مقالات

مزایا و معایب پی آر پی کمر

مزایا و معایب پی آر پی کمر

تزریق پی آر پی به کمر یک روش درمانی غیر جراحی و نوظهور است که با کمک آن می‌توان بسیاری از عارضه‌های اسکلتی عضلانی را به طور طبیعی ترمیم کرد. این روش درمانی پتانسیل درمان بسیاری از عارضه‌ها در زمینه کمر و دیگر بخش‌ها را دارا است. برای بررسی مزایا و معایب پی آر پی کمر تا انتها مطلب با سل تک بیوژن همراه باشید.

پلاسمای غنی از پلاکت یا پی آر پی چیست؟

تعداد نرمال پلاکت در خون انسان بین ۱۵۰ هزار تا ۳۵۰ هزار در هر میکرولیتر است. در پی آر پی این میزان به بیش از یک میلیون پلاکت در هر میکرولیتر می‌رسد. زمانی که چند سی‌سی از پی آر پی با پلاکت فراوان به بدن تزریق می‌شود مقدار زیادی از عوامل رشد در آن محل آزاد می‌شود و باعث ترمیم بافتی می‌شود.

هر پلاکت حدود ۵۰ تا ۸۰ گرانول آلفا دارد. گرانول آلفا حاوی بیش از ۳۰۰ پروتئین مختلف است. گرانول‌ها حاوی مواد شیمیایی مهمی مانند کلسیم، سروتونین، هیستامین و ترکیبات مختلف فسفاته مانند آدنوزین دی فسفات، آدنوزین‌تری‌فسفات و گوانوزین دی فسفات هستند.

پلاکت‌ها انباری از فاکتورهای رشد مهم مانند فاکتور رشد مشتق از پلاکت (PDGF)، فاکتور رشد بتا تبدیل‌کننده (TGF- β)، فاکتور رشد شبه انسولین ۱، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی و فاکتور رشد اپیتلیال هستند.

روش تهیه پلاسمای غنی از پلاکت

ابتدا از بیمار بین ۲۰ تا ۴۰ سی‌سی خون گرفته می‌شود. یک ضدانعقاد برای جلوگیری از فعال‌شدن زودرس پلاکت‌ها به خون بیمار اضافه می‌شود. سپس خون بیمار در داخل سانتریفیوژ قرار داده می‌شود. پس از اتمام مرحله اول سانتریفیوژ سه‌لایه در لوله تشکیل می‌شود. بالاترین لایه حاوی پلاکت‌های بیمار است. لایه میانی که به آن بافی‌کت می‌گویند و شامل پلاکت و گلبول‌های سفید خون است. پایین‌تری لایه متشکل از گلبول‌های قرمز خون است. لایه فوقانی همراه با لایه میانی برداشته می‌شود و مجدداً تحت سانتریفیوژ با سرعت کمتر قرار می‌گیرد. محلول نهایی حاوی پی آر پی آماده تزریق است.

پی آر پی کمر چیست؟

پی آر پی یا پلاسمای غنی با پلاکت به ماده‌ای گفته می‌شود که در واقع جزئی از خون بوده و فاکتور‌های خاص و پروتئین آن را به همراه دارد. در حال حاضر برای تزریق prp به کمر از اجزای پلاسمای خون استفاده می‌کنند. تزریق این مواد به بافت‌های بدن از جمله کمر با تولید سلول‌های جدید و سالم می‌تواند قسمت‌های آسیب دیده بافت را برای تولید سلول‌های جدید تحریک کند. همچنین با تزریق پی آر پی به دلیل حضور فاکتور رشد در بافت مورد نظر، سرعت ترمیم نیز افزایش می‌یابد. در حال حاضر بسیاری از افراد از جمله ورزشکاران برای ترمیم آسیب دیدگی‌های خود از روش تزریق پی آر پی به کمر استفاده می‌کنند.

مزایا و معایب پی آر پی کمر

کاربرد پی آر پی کمر در کدام بیماری ها است؟

  • بیماری دژنراتیو دیسک (کم‌آبی و آسیب دیسک)
  • آرتروز مفاصل فاست
  • آتروفی و ضعف عضلات مولتی‌فیدوس
  • رادیکولوپاتی (درد ناشی از بیرون‌زدگی و فشار دیسک بر روی ریشه عصبی)
  • در حین جراحی فیوژن ستون فقرات

مزایا و معایب پی آر پی کمر چیست؟

مزایا و معایب پی آر پی کمر – از مزایای پی آر پی کمر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. بهبود ترمیم بافت

پی آر پی کمر حاوی عوامل رشد و پروتئین‌هایی است که می‌تواند به تحریک ترمیم و بازسازی بافت‌های آسیب دیده در پشت کمک کند، مانند دیسک‌ها، مفاصل و عضلات.

۲. کاهش التهاب

PRP کمر دارای خاصیت ضد التهابی است که می‌تواند به کاهش التهاب در پشت و کاهش درد و ناراحتی مربوط به برخی از بیماری‌ها کمک کند.

غیر تهاجمی

درمان PRP کمر یک روش کم تهاجمی است که می‌توان آن را در بیمارستان خارج از بیمارستان انجام داد. معمولاً از خون خود بیمار استفاده می‌شود که خطر واکنش‌های ناخواسته یا عفونت‌ها را کاهش می‌دهد.

۳. درمان شخصی‌سازی شده

درمان PRP کمر از خون بیمار استفاده می‌کند، به این معنی که درمان به شخص خاصی تنظیم می‌شود. این رویکرد شخصی ممکن است به بهبود کارآیی درمان کمک کند.

مزایا و معایب پی آر پی کمر – از معایب و مضرات احتمالی پی آر پی کمر می‌توان به موارد اشاره کرد:

🔸 نتایج متغیر

نتایج درمان PRP کمر برای هر فرد ممکن است متفاوت باشد. برخی افراد ممکن است کاهش قابل توجه درد و بهبود عملکرد را در این ناحیه تجربه کنند، در حالی که دیگران ممکن است به درمان پاسخ کمتری داشته باشند یا هیچ پاسخی نداده باشند.

🔸 ناراحتی موقت

پس از تزریق این روش برخی افراد ممکن است در محل تزریق ناراحتی یا تورم موقتی داشته باشند. این اثرات عموماً کوتاه مدت هستند.

🔸 هزینه

درمان PRP احتمالاً توسط بیمه پوشش داده نمی‌شود و هزینه‌های خود را دارد.

پس از تزریق prp به چه مراقبت‌هایی نیاز است؟

تزریق پی آر پی نیز مانند دیگر درمان‌های مربوط به ستون فقرات و کمر ممکن است همراه با التهاب، درد و ورم موقتی باشد. عمده مراقبت‌های پس از تزریق prp تنها به یک یا دو روز و نهایتاً یک هفته پس از آن مربوط خواهد شد. بهترین مراقبت با توجه به ناحیه تزریق ممکن است با یکدیگر متفاوت باشد. اما به طور کلی فرد بیمار بعد از پی آر پی ناحیه کمر به ۲۴ ساعت استراحت پس از تزریق نیاز دارد.

درمان بیماری‌های ارتوپدی با PRP

مراقبت‌های پس از تزریق

همچنین بهتر است در روز‌های اول و یا هفته اول نشستن و پیاده‌روی را محدود کرده و در زمان حرکت نیز از چوب زیر بغل برای محافظت و بی‌حرکت نگه داشتن مفاصل استفاده کند. علاوه بر آن بهتر است برای کاهش ورم و یا التهاب در ناحیه تزریق پی آر پی کمر از کمپرس سرد یا گرم در آن ناحیه استفاده نشود. بیشتر پزشکان استفاده از استامینوفن را برای کاهش درد تجویز می‌کنند. البته بهتر است نوع مسکن را با توجه به تجویز پزشک مصرف کرد. فرد بیمار پس از تزریق نهایتاً به دو الی سه روز استراحت نیاز داشته و پس از آن می‌تواند زندگی عادی خود را از سر بگیرد. همچنین برای درمان بهتر پس از تزریق ممکن است از فیزیوتراپی استفاده شود. درمان فیزیوتراپی نیز معمولاً یک هفته پس از تزریق آغاز خواهد شد.

چه زمانی تزریق پی آر پی به کمر توصیه می‌شود؟

تزریق پی آر پی می‌تواند برای برخی از افراد تنها گزینه بهبود محسوب شود. به عنوان مثال افرادی که به دلیل درد‌های ناشی از آسیب به نواحی کمر، زانو یا کتف دچار محدودیت در فعالیت‌های روزانه شده‌اند می‌توانند از این روش استفاده کنند. همچنین افرادی که روش‌های درمانی دیگر مانند استراحت و یا فیزیوتراپی برای آن‌ها نتیجه بخش نبوده است و بیماری آن‌ها شدت یافته نیز در گروه استفاده‌کنندگان از این روش قرار می‌گیرند.

مزایا و معایب پی آر پی کمر

کدام افراد برای تزریق پی آر پی کمر مناسب هستند؟

تزریق PRP برای کمر ممکن است برای افرادی که شرایط یا آسیب‌های خاصی را در آن ناحیه تجربه می‌کنند مناسب باشد. در حالی که هر مورد منحصر به فرد است و باید توسط یک متخصص واجد شرایط ارزیابی شود، افرادی که برای تزریق این روش مناسب هستند عبارتند از:

  •  اگر فردی از کمردرد مزمن رنج می برد، به ویژه به دلیل شرایط اسکلتی عضلانی مانند بیماری دژنراتیو دیسک، آرتریت مفصل فاست یا اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک، تزریق پی آر پی کمرممکن است به عنوان یک گزینه درمانی بالقوه مورد بررسی قرار گیرد.
  • تزریق PRP کمرمی تواند برای افرادی که آسیب های رباط یا تاندون در پشت دارند، مانند رگ به رگ شدن یا کشیدگی، مفید باشد. این ممکن است شامل شرایطی مانند رگ به رگ شدن رباط کمری یا کشیدگی فاسیای توراکولومبار باشد.
  • پی آر پی کمر می تواند به روند بهبود آسیب های عضلانی، مانند کشیدگی یا پارگی عضلات پشت کمک کند.
  • برخی از شرایط ستون فقرات، مانند درد دیسکوژنیک یا اسپوندیلولیستزیس، ممکن است برای تزریق این روش در نظر گرفته شود تا به کاهش درد و بهبودی کمک کند.

✔ بیمارانی که سرطان فعال، عفونت یا اختلال خونی دارند احتمالاً کاندیدای مناسبی برای PRP کمر نیستند.

با توجه به نیاز غلظت بسیار بالای پلاکت در PRP مورد نیاز برای درمان مشکلات ارتوپدیک و همچنین کاهش میزان بهای تمام شده کیت  Alpha-Ertho-PRP به منظور به حداکثر رساندن اثربخشی درمان توسعه یافت.

نتیجه‌گیری

در نهایت، ضروری است قبل از تزریق پی آر پی کمر با یک متخصص پزشکی مانند متخصص ارتوپدی مشورت کنید که می تواند وضعیت خاص شما را ارزیابی کند، سابقه پزشکی را بررسی کند، معاینه کامل انجام دهد و توصیه های شخصی را بر اساس نیازهای فردی شما ارائه دهد.

لطفاً توجه داشته باشید که مناسب بودن تزریق این روش برای مشکلات مربوط به کمر به صورت موردی تعیین می شود و تصمیم نهایی باید با متخصص واجد شرایط گرفته شود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید