مقالات

مراقبت های قبل از تزریق PRP شانه

مراقبت های قبل از تزریق PRP شانه

تزریق PRP (پلاسمای غنی از پلاکت) به‌عنوان یک روش درمانی نوین در مدیریت دردهای مفصلی و بهبود بافت‌های آسیب‌دیده، به‌ویژه در ناحیه شانه، به‌طور فزاینده‌ای محبوب شده است. این روش به‌دلیل توانایی آن در افزایش ترمیم بافت و کاهش التهاب، توجه بسیاری از پزشکان و بیماران را به خود جلب کرده است. با این حال، انجام این درمان نیازمند رعایت مراقبت‌های خاصی قبل از تزریق است تا به بهترین نتایج ممکن دست‌یابیم. در این مقاله، به بررسی مراقبت های قبل از تزریق PRP شانه می‌پردازیم و نکات مهمی را که هر بیمار باید قبل از تزریق PRP در نظر داشته باشد، توضیح می‌دهیم. با سل تک بیوژن همراه باشید.

آشنایی با تزریق PRP

تزریق PRP (پلاسمای غنی از پلاکت) به عنوان یک روش نوآورانه در درمان آسیب‌های بافتی، توجه بسیاری از متخصصان پزشکی را به خود جلب کرده است. این فرآیند شامل استخراج خون از بیمار و پردازش آن به منظور تفکیک پلاسمای غنی از پلاکت است. پلاکت‌ها حاوی فاکتورهای رشد و مواد شیمیایی هستند که به تحریک روند ترمیم و بازسازی بافت‌ها کمک می‌کنند. با تجویز این پلاسمای غنی به ناحیه آسیب‌دیده، می‌توان نه تنها سرعت بهبودی را افزایش داد بلکه احساس درد و ناراحتی را نیز به نحو مؤثری کاهش داد.

این روش درمانی به ویژه در مواردی مانند آسیب‌های ورزشی، آرتروز و مشکلات مفصلی کاربرد دارد. تزریق PRP به دلیل استفاده از مواد بیولوژیکی خود بیمار، خطرات ناشی از واکنش‌های آلرژیک و عفونت را به حداقل می‌رساند. علاوه بر این، فرآیند بهبودی طبیعی بدن را تحریک می‌کند و به بیمار این امکان را می‌دهد که با سرعت بیشتری به فعالیت‌های روزمره خود بازگردد. با توجه به نتایج مثبت و کم‌خطر بودن این روش، PRP به عنوان یکی از گزینه‌های مطلوب درمانی در دنیای پزشکی مدرن شناخته می‌شود.

با توجه به نیاز غلظت بسیار بالای پلاکت در PRP مورد نیاز برای درمان مشکلات ارتوپدیک و همچنین کاهش میزان بهای تمام شده کیت  Alpha-Ertho-PRP به منظور به حداکثر رساندن اثربخشی درمان توسعه یافت.

علت استفاده از پی آر پی برای درد شانه

برای درمان آسیب‌های شانه، روش‌های مختلفی در دسترس است که پیش از انتخاب هر کدام، لازم است به دقت تحقیق و بررسی کنید. با ترکیب چندین روش درمانی، شانس بیشتری برای بهبودی سریع‌تر و کامل‌تر خواهید داشت. یکی از این روش‌ها، استفاده از پی آر پی است.

در این روش، از ماده‌ای کاملا طبیعی که از بدن خود شما استخراج شده، استفاده می‌شود. بسیاری از افراد با این روش دیگر نیازی به عمل جراحی پیدا نمی‌کنند، اگرچه شرایط هر بیمار باید در نظر گرفته شود و نمی‌توان با قطعیت گفت که این روش جایگزین جراحی است. مشورت با پزشک در این زمینه ضروری است. تزریق پی آر پی به عنوان یکی از روش‌های کارآمد برای درمان بسیاری از بیماری‌ها شناخته شده و به عنوان یک روش غیرتهاجمی و اثربخش، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.

مراقبت های قبل از تزریق PRP شانه

تزریق پی آر پی شانه، چگونه باعث بهبودی درد شانه می‌شود؟

در بخش قبل توضیح داده شد که در این روش، پلاسمای سرشار از پلاکت به شانه تزریق می‌شود. با دریافت پی آر پی توسط بیمار، در ناحیه درمان فاکتورهای رشد تولید می‌شوند، که این امر به تسریع ترمیم بافت‌ها و تولید سلول‌های جدید در بدن کمک می‌کند. تزریق پی آر پی همچنین در بازیابی هیالورونیک اسید در بافت مؤثر است و بدین ترتیب، به بهبود حفاظت از مفاصل و عملکرد آن‌ها کمک می‌کند.

از پی آر پی شانه برای بهبود چه عارضه­ هایی استفاده می­ شود؟

در روش پی آر پی برخلاف بسیاری از روش­های درمان درد شانه از پلاکت­ها و فاکتورهای رشد بدن خود بیمار جهت درمان و بهبود ناحیه آسیب دیده استفاده می­ شود. این روش درمانی، روشی غیر تهاجمی است و در آن هیچ ماده خارجی به بدن تزریق نخواهد شد. از روش تزریق PRP به شانه می­توان برای بهبود و تسریع روند درمان عارضه­ های زیر بهره برد:

آرتریت یا آرتروز شانه

این بیماری موجب تضعیف غضروف می­ شود و فرد در ناحیه شانه، درد و التهاب را خواهد داشت که مواردی چون آرتروز، آرتریت روماتوئید و آرتریت ناشی از آسیب ­دیدگی را شامل می­ شود. لذا به کمک پی آر پی می­توان درد و التهاب ناشی از این بیماری­ها را درمان نمود. چرا که با استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت می­توان به کاهش سرعت فرآیند التهابی کمک نمود و از پیشرفت آرتروز جلوگیری کرد. همچنین با تزریق پی آر پی، غضروف جدید تشکیل می­ شود.

شانه یخ زده

یکی دیگر از مشکلات شایع شانه، شانه یخ زده است. این بیماری سبب افزایش ضخامت و انقباض کپسول بافت هم بند اطراف شانه می­ شود. منظور از کپسول شانه رباط­هایی است که سبب کنار هم قرار گرفتن اجزای شانه می­شوند. برای همین فرد دچار سفتی و درد شانه شده و در حرکت، با محدودیت رو به رو خواهد شد.

معمولاً این بیماری بین افراد 40 تا 60 ساله شایع­تر است و ممکن است ناشی از بیماری­هایی چون کم کاری یا پرکاری تیروئید، دیابت، بیمار­ی­های قلبی، پارکینسون و… باشد. اما با این حال یک عارضه ایدیوپاتیک یا نهان­زاد است و به طور کامل و قطعی نمی­توان علت بروز آن را تشخیص داد. این عارضه اگر چه در نهایت خود به­ خود درمان خواهد شد اما درد آن بسیار ناراحت­ کننده است و تحمل آن برای چندین سال بسیار دشوار می­باشد.

پارگی روتاتور کاف یا عضلات گرداننده شانه

روتاتور کاف یا عضلات چرخاننده شانه گروهی از عضلات و تاندون­ها هستند که سبب ثبات مفصل شانه در جای خود شده و امکان حرکت بازو و شانه می­شوند. عارضه ­های مرتبط با روتاتور کاف را می­توان شایع­ترین مشکلات مفصل شانه دانست. پارگی تاندونیت شانه و بورسیت، پارگی روتاتور کاف، ناپایداری مفصل شانه اعم از در رفتگی قبلی مفصل شانه، سستی رباط­ها و… مواردی هستند که این عارضه را به وجود می­آورند. برای بهبود کیفیت تاندون و عضله در این بیماری می­توان از روش پی آر پی کمک گرفت که سرعت و سهولت فرآیند التیام بخشی را ممکن می­سازد.

تاندونیت یا التهاب شانه

به طور کلی تاندون روتاتور کاف، شامل تاندون­های فوق­ خاری، زیرخاری، گرد کوچک و زیرکتفی است. روتاتور کاف سبب پایداری مفصل شانه می­ شود و باعث خواهد شد شانه در دامنه حرکتی کامل خود حرکت کند. اما هنگامی که سر استخوان بازو به طور کامل از کاسه خود بیرون آید لق شدگی یا بی ثباتی شانه رخ می­­دهد و ناپایداری مفاصل شانه را به وجود می­آورد.

بر اثر تحلیل رفتن و ساییدگی، تاندون تضعیف می­ شود و در نتیجه فرد با درد بیشتر و مشکل در حرکت شانه رو به رو می ­شود و در این حالت عارضه تندینوزیس رخ خواهد داد. تاندونیت و تندینوزیس هر دو مشکلات تاندون را به همراه خواهند داشت و ترکیب آن­ها، تاندینوپاتی نامیده می­ شود. تزریق پی آر پی به شانه را می­توان یکی از روش­های درمانی موثر در بهبود درد، عملکرد و آسیب­ شناسی تاندون دانست.

ناپایداری و لق شدگی شانه

در بین مفاصل بدن، مفصل شانه متحرک ­ترین است و شانه در جهت­ های بسیاری چرخش دارد. اگر چه این یک مزیت بزرگ برای افراد است اما در رفتن مفصل شانه نیز به همین دلیل در بسیاری از افراد بسیار شایع است. در واقع بیرون آمدن سر استخوان بالای بازو از حفره گلنوئید هر چند جزئی سبب در رفتگی شانه می­ شود. در صورت کامل بودن در رفتگی، سر استخوان به طور کامل از حفره مفصلی خارج خواهد شد. در هر دو حالت جزئی و کامل، ناپایداری شانه و درد دیده می­ شود.

چنانچه در رفتگی شانه به یک مشکل عودکننده تبدیل شود گاهی برای جلوگیری از در رفتگی مجدد شانه از بریس استفاده می شود. اما در صورت عدم تاثیر درمان و بستن بریس، فرد باید به منظور ترمیم یا سفت کردن رباط­های پاره یا کشیده­ شده نگهدارنده مفصل، جراحی شود. این عمل به ویژه برای ورزشکاران جوان بسیار ضروری است. تزریق پی آر پی نیز در این بین کمک می­کند تا پارگی یا ساییدگی بافتی، ترمیم پیدا نماید که معمولاً بر اثر عامل­های درونی و بیرونی مستعد آسیب­ دیدگی و از کار افتادگی است. با تزریق پی آر پی درد کاهش پیدا نموده و دوره نقاهت سریع­تر طی می­ شود.

سندروم گیر افتادگی یا ایمپینجمنت شانه

سندروم گیرافتادگی شانه در واقع ناشی از گیر افتادن تاندون­های عضله روتاتور کاف است. این تاندون­­ها از بین مفصل شانه از درون فضای استخوانی تنگی به نام فضای ساب آکرومیال (زیراخرمی) عبور می­کنند. منظور از گیرافتادگی، برخورد یا درگیر کردن استخوان است و به دنبال آن تحریک و فشار مکرر، آسیب­ دیدگی و درد نیز اتفاق خواهد افتاد.

در این عارضه در زمان بلند کردن بازو، کیسه ­های مفصلی و تاندون­ها، به نوک شانه فشار وارد می ­شود. لذا روش تزریق پی آر پی به شانه می­تواند سبب بهبود دامنه حرکتی درون مفصل شود و سبب جلوگیری از مشکلات ناشی از گیرافتادگی شانه خواهد شد.

بورسیت شانه

این عارضه که به بورسیت زیر کتفی نیز معروف است معمولاً همراه با درد، حساسیت به لمس و ورم بورس خود را نشان خواهد داد. بورس در واقع کیسه­ ای پر از مایع در زیر پوست و عموماً بر روی مفصل است که بین تاندون و استخوان نقش محافظ را دارد. اگر چه هر فردی در معرض این بیماری­ است اما افرادی که از شانه خود استفاده بیشتری دارند بیشتر به این بیماری دچار می­شوند.

آماس کیسه­ های مفصلی

در اثر استفاده بیش از حد از شانه، افراد ممکن است درگیر عارضه آماس کیسه­ های مفصلی شوند. در این عارضه، التهاب و درد در ناحیه شانه رخ خواهد داد و برای کاهش این درد و التهاب، درمان با پلاسمای غنی از پلاکت موثر است.

مراقبت های قبل از تزریق PRP شانه

مراقبت های قبل از تزریق PRP شانه

آزمایشات اولیه

قبل از تزریق PRP، انجام برخی آزمایشات ضروری است. این آزمایشات می‌توانند شامل آزمایش خون برای بررسی تعداد پلاکت‌ها، عملکرد کبد و کلیه و همچنین تست‌های عفونی باشند. نتایج این آزمایشات به پزشک کمک می‌کند تا بهترین تصمیم را در مورد انجام درمان بگیرد.

 بررسی داروها و مکمل‌ها از مراقبت های قبل از تزریق PRP شانه

یکی از نکات مهم قبل از تزریق PRP، بررسی داروها و مکمل‌هایی است که بیمار مصرف می‌کند. برخی از داروها از جمله رقیق‌کننده‌های خون می‌توانند بر روی نتایج تزریق تأثیر بگذارند. بنابراین، بیماران باید لیست کاملی از داروهای خود را با پزشک در میان بگذارند.

پرهیز از مصرف الکل و سیگار از مراقبت های قبل از تزریق PRP شانه

مصرف الکل و سیگار به‌طور مستقیم بر روی فرایند ترمیم بافت تأثیر منفی می‌گذارد. به‌همین دلیل، توصیه می‌شود که بیماران حداقل یک هفته قبل از تزریق PRP از مصرف الکل و سیگار پرهیز کنند.

 رژیم غذایی مناسب از مراقبت های قبل از تزریق PRP شانه

رژیم غذایی مناسب می‌تواند به بهبود نتایج درمان کمک کند. مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین‌ها و مواد معدنی، به‌ویژه ویتامین C و پروتئین‌ها، می‌تواند به بهبود کیفیت پلاسمای غنی از پلاکت کمک کند. همچنین، هیدراته نگه‌داشتن بدن نیز بسیار مهم است.

استراحت و کاهش فعالیت‌های شدید از مراقبت های قبل از تزریق PRP شانه

قبل از تزریق PRP، بیماران باید از انجام فعالیت‌های شدید و ورزش‌های سنگین پرهیز کنند. استراحت کافی به بدن این امکان را می‌دهد که به بهترین شکل ممکن خود را برای درمان آماده کند.

مراقبت بعد از پی آر پی شانه

درمان با پی آر پی می تواند برای مشکلات شانه مانند آرتروز، پارگی روتاتور کاف و شانه یخ زده موثر باشد. این روش با استفاده از پلاکت ها و فاکتورهای رشد موجود در خون بیمار، فرآیند ترمیم بافت های آسیب دیده را تسریع می بخشد.

برای اطمینان از تاثیرگذاری بهینه این روش، رعایت دستورالعمل های مراقبت بعد از پی آر پی شانه Care after shoulder PRP ضروری است. مراقبت بعد از پی آر پی شانه عبارتند از:

  • تمیز و خشک نگه داشتن محل تزریق، که این مراقبت بعد از پی آر پی شانه از عفونت جلوگیری می کند و به بهبود سریعتر کمک می کند.
  • تورم ناشی از تزریق بخشی از فرآیند التهابی است که به ترمیم
  • کمک می کند. بنابراین، برای مراقبت بعد از پی آر پی شانه
  • از گذاشتن یخ یا کمپرس گرم خودداری کنید.
  • برای مراقبت بعد از پی آر پی شانه از فعالیت های سنگین پرهیز کنید، زیر استراحت کافی به ترمیم بافت های آسیب دیده کمک می کند.
  • از مصرف داروهای ضدالتهاب و ضدانعقاد خودداری کنید، زیرا این داروها می توانند با فرآیند طبیعی التهاب و ترمیم تداخل ایجاد کنند.
  • در صورت بروز علائمی مانند عفونت، خونریزی، کبودی شدید، تورم یا درد طولانی مدت، باید به پزشک مراجعه کنید.

رعایت مراقبت بعد از پی آر پی شانه به شما کمک می کنند تا از فواید کامل درمان پی آر پی بهره مند شوید و بهبودی سریع تری داشته باشید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید