مقالات

چه کسانی نباید از PRP استفاده کنند؟​

چه کسانی نباید از PRP استفاده کنند؟​

PRP مخفف کلمه Platelet-Rich Plasma، به معنای پلاسمای غنی از پلاکت است و به عبارت دیگر در ایران به نام پلاکت درمانی نیز شناخته شده است و در این مقاله قصد داریم شما را با انواع کاربرد‌های این روش درمانی آشنا کنیم و بیان کنیم چه کسانی نباید از PRP استفاده کنند . با سل تک بیوژن همراه باشید.

PRP (پی آر پی) چیست؟

پی آر پی نامی اختصاری از درمان با «پلاسمای غنی از پلاکت» است. برای این که بتوانیم درمان PRP را توضیح دهیم، اول باید بدانید که پلاسما و پلاکت چه هستند. خون بدن از دو بخش کلی تشکیل شده است:
هماتوکریت: این بخش شامل سلول‌های خونی مانند گلبول‌های سفید، قرمز و پلاکت‌ها است.
پلاسما: بخش زمینه‌ای و مایع خون که شامل آب و مواد محلول در آن مانند پروتئین‌ها، مواد معدنی، مواد غذایی و … است.

برای درمان پی آر پی، ابتدا مقداری خون از بازوی شما گرفته می‌شود. این مقدار تقریباً برابر با خونی است که برای آزمایش خون در آزمایشگاه از شما دریافت می‌شود؛ یعنی حدود ۱۰ تا ۲۰ میلی‌لیتر. نمونه‌ی خون شما درون دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار می‌گیرد. در این دستگاه با چرخش سریع و بر اساس نیروی گریز از مرکز، بخش‌های مختلف خون جدا می‌شوند.

در نهایت محلولی به دست می‌آید که غنی از پلاکت‌های خونی است. احتمالاً با نقش اصلی پلاکت‌ها که لخته کردن خون و جلوگیری از خونریزی است، آشنا هستید. علاوه بر این، پلاکت‌ها نقش بسیار مهمی در فرآیند بهبودی و ترمیم آسیب‌های بافتی دارند. بعد از جداسازی و آماده‌سازی محلول PRP، آن را به پوست شما تزریق می‌کنند. با ورود محلول به ناحیه‌ی دچار مشکل، فاکتورهای رشد از پلاکت‌ها آزاد می‌شوند. این فاکتورها سه عملکرد مهم انجام می‌دهند:

  1. باعث تحریک تشکیل کلاژن می‌شوند.پروتئین کلاژن به نوعی سیمان بافت‌های شما است.
  2. باعث تشکیل عروق خونی جدید می‌شوند.
  3. باعث ساماندهی و تقسیم‌ سلول‌ها می‌شوند.

تزریق PRP چگونه انجام می‌شود؟

به‌طور کلی فرآیند تزریق پی آر پی شامل مراحل زیر است:
نمونه‌ای از خون شما گرفته می‌شود. مقدار این نمونه خون به این بستگی دارد که پی آر پی به کدام قسمت بدن تزریق می‌شود. برای نمونه، مقدار خون گرفته‌شده برای تزریق به پوست سر در مطالعه‌ای ۲۰ میلی‌لیتر بود، یعنی کمی بیشتر از یک قاشق چای‌خوری.

خون گرفته‌شده در دستگاه سانتریفیوژ قرار داده می‌شود. سانتریفیوژ دستگاهی است که به‌سرعت می‌چرخد و اجزای تشکیل‌دهنده ی خون را از یکدیگر جدا می‌کند. فرایند جداسازی اجزای خون حدود ۱۵ دقیقه زمان می‌برد. تکنسین پلاسمای جداشده را برای تزریق به قسمت آسیب‌دیده موردنظر آماده می‌کند. پزشکان معمولا برای تعیین محل دقیق تزریق پی آر پی (مانند تاندون) از روش‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی استفاده می‌کنند. سپس پزشک پی آر پی را به قسمت آسیب‌دیده تزریق می‌کند. معمولا کل این فرایند حدود ۱ ساعت طول می‌کشد.

