پی آر اف لثه چیست؟ پی آر اف یکی از روش های مناسب برای بازسازی لثه است که کمک می کند حجم لثه افزایش یابد و اگر دچار تحلیل شده است به خوبی ترمیم شود. پی آر اف با ایجاد بافت بهتر در لثه حجم آن را بهبود بخشیده و بافت نرم لثه را به یک دیگر متصل می کند.
پی آر اف بعد از تزریق در لثه ها حاشیه های مخاطی لثه را تحت تاثیر قرار داده و باعث متصل شدن آن به یکدیگر و ایجاد استحکام و افزایش حجم می شود. پی آر اف با خاصیت آنتی باکتریال باعث پیشگیری و درمان عفونت ها می شود در این صورت هم کمک م یکند که زخم ها بهبود یافته و التهابات لثه از بین می رود. این روش کاربرد بیشتری در زمان ایمپلنت دندان دارد که استفاده از آن در روند درمان بسیار ایده آل است. برای بررسی بیشتر با سل تک بیوژن همراه باشید.
پی ار اف (PRF) چیست؟
PRF (Platelet Rich Fibrin) به معنی فیبرین غنی از پلاکت است. PRF ماده ای اتولوگ شبیه ژلاتین است که طی فرایندی شبیه PRP از خون انسان ساخته می شود و برای مصارف درمانی متعددی از جمله دندانپزشکی، ارتوپدی، جوانسازی پوست، درمان ریزش مو و … استفاده می شود. خون انسان حاوی گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید، پلاکتها و پلاسما است. پلاکتها حاوی فاکتورهای رشد هستند که باعث افزایش تولید کلاژن، بازسازی بافت، سفت شدن پوست، جوانسازی بافت پوست و بهبود روند رشد مو میشوند. سلولهای بنیادی تمایز نیافتهای هستند که میتوانند به سلولهای تخصصی یا به سلولهای بنیادی بیشتری تمایز پیدا کنند. شوند. به این ترتیب می توانندبه عنوان یک سیستم ترمیم کننده برای بازسازی بافتهای بدن عملکنند.
روش تهیه پی ار اف (PRF)
مراحل اولیه تهیه PRF شبیه پی ارپی است فقط ماده ضدانعقاد به خون اضافه نمیشود و سرعت و مدت سانتریفوژ در تهیه آن پایینتر از روش پی آرپی است. بدون ماده ضد انعقاد خون تبدیل به لخته می شود. به این صورت که فیبرینوژن طبیعی موجود در خون توسط ترومبین به فیبرین تبدیل می شود. فیبرین شبیه یک ماتریکس اسفنجی است که مثل یک داربست پلاکت ها، فاکتورهای رشد و سلولهای بنیادی به آن میچسبد. در واقع در روش PRF ما لخته را سانتریفیوژ میکنیم و در نهایت یک ماده ژلاتینی حاوی پلاکتها، گلبولهای سفید، فیبرین و سلولهای بنیادی به دست می آوریم.
به نظر می رسد PRF دارای فاکتورهای درمانی بیشتری نسبت به PRP است خاصیت ترمیمکنندگی بیشتری نسبت به پی ار پی ایجاد می کند. زیرا فیبرین غنی از پلاکت نسبت به PRP حاوی غلظت بیشتری از فاکتورهای رشد و سلولهای بنیادی است. رشتههای فیبرین در PRF باعث میشود پلاکت ها و فاکتورهای رشد به راحتی پراکنده و پخش نشود. این باعث میشود تا فاکتورهای رشد هم به مقدار بیشتر و هم برای مدت زمان طولانیتری در محل باقی بماند.
مزایای پی آر اف چیست؟
مهم ترین مزایای پی آر اف کمک به بهبودی سریع تر التهابات و زخم های لثه است که در ادامه نیز می تواند باعث تقویت استخوان ها و تحریک برای بازسازی آن است.این روش در بازسازی لثه و استخوان بعد از جراحی در افراد مبتلا به سرطان کاربرد دارد و کمک می کند که شرایط دهان و دندان ها در موقعیت مناسبی قرار بگیرند چرا که التهابات استخوان فک را کاهش داده و باعث تقویت آن می شود.
همانطور که بیان شد از پی آر اف برای بازسازی پیوند لثه های آسیب دیده استفاده می شود. اما مزایای دیگر آن شامل موارد زیر است:
- پی آر اف برای بازسازی استخوان های اطراف ایمپلنت مناسب است
- پی آر اف باعث تولید استخوان جدید می شود و نواقص پریودنتال را برطرف می کند
- پی آر اف نقش مهمی در سلامت دندان ها دارد
- پی آر اف برای درمان سرطان دهان نیز کاربرد دارد و کمک می کند که نواقص استخوانی بعد از جراحی سرطان جبران شود
- پی آر اف برای افزایش حجم لثه در بازسازی آن کمک کننده است
- از این روش برای درمان زخم ها و بهبودی التهابات کمک گرفته می شود
- از این روش برای تقوقت سینوس ها در لیفت سینوس هم مناسب است
- این روش باعث از بین بردن التهابات استخوان فک می شود
پی آر اف روشی است که کاملا طبیعی بوده و عارضه بسیار کمی برای بیمار به همراه دارد ، نتایج حاصل از این روش بسیار ایده آل و کمک کننده است. ممکن است پی آر اف تهیه شده با مواد زیستی دیگر هم ترکیب شود که قدرت و عملکرد آن را دو چندان می کند. البته این مسااله به تشخیص و صلاح دید جراح لثه انجام می شود. این روش با توجه به مزایایی که دارد دارای حساسیت هایی برای انجام است به طور مثال فرآیند خونگیری و انتقال آن به سانترفیوژ بسیار مهم است و زمان انجام آن بر کیفیت و عملکرد پی آر اف تاثیر گذار خواهد بود. نگهداری پی آر اف آماده شده در شرایط ویژه و خاص است که نیاز به آماده سازی با دستگاه های هوشمند و پیشرفته دارد تا از حجم و قابلیت آن کم نشود.
سایر مزایای این روش شامل موارد زیر است :
- این روش کاملا بی خطر است و هیچ گونه ماده شیمیایی یا اضافی که احتمال عفونت، یا انتقال بیماری هپاتیت را به همراه داشته باشد ندارد
- این تکنیم واکنش و اثرات نا مطلوبی را برای بیماران به همراه ندارد
- زمان انجام آن بسیار سریع است و نیازی به جلسات درمانی اضافه تر ندارد
- تهیه و تولید آن نسبتا ساده است و استفاده در حین جراحی بدون درد است
- این روش نه تنها باعث تقویت و پیوند استخوان برای ایمپلنت می شود بلکه شانس موفقیت ایمپلنت کاشته شده را نیز دو چندان می کند و از پس زدن ایمپلنت جلوگیری می کند.
کاربردهای پی آر اف در دندانپزشکی
هر چند که بهبودی و دریافت نتیجه مثبت به شرایط بیمار و وضعیت سلامتی و سیستم ایمنی آن بستگی دارد اما به پیشنهاد جراح ایمپلنت بهتر است که این روش انجام و میزان تاثیر گذاری اش مورد بررسی قرار بگیرد. به طور کلی جراح در موارد زیر نسبت به انجام پی آر اف توصیه دارد:
- برای پیوند استخوان در زمان کاشت ایمپلنت دندان
- در زمان انجام جراحی لیفت سینوس
- در رفع نواقص شکام کام و لب
- ترمیم فیستول بین حفره سینوس و دهان
- از بین بردن آسیب های استخوانی بعد از برداشتن دندان یا کیست های استخوانی
استفاده از پی آر اف یا پی آر پی خون یکی از روش های موثر در درمان مشکلات دندان ، لثه و استخوان فک است که می تواند التهابات را از بین برده و بهبودی زخم را تسریع نماید. از این روش قبل و در حین مراحل کاشت دندان استفاده می شود که میزان موفقیت کاشت دندان را بیشتر می کند.
مزایای ایمپلنت و پیوند استخوان با prf
- پی آر اف روش آماده سازی راحتی دارد که توسط سانتریفیوژ یک مرحله انجام میشود و در دسترس همه پزشکان میباشد.
- PRF از نمونه خون خود فرد تهیه میشود .
- PRF دارای چارچوب طبیعی فیبرین است که دارای عوامل رشد بوده و فعالیت آن را در طولانی مدت حفظ میکنند و به طور موثری پیوند بافت را انجام میدهند.
- PRF را میتوان به شکل تنها یا با استفاده از پودر پیوندی استخوان استفاده کرد.
- استفاده از PRF بسته به اینکه هدف نهایی چیست یک روش اقتصادی و سریع در مقایسه با دیگر روشها میباشد.
- PRF وقتی به عنوان غشا استفاده شود، باعث کاهش رنج و سختی برای بیمار در حین فرآیند بهبود درمان میشود.
- در این روش احتمال پوکی استخوان بسیار کم است و عواقب التهابی و پزشکی نیز کم میشود بخصوص در افراد مسن که مشکلات جراحی در آن ها به دلیل آناتومی بدنی سختتر میشود.
معایب ایمپلنت و پیوند استخوان با prf
- دسترسی به مقدار نهایی آن کم است چرا که از خون خود فرد تهیه میشود .
- میزان موفقیت PRF به شدت به زمان جمع آوری خون و انتقال به سانتریفیوژ بستگی دارد.