درمان استئوآرتریت مفصل با پی آر پی : پی آر پی دست یکی از روش هایی است که با استفاده از آن می توان مشکلات پوستی دست را به طور کامل از بین برد و باعث بهبود درد دستها شد. این روش درمانی برای بیماریهای مفصلی در دست نیز استفاده می شود. در این روش درمانی از یک ماده طبیعی که از خون انسان به دست می آید برای تزریق استفاده می کنند. دقت پزشک برای تزریق پی آر پی دست تاثیر زیادی در بهره گیری از مزایای این روش درمانی خواهد داشت. اگر می خواهید اطلاعات بیشتری درباره این روش درمانی و زیبا سازی به دست آورید با سل تک بیوژن همراه شوید.
آرتروز مچ دست چیست؟
آرتروز مچ دست به التهاب مفصل مچ اطلاق میشود. مفصل مچ دست ساختار پیچیدهای است که از چندین استخوان، رباط و تاندون ساخته شده. از رایجترین فرم آرتروزهایی که مچ دست را درگیر میکنند میتوان به استئوآرتریت، روماتیسم مفصلی و آرتروز بعد از سانحه اشاره کرد.
استئوآرتریت
استئوآرتریت رایجترین فرم آرتروز مچ دست میباشد که در اثر ساییدگی مفصل در گذر زمان ایجاد میشود. از عوامل بروز این عارضه میتوان به افزایش سن، استفاده مکرر از مچ دست، آسیبدیدگیهای قبلی و ژنتیک اشاره نمود.
علائم آرتروز مچ دست
علائم آرتروز بسته به علت ایجاد آن در هر فرد متفاوت میباشد. در برخی موارد این علائم شدید بوده و باعث اختلال در زندگی فرد میشوند و در موارد دیگر ممکن است علائم خفیف باشند و فقط در بعضی از شرایط بروز پیدا کنند.
- درد. دردی مداوم یا متناوب در مچ دست که به دلیل التهاب و تحلیل رفتن مچ دست رخ میدهد.
- سفتی و خشکی. ناتوانی در حرکت دادن آزادانه مچ دست به دلیل التهاب مفصل و از دست رفتن غضروف.
- تورم. بزرگ و متورم شدن در اطراف مفصل مچ دست به دلیل التهاب.
- کاهش دامنه حرکتی. کاهش انعطافپذیری و سختی در انجام دادن برخی حرکات و یا خم و راست کردن کامل دست.
- احساس ضعف: کاهش قدرت مشت کردن و گرفتن اجسام و احساس ضعف در دست آسیب دیده، به دلیل آسیبدیدگی و التهاب مفصل.
- حساسیت به لمس: احساس درد در هنگام لمس کردن مچ دست یا فشار آوردن به آن، که ناشی از التهاب مفصل میباشد.
- کرپیتوس. شنیدن صدا تقتق کردن مفصل دست در هنگام حرکت، که به دلیل ساییده شدن سطوح ناهموار استخوانها بر روی یکدیگر ایجاد میشود.
- بیثباتی: احساس شل و لرزان شدن مچ دست به دلیل آسیبدیدگی مفصل و بیثبات شدن رباط.
- بی حس شدن و یا احساس مورمور شدن. بی حس شدن یا سوزنسوزنشدن گاه و بیگاه دست یا انگشتان که اغلب با درگیر شدن عصب همراه است.
پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP چیست؟
خون از دو بخش اصلی، پلاسمای مایع و سلولها و ساختارهای شناور در آن تشکیل شده است. پلاکتها، یکی از ساختارهای شناور در پلاسما هستند که بیشتر به علت نقش مهمی که در ایجاد لخته خون و جلوگیری از خونریزی دارند، شناخته میشوند. با این حال، پلاکتها حاوی انواع فراوانی از پروتئینهایی به نام فاکتورهای رشد هستند. این دسته از پروتئینها، نقش مهمی در التیام و ترمیم بافتها دارند.
پلاسما غنی از پلاکت (PRP)، پلاسمایی است که غلظت پلاکتهای آن بسیار بیشتر از پلاسمای عادی است. غلظت پلاکتها و در نتیجه غلظت فاکتورهای رشد در پی آر پی، ۵ تا ۱۰ برابر پلاسمای معمولی است. برای ساخت پی آر پی، خون بیمار گرفته شده و پس از جدا کردن پلاکتها، غلظت آنها با استفاده از سانتریفیوژ، افزایش پیدا میکند. سپس از این پلاکتها برای اهداف درمانی استفاده میکنند.
تزریق پی آر پی چگونه به درمان آرتروز کمک می کند؟
هنگامی که غضروفی که از انتهای استخوانهای شما محافظت میکند فرسوده شود، استخوانها روی یکدیگر ساییده شده و باعث درد میشود که میتوانید به آرتروز مبتلا شوید. این عارضه استئوآرتریت یا آرتروز نامیده می شود و شایع ترین شکل آرتریت است. درمان PRP اغلب برای درمان آرتروز زانو استفاده می شود، اما می توان آن را در سایر مفاصل با اثربخشی مشابه استفاده کرد.
پی آر پی می تواند علائم استئوآرتریت را با کاهش سرعت زوال غضروف و جلوگیری از التهابی که ممکن است رخ دهد، بهبود بخشد. همچنین، پلاسمای غنی از پلاکت ممکن است تشکیل غضروف جدید را تحریک کرده و مقدار مایع روان کننده طبیعی را در مفصل افزایش دهد. این مایع اضافی می تواند اصطکاک ناشی از مالش استخوان ها را کاهش دهد. پزشکان معتقدند پلاسما ممکن است حاوی پروتئین هایی باشد که می تواند گیرنده های درد شما را تغییر دهد تا درد کمتری احساس کنید. به طور کلی درمان آرتروز با تزریق PRP به منظور کاهش درد و بهبود عملکرد مفاصل انجام می شود و احتمالاً آسیب غضروف را کند، متوقف یا حتی ترمیم می کند.
نحوه تزریق PRP برای آرتروز
PRP با گرفتن نمونه خون از بدن بیمار و قرار دادن آن در سانتریفیوژ تولید می شود. در این دستگاه پلاکت های خون از گلبول های دیگر خون جدا می شوند. زمانی که پلاکت ها با پلاسما مخلوط می شود، 5 تا 10 برابر تمرکز بیشتری دارد. این پروسه می تواند در مطب پزشک انجام گیرد و حدوداً 5 تا 10 دقیقه زمان می برد. سپس این ماده یا مخلوط PRP به ناحیه های مشخصی از بدن تزریق می گردد. این ماده منجر به کاهش درد و ترمیم ناحیه می شود.
عوامل خطر در تزریق پی آر پی PRP مفصلی
این روش همانند تمام روش های تزریقی علائمی مانند درد در ناحیه تزریق و خطر عفونت را دارد. از آنجایی که نگرانی در مورد تزریق مقدار زیادی ماده شیمیایی وجود دارد، ولی این روش به خوبی توسط بدن تحمل می گردد و فشار بی موردی به ناحیه وارد نمی کند.
هزینه تزریق PRP برای استئوآرتریت
هزینه درمان آرتروز با تزریق PRP باتوجه به ناحیه تحت درمان در افراد مختلف یکسان نیست. همچنین، افراد ممکن است به تزریق مجدد یا درمان های تکمیلی همزمان با تزریق پی آر پی نیاز داشته باشند. علاوه بر این، هزینه ها می تواند بسته به محل، امکانات و تخصص پزشک معالج متفاوت باشد. لازم به ذکر است که هزینه این روش درمانی معمولاً تحت پوشش بیمه نیست. برای اطلاع از قیمت این روش در هر بار تزریق و تعداد تزریق های مورد نیاز می توانید به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
چگونه میتوانم از آرتروز مچ دست پیشگیری کنم؟
برای پیشگیری از آرتروز مچ دست، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- داشتن وزن متناسب: اضافه وزن به مچ دست فشار زیادی وارد میکند، به همین دلیل برای کاهش فشار وارده بر مچ بهتر است وزن متناسبی داشته باشید.
- محافظت از مچ دست. زمان شرکت در فعالیتهای که به مچ فشار زیادی وارد میکنند، از بریس یا آتل استفاده کنید و این فعالیتها را با تکنیک و روش صحیح انجام دهید.
- داشتن ارگونومی صحیح: محیط کار و خانه خود را به گونهای طراحی کنید تا بتوانید به طور کامل از مچ محافظت نموده و فشار وارده بر آن را کاهش دهید. در هنگام کار با کامپیوتر و یا انجام حرکات تکرارشونده از تجهیزات ارگونومیک استفاده نمایید.
- به طور مرتب ورزش کنید: به کمک ورزشهای که دست و مچ را هدف قرار میدهند ماهیچههای اطراف مچ دست خود را تقویت کنید.
- استراحت کنید و فعالیتهای متنوعی انجام دهید: در صورتی که وظایف تکرارشوندهای انجام میدهید که فشار زیادی به مچ وارد میکنند، به صورت مرتب استراحت کنید و تلاش نمایید این فعالیت را در چندین مرحله انجام دهید تا مچ دست آسیب نبیند.
- از فشار زیاد و تروما دوری کنید: در خصوص انجام فعالیتهایی که فشار زیادی به مچ وارد میکنند محتاط باشید و سعی کنید از مچ در برابر آسیبهای ناگهانی محافظت نمایید.
- حفظ سلامت مفصل: رژیم متعادل داشته باشید، به صورت مرتب ورزش کنید و از سیگار کشیدن پرهیز نمایید، رعایت تمامی این موارد به حفظ سلامت مفصل کمک میکند.