درمان بورسیت زانو، از طریق متدهای جدید پزشکی از جمله اوزون تراپی و درمان بورسیت زانو با با پی آر پی ، بهتر از دیگر روشها از جمله جراحی و استفاده از استروییدها است. درد و تورم در مفصل از علائم مهم این عارضه است، بهویژه زمانی که جلوی زانو تحت تأثیر قرار گرفته، به میزان قابل توجهی افزایش یابد. در سایر نواحی، مانند لگن و شانه، بورسیت ممکن است بدون تورم قابل توجه باعث درد شود.
غالباً بورسیت فقط یک مفصل زانو را در یک زمان تحت تاثیر قرار میدهد. این وضعیت ناشی از التهاب بورسها (کیسههای کوچک پر از مایع در مفصلها) است که به کاهش اصطکاک و محافظت از مفاصل کمک میکنند. برای درمان خانگی بورسیت زانو نیز میتوانید از روشهایی مانند استفاده از کمپرس سرما و گرما و استراحت بهره ببرید. توجه داشته باشید اگر علائم این بیماری ادامه دار باشد، مراجعه به پزشک ضروری است برای بررسی درمان بورسیت زانو با با پی آر پی تا انتها با سل تک بیوژن همراه باشید.
علل ابتلا به بورسیت زانو چیست؟
- بروز عفونت باکتریایی در بورس ها
- ضربه مستقیم به زانو
- فشار مداوم به زانو
- عوارض و پیامدهای منفی برخی بیماری ها مانند آرتروز زانو، نقرس در زانو و روماتیسم مفصلی
عواملی نیز وجود دارند که خطر ابتلا به بورسیت را بالا می برند که عبارتند از:
- زانو زدن مکرر: برخی افراد به واسطه شغلشان بیش از اندازه از زانوی خود کار می کشند و همین امر باعث افزایش احتمال ابتلا به بورسیت می شود. شغل هایی مانند نصاب موکت، باغبانان و لوله کش ها از همین قبیل هستند.
- برخی ورزش ها: ورزش هایی مانند فوتبال، والیبال و کشتی که ضربه و زمین خوردن در آن ها زیاد است، خطر بروز بورسیت را افزایش می دهند.
- آرتروز و چاقی: زنان چاقی که به آرتروز مبتلا هستند، معمولاً به بورسیت آنسرینوس در قسمت داخلی زیر مفصل دچار می شوند.
علائم بورسیت زانو چیست؟
علائم بورسیت انواع گوناگونی دارد و به منطقه آسیب دیده و دلیل صدمه وابسته است. در اکثر موارد هنگامی که زانو آسیب می بیند و تحت فشار است، احساس گرما و سفتی در زانو ایجاد می شود و با تورم همراه است. در همین موارد امکان بروز درد در حرکت یا استراحت وجود دارد.
علائم بورسیت زمانی سریع تر نمایان می شود که به زانو ضربه شدیدی وارد شود. موارد ابتلا به بورسیت در مشاغلی که از زانو بیش از حد استفاده می شود، بالاتر است و علائم آن به مرور زمان پدیدار می شود.
انواع بورسیت زانو کدامند؟
بورسیت این قسمت انواع مختلفی مانند اینفراپاتلار و ایلوتیبیال دارند اما رایج ترین آن ها شامل موارد زیر می شود:
- بورسیت پس آنسرین: بورسیت پس آنسرین به دلیل کار کشیدن بیش از حد پدیدار می شود و قسمت داخلی زانو را درگیر می کند.
- بورسیت پری پاتلار: بورسی که در زیر کشکک زانو قرار دارند، دچار این مشکل می شوند. بورسیت پری پاتلار در افرادی مانند نصاب های موکت که مدت طولانی را روی زانو خود می ایستند و از آن کار می کشند، رخ می دهد.
- بورسیت سمی ممبرانوس: بورس سمی ممبرانوس بین تاندون همسترینگ (سمی ممبرانوس) و عضله گاسترو در ساق پا قرار گرفته است. تحریک این قسمت با درد و تورم پشت زانو همراه است و به کیست بیکر یا کیست پاپیتال شهرت دارد. بورسیت سمی ممبرانوس عموماً با آرتروز ظاهر می شود.
راههای درمان بورسیت زانو
درمان بورسیت زانو به دو روش خانگی و پزشکی انجام میشود. روش خانگی شامل استفاده از کمپرس یخ برای کاهش تورم و مصرف داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی برای تسکین درد است.
روش پزشکی علاوه بر فیزیوتراپی که به بهبود انعطافپذیری و تقویت قوای عضلانی مفصل زانو کمک میکند، میتواند شامل اوزون تراپی و تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) نیز باشد.
اگر زانوی شما به شدت مشکوک به عفونت باشد، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. برای پیشگیری از عود بورسیت، از فعالیتهایی که ممکن است به آسیب برسانند، پرهیز نموده و تمرینات تقویتی مخصوص بورسیت را انجام دهید.
بیشتر بخوانید: درمان آرتروز گردن با PRP
درمانهای خانگی بورسیت زانو
در کنار راهکارهای پزشکی که برای درمان بورسیت زانو وجود دارد، میتوانید از روشهای خانگی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم نیز بهرهمند شوید:
- استراحت مفصل زانو: از فعالیتهایی که ممکن است به مفصل زانو فشار وارد کنند، به شدت پرهیز کنید. استراحت به مفصل برای کاهش التهابات بسیار مؤثر است.
- استفاده از کفشهای راحت و حمایت کننده: از آنجا که بورسیت زانو، یکی از مفاصل را درگیر میکند و بر تحمل وزن اثر میگذارد، انتخاب کفشهای راحتی، فشار را کاهش داده و به تسکین درد کمک میکند.
- مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی: مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن میتواند به کاهش التهاب و درد کمک کند. با این حال، قبل از مصرف هر دارویی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
- استفاده از کمپرس سرد: کمپرس سرما میتواند به کاهش التهاب و تسکین درد کمک کند. برای استفاده، یخ را در یک حوله پیچیده و آن را بر روی ناحیه متأثر قرار دهید. این روش را میتوانید 2 تا 3 بار در روز به مدت 10 تا 20 دقیقه انجام دهید.
این مراقبتهای خانگی ممکن است زمینه بهبود علائم بورسیت زانو را فراهم کنند. اگر درد و تورم پس از چند هفته از انجام این مراقبتها کم نشود، مراجعه به پزشک برای ارزیابی و درمان بیشتر الزامی است.
درمانهای پزشکی بورسیت زانو
درمانهای پزشکی بورسیت زانو زمانی توصیه میشوند که درمانهای خانگی بهبودی قابل توجهی ایجاد نکرده، علائم شدید باشند یا مشکوک به بورسیت سپتیک باشد. بسته به شرایط، پزشک ممکن است روشهای زیر را پیشنهاد دهد:
فیزیوتراپی
این روش به تقویت و کشش بافتهای اطراف بورس آسیبدیده کمک میکند. به علاوه میتواند به بهبود عملکرد مفصل و کاهش درد کمک کند.
استفاده از بریس زانو
استفاده از ارتز یا بریس زانو به بهبود مکانیک بدن و کاهش فشار روی بورس کمک میکند.
آسپیراسیون بورس
در این روش، پزشک مایع اضافی را از بورس متورم خارج میکند. این کار میتواند در کاهش درد و تورم موثر باشد.
تزریق کورتیزون
این تزریقها میتوانند به سرعت التهاب را کاهش دهند. تزریق کورتیزون معمولاً همراه با آسپیراسیون انجام میشود تا اثرات ضد التهابی بیشتری داشته باشد.
اوزون تراپی زانو
در این روش، از اوزون برای کاهش التهاب و تسریع بهبود بافتهای آسیبدیده استفاده میشود. اوزون تراپی میتواند به کاهش درد و بهبود عملکرد مفصل کمک کند.
درمان بورسیت زانو با با پی آر پی
پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) از خون بیمار تهیه شده و به ناحیه آسیبدیده تزریق میشود. این روش میتواند فرآیند بهبود طبیعی بدن را تسریع کرده و به بازسازی بافتهای آسیبدیده کمک کند.
این روشهای درمانی میتوانند به بهبود علائم بورسیت زانو و جلوگیری از بازگشت مجدد آن کمک کنند. مهم است که هر یک از این روشها با توجه به شرایط خاص بیمار و تحت نظر پزشک متخصص انجام شوند.
کاندیدای مناسب درمان بورسیت زانو با با پی آر پی چه کسانی هستند؟
دانشمندان همچنان در حال تحقیق و بررسی در این زمینه هستند. اما آنچه مشخص است این است که کاندیدای اصلی پی آر پی زانو، افرادی هستند که درمانهای ابتدایی مانند استراحت و فیزیوتراپی برای بهبود وضعیت آنها موثر نبوده و قصد به تاخیر انداختن عمل جراحی را دارند. همچنین این تکنیک مناسب افراد جوانی است که در مراحل نخست بیماری به سر میبرند.
چه کسانی شرایط درمان بورسیت زانو با با پی آر پی را ندارند؟
به طور کلی نمیتوان گفت انجام پی آر پی زانو برای چه کسانی مضر است. اما میتوان گفت این روش درمانی برای چه کسانی بهترین نتیجه را دارد. به همین دلیل قبل از شروع درمان به این روش به موارد زیر توجه میشود:
- سن: افراد در سنین مختلف واجد شرایط درمان با PRP هستند
- وضعیت خون: افراد با گروه خونی مختلف محدودیتی برای درمان با این روش ندارند، اما اگر پلاکت خون بیمار پایینتر از حد نرمال باشد باید معاینات لازم انجام شود.
- سلامتی: افرادی که از سلامت کافی برخوردار هستند، پاسخ بهتری به درمان خواهند داد. برای مثال افرادی که سیگار مصرف میکنند، و یا بیماریهایی مانند دیابت، تیروئید، سرطان و یا به سایر بیماریهای مزمن دچار هستند، کاندیدای مناسبی برای PRP زانو نخواهند بود.
آمادگی لازم قبل از درمان بورسیت زانو با با پی آر پی
پیش از انجام پی آر پی زانو به طور کامل توسط پزشک معاینات لازم شده و آمادگیهای لازم به بیمار داده میشود. اما با این حال چند نکته وجود دارد که با مشورت پزشک لازم است قبل از تزریق به آنها توجه کنید:
- حداقل سه تا چهار روز قبل از تزریق PRP، داروهای ضد انعقاد و التهاب را قطع کنید
- یک تا دو هفته قبل از درمان، مصرف گیاهان رقیق کننده خون، مکملها و ویتامینها را متوقف کنید
- یک تا دو هفته قبل از تزریق، مصرف داروهای استروئیدی سیستماتیک را قطع کنید
- در روز تزریق یک وعده غذایی سالم و کامل بخورید
- مقدار زیادی آب بنوشید