مقالات

پی آر پی چگونه انجام می شود؟

پی آر پی چگونه انجام می شود؟

پی آر پی چگونه انجام می شود؟ کلمه PRP مخفف کلمه PLASMA RICH PLATELET یعنی پلاسمای غنی شده از پلاکت است. به زبان ساده تر می توان بیان کرد که : روش درمانی PRP (پی آر پی) به شکل طبیعی است  و در آن از فاکتور های رشد و سلول های بنیادی بدن برای رشد مو و ترمیم پوست استفاده می شود.یعنی اگر به طور معمول و متوسط پلاکت طبیعی خون 200/000 عدد در میکرولیتر است، در PRP  این تعداد به 1/000/000 می رسد. این روش علاوه بر اینکه پیوند مو ها را حفظ می کند، به ضخیم تر شدن موها نیز کمک خواهد کرد.

خون انسان عمدتاً از گلبول‌های قرمز (RBC)، گلبول‌های سفید (WBC) و پلاسما تشکیل شده است.پی آر پی (پلاسمای خون غنی شده با پلاکت)؛ پلاسمای خون است که با دو تا سه برابر پلاکت‌های بیش از حد معمول غنی شده است. این پلاسما همچنین شامل مواد دیگری نظیر پلاکت مشتق شده عامل رشد (PDGF)، عامل رشد اندوتلیال عروقی (VEGF)، عامل رشد تبدیلی (TGF) و سایر پروتئین‌های فعال زیستی ( برای بهبود زخم و رشد مو مفید است)  نیز می باشد. برای بررسی بیشتر تا پایان مقاله با سل تک بیوژن همراه باشید.

پی آرپی PRP چیست؟ پی آر پی چگونه انجام می شود؟

پی‌آرپی نام اختصاری Platelet-Rich Plasma به‌معنی پلاسمای غنی از پلاکت است. این روش درمانی در علم پزشکی، از اوایل دهه 90 میلادی در رشته‌های جراحی زیبایی، ارتوپد، صورت و فک، جراحی قلب و غیره مورد استفاده قرار گرفته است. در ادامه با پلاسما، پلاکت، وظایف آن‌ها و روش علمی پی‌آرپی آشنا می‌شوید.

خون از دو بخش اصلی، یعنی هماتوکریت و پلاسما تشکیل می‌شود. در بخش اول، سلول‌های خونی مانند گلبول‌ها و پلاکت‌ها قرار می‌گیرند. پلاکت‌ها وظیفه جلوگیری از خونریزی و لخته‌شدن خون را دارند. به‌علاوه نقش کلیدی بهبود و ترمیم آسیب‌های بافتی را ایفا می‌کنند. قسمت پلاسما، شامل آب و مواد محلول در آن، مانند پروتئین و مواد غذایی است.

اکنون برسیم به این‌که پی آر پی چیست. روش پی‌آرپی به این صورت است که اجزای خون خود بیمار برای نوسازی و تحریک بافت‌های آسیب‌دیده، در مناطق مختلف بدن تزریق می‌شود. با استفاده از کیت‌های خاص، غلظت پلاکت به ۳ تا ۵ برابر مقدار اولیه افزایش می‌یابد. ابتدا چند سی‌سی از خون از بازوی بیمار گرفته می‌شود و این مقدار خون برابر است با خونی که در آزمایشگاه هنگام آزمایش خون از شما می‌گیرند (حدود ۱۰ تا ۲۰ میلی‌لیتر).

سپس این نمونه خون در یک دستگاه قرار می‌گیرد و بخش‌های مختلف خون از هم جدا می‌شوند. در نهایت ماده‌ای به دست می‌آید که حاوی پلاکت‌های خونی ا‌ست. نحوه انجام پی آر پی به این صورت است که محلول آماده‌شده به پوست بیمار تزریق می‌شود. معمولا در قسمت‌های گردن، سر، سینه، صورت و دست‌ها بیشترین کاربرد را دارد. پس از ورود محلول به ناحیه مورد نظر، فاکتورهای رشد از پلاکت‌ها رها می‌شوند. این فاکتورها دو عملکرد مهم دارند:

  • تشکیل کلاژن را تحریک می‌کنند.
  • سلول‌ها را تقسیم‌بندی می‌کنند و باعث تشکیل عروق خونی می‌شوند.

گفته می‌شود پلاسمای غنی از پلاکت، فواید زیادی به‌همراه دارد. تزریق PRP به بافت‌های آسیب‌دیده، بدن شما را برای رشد سلول‌های جدید و سالم تحریک می‌کند و به‌گفته محققان باعث بهبود سریع این بافت‌ها می‌شود.

پی آر پی چگونه انجام می شود؟

فرآیند اثرگذاری پی آر پی چگونه است؟

پلاکت های موجود در پی آر پی حاوی عوامل رشد بافتی (Growth Factor) هستند که می توانند عامل اصلی در فرایند ترمیم و بازسازی بافت ها را به بدن ارائه نمایند. این عوامل سبب رشد، تکثیر و تمایز سلول های مختلف پوستی و بافتی شده و منجر به افزایش کلاژن، الاستین، ماده بین سلولی و تولید رگ های جدید می شوند.

در نهایت سلول های بنیادی به سلول های بافت آسیب دیده تبدیل می شوند. این فرایند توسط مواد ترشح شده از پلاکت ها هدایت شده و موجب ترمیم بافت آسیب دیده می شود. پلاکت ها دارای ظاهری کروی شکل هستند که از ریز شدن سیتوپلاسم سلول های مگاکارپوسیت در مغز استخوان به وجود می آید.

پلاکت های خون باعث می شود زمانی که آسیبی به بافت ها وارد می شود از خونریزی رگ ها جلوگیری کرده و با به وجود آوردن پلاک پلاکتی و با ترشح پروتئین های خاص بافت را ترمیم کند. با این فرآیندی که انجام می گیرد بافت ها بازسازی می شوند.

برای درمان درد با پی آر پی پلاکت ها همراه با مواد موثر دیگر در بازسازی بافت ها ترکیب می شود و در داخل سرنگ های مخصوص ریخته می شود و بعد از تزریق بافت تحریک شده و ترمیم آغاز می شود. PRP یک فراورده خونی به معنای پلاسمای غنی از پلاکت است که طی یک فرایند جداسازی از خون تازه و لخته نشده تهیه می گردد.

فواید شگفت انگیز پی آر پی برای پوست

به‌عنوان یکی از روش‌های درمانی پوست، به‌تازگی مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. این روش، با استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت، به بهبود آبرسانی پوست کمک می‌کند و می‌تواند به‌طور موثری در کاهش علائم پیری و آکنه موثر باشد. به‌طور کلی معایب PRP از مزایای آن کم‌تر است. در این‌جا، برخی از مهم‌ترین فواید آن را بررسی می‌کنیم.

جوانسازی و کاهش چین‌وچروک صورت و گردن

با افزایش سن، چین‌وچروک روی پوست ظاهر می‌شوند. با مراقبت از پوست در سنین ۳۵ تا ۴۰ سالگی، می‌توانید درمان چین‌وچروک را تا ۵۰ سالگی به تعویق بیندازید. تزریق پلاسمای غنی از پلاکت با استفاده از نمونه خون شما انجام می‌شود. این روش برای رفع چروک صورت عالی است و هیچ عوارض جانبی به همراه ندارد. تزریق پی‌آرپی به یکی از روش‌های عالی برای رفع چروک صورت تبدیل شده است.

برای این‌که بهتر بدانید پی آر پی چیست، باید بگوییم در این روش، پلاسمای غنی از پلاکت به همراه فاکتورهای رشد، توسط پزشک به درون پوست ناحیه مورد نظر تزریق می‌شود. این عمل باعث ترمیم و بازسازی پوست، تولید کلاژن و ایجاد لایه‌های جدیدی از بافت پوست می‌شود. برای دستیابی به نتایج مطلوب، به سه تا چهار جلسه درمان نیاز است.

 پی آر پی مو چیست؟

پی آر پی چگونه انجام می شود؟  ابتدا نمونه‌ای از خون شخص گرفته شده و به کمک فرآیند سانتریفیوژ، فاکتورهای رشد آن جدا و برای تزریق آماده می‌شوند. سپس با نظر پزشک، بی‌حس کننده موضعی برای پوست سر مورد استفاده قرار خواهد گرفت تا در موقع تزریق PRP کمترین دردی حس نشود.

• برای درمان ریزش مو و پرپشت کردن موها استفاده از روش درمانی PRP  برای رشد فولیکول های مو می باشد که به موجب آن نواحی تاسی به مرور کمتر شده و تراکم مو افزایش می یابد.

• با استفاده از این پلاسمای خون غنی شده با پلاکت ها همراه با پروتئین های لازم برای رشد مو، فولیکول های تازه پیوند زده شده را تحریک به رشد می گرداند و مکمل بسیار موثری در کنار کاشت مو می باشد که موجب ضخیم شدن و پرپشت شدن بیشتر موها می گردد. همچنین باعث سالمتر و بزرگتر شدن فولیکول‌های کوچک شده‌ی مو می‌شود، که موهایی قوی‌تر تولید خواهند کرد.

