پی آر پی زانو یکی از موثرترین روشهای درمانی است. این روش با اثرگذاری 85 درصدی در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. اگر روشهای ابتدایی درمان مانند فیزیوتراپی کمکی به کاهش درد و بهبود وضعیت مفصل زانو نکند، در این صورت PRP یکی از بهترین گزینهها برای به تعویق انداختن انجام عمل جراحی خواهد بود در ادامه با سل تک بیوژن همراه باشید تا با نحوه تزریق پی آر پی زانو و مراحل آن بیشتر آشنا شوید.
PRP زانو چیست؟
پی آر پی زانو و یا (Platelet Rich Plasma) یک روش درمانی جدید برای بهبود آسیبهای زانو است. PRP حاوی مقادیر زیادی پلاکت است. پلاکت بخشی از خون است که با وجود فاکتورهای رشد و پروتئین، در بازسازی و ترمیم بافت آسیب دیده، بهبود عملکرد مفصل و عضلات و کاهش درد محل آسیب، بسیار تاثیرگذار است. در این روش از پلاکتهای خون بیمار استفاده میشود. بنابراین یک درمان بسیار ایمن بدون بروز واکنشهای آلرژی و انتقال هر گونه بیماری است.
کاربردهای پی آر پی زانو چیست؟
پی آر پی زانو نسبت به سایر روشهای تزریقی نتایج بسیار موثرتری را به همراه دارد و در بسیاری از موارد نیاز به عمل جراحی و تعویض مفصل زانو را به تاخیر میاندازد. از این تکنیک برای کمک به بیمارانی که دچار التهاب مفصل و آرتروز زانو شدهاند، افرادی که تاندون آنها دچار کشیدگی و آسیب شده است، ناپایداری و کشیدگی زانو استفاده میشود. از پلاسمای غنی از پلاکت علاوه بر مفصل زانو برای درمان سایر مفاصل نیز استفاده میشود که عبارتند از:
- بی ثباتی مفاصل مختلف
- آسیب در مفصل شانه، آرنج و سایر مفاصل
- سندرم تونل کارپال
- پیچ خوردگی و کشیدگی
- درمان آرتروز در مفاصل مختلف
- درد مزمن در مفاصل
- درمان انواع بیماریهای اسکلتی عضلانی
- فشار و پارگی روتاتورکاف
- صدمات رباط صلیبی قدامی
- صدمات و درد در ناحیه گردن و کمر
- تاندونوز (آرنج تنیس)
- تاندونیت و پیچ خوردگی رباط
- درد مزمن زانو
- کشیدگیهای عضلانی
تزریق پی آر پی زانو چگونه انجام می شود؟
تزریق پی ار پی زانو سه پروسه اصلی را در بر می گیرد که به ترتیب عبارتند از:
- خونگیری
آماده سازی PRP
تزریق
مراحل تزریق
برای شروع خون به صورت وریدی از بازوی بیمار گرفته می شود و درون ویال قرار می گیرد. به طور معمول چیزی حدود 15 الی 50 میلی لیتر یا کمتر از بیمار خون گرفته می شود.
پس از آن خون با استفاده از دستگاه سانتریفیوژ تحت شرایطی پردازش و تغییر ساختار پیدا می کند. به بیانی دیگر غنی سازی می شود.
پزشک پس از آنکه مواد پی آر پی آماده شد، ناحیه مورد نظر را ضدعفونی و تزریق را شروع می کند.
برای انجام این نوع تزریق متخصص ارتوپدی از سونوگرافی برای اطمینان از محل تزریق استفاده می کند. همزمان متخصص یک پروب اولتراسوند را روی پوست بیمار فشار می دهد تا ناحیه مورد نظر را جهت تزریق به خوبی ببیند.
پزشک با استفاده از یک سرنگ و سوزن، مقدار کمی از پلاسمای غنی از پلاکت را به کپسول مفصلی تزریق می کند. چیزی حدود 3 الی 6 میلی لیتر به زانوی بیمار تزریق می شود. در نهایت پس از تزریق ناحیه مورد نظر بانداژ می شود.
با توجه به نیاز غلظت بسیار بالای پلاکت در PRP مورد نیاز برای درمان مشکلات ارتوپدیک و همچنین کاهش میزان بهای تمام شده کیت Alpha-Ertho-PRP به منظور به حداکثر رساندن اثربخشی درمان توسعه یافت.
کاندیدای مناسب پی آر پی چه کسانی هستند؟
دانشمندان همچنان در حال تحقیق و بررسی در این زمینه هستند. اما آنچه مشخص است این است که کاندیدای اصلی پی آر پی زانو، افرادی هستند که درمانهای ابتدایی مانند استراحت و فیزیوتراپی برای بهبود وضعیت آنها موثر نبوده و قصد به تاخیر انداختن عمل جراحی را دارند. همچنین این تکنیک مناسب افراد جوانی است که در مراحل نخست بیماری به سر میبرند.
چه کسانی شرایط درمان با این روش را ندارند؟
به طور کلی نمیتوان گفت انجام پی آر پی زانو برای چه کسانی مضر است. اما میتوان گفت این روش درمانی برای چه کسانی بهترین نتیجه را دارد. به همین دلیل قبل از شروع درمان به این روش به موارد زیر توجه میشود:
- سن: افراد در سنین مختلف واجد شرایط درمان با PRP هستند
- وضعیت خون: افراد با گروه خونی مختلف محدودیتی برای درمان با این روش ندارند، اما اگر پلاکت خون بیمار پایینتر از حد نرمال باشد باید معاینات لازم انجام شود.
- سلامتی: افرادی که از سلامت کافی برخوردار هستند، پاسخ بهتری به درمان خواهند داد. برای مثال افرادی که سیگار مصرف میکنند، و یا بیماریهایی مانند دیابت، تیروئید، سرطان و یا به سایر بیماریهای مزمن دچار هستند، کاندیدای مناسبی برای PRP زانو نخواهند بود.
آمادگی لازم قبل از تزریق پی آر پی زانو
پیش از انجام پی آر پی زانو به طور کامل توسط پزشک معاینات لازم شده و آمادگیهای لازم به بیمار داده میشود. اما با این حال چند نکته وجود دارد که با مشورت پزشک لازم است قبل از تزریق به آنها توجه کنید:
- حداقل سه تا چهار روز قبل از تزریق PRP، داروهای ضد انعقاد و التهاب را قطع کنید
- یک تا دو هفته قبل از درمان، مصرف گیاهان رقیق کننده خون، مکملها و ویتامینها را متوقف کنید
- یک تا دو هفته قبل از تزریق، مصرف داروهای استروئیدی سیستماتیک را قطع کنید
- در روز تزریق یک وعده غذایی سالم و کامل بخورید
- مقدار زیادی آب بنوشید
مراقبتهای بعد از PRP زانو
برای رسیدن به بهترین نتیجه از پی آر پی زانو لازم است پس از تزریق نکات زیر را رعایت کنید:
- 72 ساعت پس از تزریق از گذاشتن یخ و یا کیسه آب گرم بر روی محل تزریق خودداری کنید
- در روزهای اول پس از تزریق استحمام نکنید
- در هفتههای اول بعد از عمل، از نوشیدن مواد الکلی و مصرف کافئین پرهیز کنید
- در روزهای پس از عمل از استعمال سیگار خودداری کنید
استراحت بعد از تزریق prp
طبق توصیه پزشکان متخصص پس از انجام PRP زانو، لازم است بیمار یک روز را کاملا استراحت کرده و طی دو روز آینده استفاده از مفصل زانو را محدود کند، اما توجه داشته باشید که به طور کلی حرکت به بهبود سریع مفصل بسیار کمک خواهد کرد. نکته مهم این است که مصرف هرگونه دارو ممکن است در روند بهبودی تاثیرگذار باشد مگر اینکه مصرف آنها تنها تحت نظر پزشک معالج انجام شود.
آیا تزریق پی آر پی در زانو خطرناک است؟
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد از آنجایی که در عمل پی آر پی زانو از خون بیمار استفاده میشود ریسکهای بیماری و آلرژی به صفر میرسد. به طور کلی این روش به عنوان یک درمان ایمن و سالم شناخته شده و خطرات ناشی از تزریق بسیار محدود و کمتر از 1% است.
عوارض پی آر پی زانو چیست؟
عوارض احتمالی PRP زانو شامل آسیب به اعصاب اطراف محل تزریق، عفونت، آسیب به بافت و درد شدید در ناحیه تزریق، میشود. خوشبختانه در صورتی که پی آر پی زانو، توسط متخصص خبره و با مهارت کافی انجام شود عوارض احتمالی آن بسیار محدود است.
قیمت پی آر پی زانو
هزینه پی آر پی زانو با توجه نوع، تعداد و برند کیت مصرفی متغیر است. برای بدست آمدن بالاترین درجه خلوص پلاکت، استفاده از کیتهای مرغوب در این روش بسیار اهمیت دارد. علاوه بر کیت، میزان آسیب و تعداد جلسات درمان در قیمت نهایی تاثیر دارد.
چه زمانی تزریق پی آر پی زانو می تواند مثمر ثمر باشد؟
نظریه های ضد و نقیض زیادی در مورد اثربخشی تزریق پی ار پی زانو وجود دارد. ممکن است که این روش برای هر کسی نتیجه دلخواه را نداشته باشد. کسانی که تزریق باعث بهبودی مفصل آنها شده، میزان اثر بخشی متفاوتی را تجربه می کنند. واقع فاکتورهای متعددی هستند که می توانند میزان اثر بخشی این روش را تحت تاثیر قرار دهند.
شاید از خود بپرسید که حال تکلیف چیست پی ار پی انجام دهیم؟ در جواب باید گفت که قطعا پی ار پی یک درمان پیشنهادی و مکمل برای انواع بیماریها و مشکلات مفصلی میباشد. بسیاری از افراد هستند که از این تزریق جواب گرفته اند. بنابراین ممکن است با توجه به وضعیت بیمار پزشک صلاح را در انجام تزریق ببیند.