برای تهیه کیت های تزریق پی آر پی از جمله کیت آلفا PRP و ایکس آلفا PRP ، کیت Alpha-Eye-PRP و کیت Alpha-Ertho-PRP به فروشگاه سل تک بیوژن مراجعه کنید.

چه عواملی در تهیه فرآوری یک PRP سالم نقش دارند؟

در تهیه یک فرآورده PRP غنی و سالم چند عامل دخالت دارند که عبارتند از: استریل بودن شرایط خون گیری، دمای محیط، دمای بدن فرد، شرایط خون گیری و نوع و ضخامت سوزن به کار رفته برای خون گیری، شرایط سانتریفیوژ یا همان دستگاهی که وظیفه جداسازی پلاسما را از سایر اجزای خون به عهده دارد؛ از قبیل شعاع دایره دوران لوله خون، تعداد دور دستگاه در دقیقه، زمان انجام سانتریفوژ و بالاخره نوع ماده ضدانعقاد به کار رفته در لوله‌های آزمایش نیز نقش عمده ای دارند.

کاربرد‌ PRP در بدن

  • موی سر یا ابرو.
  • چین و چروک ناشی از افزایش سن.
  • ترمیم زخم‌های قدیمی ناشی از بریدگی، سوختگی و …
  • ترمیم اسکارهای ناشی از جوش (آکنه)، آبله مرغان.
  • مورد استفاده برای چین و چروک و پف زیر چشم.
  • تسریع در ترمیم شکستگی‌های استخوانی و یا ضایعات غضروفی مثل آرتروز.

چه کسانی نباید از PRP استفاده کنند؟​

توصیه های قبل، حین و بعد از PRP:

* دو روز پیش از درمان مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید تا بدن و پوست شما کاملاً پرآب و هیدراته شود.
یک یا دو هفته پیش از دریافت درمان، چربی کمتری بخورید و میزان مصرف کافئین را نیز کاهش دهید.
* اگر دارو یا مکملی مصرف می‌کنید، حتماً راجع به مصرف آن‌ها پیش از PRP با پزشک مشورت کنید. برخی از مکمل‌ها باعث افزایش خطر کبودی می‌شوند و نباید ۲ تا ۳ هفته پیش از درمان مصرف کنید.

حین درمان پی آر پی:

درمان PRP از زمان دریافت نمونه‌ی خون تا پایان تزریقات، حدود نیم ساعت تا ۴۵ دقیق طول می‌کشد. برای برخی از بیماران که تزریق آزاردهنده یا دردناک است، بی‌حسی موضعی تزریق می شود تا از این جهت نگرانی نداشته باشند. محلول به کمک سرنگ به پوست یا محل مورد نظر تزریق می‌شود. برای درمان‌های مرتبط با کاشت مو، می‌توان در صورت نیاز، محلول را روی ناحیه گیرنده یا دهنده اسپری کرد.

بعد از درمان:

* تا چهار ساعت پس از درمان، پوست خود را لمس نکنید. صبر کنید تا محل‌های تزریق بهبود یابند.
* مراقب انتقال آلودگی‌ها از طریق باد، گرد و خاک و دستان نشسته باشد.
تا ۲۴ ساعت بعد از تزریق، از محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده نکنید.
از قرار دادن کمپرس سرد یا گرم روی محل درمان خودداری کنید.
* برای خوابیدن، چند بالش زیر سر خود قرار دهید یا به صورت نیمه خوابیده قرار بگیرید. سعی کنید محل درمان بالا قرار بگیرد و تماسی با بالشت نداشته باشد.
* تا یک ماه پس از درمان، از ضد آفتاب استفاده کنید.
* ممکن است پوست شما تا یک هفته بعد از درمان کمی حساس باشد.
* در صورت کبودی یا قرمزی برای دریافت درمان لازم با پزشک خود مشورت کنید.

