پی آر پی یا همان PRP روشی جدید، ایمن و تاثیرگذار است که در آن با استفاده از اجزای خون خود بیمار برای تحریک و نوسازی بافت های آسیب دیده در مناطق صورت، گردن، سر و سینه، دست ها و بدن استفاده استفاده می شود. در این مطلب از سایت سل تک بیوژن ، قصد داریم همه چیز درباره تزریق پی آر پی برای جوانسازی پوست و قطع ریزش مو را بررسی کرده با ما همراه باشید.
آیا می دانید PRP چیست؟
تزریق پی آر پی روشی طبیعی است که با استفاده از اجزای خون خود بیمار برای تحریک و نوسازی بافت های آسیب دیده در مناطق صورت، گردن، سر و سینه، دست ها و بدن مورد استفاده قرار می گیرد. چند سی سی از خون بیمار گرفته می شود و با استفاده از کیت های خاص، غلظت پلاکت را به ۳ تا ۵ برابر مقدار اولیه خواهند رساند. PRP یک روش نسبتا نوین و بنیادین سلول های درمانی در علم پزشکی است که از اوایل دهه ۹۰ میلادی در رشته های مختلف پزشکی مانند علم و جراحی زیبایی، فک و صورت جراحی قلب، ارتوپدی و … مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع پی آر پی (PRP)
پی آر پی روشی است که هم برای زیبایی و هم درمان و تسکین درد استفاده میشود. انواع آن به شرح زیر هستند.
۱. پی آر پی صورت و پی آر پی مو
گاهی ممکن است برای جوانسازی پوست و درمان ریزش مو از پی آر پی استفاده شود. امروزه جنبه زیبایی این محلول بسیار پرطرفدار شده است. افراد برای کاهش چینوچروک، رفع جای جوش و تحریک رشد مو PRP را تزریق میکنند.
۲. پی آر پی برای درمان
جنبه درمانی این روش را نباید فراموش کرد. با تزریق پی ار پی به مفاصل، عضلاتت، تاندونها و رباطها درد کاهش پیدا کرده و روند بهبودی تسریع میشود.
۳. پی آر پی رحم چیست؟
پی آر پی رحم یا پی آر پی تخمدان جز پیشرفته ترین روش درمان ناباروری است. با افزایش سن یا مشکلات زمینهای کیفیت و تعداد تخمکها کاهش پیدا میکند. با این روش سلولهای بنیادی برای تولید تخمکهایی با کیفیت بهتر تحریک میشوند. درواقع این روش به جوانسازی تخمدان کمک کرده و شانس لقاح را افزایش میدهد.
کاربردهای پی آر پی
کاربردهای پی آر پی بسیار زیاد است. از درمان و تسکین درد آسیبهای اسکلتی عضلانی تا روشهای زیبایی میتوان از این محلول استفاده کرد. در ادامه رایجترین کاربردهای PRP را توضیح میدهیم.
۱. درمان ریزش مو
برای جلوگیری از ریزش مو و درمان طاسی با الگوی مردانه هم از PRP استفاده میشود. این روش به رشد موهای جدید کمک میکند. البته قبل از درمان باید علت ریزش شدید مو مشخص شود. بعد از کاشت مو هم برای تحریک رشد موها این روش توصیه میشود.
۲. جوانسازی پوست
پی ار پی یکی از روشهای جوانسازی پوست است. برخی از متخصصان زیبایی برای جوانسازی پوست و درمان پیری پوست از پی ار پی استفاده میکنند. البته تحقیقات نشان داده است که این روش در از بین بردن چین و چروک و سایر علائم پیری پوست تا حد کمی موثر است. با تزریق پی ار پی تکثیر سلولی بیشتر شده تولید الاستین و کلاژن افزایش پیدا میکند. به همین دلیل پوست سفتتر و صافتر میشود. مراجعهکنندگان به مطب متخصص زیبایی معمولا برای موارد زیر این روش را انتخاب میکنند.
- کاهش چینوچروک و افتادگی پوست
- شاداب شدن پوست
- کاهش اسکارهای آکنه
- ازبینبردن آسیبهای ناشی از نور خورشید
۳. پی آر پی صورت برای جای جوش – پی آر پی صورت برای لک
بسیاری از زیباجویان برای ازبینبردن جای جوش و لک از این محلول استفاده میکنند. پی ار پی سرعت تکثیر سلولی را افزایش داده و به ساخت بافت جدید پوست کمک میکند. به همین دلیل با چند جلسه درمان بهمرور جای جوش و لکهای صورت کمرنگ میشوند.
۴. پی آر پی زیر چشم
تزریق PRP باعث افزایش تولید کلاژن و الاستین میشود. به همین دلیل کمک میکند تا خطوط پنجهکلاغی اطراف چشم کاهش پیدا کند. همچنین حلقههای تیره زیر چشم را کمرنگ میکند. این محلول سفتکننده و تقویتکننده پوست بوده و مشکلات زیر چشم را تا حد خوبی از بین میبرد و برای از بین بردن چروک زیر چشم توصیه میشود.
۵. درمان آسیب های اسکلتی عضلانی
برای درمان و تسکین درد مربوط به آسیبهای تاندونها، عضلات، مفاصل و رباطها از این روش استفاده میشود. بهعنوانمثال در آسیبهای مزمن تاندون مانند آرنج تنیسبازان یا زانوی جامپر پی آر پی کاربرد دارد. این نوع بیماریها در مدتزمان طولانی بهبود پیدا میکنند. اما با تزریق این محلول روند بهبودی سریعتر شده و شخص زودتر به فعالیتهای قبلی خود بازمیگردد.
۶. بهبودی بعد از جراحی
تا چند سال قبل از روش پی آر پی بعد از جراحی فک یا جراحی پلاستیک استفاده میشد. اما امروزه علاوهبر این عملها، از این محلول بعد از جراحیهای عضلات، تاندونها و رباطها هم استفاده میشود. زیرا بافتها در این نوع جراحی دیرتر بهبود پیدا کرده و نیاز به تسریع زمان بهبودی است.
۷. تسکین درد آرتروز
برخی پزشکان برای کاهش التهاب و تسکین درد و سفتی مفاصل ناشی از استئوآرتریت و کاهش علائم آرتروز دست و پا این روش را تجویز میکنند. مطالعات اولیه نشان داده است که پی ار پی در تسکین درد آرتروز موثر است. اما باید تحقیقات بیشتری انجام شود.
۸. درمان سایر بیماری ها
علاوهبر موارد ذکرشده پزشک میتواند برای درمان و تسکین علائم بیماریهای زیر این تزریق را انجام دهد.
- تاندونیت شانه و آرنج
- تاندونیت آشیل
- تاندونیت لگن
- خار پاشنه (پلانتار فاشئیت)
- آسیب عضلانی حاد یا مزمن
- رگبهرگ شدن
- آسیب غضروفی مفصلی یا کندروپاتی
- ضایعات مینیسک
چه کسانی نمیتوانند پی آر پی انجام دهند؟
در بعضی از موارد پی آر پی ممکن است نتیجه مطلوبی به همراه نداشته باشد و حتی مشکلات دیگری هم برای فرد به وجود آورد. سرطان یا بیماری متاستاتیک که در خون منتقل میشود، یکی از مواردی است که برای تزریق پی آر پی محدودیت ایجاد میکند.
تزریق پی آر پی در کسانی که پلاکت خونشان پایین است، اثربخشی بسیار کمی دارد. همچنین کسانی که مبتلا به عفونت خون هستند، نمیتوانند پی آر پی انجام دهند. تمام این موارد بهوسیله آزمایشهایی توسط پزشک تعیین میشود.
توصیه هایی برای قبل از پی آر پی که باید بدانید
قبل از جلسه درمان پی آر پی باید به پزشک مراجعه کرده و بهطور کامل درمورد انتظارات خود در طول درمان حرف بزنید. قبل از جلسه پی آر پی موارد زیر را حتما رعایت کنید:
- حداقل سه تا چهار روز قبل از تزریق پی آر پی، مصرف داروهای ضدالتهاب را قطع کنید.
- یک تا دو هفته قبل از عمل از مصرف ویتامینها، مکملها و گیاهان رقیقکننده خون بپرهیزید.
- حداقل یک ماه قبل از عمل، تزریق استروئید را قطع کنید.
- روز عمل یک صبحانه کامل بخورید و مقدار زیادی آب بنوشید.
- اگر از استروئیدهای خوراکی استفاده میکنید، با مشورت پزشک و طی یک برنامه منظم آن را قطع کنید. چراکه قطع ناگهانی آن باعث بروز عوارض جانبی میشود.
مراحل انجام درمان با پی آر پی چگونه است؟
ابتدا یک متخصص مراقبتهای بهداشتی به مقدار لازم از شما خون میگیرد. بر اساس مجله پزشکی healthline، مقدار خون لازم برای تزریق به پوست سر، ۲۰ میلیلیتر است. خون دریافتشده درون سانتریفیوژ قرار میگیرد. چرخش سریع خون داخل دستگاه باعث جدا شدن اجزای آن میشود. روند جداسازی پلاسما حدود ۱۵ دقیق طول میکشد.
چه مراقبتهایی بعد از انجام پی آر پی لازم است؟
استراحت و مراقبت بعد از پی آر پی بسیار توصیه میشود. چراکه استفاده محدود از ناحیه تزریق به جذب بهتر پی آر پی توسط بافتها کمک میکند. مراقبتهای زیر بعد از پی آر پی توصیه میشود:
- بدن خود را مرطوب نگه دارید و آب بسیار بنوشید.
- داروهای تجویزشده توسط پزشک را بهطور منظم مصرف کنید.
- تا دو هفته بعد از عمل از مصرف داروهای ضدالتهاب خودداری کنید.
- سه تا چهار روز بعد از عمل، از داروهای رقیقکننده خون استفاده نکنید.
- ۷۲ ساعت بعد از عمل از کمپرس سرد یا گرم در محل تزریق استفاده نکنید.
- در روزهای اول بعد از عمل به حمام، استخر و سونا نروید.
- در هفته ابتدایی از نوشیدن الکل، کافئین و مصرف سیگار خودداری کنید.
- از روز سوم به بعد سه تا چهار بار در روز به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه از کمپرس سرد استفاده کنید.
آیا پی آر پی عوارض دارد؟
از آنجایی که PRP مادهای است که مستقیما از بدن خود فرد گرفته میشود، معمولا عوارض جانبی خاصی به همراه ندارد. چراکه این امر خطرات مربوط به واکنشهای آلرژیک را تا حد زیادی کاهش میدهد. با این حال باز هم ممکن است شما بعد از انجام پی آر پی گرفتار عوارض آن شوید. بعضی از این عوارض کاملا رایج و طبیعی بوده و بعضی بسیار نادر هستند و در موارد خاص بروز پیدا میکنند.