آرتریت یک بیماری التهابی مفاصل است. انواع مختلفی از آرتریت وجود دارد و شایعترین نوع آن آرتروز یا آرتریت ساییدگی است. آرتروز مفاصل مختلف بدن را درگیر میکند و آرتریت در دست، مفصل پایه شست را تحت تاثیر قرار میدهد. آرتریت ممکن است مفاصل انگشتان دیگر را نیز درگیر کند و علائم آن شامل تورم، درد، سفتی و بدشکلی است که همگی در استفاده از دست اختلال ایجاد میکنند. در این مطلب از سل تک بیوژن قصد داریم با آرتروز دست و مچ دست بیشتر آشنا شویم و همه چیز را درباره علل، علائم، درمان آرتروز دست و … بدانیم پس با ما همراه باشید.
آرتروز دست
آرتروز یک بیماری مفصل دژنراتیو است که می تواند بر روی هر مفصل در بدن از جمله دست ها تأثیر بگذارد. آرتروز دست در موارد زیر شایع است:
- مچ دست
- مفصل بازیلار که انگشت شصت و مچ را به هم متصل می کند
- نوک انگشتان
- مفصل میانی انگشتان
بیماری آرتروز دست، غضروف بین مفاصل دست را فرسوده کرده و باعث می شود که استخوان ها بدون لایه محافظ بر روی یکدیگر حرکت کنند. این مالش باعث التهاب خفیف، سفتی و درد می شود.
علائم آرتروز دست
آرتروز دست همراه با علائم و نشانه های کلیدی است که پزشکان برای تشخیص آرتروز دست به دنبال آنها می گردند:
درد و سفتی
افراد مبتلا به آرتروز دست غالباً از درد موضعی در شست، بند انگشتان و مچ دست شکایت می کنند. سفتی ممکن است بعد از دوره های بی تحرکی بدتر شود.
ضعف دست
بیماران مبتلا به آرتروز دست ممکن است متوجه شوند که دست آنها ضعیف تر از قبل بیماری است. به عنوان مثال بیماران ممکن است در باز کردن شیشه ها یا چرخاندن سوئیچ ماشین دچار مشکل شوند.
سندروم تونل کارپال
زمانی که آرتروز ساختارهای استخوانی و نرم را در مچ دست تغییر می دهد، قسمتی از دست به نام تونل کارپال می تواند کوچک و باریک شود. با کوچک شدن تونل، عصبی که از طریق آن عبور می کند فشرده می شود و این امر باعث بی حسی یا گزگز انگشت شست، انگشت اشاره، انگشت بلند و نیمی از انگشت حلقه می شود.
گره های بوچارد
گره های بوچارد شامل رشد استخوانی در بند میانی انگشتان است و باعث می شود انگشت بزرگ تر یا متورم شود.
گره های هبردن
مانند گره های بوچارد، گره های هبردن نیز نوعی رشد استخوانی هستند که در انتهایی ترین بند انگشت ایجاد می شوند.
انگشت شست دستگیره ای
افرادی که مبتلا به آرتروز در مفصل بازیلار شست هستند، ممکن است انگشت شست آنها به شکل دستگیره یا مربعی به نظر برسد. این امر نشانه ای از رشد استخوانی در استخوان های مفصل است.
درمان آرتروز دست برای چه کسانی مناسب است؟
در انتهای استخوان های شما، یک لایه غضروف وجود دارد. این غضروف ها کمک می کنند که استخوان ها به راحتی روی یکدیگر بلغزند. اما با گذشت زمان، آنها فرسوده می شوند و استخوان ها به یکدیگر ساییده می شوند و باعث علائم OA می شوند. ساییدگی و پارگی همچنین می تواند باعث می شود که سایر بافت های مفصل سلول های التهابی ایجاد کنند که باعث آسیب بیشتر به آن می شود.
شایعترین علائم آرتروز دست درد و سفتی دست است که با گذشت زمان، ممکن است بدتر شوند. درد ممکن است مداوم و شدیدتر شود و سفتی می تواند مانع از خم شدن مفاصل و تکان دادن انگشت شما در تمام مدت شود. البته یک سری علائم دیگر نیز می تواند داششته باشد که از جمله آنها شامل موارد زیر می باشند:
- تورم و قرمزی که نشانه التهاب در اطراف مفصل است.
- درد و آسیب مفصلی می تواند انجام کارهایی مانند چرخاندن دستگیره ها یا برداشتن وسایل سنگین را دشوار کند.
- با گذشت زمان، تورم و آسیب دیدن غضروف و استخوان می تواند شکل مفاصل شما را تغییر دهد و آن را بزرگتر کند.
- برجستگی و بر آمدگی دست
- خستگی و کوفتگی بدن
- افزایش احتمال پارگی تاندون
- از بین رفتن عملکرد صحیح انگشتان
- مشکل در حرکت دادن انگشتان
تمامی این موارد ممکن است طاقت فرسا باشند بنابراین ضروری است که در صورت مشاهده علائم بالا و تشخیص آرتروز دست، در خصوص درمان آن اقدام گردد.
روش های درمان آرتروز دست
برای درمان آرتروز دست روش های مختلفی وجود دارد که پزشک با توجه به شرایط بیمار گزینه درمانی مناسب را انتخاب می کند.
درمان آرتروز دست با روش های غیر جراحی
بسته به تشخیصهای فردی شما، طیف گستردهای از گزینههای غیر جراحی برای کاهش درد و بهبود مهارت وجود دارد. درمانهای رایج غیر جراحی عبارتانداز:
- تغییرات سبک زندگی، مانند استفاده از ورزش برای بهبود تحرک
- دارو برای رفع التهاب و درد
- کاهش تورم و درد با استفاده منظم از یخ
- بریس یا آتل برای کاهش درد و افزایش عملکرد
- تزریق استروئید برای تسکین علائم
درمان برای تسکین درد و بازیابی عملکرد طراحی شده است. داروهای ضد التهاب یا سایر داروهای ضد درد ممکن است در تسکین درد مفید باشند. اگر آرتریت شعلهور شده باشد، ممکن است استراحت کوتاه مدت کمک کند. همچنین ممکن است به شما توصیه شود که از آتل انگشت یا مچ در شب و برای فعالیتهای انتخابی استفاده کنید. اغلب آستینهای نرم زمانی که آتلهای سفت و سخت بیش از حد محدود هستند، ممکن است مفید باشند، بهویژه زمانی که آرتروز مفصل پایه انگشت شست شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
روشهای گرما به شکل موم گرم یا حمام پارافین ممکن است کمک کند، و در صورت وجود تورم شدید، روشهای سرد ممکن است کمک کننده باشد. حفظ حرکت در انگشتان و استفاده از دست تا حد امکان موثر است. دست درمانی اغلب با این تمرینات، آتلها و روشها مفید است. تزریق کورتیزون اغلب میتواند علائم را تسکین دهد، اما آرتریت را درمان نمیکند. معمولاً جراحی توصیه نمیشود مگر اینکه این درمانهای محافظه کارانه شکست بخورند.
درمان آرتروز دست با روش های تزریق به مفصل
- تزریق استروئید: تزریق استروئید می تواند موجب تسکین موقتی درد شود. با این حال، تزریقات مکرر به دلیل ضعف تاندون ها و رباط ها توصیه نمی شود.
- مکمل ویسکوز: مکمل ویسکوز، درمانی است که با تزریق ماده چسبان و روان کننده به نام اسید هیالورونیک سعی در کاهش درد در مفصل آسیب دیده دارد.
- تزریق پلاسمای غنی از پلاکت: این روش نوعی درمان دارویی احیا کننده است که درد دست را کاهش داده، عملکرد مفصل را بهبود بخشیده و احتمالاً بافت آسیب دیده را ترمیم می کند.
PRP روشی موثر در درمان آرتروز دست
PRP یا پلازمای غنی از پلاکت، یک روش درمانی است که از خون بیمار برای تسریع فرایند ترمیم بافت استفاده میکند. این روش به عنوان یک روش جدید واقعی در درمان آرتروز دست شناخته شده است. آرتروز دست یک بیماری مزمن است که باعث تخریب غضروف مفصل دست میشود و موجب درد، تورم و محدودیت حرکت در مفصل میشود. PRP به عنوان یک روش درمانی غیرجراحی که بهبود درد، تقویت غضروف و بهبود عملکرد مفصل را ارائه میدهد، مورد استفاده قرار میگیرد.
براساس تحقیقات انجام شده، PRP میتواند بهبود قابل ملاحظهای در درمان آرتروز دست داشته باشد. با تزریق PRP به مفصل مبتلا، مواد غنی شده با پلاکتها باعث تحریک فرآیندهای زیستی در محل تزریق میشود و باعث ترمیم بافت و کاهش التهاب در مفصل میشود. علاوه بر این، PRP حاوی عوامل رشدی است که ترمیم بافت غضروف را تسهیل میکند و میتواند بهبود عملکرد مفصل را ارتقا دهد. با توجه به اینکه PRP یک روش غیرجراحی است، بسیاری از بیماران میتوانند از این روش به عنوان یک گزینه درمانی مؤثر و کم خطر برای آرتروز دست استفاده کنند. به طور کلی، PRP به عنوان یک روش درمانی نوین و موثر در درمان آرتروز دست شناخته شده است و امیدواریم که با پیشرفتهای بیشتر در این زمینه، بتوانیم بیشتر به بهبودی بیماران کمک کنیم.
درمان آرتروز دست با جراحی
اکثر بیماران برای درمان آرتروز دست به جراحی نیاز ندارند. جراحی ممکن است برای افرادی که درد شدید در دست دارند، توصیه شود. دو نوع جراحی شایع برای درمان آرتروز در دست عبارتند از:
- همجوشی مفصل: همجوشی مفصل دو استخوان را به هم می رساند. هدف از این جراحی از بین بردن منبع درد است؛ اما مفصل دیگر قادر به حرکت نخواهد بود.
- تعویض مفصل انگشت و مچ دست: این روش شامل برداشتن غضروف آسیب دیده و استخوان مفصل از طریق جراحی و جایگزینی آنها با سطوح مصنوعی است. این پروتزها به طور معمول از فلز و پلاستیک ساخته می شوند.