کیت آلفا PRP با استفاده از روش سانتریفیوژ یک مرحله ای و سپس جداسازی قسمت بافی کوت، در کمترین زمان ممکن بیشترین غلظت پالکت را فراهم می نماید. این کیت با دو ظرفیت ۱۵ سی سی و ۲۰ سی سی به منظور استفاده در درماتولوژی توسعه یافته است.

PRP همراه با تزریق چربی چیست؟

پی آر پی چگونه انجام می شود؟ لیپوترانسفر، یک روش درمانی است که در آن، سلول‌های چربی از نواحی پهلو و شکم بیمار، به میزان لازم (حدود ۲۰ الی ۳۰ سی‌سی) جدا و پس از جداسازی سلول‌های زنده چربی، به عنوان فیلر بیولوژیک، در نواحی مورد نظر تزریق می‌شوند. در نتیجه حجم تزریق‌شده، نقص پوستی را پر می‌کند و برای جوان‌سازی صورت به‌کار گرفته می‌شود.

می‌توان سلول‌های چربی را با PRP مخلوط و در محل‌های مورد نظر تزریق کرد. این کار رگ‌سازی را تحریک می‌کند و سپس باعث زنده‌ماندن سلول‌های چربی و پیوند آن‌ها با بافت‌های اطرافش می‌شود. با این عمل، ماندگاری نتایج درمان، دو تا سه برابر افزایش می‌یابد و نتیجه آن ماندگارتر و زیباتر خواهد بود.

کاربرد کیت پی آر پی

مراقبت های قبل و بعد از  تزریق پی آر پی

به‌طور کلی، انجام پی‌آرپی به مراقبت چندانی نیاز ندارد؛ اما بهتر است قبل از انجام آن، به نکات زیر توجه کنید:

  • به مقدار کافی مایعات مصرف کنید.
  • در زمان طولانی در معرض آفتاب قرار نگیرید.
  • پوست خود را از مواد آرایشی پاک کنید.
  • با مشورت پزشک داروهای رقیق‌کننده خون را قطع کنید.
  • از عدم وجود هرگونه عفونت فعال در بدن خود مطمئن شوید.
  • اگر در قبل از انجام پی‌آرپی زخمی روی محل مورد نظر وجود دارد، پزشک باید بررسی کند که آیا برای انجام این روش درمانی، پوست شما مناسب است یا خیر.

بعد از درمان با PRP هم این نکات را رعایت کنید:

  • حداقل ۸ ساعت پس از درمان، مناطق درمان‌شده را لمس یا دستکاری نکنید و فشار ندهید.
  • به مدت یک هفته قبل و دو هفته بعد از درمان، از مصرف داروهای ضدالتهابی، ویتامین E، ویتامین A، سیر، روغن کتان، روغن کبد ماهی و اسیدهای چرب خودداری کنید.
  • از مصرف کافئین و سیگار به مدت ۳ روز پس از درمان بپرهیزید.
  • از تمرینات شدید و آفتاب‌گرفتن حداقل تا ۲ روز بعد از درمان خودداری کنید.
  • به سونا خشک و بخار تا ۲ روز بعد از درمان نروید.

 تزریق پی آر پی برای چه افرادی ممنوع است؟

با اطلاعاتی که تا این‌جا در اختیارتان قرار گرفت، دیگر می‌دانید که پی آر پی چیست. حال باید بگوییم که این روش برای چه کسانی مضر است. قبل از اقدام به درمان پی‌آر‌پی مو، باید تمام داروها، مکمل‌ها و گیاهان دارویی مصرفی خود را به پزشک خود نشان دهید و با او مشورت کنید. بسیاری از متخصصان پی‌آرپی، این روش درمانی را برای افراد زیر توصیه نمی‌کنند و معتقدند معایب PRP برای این افراد بیشتر است.

  • افراد مبتلا به انواع سرطان‌ها
  • افراد دارای عفونت‌های شدید یا مزمن
  • افراد با بیماری‌های مزمن کبد
  • افراد با بیماری‌های پوستی مزمن و بیماری‌های التهابی
  • افراد دچار به اختلالات متابولیکی
  • افراد با بی‌ثباتی همودینامیک و اختلالات انعقاد خون
  • افراد مبتلا به انواع بیماری‌های تیروئیدی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید