تزریق پی آر پی به کمر یک روش نوظهور درمانی غیر تهاجمی و بدون جراحی می باشد که با کمک آن میتوان علاوه بر مشکلات کمر بسیاری از عارضههای اسکلتی عضلانی را به طور طبیعی ترمیم کرد. در ادامه به بررسی مراقبت های لازم بعد از تزریق پی آر پی کمر می پردازیم با سل تک بیوژن همراه باشید.
پی آر پی کمر چیست؟
پی آر پی یا پلاسمای غنی با پلاکت به مادهای گفته میشود که در واقع جزئی از خون بوده و فاکتورهای خاص و پروتئین آن را به همراه دارد. در حال حاضر برای تزریق prp به کمر از اجزای پلاسمای خون استفاده میکنند. تزریق این مواد به بافتهای بدن از جمله کمر با تولید سلولهای جدید و سالم میتواند قسمتهای آسیب دیده بافت را برای تولید سلولهای جدید تحریک کند. همچنین با تزریق پی آر پی به دلیل حضور فاکتور رشد در بافت مورد نظر، سرعت ترمیم نیز افزایش مییابد. در حال حاضر بسیاری از افراد از جمله ورزشکاران برای ترمیم آسیب دیدگیهای خود از روش تزریق پی آر پی به کمر استفاده میکنند.
پی آر پی برای کدام بیماری ها در ناحیه کمر استفاده می شود؟
- آرتروز مفاصل فاست
- بیماری دژنراتیو دیسک (کمآبی و آسیب دیسک)
- رادیکولوپاتی (درد ناشی از بیرون زدگی و فشار دیسک بر روی ریشه عصبی)
- آتروفی و ضعف عضلات مولتی فیدوس
- در حین جراحی فیوژن ستون فقرات
مزایای پی آر پی کمر
از مهم ترین مزایای این درمان می توان یکی به استفاده از فاکتورهای رشد موجود در پلاکتها اشاره کرد که باعث تحریک سلولهای بافت آسیب دیده شده که منجر به افزایش سرعت بازسازی سلولها می شود. در نهایت بافت مورد نظر میتواند با سرعت بیشتری ترمیم شده و بهبودی نیز حاصل خواهد شد. روش پی آر پی علاوه بر بهبودی در بافت آسیب دیده، باعث جلوگیری از پیشرفت بیماری در آینده می شود و تا حد زیادی نیاز به درمانهایی نظیر درمان جراحی را متوقف می کند. مزیت دیگر این روش با توجه به این که در این فرآیند از خون خود بیمار استفاده می شود احتمال عفونت و یا یا واکنشهای آلژیک نسبت به تزریق به صفر می رسد.
پی آر پی در بیماریهای ستون فقرات کمری و نحوه کاربرد آن
دیسکها در بین مهرههای ستون فقرات دارای سطح غضروفی بوده و در صورت آسیب امکان ترمیم آن وجود ندارد. بیماری دژنراتیو دیسک یا همان تخریب دیسک بین مهرهای میتواند در اثر عوامل مختلف ایجاد شود. بیمارانی که از این مشکل در ناحیه کمر رنج میبرند ممکن است دردهای مربوط به آن را حتی در ناحیه زانو نیز حس کنند. در مراحل اولیه میتوان با استفاده از داروهای ضد التهاب و فیزیوتراپی درد را کاهش داد.
در برخی مواقع از جراحی ستون فقرات از طریق فیوژن برای بهبود درد استفاده میشد. اما در حال حاضر درمان نسبتاً جدید پی آر پی و استفاده از سلولهای بنیادی یا فاکتور رشد میتواند علاوه بر کاهش درد، بهبود نسبی را در این بیماران ایجاد کند. از بین درمانهای جایگزین جراحی ستون فقرات، تزریق پی آر پی کمر بیشتر از روشهای دیگر توانسته باعث ترمیم دیسک شود.
تزریق پی آر پی کمر داخل فاست و ربات
برخی از بیماران که از درد در ناحیه کمر رنج میبرند دچار آسیب در ناحیه فاست یا همان مفاصل بین مهرههای کمری هستند. طبق تحقیقات انجام گرفته در صورتی که تزریق پیآربی کمر به ناحیه مفاصل فاست با استفاده از سونوگرافی انجام شود، میتوان بهبودهای قابل توجهی را همراه با کاهش درد مشاهده کرد. این روش نسبت به روشهای دیگر از مزیتهای فراوانی برخوردار است. به عنوان مثال تزریق prp در این ناحیه علاوه بر تأثیر بیشتر دارای مدت اثربخشی زیادی خواهد بود.
بیشتر بخوانید: تزریق PRP یا پلاکت درمانی چقدر موثر است؟
تزریق پی آر پی در عضلات اطراف ستون فقرات
ستون فقرات با کمک عضله مولتی فیدوس ثابت نگه داشته میشود. شکل و موقعیت آناتومیک این عضله به صورتی است که کوتاه بوده و دارای سطح مقطع بالایی است. طبق تجربه درد ناحیه کمر ارتباط مستقیمی با عضله مولتی فیدوس دارد. به عنوان مثال کمردردهای مزمن که در آنها آسیب دیدگی دیسک نیز وجود دارد، سطح مقطع عضله نیز کاهش یافته است.
در برخی بیماران تنها ضعف این عضله باعث درد مزمن شده است. بنابراین بدون هیچگونه اقدام جراحی تنها با استفاده از تزریق پی آر پی میتوان عملکرد عضله مولتی فیدوس را بازگرداند. با تزریق پلاکت غنی شده به داخل عضله میتوان درد را در بیماران کاهش داده و ضعف عضله را تا حدودی برطرف کرد.
استفاده از تزریق prp کمر برای رفع مشکل درد سیاتیک
یکی از کاربردهای تزریق پیآرپی برای کاهش دردهای مزمن بیماری رادیکولوپاتی کمری یا همان درد سیاتیک است. بیماران دچار این مشکل معمولاً از گزگز و حالت مورمور در پاها شکایت دارند. یکی از روشهای مورد استفاده برای تزریق اپیدورال در درمان بیماری سیاتیک نیز تزریق پی آر پی کمر است که علاوه بر کاهش درد پایدار میتواند التهاب را در اطراف ریشههای کمری کاهش دهد. طبق موارد انجام گرفته، پیش از تزریق پی آر پی از تزریق استروئید اپیدورال به همراه لیدوکائین استفاده میشد که دارای عوارض بسیار اندکی بود. در برخی بیماران استفاده از استروئید ممنوع بوده و یا در برخی مواقع چندان اثر موفقیتآمیزی نداشته است. بنابراین پی آر پی میتواند بهترین جایگزین برای این روش باشد.
استفاده همزمان در جراحی فیوژن
یکی دیگر از کاربردهای تزریق prp کمر استفاده از آن در زمان جراحی فیوژن ستون فقرات است. زمانی که بیمار دچار بیماری دژنراتیو دیسک بوده و برای درمان کمردرد مزمن از روش جراحی شامل اتصال مهرهها و حذف حرکت بین آنها استفاده میکند، برای کاهش درد میتوان به طور همزمان از تزریق پیآرپی نیز استفاده کرد. البته انجام این جراحی برای از بین بردن حرکت مهرهها و ایجاد یک استخوان پیوسته بسیار محدود بوده و تنها در موارد نادر انجام میگیرد.
نکاتی که باید پیش از پی آر پی کمر انجام دهیم؟
برای اینکه از درمان با روش PRP بهترین نتیجه را بگیرید و خطری سلامتی شما را تهدید نکند، باید نکاتی را رعایت کنید. اگر داروهای ضدالتهاب مصرف میکنید، حداقل پنج روز قبل از عمل پی آر پی، مصرف دارو را قطع کنید. یک هفته قبل از تزریق، داروهای گیاهی را کنار بگذارید و هیچیک از مکملهایی که رقیقکننده خون هستند، مصرف نکنید.
- تزریق استروئیدهای سیستماتیک باید از دو هفته قبل از پی آر پی قطع شوند و اگر سایر داروهای استروئیدی را تزریق میکنید، یک ماه قبل از تزریق پی آر پی آنها را قطع کنید. افرادی که سیگار میکشند یا الکل مصرف میکنند، حداقل دو هفته قبل از تزریق پی آر پی کمر باید مصرف آنها را کنار بگذارند.
- حداقل چهار الی پنج روز قبل از عمل مصرف غذاهای فراوریشده و فست فودها را متوقف کنید و 48 ساعت قبل از عمل خوراکیها و نوشیدنیهای حاوی کافئین مصرف نکنید. صبح روز تزریق صبحانهای کامل و سالم بخورید و تا فرارسیدن زمان تزریق، آب فراوان بنوشید.
مراقبت های لازم بعد از تزریق پی آر پی کمر
روش تزریق پی آر پی، روشی غیر تهاجمی بوده و در آن، نیازی به نقاهت طولانی نخواهد بود. افراد می توانند دو یا سه روز بعد از پی آر پی، به روال عدای زندگی خود برگردند. در ادامه، به برخی از مراقبت های لازم بعد از تزریق پی آر پی کمر اشاره می کنیم:
- در روز های پس از تزریق، آب و مایعات سالم فراوان بنوشید، تا موجب افزایش سرعت جذب پلاسمای حاوی پلاکت در بدن شوید.
- 24 ساعت پس از تزریق، از رفتن به حمام خودداری کنید.
- تا 48 ساعت پس از پی آر پی، هرگز از نوشیدنی های الکلی استفاده نکنید.
- تا یک ماه بعد از انجام پی آر پی، از کشیدن سیگار خودداری کنید.
- به مدت 72 ساعت پس از تزریق از کمپرس سرد یا گرم استفاده نکنید.
- از 4 هفته پس از تزریق پی آر پی، امکان استفاده از دارو های ضد التهاب را داشته و از 6 هفته پس از آن نیز می توانید، داروهای استروئیدی غیر سیستماتیک را تزریق کنید.
چه زمانی تزریق پی آر پی به کمر توصیه می شود؟
تزریق پی آر پی می تواند برای برخی از افراد که روش های درمانی دیگر مانند استراحت و یا فیزیوتراپی برای آنها نتیجه بخش نبوده است و بیماری آنها شدت یافته بهترین روش بهبود محسوب شود. به عنوان مثال افرادی که به دلیل دردهای ناشی از آسیب به نواحی کمر، دچار محدودیت در فعالیتهای روزانه شدهاند میتوانند از این روش استفاده کنند.
سخن پایانی مراقبت های لازم بعد از تزریق پی آر پی کمر
کمردرد بیماری است که بهدلیل آسیب دیدن عضلات پشت، مفاصل یا ستون فقرات اتفاق میافتد. در برخی شرایط شدت آسیب کم است و بعد از مدتی استراحت درد برطرف خواهد شد. زمانیکه شدت آسیب زیاد باشد یا در مراحل اولیه کمردرد مراقبتهای لازم انجام نشوند، درد کمر مزمن میشود و مشکلات متعددی را برای بیمار بهدنبال دارد. بعد از تشخیص نوع کمردرد و علت بروز آن، روش درمانی توسط پزشک معالج به بیمار پیشنهاد میشود.
یکی از بهترین راههای درمان که تأثیر زیادی در کاهش درد و بالا رفتن سرعت درمان دارد، تزریق PRP است. در این مقاله از سایت طب لاین شاپ به معرفی انواع روشهای تزریق پی آر پی کمر پرداختیم تا شما راحتتر بتوانید برای روند درمانی آماده شوید. از دیگر مواردی که در مقاله به آن پرداخته شد، نکات مراقبتی بود که قبل و بعد از عمل پی آر پی باید به آنها توجه داشته باشید. شما از کدام روش تزریق پی آر پی برای درمان کمردرد استفاده کردید؟ این روش چقدر برای شما مفید بود و تا چه میزان در بهبودی شما و کاهش درد کمر اثر داشت؟