مزایای تزریق پی آر پی در شانه : در طی دهه گذشته استفاده بالینی از پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) در جامعه پزشکی علی الخصوص در بین متخصصین طب فیزیکی و درد و جراحان ارتوپدی بسیار افزایش پیدا کرده است. پی آر پی از فاکتورهای رشد غنی است و به همین دلیل طبق نظر متخصصین اثر مطلوبی بر فرآیند التهابی خواهد داشت و سبب می شود تاندونها، رباطها، عضله ها و استخوانها التیام پیدا کنند. شانه یکی از مفصلهای قوی بدن است و تمامی فعالیتهای بدن را به نوعی تحت تاثیر قرار خواهد داد. لذا برای افرادی که با درد شانه رو به رو هستند تزریق پی آر پی به شانه می تواند یک راه موثر برای بهبود بیولوژیکی با حداقل عوارض جانبی است.
امروزه برای درمان بسیاری از عارضه های عضلانی_اسکلتی از روش درمانی تزریق پی آر پی به شانه بهره گرفته می شود. در این مطلب تمامی آن چه باید در مورد تزریق پی آر پی به شانه و مزایای تزریق پی آر پی در شانه بدانید در اختیار شما عزیزان قرار خواهد گرفت، با سل تک بیوژن همراه باشید:
PRP یا پی آر پی چیست؟
پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) پلاسمای خون با پلاکتهای غلیظ (ترمیم کننده بدن برای بافت آسیبدیده) است. پلاکت های غلیظ موجود در PRP حاوی فاکتورهای رشد هستند که برای شروع و تسریع ترمیم و بازسازی بافت حیاتی هستند. این پروتئینهای فعال زیستی شروع به التیام و ترمیم بافت همبند، توسعه عروق خونی جدید و تحریک فرآیند بهبودی میکنند.
درمان پی آر پی شانه چگونه است؟
ابتدا از شما خون گرفته میشود و سپس در دستگاهی قرار میگیرد که با سرعت بالایی میچرخد تا انواع مختلف سلولهای خونی را جدا کند. جراح قسمت غنی از پلاکت خون را استخراج می کند، آن را با بی حس کننده موضعی مخلوط می کند و آن را به ناحیه آسیب شما تزریق می کند. کل فرآیند آمادهسازی خون شما حدود 15 دقیقه طول میکشد و غلظت پلاکت ها و فاکتورهای رشد را در محل آسیب تا 500٪ افزایش می دهد (خون شما پنج برابر تعداد پلاکت ها، فاکتورهای رشد طبیعی دریافت خواهد کرد). هدف تزریق پی آر پی، تحریک توانایی بدن شما برای بهبود شرایط مزمن مانند آرنج تنیس بازان است.
چرا روش پی آر پی برای آسیب شانه به کار برده می شود؟
به منظور درمان آسیب های شانه، روشهای درمانی متعددی وجود دارد که پیش از انتخاب هر یک، نیاز است که خوب در مورد آنها تحقیق کنید. با انتخاب چندین روش درمانی و ترکیب آنها، شانس بیشتری را برای بهبودی سریعتر و کاملتر خواهید داشت. شما این امکان را خواهید داشت تا جهت بهبودی شانه، از روش پی آر پی کمک بگیرید.
در این روش از ماده ای کاملاً طبیعی که از بدن خود شما کشت شده است استفاده می شود. همچنین خیلی از اوقات افراد با این روش، دیگر نیازی به عمل جراحی نخواهند داشت. البته در این رابطه شرایط بیمار را نیز باید در نظر داشت و نمیتوان با قطعیت گفت که این روش جایگزین عمل جراحی است. شما میتوانید در مورد استفاده از روش پی آر پی با پزشک خود مشورت نمایید. در هر حال این تزریق پی آر پی یکی از روشهای کارآمد به منظور درمان بسیاری از بیماریهاست و تاکنون توانسته است به عنوان یک روش غیرتهاجمی و اثربخش، موردتوجه افراد بسیاری قرار بگیرد.
بیشتر بخوانید: عوارض پی آر پی PRP زانو
چگونه تزریق پی آر پی سبب بهبود شانه می شود؟
در بخش قبل اشاره شد که در این روش به شانه پلاسمای سرشار از پلاکت تزریق می شود. بر اثر دریافت پی آر پی توسط بیمار، در موضع درمان، فاکتورهای رشد تولید خواهند شد و این امر سبب تسریع در ترمیم بافتها و تولید سلولهای جدید به بدن می شود. تزریق پی آر پی جهت بازیابی هیالورونیک اسید در بافت موثر است و به این نحو، کمک میکند از مفصلها و عملکردشان محافظت بهتری شود.
مزایای تزریق پی آر پی در شانه
مزایای تزریق پی آر پی در شانه – اصلیترین مزیت این روش این است که بیماران میتوانند بهبودی علائم بیماری خود را به طور کامل احساس نمایند. همچنین این روش نیاز به درمانهای تهاجمیتر مانند جراحی یا استفاده طولانیمدت از دارو را کاهش میدهد و باعث میشود تا شانه عملکرد خود را به دست آورد، علاوه بر این دوران نقاهت آن نیز بسیار کوتاه میباشد.
یکی دیگر از مزایای این روش این است که هیچ ماده خارجی به بدن وارد نمیشود و پزشک از فاکتورهای رشد خود فرد که در خون وی موجود میباشد استفاده میکند، در نتیجه احتمال انتقال بیماریها به صفر میرسد.
تزریق پی آر پی به شانه برای چه افرادی مناسب است؟
تزریق پی آر پی یکی از روشهای درمانی نوین است که در زمینه های مختلفی برای بهبود افراد بهره گرفته می شود. تحقیقات نشان میدهد که در مراحل اولیه آرتریت فرسایشی افراد میتواند نتیجه مطلوبتری را کسب کنند. لذا این روش یک انتخاب مناسب برای افرادی است که هنوز در مراحل اولیه آرتریت هستند و از روشهای درمانی دیگری چون مصرف داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب و فیزیوتراپی نتیجه رضایتبخشی نگرفته اند و از طرفی آمادگی لازم جهت جراحی تعویض مفصل را ندارند.
با توجه به آن که پی آر پی یک فرآورده زیستی تهیه شده از خون خود بیمار است، لذا بهترین متقاضی تزریق پلاسما، بیماران سالمتر هستند. هر چه فرد از سلامت بیشتری برخوردار باشد نتیجه بهتری را از این روش دریافت خواهد نمود. معمولاً اکثر بیماران مایل هستند که عمل جراحی را به عنوان آخرین گزینه باقی بگذارند و پیش از آن روشهای ایمن مختلف را انتخاب کنند.
تزریق پی آر پی شانه برای چه کسانی مناسب نیست؟
اگرچه پی آر پی برای اکثر افراد بیخطر محسوب میشود؛ اما برای افرادی که به یکی از بیماریهای زیر مبتلا میباشند مناسب نمیباشد:
- هپاتیت C
- ایدز یا اچآیوی
- هر نوع سرطان خون
- بیماریهای قلبی عروقی که به مصرف داروهای رقیقکننده خون نیاز دارند.
- ابتلا به سرطان پوست در ناحیه تحت درمان
آمادگیهای لازم برای تزریق پی آر پی شانه
قبل از شروع تزریق پی آر پی فوق تخصص درد ما در خصوص روند انجام این پروسه با شما صحبت خواهند کرد. بااینحال بهتر است قبل از انجام این روش به برخی موارد دقت داشته باشید:
- حداقل ۵ روز قبل از شروع درمان مصرف هرگونه داروهای ضدالتهاب را متوقف کنید.
- یک هفته قبل از درمان مصرف هرگونه مکمل یا گیاهان دارویی که باعث رقیقشدن خون میشود را کنار بگذارید.
- از یک تا دو هفته قبل از تزریق از مصرف استروئیدهای سیستماتیک خودداری کنید.
- حداقل از یک ماه قبل از پروسه هیچگونه تزریق استروئیدی نداشته باشید.
- روز قبل از پروسه صبحانه کامل و مقوی میل کنید و آب زیادی بنوشید.
لطفاً در خاطر داشته باشید، درصورتیکه از داروهای استروئید خوراکی استفاده میکنید، در خصوص نحوه قطع مصرف آنها با پزشک خود مشورت نمایید. چرا که قطع مصرف ناگهانی آنها ممکن است باعث بروز عوارض شود. پزشکان توقف یا مصرف هرگونه رژیم دارویی را بدون مشورت با دکتری که آنها را برای شما تجویز کرده است توصیه نمیکنند.
با توجه به نیاز غلظت بسیار بالای پلاکت در PRP مورد نیاز برای درمان مشکلات ارتوپدیک و همچنین کاهش میزان بهای تمام شده کیت Alpha-Ertho-PRP به منظور به حداکثر رساندن اثربخشی درمان توسعه یافت.
نحوه تزریق پی آر پی شانه
تزریق پی آر پی به طور معمول در مطب پزشک انجام میشود و با گرفتن نمونه خون از بیمار آغاز میشود. خون، از اجزای مختلفی تشکیل شده است و پلاسما به عنوان یکی از اجزای اصلی آن شناخته میشود. پلاسما حاوی گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتها است.
پلاکتها دارای مقادیر بالایی از فاکتورهای رشد هستند و حضور آنها برای بهبود آسیبها و زخمها ضروری است. بعد از گرفتن نمونه خون از بیمار، آن را در سانتریفیوژ قرار میدهند تا میزان تراکم پلاکتها در پلاسما افزایش یابد. سپس، پلاسمای غنی شده با پلاکتها دوباره به منطقه موردنظر در بدن بیمار تزریق میشود تا فرآیند طبیعی بهبودی در بدن فعال و تحریک شود.
تزریق پی آر پی باعث تقویت فرایندهای بهبودی طبیعی بدن میشود و با فعالسازی پلاکتها، فاکتورهای رشد و سایر عوامل التهابی، بهبودی و ترمیم بازسازی در منطقه موردنظر را تسریع میکند. این روش به عنوان یک روش غیرجراحی و کم تهاجمی مورد استفاده قرار میگیرد و در بسیاری از موارد موثریت خوبی دارد.
لازم به ذکر است که این روش توسط پزشکان و تیمهای متخصص و با رعایت استانداردهای بهداشتی و فنی انجام میشود. قبل از استفاده از این روش، مشاوره با پزشک معالج و دریافت اطلاعات کامل درباره فرآیند و نتایج مورد انتظار ضروری است.
مراقبتهای بعد از تزریق شانه
بعد از اتمام فرآیند تزریق، پزشک توصیه میکند که بیمار در آن روز به طور کامل استراحت کند. همچنین، بهتر است در دو روز اول پس از تزریق، فعالیتهای قسمت درمان شده را محدود نمایید، اما حرکت دادن آن به مشکلی نخواهد انجامید. این اقدام به کمک میآید تا در زمانی که پلاسما در بافتهای اطراف نقطه تزریق جذب میشود، مفاصل همچنین بهبود یابند.
مصرفنکردن هیچگونه دارویی بعد از تزریق پی آر پی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است مگر این که پزشک تجویز دیگری داشته باشد چرا که مصرف برخی از داروها میتواند بر روی روند درمان تأثیر گذاشته و یا باعث عوارض جدی شود.
به همین دلیل برای رسیدن به بهترین نتیجه ممکن باید مصرف داروهای زیر را بعد از پی آر پی متوقف کنید:
- داروهای ضدالتهاب تا حداقل ۴ هفته بعد از پروسه
- ویتامینها، مکملها و گیاهان دارویی که باعث رقیقشدن خون میشوند تا حداقل ۲۱ روز بعد از پی آر پی
- استروئیدهای سیستماتیک تا حداقل ۶ هفته بعد از تزریق
چه تعداد تزریق PRP برای درد شانه لازم است؟
تعداد تزریق PRP مورد نیاز برای درد شانه به شدت مشکل و واکنش بیمار به درمان بستگی دارد. به طور معمول، یک سری دو تا سه تزریق با فواصل چند هفته ای بین هر جلسه توصیه می شود. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما پس از ارزیابی کامل وضعیت شما، برنامه درمانی را تعیین می کند.
توجه به این نکته مهم است که درمان پی آر پی یک رویکرد مناسب برای همه نیست و ممکن است تعداد تزریق ها بر اساس پیشرفت شما و قضاوت پزشک تنظیم شود. ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما به دقت پاسخ شما به درمان را برای اطمینان از نتایج مطلوب زیر نظر خواهد داشت.