مفصل باشد.
PRP یا پلاسمای غنی از پلاکت یکی از روشهای جدید و موثر در درمان آرتروز مچ پا است. در این روش، پزشک مقداری خون بیمار را جدا کرده و آن را میگرداند تا پلاکتهای غنی شده در آن تزریق شود. پلاکتها حاوی فاکتورهای رشدی و سایر موادی هستند که به بازسازی بافتهای آسیب دیده کمک میکنند. با تزریق PRP به محل آسیب دیده، فرایند التیام بهبود مییابد و درد و التهاب کاهش مییابد.
استفاده از PRP در درمان آرتروز مچ پا دارای مزایا و معایبی است. از جمله مزایا میتوان به افزایش سرعت بهبودی، کاهش درد و التهاب، کاهش نیاز به درمانهای دیگر و کاهش خطر عوارض جراحی اشاره کرد. هرچند که ممکن است این روش نتایج متفاوتی در افراد مختلف داشته باشد و نیاز به تکرار درمان داشته باشد. به علاوه، هزینههای مربوط به PRP ممکن است بالا باشد و تأثیر طولانی مدت آن بر روی بهبودی بیمار مورد بررسی قرار گیرد. با این حال، PRP همچنان یک روش موثر و نوآورانه در درمان آرتروز مچ پا بهشمار میرود.
دارو درمانی آرتروز مچ پا
داروهای ضد التهاب NSAID نظیر ایبوپروفن و ناپروکسن می توانند به کاهش ورم و درد پا و مچ پا کمک شایانی کنند و معمولا گزینه اول بیماران در کاهش درد هستند.
علاوه بر این کورتیزون نیز یک گزینه خوب و موثر برای کاهش التهاب است که به مفصل های آرتروزی تزریق می شود (در شرایط خاص و در صورت درد و تورم و التهاب حاد). با این که تزریق کورتیزون به بدن می تواند درد و مشکلات را کاهش دهد، فراموش نکنید که تاثیر این دارو موقت است و تزریق مکرر آن می تواند باعث صدمه بیشتر شود.
فیزیوتراپی برای درمان آرتروز مچ پا
تمرین های فیزیکی خاص می توانند به بهبود انعطاف پذیری و جابجایی مفاصل و غضروف درون آن ها کمک کنند و در برخی شرایط نیز منجر به بدتر شدن درد مفصل می شوند.
این اتفاق زمانی می افتد که حرکات بدن فرد منجر به فشردگی بیشتر سطوح مفاصل آرتروزی به هم می شود. اگر درد شما به وسیله فیزیوتراپی بیشتر شود، پزشک معالج به احتمال زیاد این روش درمانی را متوقف خواهد کرد.
درمان آرتروز مچ پا و پا با جراحی
اگر درد شما منجر به از کار افتادگی شود پزشک معالج احتمالا جراحی را پیشنهاد خواهد کرد. همچنین در صورتی که داروها و روش های بدون جراحی در فرد اثر نکنند، چاره ای جز جراحی باقی نخواهد ماند. نوع جراحی، به وضعیت و نوع آرتروزی که بیمار به آن گرفتار شده است بستگی دارد و محل وقوع آرتروز نیز در این شرایط از اهمیت بالایی برخوردار است. در برخی شرایط پزشک معالج شاید بیش از یک عمل جراحی را جهت کاهش مشکل بیمار پیشنهاد کند.
خرید کیت Alpha-Ertho-PRP از سل تک بیوژن
کیت Alpha-Ertho-PRP یکی از محصولات مورد استفاده در زمینه پلاسمای غنی شده با پلاکت است که به منظور بهبود رشد بافت و ترمیم زخم ها و آسیب های بافتی استفاده می شود. این کیت شامل تمامی وسایل و مواد مورد نیاز برای استخراج پلاسمای غنی شده با پلاکت از خون بیمار می باشد و از روش های مدرن و به روز برای این کار استفاده می کند.
سل تک بیوژن یکی از شرکت های پیشرو در زمینه تولید و عرضه محصولات پزشکی است که از طریق اینترنت می توان این کیت را تهیه نمود. با توجه به اهمیت استفاده از پلاسمای غنی شده با پلاکت در ترمیم بافت و زخم ها، خرید این کیت از سل تک بیوژن می تواند به روند ترمیم زخم ها و بافت های آسیب دیده کمک بزرگی نماید. این کیت با داشتن تمامی وسایل و مواد مورد نیاز برای استخراج پلاسمای غنی شده با پلاکت از خون بیمار، به محققین و پزشکان کمک می کند تا بهترین نتایج را در زمینه ترمیم بافت و زخم ها به دست آورند. به علاوه، این کیت دارای قیمت مناسبی است که افراد مختلف می توانند به راحتی اقدام به خرید آن نمایند.