پی آر پی روشی نوین در علم پزشکی میباشد که با کاربردهای فراوان در رشته های مختلف پزشکی خوش درخشیده است. پی آر پی در پزشکی زیبایی نیز با نتایج بسیار چشم گیری توام میباشد. یکی از کاربردهای پی آر پی در این رشته، جوانسازی اطراف چشم و رفع تیرگی و پف زیر چشم است که در ادامه با سل تک بیوژن همراه باشید تا بیشتر با پی آر پی برای رفع تیرگی زیر چشم آشنا شوید.
پی آر پی (prp) چیست؟
پی آر پی در واقع فرآورده ای خونی می باشد که غنی از پلاکت است. پی آر پی یا همان پلاسمای غنی از پلاکت، طی فرآیند خون گیری، مانند یک تست روتین خون و به همان میزان و جداسازی پلاکت های موجود در نمونه خون از مواد دیگر، تهیه میگردد. این فرآورده حاوی مقادیر زیادی از سلول های بنیادی بوده که قابلیت تکثیر بالایی دارند؛ و پس از تزریق به زیر چشم میتوانند نتایج جوانسازی بسیار خوبی در این ناحیه داشته باشند.
پی آر پی در درمان سیاهی و گودی دور چشم چه نقشی دارد؟
پوست دور چشم از حساس ترین قسمتهای پوست بدن است و نیاز بیشتری به مراقبت های خاص دارد. طراوت و شادابی پوست اطراف چشم تأثیر فراوانی در ظاهر چشم ها و زیبایی صورت دارد و یکی از عواملی است که در اعتماد به نفس فرد اثر بسیاری دارد. حساسیت پوست دور چشم به قدری است که در برابر عوامل محیطی و بدنی نسبت به دیگر قسمتهای بدن سریعاً تأثیر پذیرفته و حالت خود را از دست می دهد.
این امر باعث پف، کبودی و چروک دور چشم شده و ظاهری خسته و سنی بالاتر از آنچه باید به فرد می دهد. بهره بردن از جدیدترین شیوه های اثبات شده ی زیبایی درمانی همچون تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یا همان پی آر پی (PRP)، می توان روند آسیب دیدگی پوست دور چشم را هر چه کندتر کرده و به بهترین شیوه به رفع سیاهی زیر چشم بپردازد. در این روش درمانی از فرایندی غیر جراحی برای زیباسازی پوست استفاده میشود که لازم است تا ابتدا از خود فرد کمی خون گرفته شود. پس از گرفتن خون، پلاسمای آن از گلبولهای مختلف خونی جدا شده و محلولی غنی از کلاژن، پلاکت و فاکتورهای رشد سلولی به دست میآید. این محلول پلاسمای غنی پس از خالصسازی بیشتر به محلی که نیاز به جوانسازی دارد تزریق میشود.
روش پی آر پی دور چشم
همانطور که عنوان شد؛ پی آر پی دور چشم روشی موثر و کارآمد برای جوانسازی این ناحیه است. با استفاده از این روش میتوان پوست زیر چشم را به ساخت کلاژن بیشتر، تحریک نمود و خطوط و چین و چروک های این ناحیه را برطرف کرد. همچنین تزریق پی آر پی در زیر چشم میتواند به کاهش و درمان سیاهی و تیرگی این ناحیه بی انجامد و ظاهری جذاب تر و جوان تر به چشم ها ببخشد. برای تزریق پی آر پی زیر چشم ابتدا نمونه ای از خون شما گرفته میشود (میزان خون گرفته شده به اندازه یک آزمایش خون معمولی میباشد).
سپس طی فرآیند جداسازی و با قرار دادن نمونه خون پیش از لخته شدن در دستگاه سانتریفیوژ، و در اثر چرخش سریع خون در دستگاه، پلاسمای غنی از پلاکت از سایر مواد محلول در خون جدا شده و آماده تزریق میگردد. (لازم به ذکر است؛ بدن هیچ واکنش آلرژیکی نسبت به تزریق پی آر پی نشان نخواهد داد چون این فرآورده از بدن خود شما برداشت شده است.) پس از طی دو مرحله نوبت به تزریق پی آر پی به طور مستقیم در ناحیه زیر چشم خواهد رسید. در این مرحله با استفاده از سوزن های مخصوص و بسیار ظریف، پی آر پی در نهایت دقت به زیر چشم انتقال مییابد.
مزایای پی آر پی برای رفع تیرگی زیر چشم
- خطر بروز واکنش آلرژیک وجود ندارد؛ چرا که از خون بدن متقاضی استفاده میشود.
- پی آر پی یک روش بیخطر، کمتهاجمی و غیر جراحی محسوب میشود.
- درد ایجاد شده در این روش بسیار ناچیز میباشد.
- باعث بروز اثرات جانبی نمیشود.
- به تعداد جلسات درمانی کمتری نیاز است.
- باعث رفع مشکلات پوستی میشود.
- در این روش به پوست اطراف ناحیه تحت درمان آسیبی وارد نمیشود.
اقدامات پیش از تزریق پی آر پی
- بهتر است ۴۸ ساعت قبل از درمان آب بدنتان زیاد باشد، پس به مقدار زیاد مایعات بنوشید. توصیه میشود که تا حد امکان آب بنوشید.
- مصرف چربی را به مدت یک تا دو هفته قبل از درمان کاهش دهید.
- مصرف الکل و کافئین را کاهش دهید.
- مصرف امگا، چای سبز و سایر مکملهایی که موجب افزایش کبودی میشوند را دو تا سه هفته قبل از درمان با پلاسمای غنی از پلاکت متوقف کنید.
- از آنجایی که این درمان تا حدودی موجب ایجاد تروما در پوست میشود، از درمانهای دیگر صورت که پوست را حساس میکنند یک هفته قبل از درمان خودداری کنید.
مراقبت های بعد از پی آر پی برای رفع تیرگی زیر چشم
- برای مدت حداقل 4 ساعت پس از پی آر پی، جهت بهبود ناحیه تحت درمان از لمس کردن صورت خودداری شود.
- پس از تزریق پی آر پی نباید برای مدت 24 ساعت از محصولات آرایشی استفاده شود. همچنین برای مدت زمان حداقل 2 روز پس از درمان بایستی از مصرف محصولات بر پایه روغن، آرایش غلیظ و مرطوبکنندههای قوی خودداری شود.
- ناحیه تحت درمان برای مدت 1 هفته پس از پی آر پی نسبت به لمس کردن حساس میشود. در این ناحیه نباید از یخ استفاده شود و همچنین متقاضی نباید از حمام آب گرم استفاده کند
- ناحیه تحت درمان باید در زمان خواب کمی بالاتر قرار داده شود. به این منظور میتوان از چند عدد بالش اضافی استفاده کرد.
- پس از درمان برای مدت حداقل یک ماه از کرم ضد آفتاب استفاده شود. متقاضی بایست از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، انجام فعالیتهای ورزشی سنگین، سونا، حمام آب گرم و مصرف زیاد الکل خودداری کند. این موارد سبب تشدید ورم و افزایش احتمال بروز کبودی میشوند.
- برای مدت حداقل دو هفته پس از پی آر پی، نباید از روشهای درمانی دیگر در ناحیه صورت استفاده شود.
- جهت کاهش کبودی میتوان از قرص آرنیکا استفاده کرد. استفاده از کرم آرنیکا یا هیرودوئید موضعی نیز در ناحیه تحت درمان سبب کاهش کبودی میشود.
روش انجام پی آر پی صورت (پی آر پی صورت چگونه انجام می شود؟)
انجام پی آر پی صورت (پلاسمای غنی از پلاکت) شامل چندین مرحله کلیدی است:
- جمع آوری خون: مقدار کمی خون از بازوی بیمار گرفته میشود که مشابه آزمایش خون معمولی است.
- سانتریفیوژ: خون جمع آوری شده سپس در سانتریفیوژ قرار میگیرد. این دستگاه خون را با سرعت بالایی میچرخاند تا پلاسما را از سایر اجزا جدا کند.
- استخراج PRP: پلاسمای غنی از پلاکت که اکنون جدا شده است، استخراج میشود. این پلاسما سرشار از پلاکتها و فاکتورهای رشد بوده که برای فرآیند جوانسازی حیاتی است.
- آماده سازی صورت: ناحیه درمان روی صورت تمیز میشود و گاهی از کرم بیحس کننده موضعی برای به حداقل رساندن ناراحتی استفاده میشود.
- تزریق پی آر پی: PRP با استفاده از سوزنهای ظریف به پوست صورت تزریق میشود. راه دیگر این است که به صورت موضعی همراه با میکرونیدلینگ جذب پوست شود. میکرونیدلینگ سوراخهای ریزی در پوست ایجاد میکند تا به جذب کمک کند.
هر مرحله تحت شرایط استریل و توسط یک پزشک واجد شرایط انجام میشود. این فرآیند حدود یک ساعت طول میکشد.
کیت آلفا PRP با استفاده از روش سانتریفیوژ یک مرحله ای و سپس جداسازی قسمت بافی کوت، در کمترین زمان ممکن بیشترین غلظت پالکت را فراهم می نماید. این کیت با دو ظرفیت ۱۵ سی سی و ۲۰ سی سی به منظور استفاده در درماتولوژی توسعه یافته است.
عوارض پی آر پی برای رفع تیرگی زیر چشم
به دلیل وجود گلبولهای سفید در پی آر پی احتمال عفونت در روش پی آر پی تقریباً صفر است و با توجه به اینکه مواد پی آر پی از بدن خود فرد حاصل میشود آلرژی و حساسیت ایجاد نمیشود. ممکن است در بعضی از نقاط نزدیک چشم، کبودیهای کوچکی بعد از تزریق ایجاد شود که سطحی است و یکی دو روز بعد برطرف میشود.
- واکنش در محل تزریق: شامل کبودی خفیف، تورم یا قرمزی در محل تزریق است. این علائم معمولاً در عرض چند روز تا یک هفته برطرف میشوند.
- عفونت: مانند هر روشی که شامل تزریق میشود، خطر عفونت وجود دارد.
- درد در محل تزریق: برخی مراجعهکنندگان ممکن است درد یا ناراحتی در محل تزریق PRP تجربه کنند.
- آسیب های عصبی: اگرچه نادر است، اما خطر آسیب عصبی در طول فرآیند تزریق وجود دارد.
- آسیب بافتی: تکنیک تزریق نامناسب میتواند منجر به آسیب به بافت شود.
- عدم رضایت از نتایج: همیشه این احتمال وجود دارد که نتایج انتظارات بیمار را برآورده نکند.
برای به حداقل رساندن این خطرات باید پی ار پی صورت توسط پزشک متخصص و با تجربه انجام شود.