عوارض جانبی PRP:

چون در درمان پی آر پی از پلاکت‌های خودتان استفاده می‌شود، معمولاً شاهد بروز عوارض جانبی نیستیم. مواردی نظیر ایجاد حساسیت، درد یا خونریزی در محل‌های تزریق از عوارض محتمل این درمان هستند که البته نادر اند. بیشتر افرادی که PRP انجام می‌دهند، می‌توانند بلافاصله بعد از درمان، به انجام کارهای روزمره‌ی خود مشغول شوند.

چه کسانی نباید از PRP استفاده کنند ؟​

چه کسانی نباید از PRP استفاده کنند : بسیاری از پزشکان و متخصصان خدمات PRP را برای افراد زیر توصیه نمی‌کنند:

  • افراد دارای عفونت های شدید یا مزمن

  • افراد مبتلا به انواع سرطان ها مانند سرطان خون

  • افراد با پلاکت های پایین خون

  • افراد مبتلا به سندرم های اختلال عملکرد پلاکت ها

  • افراد مبتلا به ترومبوسیتوپنی (تعداد کم پلاکت های خونی)

  • افراد با بیماری های مزمن کبد مانند سیروز کبدی

  • افراد با بیماری های مزمن پوستی و بیماری های التهابی

  • افراد با بی ثباتی همودینامیک و اختلالات انعقاد خون

  • موارد مبتلا به هیپوفیبرینوژنمی

  • افراد دچار به اختلالات متابولیکی

  • اختلال های سیستمیک مختلف

  • افراد مبتلا به انواع بیماری های تیروئیدی

چه کسانی نباید از PRP استفاده کنند؟​

چه کسانی نباید از PRP استفاده کنند : افرادی که هرگز نمی‌توانند PRP کنند

اگرچه PRP می تواند برای رویش مجدد مو به طیف وسیعی از افراد با شرایط و ویژگی های مختلف کمک کند اما در عین حال گروه های محدودی وجود دارند که بیشتر مورد مطالعه و بررسی متخصصان قرار گرفته اند و محققان در مورد آن ها به موثرترین نتایج رسیده اند. این گروه ها شامل افرادی می‌شوند که دچار بیماری آلوپسی آندروژنتیک هستند و از این بیماری نامطبوع رنج می‌برند.

کاندیدای مناسب پی آر پی 

یکی از مهمترین کاربردهای پی آر پی در انجام جوانسازی پوست است و طرفداران بسیار زیادی نیز دارد. پس پی آر پی می تواند برای جوانسازی پوست و کم کردن التهابات پوستی مورد استفاده قرار گیرد.

افرادی هستند که در طول عمر خود در پوست صورت شان جای جوش، جای زخم و چروک بسیار دیده می شود. ما به این افراد توصیه می کنیم تا از این روش برای درمان پوست صورت خود و برطرف کردن جای جوش و زخم و …..استفاده کنند. در واقع مکانیزم عمل پی آر پی بدین صورت است؛ به تحریک رشد سلول ها می پردازد و در نتیجه، می تواند کاربرد فوق العاده ای برای درمان آسیب های پوستی اعم از جای زخم و جوش و جوانسازی پوست صورت داشته باشد.

کلام آخر 

پی آر پی روشی درمانی برای جلوگیری از ریزش مو یا جوان‌سازی پوست است. این روش یکی از بهترین، کم‌ تهاجمی‌ترین و ایمن‌ترین روش‌های درمانی برای پوست است. همان طور که گفتیم، پی آر پی می تواند موجب تحریک رشد سلول ها گردد و در نهایت، کاربرد فوق العاده ای برای درمان آسیب های پوستی و جوانسازی پوست داشته باشد.

در عین حال اشاره به این نکته ضروریست که هر شیوه درمانی که با تزریق همراه است، عوارضی هرچند کم خواهد داشت. اگر شما متقاضی انجام پی آر پی هستید بهتر است با آگاهی کامل از عوارض احتمالی آن دست به اقدام آن بزنید. همچنین بهتر است بدانید که رعایت مراقبت‌های لازم قبل و بعد از عمل می‌تواند تا حد زیادی از بروز عوارض PRP جلوگیری کند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید