درمان تاندونیت با پی آر پی : امروزه می توان از روش درمانی پی آر پی که حاوی سرم غنی شده از پلاکت میباشد از طریق بهره گیری از توان بیولوژیک بدن ، به منظور ترمیم بدن در مقابل آسیب ها اقدام نمود.
پلاکت متشکل از مواد رشدی و ترمیمی فراوانی می باشد که تزریق مقادیر غنی شده آن منجر به افزایش تعداد سلول ها و در نتیجه بهبودی و ترمیم بافت آسیب دیده خواهد شد. این روش درمانی به ویژه در درمان تاندونیت موثر می باشد. برای بررسی بیشتر تا پایان مقاله با سل تک بیوژن همراه باشید.
کاربرد روش درمانی پی آر پی
این روش درمانی ، کاربردهای بسیاری جهت درمان بیماری های مختلف دارد که عبارتند از :
- درمان بیماری آرتروز زانو
- درمان آرتروز مچ پا
- درمان صدمات رباط زانو
- درمان صدمات منیسک
- درمان التهابات
- درمان دردهای آرنج
- درمان دردهای مزمن شانه
- درمان تاندونیت های شانه
- درمان خار پاشنه
درمان تاندونیت با پی آر پی
تاندونیت یکی از مشکلات شایع در بدن است که معمولا به علت فشار یا آسیب به تاندونها ایجاد میشود. این مشکل میتواند در هر قسمت از بدن رخ دهد، اما بیشترین شیوع آن در تاندونهای مچ دست، زانو و سرشانه است. افرادی که ورزش میکنند یا کارهایی انجام میدهند که نیاز به حرکت مکرر دارند، بیشتر عرضه به تاندونیت دارند.
یکی از روشهای موثر برای درمان تاندونیت، استفاده از فیزیوتراپی و فعالیتهای توانبخشی میباشد. اما یکی از روشهای جدید و موثر در درمان تاندونیت، استفاده از پی آر پی یا پلازمای غنی از پلاکت است. در این روش، خون بیمار گرفته شده و پلاکتهای آن جدا شده و به منطقه آسیب دیده تزریق میشود. پلاکتها موادی از خون هستند که موجب ترمیم سریعتر بافتهای آسیب دیده میشوند و بهبودی سریعتری را برای بیمار فراهم میکنند.
استفاده از پی آر پی به عنوان یک روش جایگزین درمان تاندونیت، از آنجا که بر اساس علم بهبودی بافتها موثر میباشد، بسیار موثر و معتبر است. این روش به طور کلی ایمن و بدون عوارض جانبی خطرناک است و میتواند بهبودی سریع و موثری را برای بیماران با تاندونیت فراهم کند. از این روش به عنوان یکی از روشهای پیشرفته و موثر در درمان تاندونیت استفاده میشود و بازگشت به فعالیتهای روزمره را برای بیماران تسهیل میکند.
تزریق پی آر پی چه مزایایی دارد؟
- دارای عوارضی کم و جزئی
- موثر در بهبود محل اسیب دیده
- دارای تاثیر درمانی بسیار موثر و مفید
- یک درمان غیر تهاجمی و بدون جراحی
- پیشگیری از پیشرفت و شدت آسیب وارد شده
- بهبود اندام ها توسط پلاکت های موجود در خون خود فرد
مراحل تزریق پی ار پی
ابتدا به مقدار مورد نیاز، حدود 15 الی 50 میلی لیتر از خون خود بیماران گرفته می شود، و با قرارگیری خون داخل دستگاه های سانتریفیوژ، پلاسمای حاوی پلاکت از سایر مواد دیگر جدا خواهد شد. سپس پزشک پلاکت ها را برای تزریق پی ار پی آماده کرده و ناحیه آسیب دیده را به خوبی ضد عفونی می کند. در این مرحله متخصص ارتوپد به آرامی پی آر پی را با استفاده از یک سرنگ به مفصل و یا محل اسیب دیده تزریق کرده، و محل مورد نظر را پانسمان می کند.
پی آر پی (PRP) چگونه عمل می کند؟
اگرچه نحوه عملکرد پی آر پی (PRP) دقیقا مشخص نیست، اما مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که افزایش غلظت فاکتورهای رشد در پلاسمای غنی از پلاکت به طور بالقوه می تواند سرعت بهبودی را افزایش دهد.
جهت تسریع بهبودی، محل آسیب با پی آر پی درمان می گردد. این کار را می توان به دو روش انجام داد:
- پی آر پی (PRP) می تواند با دقت به محل آسیب دیده تزریق گردد. برای مثال، در تاندونیت آشیل (یک بیماری است که به طور شایع در دوندگان و تنیسور ها دیده می شود و در آن تاندون آشیل متورم، ملتهب و دردناک می شود) ترکیبی از پلاسمای غنی از پلاکت و بی حسی موضعی می تواند به طور مستقیم به بافت ملتهب شده تزریق شود. پس از آن، درد در محل تزریق ممکن است برای یک یا دو هفته تشدید یابد و سپس اثر مفید درمان حس شود؛ و یا حتی ممکن است تا زمانی که بیمار اثر مفید درمان را حس کند، چند هفته طول بکشد.
- ممکن است پی آر پی (PRP) برای بهبود پس از جراحی برخی آسیب ها نیز استفاده شود. برای مثال، یک ورزشکار با تاندون آشیل کاملا پاره شده ممکن است برای ترمیم تاندون به جراحی نیاز داشته باشد. بهبودی تاندون پاره شده می تواند با درمان با پی آر پی (PRP) در حین جراحی، بهتر پیش برود. این کار با آماده سازی پلاسمای غنی از پلاکت به روش خاصی انجام شده که اجازه می دهد تا پی آر پی (PRP) به داخل بافت پاره شده تزریق شود.
چه افرادی کاندیدای مناسبی برای استفاده از پی آر پی هستند؟
- افراد مبتلا به تاندونیت در طولانی مدت
- بیمارانی با مصرف داروهای ضد التهابی غیر خوراکی
- بزرگسالان با وجود مشکلات عضلانی و تاندونی
انجام این روش درمانی به چه افرادی توصیه نمی شود؟
- وجود عفونت در بدن بیمار
- بیماران مبتلا به فلج مغزی
- افراد مبتلا به ناهنجاری و مشکلات خون به صورت مادر زادی
- افراد مبتلا به سرطان هایی سرطان سینه، سرطان پروستات و سرطان خون
مراقبت های بعد از روش درمانی پی آر پی
- پس از درمان ، انجام فعالیت های سبک ورزشی امکان پذیر می باشد.
- پرهیز از فعالیت های سنگین بدنی به مدت حداقل ۶ هفته و استراحت کافی در این مدت
- انجام فیزیوتراپی به مدت ۶ هفته ، طبق تجویز پزشک متخصص طب فیزیکی
روشهای متداول درمان درد با PRP عبارتند از:
تزریق مفصلی
در این روش، PRP به مفصل تزریق میشود تا بهبود درد و عملکرد مفصلی را تسریع کند. این روش معمولاً در درمان آرتروز (تریاژنوز مفصلی) و آرتریت روماتوئید (التهاب مفاصل) استفاده میشود.
تزریق به بافت نرم
PRP میتواند به طور مستقیم به بافت نرم، مانند عضلات، رباطها و تاندونها تزریق شود. این روش در درمان صدمات عضلانی، پارگیهای رباطی، آسیبهای تاندونی و دردهای عضلانی مؤثر است.
تزریق به مناطق ماهیچهای
PRP میتواند به محلهای مستقیمی مانند ماهیچههای زانو، و دیگر مناطق ماهیچهای تزریق شود. این روش در درمان پوکی ماهیچه، پریستالتیکا و درد ماهیچهها مؤثر است.
تزریق به مناطق عصبی
PRP میتواند به مناطق مربوط به بافتهای عصبی، مانند عصبهای مچدست، عصب سیاتیک و عصب تریگمینال، تزریق شود. این روش میتواند در کاهش درد مرتبط با آسیبهای عصبی موثر باشد.
در هر یک از این روشها، PRP به عنوان یک ماده ترمیمی و ضدالتهاب به بافت مورد نظر تزریق میشود. این فاکتورهای التهابی و عوامل رشد موجود در PRP به ترمیم و بهبود بافت کمک کرده و در کاهش درد و بهبود عملکرد تأثیرگذار هستند. پزشک شما میتواند بهترین روش درمان با PRP را براساس شرایط شما تعیین کند.
چند جلسه برای درمان تاندونیت با پی آر پی لازم است؟
دفعات درمان هایی که برای رفع مشکلات درد و نیازهای منحصر به فرد شما وجود دارد، چیزی است که قبل از درمان بین شما و پزشک مورد بحث قرار می گیرد. حداکثر سه تزریق ممکن است در یک بازه زمانی شش ماهه به منظور دستیابی به حداکثر اثر انجام شود. با این حال، بسیاری از افراد پس از اولین یا دومین تزریق، تسکین زیادی پیدا می کنند و بسیاری از آن ها تنها به یک یا دو مرتبه درمان در سال نیاز دارند تا وضعیت بدون درد خود را حفظ کنند.
نتیجه درمان تاندونیت با پی آر پی
این روش پیشرفتی شگفت آور در درمان درد و نویدی باورنکردنی، برای جایگزین کردن داروهای سنتی مانند جراحی و تزریق استروئید ها است. از پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) از پلاکتهای خون شما برای کاهش درد در آسیبهای بافت نرم، از جمله تاندونیت(التهاب تاندون)، پارگی روتاتور کاف یا حتی پارگی تاندون آشیل، استفاده میکند. همچنین در کاهش درد ناشی از آرتروز ستون فقرات میتوان از تزریق PRP بهره مند شد. حتی اگر از درد مزمن یا حاد در پا، آرنج، شانه، لگن یا زانو رنج می برید، درمان درد با PRP می تواند به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کند.
نتیجه گیری
درمان با پی آر پی (PRP) می تواند نوید بخش باشد. اگرچه پی آر پی (PRP) به نظر در درمان برخی از آسیب های تاندونی مزمن و استئوآرتریت (آرتروز) خفیف تا متوسط زانو موثر است، جامعه پزشکی پیش از مشخص کردن اینکه آیا این روش می تواند برای دیگر بیماری ها موثر باشد یا نه، به مدارک علمی بیشتری نیاز دارد.
خطر های انجام درمان با پی آر پی (PRP) بسیار کم اند: ممکن است درد در محل تزریق افزایش یابد، اما به نظر نمی رسد بروز دیگر مشکلات (عفونت، آسیب بافتی، آسیب عصب) با تزریق کورتیزون تفاوتی داشته باشد.