پی آر پی برای درمان آسیب به تاندون شانه : پی آر پی برای درمان آسیب به تاندون : درمان به روش تزریق پی آر پی با استفاده از پلاکت های خون، به علت داشتن مقادیر بسیار زیادی از پروتئین نقش موثری در درمان آسیب دیدگی ها دارد. این تکنیک سبب بهبود پیوند استخوان فک، استخوان های صورت و گردن و آسیب دیدگی های زانو و غیره شده است. همچنین یک روش ایمن در کاهش التهابات تاندون شانه، کشش های مزمن رباط بدون نیاز به جراحی نیز می باشد. ادامه مطالب با سل تک بیوژن همراه باشید تا با این پروسه درمانی نوین آشنا شوید.
کاربردهای پی آر پی (پلاسمای غنی از پلاکت) در شانه چیست؟
پی آر پی (PRP) یکی از جدیدترین و موثرترین روشهای درمانی بیماریهای شانه است که کاربرد آن در حال گسترش است. با توجه به محدودیتهای درمان بیماریهای شانه از جمله فیزیوتراپی، درمان دارویی و جراحی میتوان پی آر پی را یکی از موثرترین درمانها نامید.
پی آر پی (PRP) نمونهای از خون بیمار است که پس از سانتریفیوژ قسمتهایی از آن جدا میشود. قسمتهای باقیمانده حاوی غلظتهای بسیار بالای پلاکت است. پلاکت ها حاوی فاکتورهای رشد بسیاری هستند و باعث تکثیر بافت و رشد عروق خونی جدید میشوند. پس در مناطقی از شانه که احتمال بهبودی کم است به ترمیم کمک میکنند.
پی آر پی در بیماریهای زیادی در شانه کاربرد دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- آرتروز و ساییدگی مفصل شانه
- پارگی تاندونهای شانه (روتاتور کاف)
- کپسولیت چسبنده (شانه یخ زده)
تزریق پی آر پی (PRP) برای آرتروز و ساییدگی مفصل شانه
آرتروز و ساییدگی مفصل شانه وضعیتی است که در آن غضروف مفصل شانه آسیب دیده است. غضروف باعث ایجاد یک سطح صاف بین دو استخوان مفصل شانه میشود. غضروف به مفصل اجازه می دهد آزادانه و بدون هیچ اصطکاکی سر بخورد. همچنین به عنوان یک لایه محافظ عمل می کند که از انتقال نیرو به استخوان جلوگیری می کند. از آنجایی که غضروف پایانه های عصبی ندارد، یک مفصل شانه سالم می تواند آزادانه و بدون درد حرکت کند.
استخوان زیر غضروف غنی از اعصابی است است که در صورت آسیب غضروف مفصل شانه فعال و باعث ایجاد درد در مفصل شانه میشود. هنگامی که غضروف شروع به تخریب می کند، موادی فعال می شوند که باعث التهاب و فعال شدن سایر آنزیم ها (متالوپروتئینازهای ماتریکس) می شوند. این روند باعث تخریب بیشتر و تجزیه غضروف مفصل شانه می شود.
پی آر پی مفصل شانه (PRP) باعث آزاد کردن فاکتورهای رشد میشود. این فاکتورهای رشد از التهاب و تخریب غضروف مفصل شانه جلوگیری می کند. برخی شواهد آزمایشگاهی وجود دارد که نشان می دهد این فاکتورهای رشد می توانند ترمیم غضروف و رشد مجدد را تحریک کنند. هدف از پی آر پی مفصل کاهش علائم آرتروز و استئوآرتریت شانه و کند کردن پیشرفت روند بیماری است. این امر به ویژه در بیماران جوانتری که میخواهند تعویض کامل شانه را به تأخیر بیندازند، مهم است.
نتایج مطالعات علمی نیز به همین صورت است. هرچقدر درمان زودتر شروع شود احتمال بهبودی بیشتر است. در موارد بسیار شدید آرتروز شانه احتمال پاسخ به درمان پی آر پی مفصل شانه کمتر است. ما معمولا سه تزریق پی آر پی مفصل شانه را به فاصله چند هفته برای درمان آرتروز و ساییدگی مفصل شانه به بیماران توصیه میکنیم.
تزریق پی آر پی (PRP) برای پارگی روتاتور کاف
پارگی تاندونهای روتاتور کاف (پارگی تاندون شانه) با ضخامت کامل معمولا به صورت ناگهانی ایجاد نمیشود. بلکه نتیجه پارگیهای جزیی هستند که در طی چندین سال در تاندون شانه ایجاد میشود. در نهایت این پارگیهای میکروسکوپی باعث ایجاد پارگی کامل تاندون روتاتور کاف میشود. پس اگر نتوانیم پارگیهای خفیف و جزیی روتاتور کاف را درمان کنیم ممکن است پارگی کامل تاندون روتاتور کاف ایجاد شود. متاسفانه تاندونهای روتاتور کاف (تاندون شانه) خونرسانی محدودی دارند. برای همین احتمال بهبودی پس از آسیب تاندون شانه کم میشود.
بیماران اغلب زمانی به ما مراجعه میکنند که مدتها درمان فیزیوتراپی و دارویی را استفاده کردهاند و کم کم آسیب تاندون روتاتور کاف (تاندون شانه) گسترش پیدا کرده است. به عبارتی با اینکه فیزیوتراپی درد بیمار را کم میکند ولی روند تخریب تاندون شانه ادامه پیدا میکند. در این موارد گزینههای درمانی بسیار محدود میشود.
پس راه حل چیست؟ آیا فیزیوتراپی مفصل شانه به علت پارگی تاندون شانه اشتباه است؟ در پاسخ باید گفت که اینگونه نیست. فیزیوتراپی درمان مهمی است که در بسیار از بیماریهای شانه انجام میشود. اما فیزیوتراپی بدون انجام پی آر پی تاندون شانه ممکن است باعث معکوس شدن روند بیماری نشود. پس ما حتما به بیمارانی که از پارگی تاندون روتاتور کاف (پارگی تاندون شانه) رنج میبرند تزریق پی آر پی تاندون شانه را توصیه میکنیم.
پس انجام پی آر پی تاندون روتاتور کاف (پی آر پی تاندون شانه) باعث بهبود کیفیت تاندون شانه میشود و احتمال بهبودی را تقویت میکند. پس ما به هیچ عنوان انجام فیزیوتراپی بدون پی آر پی تاندون شانه را به بیماران توصیه نمیکنیم. اگر بیماران در مراحل اولیه بیماری پی آر پی تاندون شانه را انجام دهند ممکن است نیاز به فیزیوتراپی نداشته باشند و تنها حرکات اصلاحی شانه کافی باشد.
در کل تزریق پی آر پی شانه درمان موثر و کم خطری است که باید در روند درمان مدنظر قرار گیرد.
با توجه به نیاز غلظت بسیار بالای پلاکت در PRP مورد نیاز برای درمان مشکلات ارتوپدیک و همچنین کاهش میزان بهای تمام شده کیت Alpha-Ertho-PRP به منظور به حداکثر رساندن اثربخشی درمان توسعه یافت.
تزریق پی آر پی برای شانه یخ زده (کپسولیت چسبنده)
شانه یخ زده (کپسولیت چسبنده) یک بیماری بسیار شایع مفصل شانه است. . شانه یخ زده (کپسولیت چسبنده) شامل یک واکنش التهابی غیرطبیعی است که منجر به ضخیم شدن و سفتی شدید در کپسول شانه (رباط هایی که شانه را کنار هم نگه می دارند) می شود.
در بیماری شانه یخ زده بیماران از درد شانه در حالت استراحت و فعالیت و حتی در خواب شکایت دارند. به مرور حرکت مفصل شانه نیز کاهش پیدا میکند و بیماران نمیتوانند دست خود را بالا ببرند. سایر حرکات مفصل شانه نیز کاهش پیدا میکند.
این وضعیت ایدیوپاتیک است، به این معنی که علت آن به طور کامل شناخته نشده است. علل مختلفی ممکن است باعث ایجاد شانه یخ زده شود. ضربه به شانه، جراحی، دیابت، کم کاری تیرويید، بیماریهای ریوی از عللی هستند که باعث ایجاد شانه یخ زده میشوند. در بسیاری از بیماران هیچ یک از علل گفته شده دیده نمیشود. بیماران معمولا در حدود ۵۰ سالگی به بیماری شانه یخ زده مبتلا میشوند. گرچه در سنین بالاتر و پایینتر نیز دیده میشود.
با اینکه بیماری شانه یخ زده (کپسولیت چسبنده) یک بیماری خود محدود شونده است و اکثرا بعد ۲ سال بیمار تا حد زیادی بهبود پیدا میکند اما در طی این مدت بیماران به علت درد و کاهش حرکت رنج زیادی خواهند کشید. درمان بیماری نه تنها باعث بهبود سریعتر شانه یخ زده میشود بلکه احتمالا عوارض را بعد از ۲ سال کاهش میدهد. بنابراین به بیماران مبتلا به کپسولیت چسبنده درمان توصیه میشود.
درمان در این بیماران تزریق استروئید در شانه و داروهای ضد التهاب همراه با کشش شانه است که هم درد بیمار کاهش یابد و هم حرکات بیمار به حالت قبل برگردد.
مطالعات کمی وجود دارد که اثربخشی پی آر پی مفصل شانه را در درمان این بیماری بررسی کرده است. فرضیه این است که پی آر پی مفصل شانه اثر بیولوژیکی مستقیمی در مهار التهاب دارد و باعث بهبود شانه یخ زده می شود.
تجربه بالینی ما در مورد تزریق پی آر پی در شانه یخ زده به مانند پی آر پی تاندون شانه بسیار مثبت است. با این حال معمولا این درمان را زمانی انجام میدهیم که بیمار به تزریق استروئید و کشش اطراف شانه پاسخ مناسبی نداده باشد. تنها در صورتی که بیمار در زمان مناسب برای درمان شانه یخ زده مراجعه کرده باشد میتوان از درمان استروئید یا پی آر پی مفصل شانه استفاده کرد.
نتیجه به کار گیری روش تزریق پی آرپی برای درمان آسیب به تاندون
درمان آسیب به تاندون : بررسی نتایج و آزمایشاتی که پس از گذشت سه ماه از آخرین تزریق پلاسمای غنی از پلاکت(پی آرپی) انجام شد، افرادی که در گروه تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) قرار داشتند بهبود بیشتری در انعطاف پذیری و حرکت شانه به سمت جلو (دست از جلو به سمت بالا حرکت کند)، حرکت دست از کنار بدن به سمت بالا و چرخش داخلی نسبت به افرادی که در گروهی که کورتون تزریق کردند، تجربه کردند.
البته بررسی وضعیت بیماران فقط به این سه ماه محدود نشد و وضعیت بیماران تا یک سال پس از تزریق همچنان تحت نظر بود. پس از گذشت یک سال، از میان بیمارانی که از پلاسمای غنی از پلاکت یا پی آر پی استفاده کرده بودند فقط سه نفر(از ۱۰۲ نفر) تحت عمل جراحی قرار گرفتند. این در حالی است که تعداد بیمارانی که در گروه کورتیکواستروئید دریافت می کردند و نهایتا مجبور به انجام عمل جراحی شدند، ۴۸ نفر(از ۱۰۲) نفر بود!
یعنی به عبارت دیگر باید گفت که تحت نظر گرفتن بیماران در مدت ۱۲ ماه نشان داد که افرادی که تحت درمان تزریق پلاسمای غنی از پلاکت( پی آر پی) قرار گرفتند نسبت به کسانی که تحت درمان تزریق استروئید یا کورتون دریافت کردند در طول یک سال ۱۶ مرتبه کمتر تحت عمل جراحی قرار گرفتند. به این شکل این مطالعه نشان داد که تزریق پلاسمای غنی از پلاکت( پی آر پی) علاوه بر آن که از نظر هزینه بسیار مقرون به صرفه است و خطرات کمتری دارد، اثر گذاری زیادی هم دارد و به قطع می توان از آن به عنوان درمان جایگزین برای درد تاندون روتاتور کاف (تاندون شانه) استفاده کرد.
پی آر پی شانه دارای چه مزایایی است؟
روش تزریق پی آر پی و درمان آسیب به تاندون به دلایل مختلفی این روزها توسط بسیاری از پزشکان به عنوان روشی موثر برای درمان مشکلات مربوط به شانه استفاده می شود. از مزایایی که سبب محبوبیت این روش درمانی شده است میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- میزان ماندگاری نتایج تزریق پی آر پی، بالا است؛
- این روش جایگزین بسیار مناسبی برای روشهای درمانی مانند داروهای مسکن یا عملهای تهاجمی برای رفع مشکلات ارتوپدی است؛
- برخلاف جراحی باز که دوره نقاهت آن بین چند هفته تا چند ماه است افراد بعد از اولین تزریق پی آر پی، ظرف یک هفته به خوبی شاهد مزایای پی آر پی خواهند بود و در واقع این روش اثرگذاری سریعی دارد؛
- در این روش نیازی به بخیه نیست؛
- به دلیل استفاده از خون خود بیمار، احتمال انتقال عفونت به صفر و نیز بروز حساسیت بسیار کاهش پیدا میکند؛
- پروسه آماده سازی و ریکاوری بعد از تزریق، تنها یک یا دو ساعت است و هیچ نیازی به بستری بیمار نیست و پس از آن فرد بدون نیاز به استراحت طولانی، میتواند روال زندگی خود را از سر بگیرد؛
- اگر چه معمولاً تزریق پی آر پی در فاصله های دو تا سه هفته ای تکرار می شود اما بیماران از همان تزریق اول یا دوم، به خوبی متوجه کاهش درد خود خواهند شد و علائم بیماری نیز به تدریج کاهش پیدا میکند.
تزریق پی آر پی به شانه برای چه افرادی مناسب است؟
درمان آسیب به تاندون – تزریق پی آر پی یکی از روشهای درمانی نوین است که در زمینه های مختلفی برای بهبود افراد بهره گرفته می شود. تحقیقات نشان میدهد که در مراحل اولیه آرتریت فرسایشی افراد میتواند نتیجه مطلوبتری را کسب کنند. لذا این روش یک انتخاب مناسب برای افرادی است که هنوز در مراحل اولیه آرتریت هستند و از روشهای درمانی دیگری چون مصرف داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب و فیزیوتراپی نتیجه رضایتبخشی نگرفته اند و از طرفی آمادگی لازم جهت جراحی تعویض مفصل را ندارند.
با توجه به آن که پی آر پی یک فرآورده زیستی تهیه شده از خون خود بیمار است، لذا بهترین متقاضی تزریق پلاسما، بیماران سالمتر هستند. هر چه فرد از سلامت بیشتری برخوردار باشد نتیجه بهتری را از این روش دریافت خواهد نمود. معمولاً اکثر بیماران مایل هستند که عمل جراحی را به عنوان آخرین گزینه باقی بگذارند و پیش از آن روشهای ایمن مختلف را انتخاب کنند.