کاربرد پی آر جی اف (PRGF) چیست؟ پی آر جی اف مخفف پلاسمای غنی از فاکتورهای رشد میباشد و یک فرآورده خونی است که دارای سطوح بالا و تغلیظ شده از فاکتورهای رشد خود بیمار میباشد. فاکتورهای رشد مسئول مدیریت و چگونگی بهبود بدن هستند و با تحریک سلولهای بنیادی بدن باعث بهبود و ترمیم بافتها میشوند. PRGF از خون فرد متقاضی درمان ساخته میشود.نحوه تهیه این فراورده خونی ابتدا مقداری از خون فرد گرفته میشود و سپس این خون در دستگاه سانتریفیوژ قرار داده میشود. در اثر چرخش، خون به اجزای مختلفی تقسیم میشود که مواد و غلظتهای مختلفی دارند. برای بررسی بیشتر تا پایان با سل تک بیوژن همراه باشید.
پی آر جی اف (PRGF) چیست؟
با افزایش سن و گذشت زمان، تولید و میزان فاکتورهای رشد در پوست کاهش مییابد و به دنبال آن پیری پوست و افزایش چینوچروک مشاهده میشود. بهتازگی برای جبران این کمبود، از فاکتورهای رشد موضعی جهت جوانسازی پوست، افزایش کلاژن سطح پوست و بازسازی آن کمک گرفته میشود.
پی آر جی اف مخفف پلاسمای غنی از فاکتورهای رشد میباشد و یک فرآورده خونی است که دارای سطوح بالا و تغلیظ شده از فاکتورهای رشد خود بیمار میباشد. فاکتورهای رشد مسئول مدیریت و چگونگی بهبود بدن هستند و با تحریک سلولهای بنیادی بدن باعث بهبود و ترمیم بافتها میشوند. PRGF از خون فرد متقاضی درمان ساخته میشود.
نحوه تهیه پی آر جی اف به این صورت که ابتدا مقداری از خون فرد با کیت Alpha-Eye-PRP گرفته میشود. سپس این خون در دستگاه سانتریفیوژ قرار داده میشود. در اثر چرخش، خون به اجزای مختلفی تقسیم میشود که مواد و غلظتهای مختلفی دارند. حدود 40 دقیقه زمان لازم است تا این پروسه تکمیل گردد و فرآورده خونی تهیه شود.
زمینههای کاربرد پی آر جی اف
این روش درمانی که زیرشاخهای از پلاکت درمانی هست، ایمن و سازگار با بافت های بدن میباشد. علاوه بر این، در کاهش درد و التهابات نیز تأثیر چشمگیری دارد. از پی آر جی اف میتوان در موارد زیر بهره گرفت:
- تقویت و رشد مو
- درمان ریزش مو
- درمانهای پوستی
- بهبود بیماریهای ارتوپدی مانند آرتروز زانو، آرنج تنیسبازان، خار پاشنه، ترمیم پارگی ناکامل رباط
دیگر کاربرد پی آر جی اف و پی آر پی چیست؟
- کاربرد پی آر جی اف در ترمیم انواع ریزش مو به طرز چشمگیری موفقیت آمیز بوده، از قبیل ریزش موی مردانه، ناشی از استرس، ناشی از کمبود مواد مغزی در اثر رژیم های غذایی و جراحی، ریزش موی بانوان
- PRGF یک اثر منحصر به فرد در تقویت و تسریع رشد موهای پیوندی بعد از کاشت موی طبیعی و کم کردن احتمال و در صد گرافت های پرت شده بدنبال کاشت مو دارند.
- از دیگر اثرات PRP پی آر پی می توان بر اثر فاکتورهای رشد در روند کلاژن سازی و تکثیر سلول های اپی تلیال در پوست و نسوج همبند اشاره نمود از این خاصیت برای برطرف کردن چین و چروک های پوستی در ناحیه صورت اعم از خطوط خنده، کنار چشم، خط اخم و کنار دهان، از بین بردن پیری زود رس و چروک پوست و پشت دست ها و بازو ها بدنبال لاغری و عوامل محیطی دیگر اشاره نمود.
- رفع و کاهش گودی یا اسکار ناشی از جای جوش و آکنه، زخم، سوختگی و جراحی
- بهبود گودی و کبودی و تیرگی زیر چشم ها
- جوانسازی پوست و رفع پیری زودرس
- مصارف ارتوپدی از قبیل آرنج تنیس بازان، خار پاشنه (ناشیت پالانتار)، استئوارتریت (آرتروز) نواحی زانو شانه، ترمیم پارگی های ناکامل رباط ها و …
PRGF برای چه افرادی مناسب نیست؟
پلاکتها یکی از انواع سلولهای خونی هستند که در مغز استخوان از قطعهقطعه شدن سیتوپلاسم مگاکاریوسیت که یکی از بزرگترین سلولهای بدن است؛ تشکیل میشوند و نقش آنها در انعقاد خون و پیشگیری از خونریزی است. پی آر جی اف صورت روشی امن و غیرتهاجمی است که رضایت افراد زیادی را به خود جلب کرده است؛ اما با توجه به نحوه عملکرد آن که استفاده از پلاکتهای خون فرد تحت درمان است ممکن است شخص با کمبود پلاکت روبهرو شود.
بنابراین افرادی که سطح پلاکت خون آنها به دلیل بیماری زمینهای یا عوامل دیگر کمتر از حد نرمال است این روش برایشان مناسب نیست؛ مانند افراد مبتلابه سپتی سمی، هایپوفیبرینوژنی، ترومبوسایتوپنیهای شدید، اختلالات همودینامیک شدید و سندرومهایی که اختلال در عملکرد پلاکتها میدهند.
در چه مواردی PRGF, PRP را نمی توان انجام داد:
مواردی که محدودیت مطلق وجود دارد عبارتنداز :
- سندروم هایی که اختلال در عملکرد پلاکتها می دهند
- ترومبوسیتوپنی های شدید
- هیپوفیبرینوژنی
- اختلالات همودینامیک شدید
- سپتی سمی
مواردی که محدودیت نسبی وجود دارد:
- استفاده مداوم از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID’S) در طی 48 ساعت گذشته
- تزریق اخیر کورنیکو استروئید در موضع تزریق PRGF, PRP و یا استفاده سیستمک از کورتون ها در طی 2 هفته گذشته
- وجود تب و یا بیماری های حاد سیستمیک
- کانسرها مخصوصا کانسر های خونی و استخوانی
- وجود عفونت فعال با پسودومونا، انتروکوک یا کلبسیلا
- 10 > HB
- 100،000 > PLT پلاکت کمتر از صد هزار تا
PRF، PRP و PRGF چه تفاوتهایی با هم دارند؟
حتماً برایتان سؤال پیشآمده که روشهای مختلف پلاکت درمانی چه تفاوتهایی با هم دارند؟ برای پاسخ به این پرسش لازم است در ابتدا به تعریف مختصری از آنها بپردازیم.
PRF چیست و چگونه تهیه میشود؟
پی آر اف (PRF) مخفف فیبرین غنی از پلاکت است که فاکتورهای رشد را برای مدتزمان یک هفته آزاد میکند. در این روش خون از فرد متقاضی درمان گرفته میشود و جهت جداسازی از سایر اجزای خونی در سانتریفیوژ قرار میگیرد.
نیروی گریز از مرکز باعث جداسازی PRF از دیگر اجزا شده و سپس با استفاده از سرنگ، پلاکت جداشده را بلافاصله به محل موردنظر بیمار تزریق میکنند. این روش احتیاج به مراقبت خاص پس از درمان ندارد و افراد میتوانند بهراحتی به فعالیتهای روزانه خود بپردازند.
PRF چه تفاوتی با PRP دارد؟
پی آر پی (PRP) مخفف پلاسمای غنی از پلاکت است و فاکتورهای رشد را برای چند ساعت آزاد میکند. درحالیکه PRF فاکتورهای رشد را برای مدت یک هفته آزاد میکند. با توجه به این ویژگی، پی آراف میتواند مزایای بلندمدتتری داشته و باعث بهبود سریعتر نیز شود. علاوه بر این، پی آر اف با سرعت کمتری سانتریفیوژ میشود و پلاکتهای بیشتری در هر میلیمتر از آن را بازیابی میکند. همچنین دارای گلبولهای سفید و سلولهای بنیادی است که باعث اثربخشی بیشتر میشود.
در پی آر اف با توجه بهسرعت چرخش، نمونهها دارای پلاکتهای حدود 2 برابر پی آر پی میباشند. طبق این تفاسیر، PRF در مقایسه با PRP روشی اثربخشتر است و هر دو جهت بهبود و تسریع بازسازی بافت، مورداستفاده قرار میگیرند و کاربردهای مشابهی دارند. انتخاب نوع درمان لازم است با توجه به مشکل موردنظر و به تشخیص پزشک صورت گیرد.
پی آر جی اف (PRGF) چه تفاوتی با PRP و PRF دارد؟
PRP و PRGF محلولی ژلهای شکل هستند درحالیکه PRF شبیه به لخته میباشد. هر 3 روش درمانی برای بهبود و سرعت بخشیدن به بازسازی و ترمیم بافت صورت میگیرند و خون از بیمار گرفته میشود. سپس جهت جداسازی لایه غنی از پلاکت و فاکتور رشد، نمونهها در دستگاه سانتریفیوژ قرار میگیرند. تفکیک لایههای خون از این طریق انجام میشود.
سرعت چرخش نمونهها متفاوت است که باعث ایجاد غلظت متفاوتی از محلول و اجزای خون در آن میشود. سپس محلول حاصلشده را در محل آسیب و تحت درمان تزریق میکنند. پلاکتها نقش اصلی در آزادسازی فاکتورهای رشد دارند و غلظت بالاتر پلاکت باعث آزاد شدن مقادیر بیشتر فاکتور رشد میشود.
جمعآوری پی آر جی اف مشابه پی آر پی است با این تفاوت که برای انعقاد، نیازی به ترومبین ندارد و مانند پی آر پی پس از سانتریفیوژ به کلرید کلسیم بهعنوان یک فعالکننده فیبرینوژن (لخته کننده) نیاز دارد. در نهایت پیکره های پلاکتی از پی آر جی اف جدا می شوند و تنها فاکتورهای رشد آن در پلاسما باقی می مانند لذا حداقل التهاب و درد تزریق در این روش وجود خواهد داشت. پی آر جی اف با توجه به داشتن فاکتورهای رشد تغلیظ شده، نقش مؤثری را در مقایسه با روشهای دیگر در بازسازی و ترمیم بافت نرم خواهد داشت درحالیکه برای بازسازی بافت سخت مناسب نیست.