همارتروز زانو به معنای خونریزی در درون مفصل زانو است که این عارضه موجب تورم، درد و محدودیت حرکتی می شود. همارتروز در تمام مفصل های بدن رخ می دهد اما شیوع آن در مفصل زانو بیشتر از سایر نقاط می باشد.
اما آیا چرا مفصل زانو بیش از سایر مفصل های بدن دچار همارتروز می شود ؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا به بررسی آناتومی مفصل زانو می پردازیم.
مفصل زانو از جمله مفصل های پیچیده ای است که نقش مهمی در انجام فعالیت هایی نظیر تحمل وزن بدن، نشستن، پریدن و چمباتمه زدن ایفا می کند از این رو به همین خاطر بیش از سایر مفصل بدن در معرض آسیب قرار دارد.در صورت آسیب دیدن یکی از اجزای زانو، زانو در معرض خونریزی مفصلی قرار می گیرد.
همارتروز زانو عارضه ای است که بیشتر به خاطر مصدومیت و آسیب دیدن زانو رخ می دهد.
پس از آسیب دیدن یکی از اجزای مفصل، عروق خونی پاره یا دچار آسیب دیدگی می شود و سپس خون در داخل مفصل تجمع می یابد که نتیجه آن چیزی جز همارتروز زانو نیست برای بررسی بیشتر با سل تک بیوژن همراه باشید.
همارتروز چیست؟
خونریزی داخل مفصل زانو به نام اصطلاح پزشکی همارتروز شناخته شده است. در این بیماری، رگهای مختلف داخل زانو صدمه میبینند و خونریزی میکنند. پس از خونریزی، خون در داخل مفصل زانو جمع میشود. خونریزی مفصل زانو علاوه بر علائم ظاهری که در زانو دارد، باعث اختلالات حرکتی فرد بیمار میشود. این عارضه و این آسیبدیدگی به دلایل متفاوتی در زانو ایجاد میشود. روش درمان همارتروز برحسب دلایلی که باعث آسیبدیدگی زانو شده است، انتخاب میشود. هر چه تشخیص همارتروز سریعتر انجام شود، روش درمانی راحتتری برای درمان این عارضه در پیش گرفته میشود.
علت ایجاد همارتروز زانو
خونریزی مفصل زانو میتواند به دلایل بسیاری رخ دهد. پزشکان با تشخیص علت این مشکل، میتوانند آن را بهتر درک و درمان کنند. دلایل ایجاد این مشکل عبارتاند از:
- آسیبهای تروماتیک: همارتروز زانو اغلب ناشی از زمینخوردن و آسیبهای ورزشی است. این حوادث میتوانند بهصورت قابل توجهی به مفصل زانو آسیب برسانند و باعث خونریزی در آن شوند. افرادی که به این دلیل دچار این مشکل میشوند، باید هر چه زودتر برای جلوگیری از مشکلات بیشتر به پزشک مراجعه کنند
- بیماریها: بیماریهایی مانند هموفیلی میتوانند خطر ایجاد این مشکل را افزایش دهد. این بیماریها از لختهشدن خون جلوگیری میکنند و میتوانند باعث ایجاد علائمی مانند درد و تورم زانو شوند. با درمان این بیماریها، میتوانید این مشکل را نیز درمان کنید
- همارتروز ناشی از داروها: در برخی موارد، برخی از داروها مانند داروهای رقیقکننده خون میتوانند باعث خونریزی در مفاصل شوند. اگر این داروها را مصرف میکنید، حتما هر چند وقت یکبار به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که آنها باعث ایجاد این مشکل نشدهاند
علائم همارتروز زانو
تشخیص سریع علائم همارتروز زانو، برای درمان سریع و صحیح آن ضروری است. علائم این مشکل عبارتاند از:
- درد و تورم: درد شدید زانو، مهمترین علامت این مشکل است که با تورم قابل توجه همراه است. این تورم قابل توجه با نام افیوژن زانو یا آبآوردن زانو شناخته میشود. ازآنجاییکه خون در زانو جمع شده است، مفصل متورم و گرم به نظر میرسد. همچنین درد ناشی از این مشکل شدید است و ایستادن و راهرفتن را دشوار میکند
- کاهش دامنه حرکتی: راهرفتن برای افرادی که دچار این مشکل هستند، دشوار است؛ زیرا، مایعات و خون درون مفصل باعث ایجاد علائمی مانند سفتی زانو و مشکل در خمکردن آن میشوند. این علائم باعث میشوند که سرعت انجام فعالیتهای روزمره کاهش و درد مفصل زانو افزایش یابد
- کبودی و هماتوم: کبودی و هماتوم ناشی از این مشکل اغلب در اطراف پوست زانو قابلمشاهده است. کبودی ممکن است ابتدا کوچک باشد و سپس بهسرعت بزرگتر شود. اگر خون و کبودی را در اطراف زانو مشاهده میکنید، هر چه سریعتر به پزشک معتبری مراجعه کنید
آیا همارتروز زانو خطرناک است؟
از آنجایی که خونریزی مفصل زانو یا همارتروز باعث آسیب دیدن مفصل می شود می توان گفت بیماری همارتروز زانو خطرناک است.
همارتروز حتی در صورتی که با خونریزی خفیف در مفصل زانو همراه باشد نیز ممکن است منجر به بروز آسیب هایی در مفصل شود چه برسد به خونریزی های شدید و حاد زانو.
خطرناک بودن خونریزی زانو زمانی جدی می شود که تشخیص و درمان آن به تعویق بیفتد؛ زیرا با گذشت زمان بافت های نرم، تاندون ها، لیگمان های اطراف زانو تحت فشار قرار می گیرند در این صورت بیمار ممکن است به مشکلات زیر دچار شود:
- از دست رفتن قدرت عضلانی اطراف مفصل
- بروز درد مفصل حتی در هنگام استراحت
- ابتلای بیمار به آرتریت در آینده
- ناتوان شدن بیمار در انجام کارهای روزمره
همارتروز زانو را چگونه می توان کنترل و درمان کرد؟
در صورتی که در ناحیه زانوی خود تورم و ورم شدیدی را احساس کردید؛ پیشنهاد می شود بلافاصله به پزشک ارتوپد مراجعه کنید زیرا همان طور که مشاهده کردید بیماری همارتروز به مرور زمان ممکن است مشکلات زیادی را برای فرد بوجود بیاورد.
از جمله کارهایی که می توانید در خانه برای کنترل همارتروز زانو انجام دهید شامل موارد زیر میشود:
استراحت دادن به مفصل زانو
استراحت کردن خونریزی شما را بند می آورد و باعث می شود خونریزی در درون مفصل فشار کمی را به زانو وارد کند. البته به هیچ عنوان نباید مفصل زانو را برای مدت طولانی استراحت داد زیرا باعث بروز مشکلات انقباضی و ضعف شدن عضلات می شود.
گرما درمانی
در صورتی که خونریزی در درون مفصل با درد همراه باشید در این صورت می توانید از گرما برای تسکین درد و کم شدن انقباضات حاصل از همارتروز استفاده کنید.
البته اگر مشکوک هستید که خونریزی حادی در مفصل شما رخ داده است به هیچ عنوان از گرما استفاده نکنید.
یخ درمانی
استفاده از یخ درمانی برای خونریزی های حاد مفصل زانو بسیار موثر است. یخ برای کاهش التهاب زانو بسیار موثر است و بدین صورت باعث کاهش ورم و درد بیمار می شود.
بانداژ کردن زانو
شما می توانید از باند یا زانو بند برای حمایت از مفصل و عضلات مجاور آن استفاده کنید؛ زانوبند با اثری که در محدود کردن مفصل زانو دارد باعث کم شدن درد و عوارض همارتروز زانو می شود.
از جمله کارهایی که پزشک یا جراح ارتوپد برای کنترل همارتروز زانو انجام تجویز می کند. شامل:
دارودرمانی
نوع دارویی که برای همارتروز زانو پیشنهاد می شود بسته به شرایط و علت بروز خونریزی در مفصل زانو متفاوت است.
برای مثال در صورتی که شخص مبتلا به همارتروز به هموفیلی مبتلا باشد در این صورت پزشک داروهای ضد انعصادی را برای بیمار تجویز می نماید. به همین ترتیب دوز و نوع دارو برحسب علت بیماری فرق می کند.
پیشنهاد می شود برای بهبودی سریعتر حتما داروها را طبق نظر پزشک مصرف کنید و از قطع خودسرانه آن خودداری کنید.
فیزیوتراپی
در صورتی که همارتروز باعث کم شدن دامنه حرکتی شما شود در این صورت پزشک چندین جلسه فیزیوتراپی زانو را پیشنهاد می دهد. فیزیوتراپی برنامه های متفاوتی برای کاهش درد و دامنه حرکتی ارائه می دهند که این برنامه شامل:
- تحریک الکتریکی
- آموزش حرکت ورزشی مخصوص زانو
- ماساژ درمانی
درمان همارتروز زانو با PRP
درمان همارتروز زانو با استفاده از روش PRP (پلاسمای غنی از پلاکت) به عنوان یک گزینه نوآورانه و مؤثر در مدیریت درد و بهبود عملکرد مفصل زانو شناخته میشود. این روش شامل استخراج مقدار کمی خون از بدن بیمار، جداسازی پلاسمای غنی از پلاکت و سپس تزریق آن به ناحیه آسیبدیده است. پلاکتها به عنوان یک منبع طبیعی فاکتورهای رشد عمل کرده و با تحریک فرایند ترمیم و بهبود بافتهای آسیبدیده، میتوانند به کاهش التهاب و تسکین درد کمک کنند. این درمان به ویژه برای افرادی که به دنبال راهکارهای غیرجراحی هستند، گزینهای جذاب محسوب میشود.
مزیتهای PRP علاوه بر کاهش درد، شامل بهبود دامنه حرکتی و تسریع روند بهبودی نیز میشود. این روش به دلیل استفاده از مواد بیولوژیک خود بیمار، خطرات عفونت و واکنشهای آلرژیک را به حداقل میرساند. بیماران معمولاً پس از چند جلسه درمانی شاهد بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی و تواناییهای حرکتی خود میشوند. در نهایت، PRP به عنوان یک درمان مکمل، میتواند در ترکیب با سایر روشهای درمانی، نتایج بهتری را برای مدیریت همارتروز زانو به ارمغان آورد.
با توجه به نیاز غلظت بسیار بالای پلاکت در PRP مورد نیاز برای درمان مشکلات ارتوپدیک و همچنین کاهش میزان بهای تمام شده کیت Alpha-Ertho-PRP به منظور به حداکثر رساندن اثربخشی درمان توسعه یافت.
خطرات و عوارض همارتروز زانو
خونریزی داخلی زانو میتواند به مفصل زانو آسیب برساند. خونریزی شدید یا چند خونریزی کوچک میتوانند این آسیب را دائمی کنند. همچنین بافتهای نرم، تاندونها و رباطهای اطراف مفصل زانو ممکن است با گذشت زمان کوچک شوند و دامنه حرکتی مفصل زانو را کاهش دهند. خونریزی مفصل میتواند خطر خونریزی دوباره را افزایش دهد و بهتبع آن، افراد را دچار عوارض زیر کند:
- کاهش قدرت عضلات اطراف مفصل زانو
- درد در هنگام استفاده از مفصل زانو
- درد مفصل زانو حتی در زمان استراحت
- ناتوانایی در انجام فعالیتهای روزمره مانند راهرفتن، حمل وسایل سنگین و بالاوپایینرفتن از پلهها
- آرتریت دژنراتیو که می تواند باعث ازبینرفتن غضروف مفصل زانو شود
جمعبندی
اگر علائمی مانند درد، تورم، کبودی، هماتوم و کاهش دامنه حرکتی را در زانوی خود مشاهده میکنید، ممکن است دچار همارتروز زانو شده باشید. اگر این علائم بدتر میشوند، هر چه سریعتر به پزشک باتجربه و معتبری مانند دکتر بهامین عطار مراجعه کنید؛ زیرا، این علائم ممکن است ناشی از مشکلات خطرناکتری باشند و به درمان فوری نیاز داشته باشند. دکتر بهامین عطار زانوی شما را بادقت بررسی خواهد کرد و بهترین برنامه درمانی را به شما پیشنهاد خواهد داد.