مقالات

عوارض پی آر پی PRP زانو

عوارض پی آر پی PRP زانو

عوارض پی آر پی PRP زانو : درمان پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) به عنوان یک گزینه درمانی برای شرایط مختلف اسکلتی عضلانی، از جمله آسیب‌های زانو و آرتروز، چند سالی است که محبوبیت پیدا کرده و کاربرد زیادی در مدیریت و کنترل درد دارد. درمان PRP شامل تزریق غلظتی از پلاکت‌های مشتق شده از خون خود بیمار به زانوی آسیب دیده، با هدف ارتقاء بهبود و کاهش درد است. در حالی که درمان PRP به طور کلی ایمن در نظر گرفته می‌شود، مهم است که از عوارض احتمالی که ممکن است ایجاد شود، آگاه باشید. در این مطلب از سل تک بیوژن ، با ما همراه شوید تا نگاهی به عوارض پی ار پی زانو، بیندازیم.

پی آر پی زانو چیست؟

پی آر پی (پروتون‌راپیدوترایپی) یک نوع تزریق است که معمولاً به عنوان یک روش درمانی برای درمان دردهای مرتبط با آسیب‌های مفاصل مورد استفاده قرار می‌گیرد، از جمله دردهای زانو. این تزریقات عمدتا شامل یک مخلوط از مواد مختلف مانند کورتیکواستروئید (مانند کورتیزول) و آنالژزیک‌ها (مانند لیدوکائین) هستند که به طور موضعی در نقطه مورد درد تزریق می‌شوند.

مواد موجود در پی ار پی زانو به طور موقت درد و التهاب را کاهش می‌دهند و می‌توانند به فرآیند بهبودی بیمار کمک کنند. این تزریقات معمولاً توسط یک پزشک متخصص انجام می‌شوند و می‌توانند برای مدت کوتاهی تا چند ماه تاثیر داشته باشند، اما تکرار آن‌ها ممکن است بستگی به شرایط فردی داشته باشد.

مهم است که هرگز این تزریقات را بدون مشورت با پزشک خود انجام ندهید و از او مشورت بگیرید که آیا این روش مناسب برای شما است یا خیر، زیرا در برخی موارد ممکن است مضر باشد یا برای شرایط خاصی مناسب نباشد.

عوارض پی آر پی PRP زانو

مهم‌ترین عوارض پی آر پی PRP زانو

از جمله مهم‌ترین عوارضی که ممکن است در پی، پی آر پی زانو به وجود بیایند، موارد زیر را داریم:

۱. عفونت از عوارض پی آر پی PRP زانو

هر روشی که به هر شکلی شامل تزریق باشد، خطر عفونت کمی را به همراه دارد و پی آر پی زانو نیز از این قاعده مستثنی نیست. بسیار مهم است که پزشک موقع تزریق برای روش پی آر پی، از تکنیک‌های استریل پیروی کند که البته در اکثر مواقع همین طور است. اما خود بیمار نیز باید پس از انجام PRP، مراقبت‌های لازم را انجام داده و در صورت بروز درد، تورم یا قرمزی که ادامه داشته باشد، به پزشک مراجعه کند.

برخی از بیماران پس از درمان با پی آر پی، احساس درد و تورم زانو در ناحیه زانو دارند. حالا در بعضی افراد این درد و تورم بسیار زود از بین رفته و در بعضی دیگر شدت و زمان بیشتری را به خود اختصاص می‌دهد. اما به طور کلی این می‌تواند یک عارضه جانبی موقت باشد، زیرا بدن به پلاکت‌های تزریق شده پاسخ می‌دهد و روند بهبودی را آغاز می‌کند.

با این حال، در صورتی که درد و تورم مداوم یا بدتر شد، باید به سرعت به پزشک مراجعه شود تا بررسی‌های لازم صورت گرفته و در صورت نیاز مداخله پزشکی انجام بپذیرد.

کیت آلفا PRP با استفاده از روش سانتریفیوژ یک مرحله ای و سپس جداسازی قسمت بافی کوت، در کمترین زمان ممکن بیشترین غلظت پالکت را فراهم می نماید.

۳. آسیب به ساختارها و بافت‌های اطراف از عوارض پی آر پی PRP زانو

در موارد نادر، سوزن مورد استفاده برای تزریق PRP، ممکن است به طور تصادفی به ساختارهای اطراف مانند اعصاب، رگ‌های خونی یا رباط‌ها آسیب برساند. این می‌تواند منجر به درد طولانی مدت، بی حسی، ضعف یا سایر عوارض شود. حتی گاهی اوقات این احتمال وجود دارد که آسیب به بافت‌های اطراف، به نقاط حساسی برخورد کرده و عوارض درازمدت و جدی‌تری به وجود بیاورد.

مدیریت ماهرانه تزریق و دانش آناتومی برای به حداقل رساندن خطر چنین صدماتی ضروری است. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی، لازم است که حتما برای انجام پی آر پی زانو، به پزشک معتمد و مراکز درمانی شناخته شده مراجعه کنید تا از مهارت او در این کار، اطمینان خاطر داشته باشید.

۴. واکنش‌های آلرژیک، نادر اما بسیار مهم

اگرچه این مورد بسیار نادر است، اما برخی از افراد ممکن است واکنش‌های آلرژیک به PRP تزریق شده یا مواد مورد استفاده در طول عمل را تجربه کنند. علائم واکنش‌های آلرژیک می‌تواند از تحریک خفیف پوست تا آنافیلاکسی شدید، یک وضعیت بالقوه تهدید کننده زندگی، متغیر باشد. بیماران باید به پزشک خود در مورد هر گونه آلرژی شناخته شده یا واکنش‌های نامطلوب قبلی اطلاع دهند.

معمولا افرادی که پیشتر نیز آلرژی‌های پوستی داشته‌اند، بیشتر ریسک بروز واکنش‌های آلرژیک در برابر تزریق وجود دارد. البته همان طور که اشاره کردیم این واکنش‌ها محدود هستند و در میان عوارض پی ار پی زانو، کمترین فراوانی را به خود اختصاص داده‌اند.

۵. عدم اثربخشی کافی پس از انجام پی آر پی زانو

لازم به ذکر است که درمان PRP زانو موفقیت را در هر موردی تضمین نمی‌کند. در حالی که این روش نتایج امیدوارکننده‌ای را در افراد خاص نشان داده است، اثربخشی PRP می‌تواند بسته به شرایط خاص تحت درمان، شدت آسیب یا آرتروز و عوامل فردی بیمار متفاوت باشد. از این روی اهمیت زیادی دارد که بیمار حتما پیشتر، نسبت به این موضوع آگاهی پیدا کرده و انتظارات بیش از حد از نتیجه عمل PRP نداشته باشد.

مقاله مرتبط :اثر تزریق PRP بر آرتروز مفصل زانو

مانند هر روش پزشکی، بیمارانی که درمان PRP را برای درد زانوی خود در نظر می‌گیرند، باید با یک پزشک و متخصص واجد شرایط مشورت کنند. بحث در مورد خطرات، مزایا و جایگزین‌های بالقوه می‌تواند به بیماران کمک کند تا تصمیم‌گیری آگاهانه در مورد درمان خود بگیرند.

نحوه عمل پی آر پی چگونه است؟

در عمل پی آر پی زانو، پس از نمونه‌گیری مقدار کمی خون از بیمار، خون را در یک دستگاه سانترفیوژ قرار می‌دهند تا با چرخش خون در این دستگاه با سرعت بالا، پلاکت‌ها از سایر سلول‌های خونی مانند گلبول‌های قرمز جدا شوند. سپس پلاسمای غنی از پلاکت که حاوی پروتئین‌های مختلفی به نام فاکتور رشد است، مجددا به زانو فرد تزریق می‌شود تا سبب بهبود و تحریک بازسازی محل آسیب گردد.

با توجه به میزان آسیب دیدگی، ممکن است پلاسمای غنی از پلاکت در مقادیر مختلف و طی یک تا چند جلسه به بیمار تزریق شود. تمام مراحل آماده‌سازی و تزریق پلاسما در مطب پزشک و حدودا طی نیم ساعت انجام می‌شود.

پس از عمل چه اتفاقی می‌افتد؟

بعد از انجام پی آر پی زانو بیمار احساس درد خفیف تا متوسط در ناحیه زانو دارد. تحمل این میزان درد طبیعی بوده و نشان دهنده شروع فرایند بهبودی همزمان با سازگاری بدن با ماده تزریق شده است. طی ساعات پس از تزریق، بهتر است با نوشیدن مقادیر زیاد آب و مایعات دیگر بدن خود را کاملا هیدراته نگه دارید.

عوارض پی آر پی PRP زانو

مراقبت‌های بعد از PRP زانو

برای رسیدن به بهترین نتیجه از پی آر پی زانو لازم است پس از تزریق نکات زیر را رعایت کنید:

  • 72 ساعت پس از تزریق از گذاشتن یخ و یا کیسه آب گرم بر روی محل تزریق خودداری کنید
  • در روزهای اول پس از تزریق استحمام نکنید
  • در هفته‌های اول بعد از عمل، از نوشیدن مواد الکلی و مصرف کافئین پرهیز کنید
  • در روزهای پس از عمل از استعمال سیگار خودداری کنید

استراحت بعد از تزریق prp

طبق توصیه پزشکان متخصص پس از انجام PRP زانو، لازم است بیمار یک روز را کاملا استراحت کرده و طی دو روز آینده استفاده از مفصل زانو را محدود کند، اما توجه داشته باشید که به طور کلی حرکت به بهبود سریع مفصل بسیار کمک خواهد کرد. نکته مهم این است که مصرف هرگونه دارو ممکن است در روند بهبودی تاثیرگذار باشد مگر اینکه مصرف آنها تنها تحت نظر پزشک معالج انجام شود.

آیا تزریق پی آر پی در زانو خطرناک است؟

همانطور که پیش از این نیز اشاره شد از آنجایی که در عمل پی آر پی زانو از خون بیمار استفاده می‌شود ریسک‌های بیماری و آلرژی به صفر می‌رسد. به طور کلی این روش به عنوان یک درمان ایمن و سالم شناخته شده و خطرات ناشی از تزریق بسیار محدود و کمتر از 1% است.

چه کسانی می‌توانند پی آر پی زانو انجام دهند؟

پی آر پی زانو برای بیماران مبتلا به آرتریت اولیه بدون سایر مشکلات ساختاری در زانو (به عنوان مثال پارگی‌های بزرگ منیسک) می‌تواند مفید باشد.

اما در آرتریت پیشرفته (استخوان روی استخوان)، بعید است که PRP کمک زیادی به فرد کند. در چنین شرایطی کاهش وزن، فیزیوتراپی و داروهای ضد التهابی کمک بیشتری به بیمار خواهند کرد.

به همین دلیل پیش از تزریق پی آر پی، لازم است حتما با پزشک مشورت کنید تا ببینید آیا این یک گزینه مناسب در شرایط شما است یا خیر.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید