پی آر پی لگن یک روش موثر در درمان آرتروز لگن : لگن، دومین مفصل مهم تحملکنندهی وزن بدن، پس از مفصل زانو است. لگن، مفصلی توپی و سوکتی است که از سر استخوان فمور و استابولوم استخوان لگن ساخته شده است. سر استخوان فمور و استابولوم استخوان لگن، با غضروفی پوشیده شدهاند، این غضروف حرکت این استخوانها روی هم را راحت و ممکن میکند. در بسیاری از موارد علائم و عوارض ناشی از آرتروز در این ناحیه، در مدت زمان طولانی ایجاد میشود. آرتروز، هنگامی ایجاد میشود که التهاب و آسیب وارد شده به مفصل، باعث تخریب و ریزش بخشی از غضروف مفصلی شود.
در حقیقت، علائم ناشی از آرتروز، یعنی درد، تورم و بدشکلی ایجاد شده، در نتیجه تخریب غضروف مفصلی ایجاد میشود. نقش غضروف در مفاصل، کاهش اصطکاک بین استخوانها در هنگام حرکت مفصل و نقش ضربهگیری آن است. با اینکه در صورت آسیب به غضروف، تا حدودی ترمیم آن صورت میگیرد؛ اما در صورت ریزش و تخریب کامل، دیگر بافت غضروفی جدیدی جایگزین نمیشود. تزریق داخل مفصلی و پی آر پی لگن یک روش درمانی جدید است که معمولاً از آن برای بیمارانی که به عارضههای التهابی مبتلا شدهاند، استفاده میشود.
از این روش برای بهبود و درمان بیماریهای مختلف مانند آرتروز لگن استفاده میکنند. در این روش، دارو و مواد ضد التهاب با یک سرنگ به طور مستقیم به درون مفصل بیمار تزریق میشود. برای بررسی بیشتر تا پایان مقاله با سل تک بیوژن همراه باشید.
منظور از پی آر پی (PRP) چیست؟
پی آر پی لگن – پی آر پی (PRP) مخفف Platelet Rich Plasma یا همان پلاسمای غنی از پلاکت است. خون در درجه اول از گلبول های قرمز خونی، گلبول های سفید و پلاکت ها که توسط مایعی به نام پلاسما حمل می شوند، تشکیل شده است. اولین مسئولیت پلاکت های خون کمک به لخته شدن خون است. پلاسما عمدتاً آب است اما شامل پروتئین ها، مواد مغذی، گلوکز و آنتی بادی ها و سایر اجزاء نیز می شود.
پلاکت ها به تنهایی هیچ خاصیت ترمیم کنندگی یا شفابخشی ندارند. بلکه موادی به نام فاکتورهای رشد و سایر پروتئینهایی ترشح میکنند که تقسیم سلولی را تنظیم کرده و بازسازی بافت را تحریک می کنند و درنتیجه منجر به بهبودی میشوند. پلاکت ها به همراه پلاسماها حاوی پروتئین های مهم بسیاری مانند فاکتورهای رشد هستند و به ترمیم بافت های بدن و سیتوکین ها (که به عملکرد سلول های مختلف پیام رسانی می کنند) کمک می کنند.
علت ابتلا به آرتروز لگن
علت آرتروز لگن مشخص نیست؛ اما عوامل مشخصی وجود دارد که احتمال ابتلای شما به این بیماری را افزایش می دهد. این عوامل از قرار زیر هستند:
- افزایش سن
- سابقه ابتلا به آرتروز در خانواده
- آسیب دیدگی قبلی مفصل لگن
- شکل گیری نامناسب مفصل لگن در حین تولد، بیماری ای که دیسفاژی رشد لگن نام دارد.
- اعمال فشار بیش از حد بر روی مفاصل از طریق فعالیت هایی که مفصل لگن را درگیر می کنند.
علائم آرتروز لگن
شایع ترین نشانه بیماری آرتروز لگن، درد دور مفصل لگن است. معمولاً درد لگن به صورت تدریجی به وجود می آید و با گذشت زمان وخامت پیدا می کند، اگر چه ظاهر شدن لگن درد به صورت ناگهانی نیز ممکن است به وجود بیاید. درد و سفتی در طول صبح یا پس از نشستن یا استراحت کردن برای مدتی تشدید پیدا می کند. با گذشت زمان عوامل دردناک بیشتر ظاهر می شود و حتی در طول شب و در حین استراحت نیز به وجود می آید. علائم دیگر آرتروز لگن عبارتند از :
- احساس درد در کشاله ران یا ران که تا باسن یا زانو گسترش پیدا می کند.
- دردی که در هنگام انجام فعالیت سنگین ظاهر می شود.
- سفتی مفصل لگن که راه رفتن یا خم شدن را دشوار می کند.
- قفل کردن مفصل و صدای سایش ( کریپتوس) در طول حرکت به دلیل شل شدن بخش های غضروف و اختلال ایجاد کردن بافت دیگر در حرکت روان لگن
- کاهش دامنه حرکتی لگن که بر توانایی راه رفتن تأثیر می گذارد و باعث لنگی می شود.
- صدا یا احساس سایش استخوان ها روی یکدیگر
- ناتوانی در حرکت دادن لگن برای انجام فعالیت های روزمره
با توجه به نیاز غلظت بسیار بالای پلاکت در PRP مورد نیاز برای درمان مشکلات ارتوپدیک و همچنین کاهش میزان بهای تمام شده کیت Alpha-Ertho-PRP به منظور به حداکثر رساندن اثربخشی درمان توسعه یافت.
پی آر پی لگن یک روش موثر در درمان آرتروز لگن
پی آر پی لگن : پلاسمای غنیشده با پلاکت (PRP) روشی است که با بهبود مکانیزم طبیعی ترمیم بدن در ارتباط با عملکرد اسکلتی عضلانی باعث کاهش ناراحتی و تسکین درد بیمار در نواحی مختلف بدن میشود. پلاسمای غنیشده با پلاکت که معمولاً به اختصار به آن پی آر پی گفته میشود، در حقیقت خونی است که با قرار دادن در دستگاه سانتریفیوژ و چرخش با دور سریع، پلاسمای آن از سایر بخشهای خون جدا میشود.
پلاکتها در حقیقت مسئولیت انعقاد خون را بر عهده دارند، اما میتوانند به صورت بالقوه تاثیر زیاد بر فرآیند بهبود عضلات، تاندونها، و رباطهای بدن داشته باشند. تزریق پی آر پی لگن میتواند نتایج درمانی بلندمدت برای فرد به همراه داشته و یک روش دائمی برای بهبود فرآیند طبیعی ترمیم بدن باشد. به این ترتیب تزریق پیآرپی دارای نتایجی است که دوام و ماندگاری آن در مقایسه با روشهای سنتی کاهش درد، طولانی مدت است.
دیگر روش های درمان ارتروز لگن و ران
کنترل و درمان درد لگن یکی از اولین مراحل در درمان آرتروز لگن می باشد.برای افرادی که دردهای خفیف دارند،مصرف ایبوپروفن،استامینوفن و ناپروکسین می توانددر کاهش درد آن ها کمک کند.افرادی که دردهای شدیدتری در ناحیه لگن دارند احتیاج به تجویزهای پزشکی دیگری برای کاهش درد آرتروز لگن دارند.اگر خوردن دارو برایشان نتیجه بخش نبوده است.
فیزیوتراپی از روش های درمان ارتروز لگن
مطالعات نشان می دهد که انجام تمرینات فیزیو تراپی می تواند برای کاهش درد و بهبود عملکرد درانجام فعالیت ها به بیمار مبتلا به آرتروز لگن کمک کند. فیزیوتراپی همچنین می تواند وسائل کمکی برای بیمار مهیا کند تا بتواند فعالیت های خود را آسان تر انجام دهد. تمرینات ایروبیک ،استقامت ماهیچه ها و ورزش های آبی هم در درمان آرتروز لگن موثر است .یک برنامه منظم تمرینی میتواند باعث استقامت ماهیچه ها شود ،دامنه حرکتی بیمار رابهبودبخشدوباعث افزایش تحرک وکاهش درد بیمار شود.انجام تمرینات یک راه موثر در سالم وفعال بودن بیمار است مخصوصا زمانیکه بیمار به آرتروز لگن مبتلا می باشد.استراحت یکی از فاکتورهای موثر است زمانیکه شما نشانه های آرتروز را درمفاصل خود مشاهده کردید.
تزریق اوزون از روش های درمان ارتروز لگن
اوزون ترکیب اکسیژن با یک اتم اضافی است این اتم اضافه قدرت اکسیژن را افزایش می دهد در واقع یک اکسیژن قدرتمند در اختیار سیستم درمانی قرار می گیرد که با این اتم اضافه کارایی زیادی رابوجود می آورد.اوزون فرم مولکولی از اکسیژن است که در آن سه اتم اکسیژن در آن به هم متصل هستند. اتم اضافی در این ساختار آن را به قوی ترین اکسید کننده و ضد عفونی کننده تبدیل کرده است. اوزون با متصل شدن به پروتئین های ضروری برای تنفس یاخته به عنوان یک میکروب کش عمل می نماید.
اوزون تراپی روشی است که در آن تزریق اوزون انجام می شود و با افزایش جریان خون درمفصل ومهیا کردن مواد لازم برای ترمیم بافت های آسیب دیده باعث درمان می شود. این روش با ترکیبی ازگاز اوزون ومواد برای بازسازی بافت ها درمفاصل ونواحی که باکاهش اکسیژن مواجه است تزریق می شود تا باعث تسریع در روند بهبودی شود. دلیل اینکه تعدادی ازبافت های آسیب دیده سریعترازبافت ها دیگر بهبود میابند وجود جریان خون بیشتردراین نواحی است بنابراین مهیا کردن موارد بهبودی وموادمغذی درمفصل می تواند باعث افزایش جریان خون و بهبودی بافت های آسیب دیده شود .
اگر چه این مواد مغذی ممکن است از خون جدا شوند و درخون انباشته نشوند و باعث جریان ضعیف خون و کاهش اکسیژن ،مواد مغذی و موارد بهبودی در نواحی آسیب دیده شود. سپس این روند باعث کاهش روند بهبودی و ساخت مواد اسید لاکتیک در بافت ها میشود در نهایت افزایش استیدلاکتیک در بافت های آسیب دیده باعث ایجاد درد میشود زمانیکه همه این موارد وجود داشته باشند سیستم ایمنی بدن نمی تواند به بازسازی و ترمیم بافت ها کمک کند. این روند می تواند با استفاده از تزریق ازن به صورت دائمی بهبود یابد .این روش برای درمان دردهای مختلف بدن از جمله درمان مشکلات و آرتروز لگن و ران موثر می باشد.
تزریق استرویید از روش های درمان ارتروز لگن
تزریق استروئید به صورت کوتاه مدت میتواند به تسکین علائم حاصل از ارتروز لگن و ران و ران کمک کند. استروئید به داروهای سنتتیک گفته میشود که شباهت بسیار زیادی به کورتیزول دارد، کورتیزول به هورمونی گفته میشود که به طور طبیعی توسط غدد فوق کلیه تولید میگردد. کورتیکواستروئیدها با ترکیبات استروئیدی مرتبط با فرمول مردانه که برخی از ورزشکاران استفاده میکنند تفاوت دارند. مصرف استروئید باعث کاهش التهاب و عملکرد سیستم ایمنی بدن میشود. از داروهای استروئیدی برای درمان انواع مختلفی از اختلالات و بیماریهای التهابی استفاده میشود. تزریق استرویید به درون یک یا دو نقطه از موضع دردناک برای کاهش التهاب به پزشک کمک میکند بتواند به طور مستقیم دوز بالایی از دارو را به موضع مورد نظر تزریق کند.
ورزش کردن
انجام دادن برخی از تمرینات ورزشی حرکت لگن برای افراد مبتلا به ارتروز لگن و ران زیر نظر پزشک متخصص بسیار مناسب است.