استخوانی را که در قسمت پایین پاشنه پا رشد می کند و به سمت قوس پا هدایت می شود را خار پاشنه می گویند. خار پاشنه ممکن است در افراد دردی را ایجاد کند که باعث رنجش شود. بعضی از افراد به خاطر نداشتن درد و نبود علائم از آن بی خبر هستند ولی ممکن است خار پاشنه داشته باشند. برای درمان خارپاشنه روش های مختلفی وجود دادر که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم با سل تک بیوژن همراه باشید.
علل ظاهر شدن خار پاشنه
ظهور خار پاشنه و دردهای مرتبط با آن ممکن است به علل مختلفی برگردد که در زیر توضیح داده میشوند:
- چاقی: چاقی میتواند باعث ایجاد فشار زیاد بر روی بخشهای پایانی پا و پاشنه شود. این فشارها ممکن است منجر به ظهور خار پاشنه و دردهای مرتبط شود.
- پیادهروی بلندمدت: پیادهروی بلندمدت و طولانی مدت میتواند باعث وارد شدن فشار زیادی به کف پاها، به خصوص پاشنه پا، شود. این فشارها در نهایت میتوانند منجر به ظهور درد های خار پاشنه شوند.
- قوس کم زیرپا: برخی افراد دارای قوس زیادی در زیرپای خود هستند، در حالی که برخی دیگر دارای قوس کمی هستند. قوس کم زیرپا ممکن است باعث ایجاد مشکلات و دردهای خاصی شود. فشار زیادی که به پاشنه پا وارد میشود، نتیجه این قوس کم زیرپا است و ممکن است منجر به ظهور درد خار پاشنه شود.
- فعالیتهای ورزشی حرفهای: در ورزشهای حرفهای، فشارهای زیادی به پاشنه پاها وارد میشود که میتواند منجر به دردهای خار پاشنه شود.
- استفاده از کفش نامناسب: استفاده از کفشهای نامناسب میتواند به طور قابل توجهی در ظهور دردهای خار پاشنه تأثیرگذار باشد. زیرا کفش نامناسب ممکن است فشار زیادی به پا و پاشنه وارد کند هنگام راه رفتن.
با توجه به موارد فوق، مهم است برای پیشگیری از دردهای خار پاشنه، به وزن مناسب دست یابیم، فعالیتهای ورزشی را به طور صحیح انجام دهیم، از کفشهای مناسب استفاده کنیم و در صورت نیاز مشاوره پزشکی بگیریم.
علائم درد خارپاشنه
در شرایط خاص، خار پاشنه میتواند درد و ناراحتی در نواحی پاها ایجاد کند. علائمی که به طور معمول گزارش میشوند عبارتند از:
- درد زیر پاشنه صبح ها: بسیاری از افراد پس از بیدار شدن از خواب، در مرحله اول پاشانه راه میروند و در این هنگام دردی را در زیر پاشنه احساس میکنند.
- درد پاشنه پس از نشستن طولانی: افرادی که به مدت طولانی نشستهاند، هنگامی که برای راه رفتن بلند میشوند، درد ناخوشایندی در پاشنه پا تجربه میکنند و نمیتوانند به راحتی حرکت کنند.
- درد و ناراحتی پس از پیادهروی طولانی: پس از پیادهروی مدت طولانی، برخی افراد درد و ناراحتی در پاشنه پا تجربه میکنند.
روش های تشخیص خارپاشنه
برای تشخیص خار پاشنه، معمولا از روش های زیر استفاده می شود:
معاینه فیزیکی
پزشک با معاینه پای شما، علائم و نشانه های خار پاشنه را بررسی میکند. این علائم و نشانه ها ممکن است شامل درد، سوزش، خارش یا حس گیر کردن چیزی در پاشنه، کاهش قدرت و حرکت پای، ورم و قرمزی در نقطه التهاب باشند. پزشک همچنین ممکن است با فشار دادن به نقطه دردناک، شدت و محل درد را تعیین کند.
آزمایش های تصویربرداری
پزشک با استفاده از آزمایش های تصویربرداری، سونوگرافی، ام آر آی و … ساختار داخلی پای شما را بررسی می کند. این آزمایشها می تواند به شناسایی علت، شدت و محل التهاب یا وجود سایر مشکلات مثل شكستگی، توده، عفونت یا آسيب به استخوان ها يا بافت های نزديك به ستون فقرات کمک کنند.
آیا خار پاشنه خطرناک است؟
خار پاشنه ممکن است باعث درد شدید، سوزش، خارش یا حس گیر کردن چیزی در پاشنه شود. این درد معمولا در صبح هنگام بیدار شدن یا بعد از نشستن یا ایستادن طولانی مدت بدتر می شود. خار پاشنه ممکن است باعث کاهش قدرت و حرکت پای شما شود و تاثیر منفی بر روی کارایی و کیفیت زندگی شما داشته باشد.
خار پاشنه خطرناک نبوده و معمولا با درمان های ساده و خانگی قابل کنترل است.
روش های درمان خارپاشنه
روش های درمانی متفاوتی برای درمان خارپاشنه وجود دارد. بسیاری از روش ها خانگی است که موقتی بوده و تا حد زیادی می تواند به طور مقطعی باعث کاهش درد شود. در موارد دیگر نیز درمان هایی وجود دارد که به عنوان درمان هایی با آثار طولانی مدت می تواند از آنها یاد کرد. از جمله این روش های درمانی:
لیزر در درمان خارپاشنه
در لیزر درمانی با استفاده از لیزرهای مخصوصی می توان که برآمدگی و استخوان اضافی که در داخل پاشنه ایجاد شده اند از بین ببرند. در واقع در این روش برآمدگی اضافه دچار تخریب و شکست بافتی می شود در نتیجه آثار آن به طور کلی از بین می رود.
ازن تراپی در درمان خارپاشنه
ازن تراپی یکی ازانواع روش های درمانی است که در طی آن با تزریق میزانی از اکسیژن و نیز انرژی که در طی ازن تراپی وارد پاشنه پا می شود موجب می گردد که افراد با کاهش دردهایی در بخش های پاشنه پا مواجه باشند.
روش پی آر پی در درمان خارپاشنه
یکی از روشهای مورد استفاده در سالهای اخیر برای درمان بسیاری از بیماریها، روش پی آر پی (PRP) است. در این روش، پلاکتهای غنیشده با استفاده از تزریق، به بافتهای مختلف بدن وارد میشوند و در نهایت به بهبود وضعیت فیزیکی کمک میکنند. برای درمان خار پاشنه نیز، PRP میتواند به طور قابل توجهی به درمان و کاهش درد و علائم بیماری خار پاشنه کمک کند.
با توجه به نیاز غلظت بسیار بالای پلاکت در PRP مورد نیاز برای درمان مشکلات ارتوپدیک و همچنین کاهش میزان بهای تمام شده کیت Alpha-Ertho-PRP به منظور به حداکثر رساندن اثربخشی درمان توسعه یافت.
PRP چیست ؟
زمانی که بدن ما آسیب می بیند، خون به ناحیه آسیب دیده انتقال می یابد و ناحیه متورم می شود و سیکل ترمیم آغاز می گردد. در داخل و بر روی دیواره پلاکت ها، صد ها فاکتور رشد از جمله سلول های بنیادی وجود دارد که به بدن می گوید چه کاری انجام دهد. زمانی که PRP در تماس با ناحیه آسیب دیده قرار می گیرد، به دی ان ای موجود در آن سلول ها فرمان می دهد تا به ترمیم بافت ها و ساختن سلول های جدید کمک کند. همچنین دیگر سلول های بنیادی را برای متصل شدن به بافت های آسیب دیده و ساختن بافت جدید، جذب می کند.
چه آسیب هایی را می توان با PRP درمان کرد؟
- تاندونیت آشیل که موجب درد پاشنه می شود.
- خار پاشنه
- آسیب های شدید به ماهیچه ها و رباط ها
- تسریع بهبودی بعد از برخی آسیب ها
- تسریع بهبودی بعد از برخی شکستگی ها
- کاهش علائم آرتریت انگشتان پا و قوزک پا
مراقبت های بعد از تزریق PRP
- از آنجائیکه PRP مقداری التهاب ایجاد می کند، معمولاً در روز تزریق دردی خفیف و تورم احساس می شود. می توان با استراحت کردن، کمپرس یخ و در صورت نیاز استفاده از داروهای مسکن به کاهش درد کم کرد.
- روز بعد از تزریق پیشنهاد می شود که فعالیت های سبکی را شروع کرده و از سفتی ناحیه پیشگیری نمود.
- درد و ناراحتی ظرف 3 تا 5 روز از بین می رود. دردی که ناشی از آسیب وارده می باشد ظرف 1 تا 2 هفته از بین می رود.
- معمولاً انجام 3 تا 4 دوره درمانی یا تزریق نیاز است که بتوان از کارکرد این روش اطمینان حاصل نمود.