روش اوزون تراپی و پی آر پی برای درمان درد و به خصوص درد مفاصل استفاده می شوند. در این مقاله به تفاوت های این دو روش می پردازیم. با سل تک بیوژن همراه باشید.
مقایسه اوزون تراپی و پی آر پی : تاریخچه درمان با گاز اوزون
اوزون تراپی یکی از انواع طبهای جایگزین محسوب میشود که هدف در آن افزایش میزان اکسیژن خون افراد از طریق ورود ازن به بدن است.
استفاده از اوزن پزشکی برای ضدعفونی و همچنین درمان بیماریها قدمتی 150 ساله دارد و تاثیر آن در درمان عفونت، زخم و بیماریهای متعدد با وجود اسناد پزشکی مشخص شده است. این روش به عنوان یک روش سازگار با بدن به همراه عوارض جانبی کم خود را ثابت کرده است. با اینکه اولین استفادهها از اوزن به ضدعفونی کردن آب آشامیدنی محدود میشد، این ماده امروزه برای درمان بیش از 100 بیماری استفاده میشود.
اثرات شگفت انگیز اوزن ریشه علمی دارد
درمان با اوزن در زمان بسیار کوتاهی باعث بهبودی می شود و نتیجه درمان تا مدت ها باقی می ماند. ممکن است برای خوانندگان این نتایج اغراق آمیز و عجیب به نظر برسد؛ اما تمام این مطالب حقیقت دارند و علت علمی تأثیر درمانی اوزن نیز مشخص شده است. درد در اثر التهاب ایجاد می شود التهاب نیز حاصل آسیب به بافت است. التهاب جلوی رسید اکسیژن به بافت آسیب دیده را می گیرد و روند بهبودی را کند می کند. گازی که تزریق می شود، بیشتر از اکسیژن تشکیل شده است تا اوزن. اکسیژن باعث تولید انرژی در سلول ها می شود. اوزن تزریق شده نیز واسطه های شیمیایی را فعال می کند. این واسطه ها باعث ترمیم و بازسازی بافت و نیزتعدیل التهاب می شوند.
اوزون را با چه روش هایی وارد بدن میکنند؟
- اوزون را می توان با آب مخلوط و با خوردن وارد بدن کرد.
- می توان آن را از طریق واژینال و یا رکتوم به بدن رساند.
- با روش اوتوهماتراپی خون از بدن شخص گرفته می شود، با اوزون مخلوط و دوباره از راه تزریق درون وریدی یا عضلانی وارد بدن می شود.
- آب و یا روغن گیاهی غنی شده با اوزون برای درمان مشکلات پوستی مانند زخم ها، سوختگی ها، عفونت ها و گزش حشرات به کار می رود.
- آب غنی شده با ازن را می توان با تزریق به داخل مفصل های بدن تزریق نمود. این روش برای درمان آرتروزهایی از نوع استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید به کار می رود. برای این منظور اوزن به طور دقیق از طریق ریشه داخل مفصلی، به داخل مفصل ملتهب شده و دردناک تزریق می شود. این روش علاوه بر تسکین درد باعث بهبودی و بازگشت عملکرد مفصل نیز می شود.
موارد کاربرد ازون تراپی
- برای درمان هر گونه درد
اوزون درمانی کمر درد و گردن درد برای درد های شدید مفصل کمر و گردن
آسیب دیدگی تاندون روتاتور کاف
آرتروز زانو و لگن (درمان لگن دراین روش کمتر نتیجه بخش است )
بیرون زدگی و فرسودگی دیسک کمر و گردن (برای درمان موارد شدید بیرون زدگی دیسک استفاده نمی شود)
سندروم تونل کارپال
درد عصب و رگ سیاتیک
سینوزیت (شدید یا ملایم)
اختلال آرنج تنیس بازان (تنیس البو)
درد و اختلالات لگن
عفونت های دندان
بهبودی بعد از جراحی مفاصل
شکستگی های غیر قابل درمان
جراحات
آسیب دیدگی های ورزشی - دیابت
- آرتروز مفاصل
- هرنی دیسک
- کنسر
- ام اس
- آلزایمر
- روماتوید ارتریت
آرتروز زانو
در مجله ی پلاس وان تحقیقی در مورد تاثیر ازن تراپی در زانو آورده شده است، این تحقیق بر روی ۹۸ بیمار دارای آرتروز زانو انجام شده است .
نصف بیماران آمپول های ازن به صورت هفته ای یک بار در طی ۸ هفته دریافت کردند.
نیم دیگر آمپول های پلاسبو دریافت کردند.
نتیجه این شد که بیمارانی که ازن دریافت کرده بودند از لحاظ درد و عملکرد نتایج بهتری را نشون دادند.
هیچکدام از بیماران اثرات جانبی جدی ای را گزارش ندادند.
تاثیر ازن تراپی در زانو :
ضد درد و آنتی اینفلاماتوری توسط عملکرد آنتی اکسیدانت و جلوگیری از تولید پروستاگلاندین که این باعث بهبود عملکرد و کاهش درد می شود.
ازون تراپی در بیرون زدگی دیسک
در درمان بیرون زدگی دیسک از مخلوط اکسیژن و ازون استفاده می شود.
محلول مستقیما به داخل دیسک بیرون زده تزریق می شود که باعث کم شدن حجم دیسک می شود.
این به خاطر اکسیداسیون پروتو گلیکن هاست که پروتین هایی هستند که داخل نوکلیوس پالپسوس که قسمت ژله ای مرکزی دیسک است پیدا می شوند.
کم شدن حجم دیسک باعث کم شدن فشار روی عصب ها که باعث کم شدن درد می شود.
این عمل در مقایسه با دیسککتومی یا جراحی های دیگر در رابطه با مشکلات بیرون زدگی های دیسک زمان ریکاوری پایین تر را داراست و مشکلات کمتری را بعد از انجام داراست.
همچنین از لحاظ هزینه بسیار به صرفه تر است.
مقایسه اوزون تراپی و پی آر پی : پی آر پی (PRP) چیست؟
پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت، یک درمان پزشکی است که از خون خود بیمار برای ترویج بهبودی و بازسازی بافت استفاده میکند. این فرآیند شامل گرفتن مقدار کمی از خون بیمار و سپس استفاده از یک سانتریفیوژ برای جدا کردن پلاکتها از سایر اجزای خون است. پلاکتها قطعات کوچک سلولی هستند که نقش مهمی در لخته شدن خون ایفا میکنند. پلاسمای غنی از پلاکت به ناحیه مورد نظر مانند مفاصل، ماهیچهها یا پوست سر تزریق میشود.
در زمینههای مختلف پزشکی، پی ار پی برای تسریع بهبودی، به ویژه در ارتوپدی برای بیماریهایی مانند تاندونیت و استئوآرتریت، و همچنین برای ترمیم مو استفاده شده است. فاکتورهای رشد آزاد شده توسط پلاکتها ترمیم و بازسازی بافت را تشویق کرده و به کاهش التهاب کمک میکنند. در حالی که پی آر پی مو نتایج امیدوارکنندهای را در کاربردهای خاص نشان داده است، تحقیقات برای درک بیشتر اثربخشی آن و بهینهسازی استفاده از آن در سناریوهای مختلف پزشکی ادامه دارد.
موارد استفاده از پی آر پی
پی آر پی درمان کننده بیماری های زیادی است اما تمامی افراد نمی توانند از آن استفاده کنند. بیماران دیابتی، بیمارانی که دارای سرطان خون و یا اختلالات حاد انعقاد خون می باشند و بیمارانی که از آسپرین و یا داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین یا هپارین استفاده می کنند، قادر به استفاده از روش پی آر پی نیستد. موارد استفاده روش پی آ پی در ادامه آمده است:
با توجه به نیاز غلظت بسیار بالای پلاکت در PRP مورد نیاز برای درمان مشکلات ارتوپدیک و همچنین کاهش میزان بهای تمام شده کیت Alpha-Ertho-PRP به منظور به حداکثر رساندن اثربخشی درمان توسعه یافت.
برای اسیب ها مفصلی روش اوزون تراپی و پی آر پی کدام موثر تر است؟
اوزون تراپی و پی آر پی دو روش مختلفی هستند که برای درمان اسیب های مفصلی استفاده می شوند. PRP یک روش درمانی است که از خون بیمار برای تقویت و بهبود بافت های مفصلی استفاده می کند. در این روش، خون بیمار گرفته شده و پس از جدا سازی مزایای خون تازه، از جمله پلاسمای غنی از پلاکت ها، استخراج می شود. سپس این پلاسما حاوی عوامل رشد مورد نیاز برای ترمیم بافت های مفصلی به محل اسیب داده می شود.
از طرفی، اوزون (O3) تراپی یک روش درمانی است که از اوزون گاز برای تسریع فرایند التیام و کاهش التهاب استفاده می کند. اوزون گاز به محل اسیب داده شده تزریق می شود و با افزایش سطح اکسیژن در منطقه، فرایند ترمیم بافت های مفصلی تسهیل می شود.
هر یک از این دو روش دارای مزایا و معایب خود هستند. PRP یک روش غیر جراحی و غیر دارویی است که کمترین احتمال عوارض دارویی را دارد. همچنین، این روش می تواند بهبودی بیمار را تا حد زیادی تسریع کند. از طرفی، اوزون (O3) تراپی نیز یک روش غیر جراحی است که می تواند در کاهش التهاب و درد مفصلی موثر باشد. اما، برخی از افراد ممکن است حساسیت به اوزون داشته باشند.
با این حال، هر کدام از این دو روش باید با توجه به وضعیت و نیاز هر بیمار انتخاب شود. برای برخی از اسیب های مفصلی، PRP ممکن است موثر تر باشد، در حالی که برای برخی دیگر، اوزون (O3) تراپی بهترین گزینه خواهد بود. مهم است که پیش از تصمیم گیری در مورد انتخاب روش درمانی، با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین تصمیم برای بهبود وضعیت مفصلی خود بگیرید.