مقالات

استئوآرتریت چیست؟ راه درمان آن چیست؟

استئوآرتریت چیست؟

استئوآرتریت چیست؟ استئوآرتریت یا OA شایعترین نوع آرتریت است. بطور معمول هدف این بیماری مفاصل دست ها، ران ها، زانو ها، پاها و مهره های کمری است. گاهی اوقات این بیماری به بند انگشتان مچ دست، آرنج ها و شانه ها حمله می کند. اگر حتی این بیماری باعث بد شکلی های مفصلی مثل روماتوئید آرتریت در شما نشود می تواند به مقدار زیادی بر روی فعالیت های روزانه شما تاثیر بگذارد.

استئوآرتریت برروی غضروف ها اثر می گذارد. این بیماری باعث سائیدگی، فرسودگی و در اکثریت موارد می تواند بطورکلی غضروف را از بین ببرد و استخوان بر روی استخوان قرار می گیرد. نتیجه این تخریب درد بسیار آزار دهنده ای خواهد بود. تا سن 65 سالگی تقریبا 75 درصد افراد دارای شواهد رادیوگرافی از استئوآرتریت در ناحیه دست، پا، زانو و ران خود هستند برای بررسی بیشتر تا پایان با سل تک بیوژن همراه باشید.

علائم استئوآرتریت چیست؟

علائم آرتروز غالبا به تدریج ایجاد و به مرور زمان تشدید می‌شوند. این علائم عبارت‌اند از:

  • درد: ممکن است در حین حرکت کردن یا پس از آن در مفصل آسیب‌دیده احساس درد کنید.
  • خشکی: این علامت غالبا هنگام بیدار شدن از خواب ایجاد می‌شود.
  • حساسیت به لمس: زمانی که کمی به مفصل یا نواحی اطراف آن فشار وارد می‌کنید، متوجه حساسیت آن می‌شوید.
  • عدم انعطاف‌پذیری: ممکن است دیگر نتوانید مفصل را به طور کامل حرکت دهید.
  • ساییدگی: ممکن است هنگام استفاده از مفصل احساس ساییدگی کنید و صدای خرد شدن بشنوید.
  • خار استخوان: این تکه‌های اضافی استخوان که برآمده و سفت هستند، در اطراف مفصل آسیب‌دیده تشکیل می‌شوند.
  • ورم: بافت نرم اطراف مفصل ممکن است در اثر التهاب متورم شود.

استئوآرتریت چیست؟

علل استئوآرتریت چیست؟

استئوآرتریت زمانی اتفاق می افتد که غضروفی که انتهای استخوان های مفاصل را می پوشاند به تدریج تحلیل می رود. غضروف بافتی سفت و لغزنده است که حرکت تقریباً بدون اصطکاک مفصل را امکان پذیر می کند.

در نهایت، اگر غضروف به طور کامل فرسوده شود، استخوان روی استخوان ساییده می شود.

استئوآرتریت اغلب به عنوان یک بیماری ساییدگی شناخته می شود. اما علاوه بر تجزیه غضروف، آرتروز کل مفصل را تحت تأثیر قرار می دهد. باعث تغییراتی در استخوان و زوال بافت های همبند می شود که مفصل را کنار هم نگه می دارد و ماهیچه را به استخوان متصل می کند. همچنین باعث التهاب پوشش مفصل می شود.

عوامل خطر استئوآرتریت چیست؟

عواملی که خطر ابتلا به آرتروز افزایش می دهند عبارتند از:

  • سن بالا: خطر ابتلا به آرتروز با افزایش سن افزایش می یابد.
  • جنسیت : زنان بیشتر در معرض ابتلا به استئوآرتریت هستند، اگرچه دلیل آن مشخص نیست.
  • چاقی: حمل وزن اضافی از راه­های مختلف باعث آرتروز می­شود و هر چه وزن بیشتر باشد، خطر ابتلا به آن بیشتر می شود. افزایش وزن به مفاصل تحمل کننده وزن، مانند باسن و زانو،فشار اضافه می کند. همچنین، بافت چربی پروتئین هایی تولید می کند که می تواند باعث التهاب مضر در داخل و اطراف مفاصل شود.
  • آسیب های مفصلی: صدمات، مانند آسیب هایی که در هنگام ورزش یا تصادف رخ می دهد، خطر ابتلا به آرتروز را افزایش می دهد. حتی صدماتی که سال‌ها پیش رخ داده و به ظاهر بهبود یافته‌اند، می‌توانند خطر ابتلا به آرتروز را افزایش دهند.
  • فشار مکرر روی مفصل: اگر شغل یا ورزشی که انجام می‌دهید فشار مکرری بر مفصل وارد می‌کند، آن مفصل ممکن است در نهایت به آرتروز مبتلا شود.
  • ژنتیک: برخی از افراد تمایل به ابتلا به آرتروز را به ارث می برند.
  • بدشکلی های استخوانی: برخی از افراد با مفاصل ناقص یا غضروف معیوب به دنیا می آیند.
  • بیماری های متابولیک خاص: اینها شامل دیابت و بیماری­ای است که در آن بدن آهن زیادی دارد (هموکروماتوز).

راه های درمان بیماری استئوآرتریت چیست؟

درمان استئوآرتریت با تمرکز بر کاهش درد و سفتی مفصل شما صورت میگیرد. با انجام راهکارهای زیر می توانید به درمان بیماری آرتروز کمک کنید :

  • – به طور منظم ورزش کنید، ورزش می تواند به تقویت مفاصل و بهبود تناسب اندام شما کمک کند. ورزش هایی مانند پیاده روی، دوچرخه سواری و ایروبیک در آب را امتحان کنید.
  • – سعی کنید وزن خود را متناسب با قد خود نگه دارید. اضافه وزن فشار زیادی را روی مفاصلی مانند لگن و زانو، وارد می کند.
  •  فیزیوتراپی یکی دیگر از مواردی هست که به درمان بیماری استئوآرتریت کمک می کند. بهترین فیزیوتراپیست ها با استفاده از تمرینات ویژه برای کمک به کاهش درد و تثبیت مفاصل و دادن دستورالعمل هایی برای محافظت از مفاصل و سهولت حرک، درد را کاهش می دهند.
  • – استفاده از یک پد حرارتی یا کمپرس یخ نیز به کاهش درد کمک می کند. فقط هیچکدام را نباید به صورت مستقیم روی پوست خود قرار دهید، آن ها رو داخل یک حوله بپیچید و سپس روی مفصل قرار دهید.
  • – آتل نیز به کاهش درد در هنگام ایستادن یا راه رفتن کمک کرده و فشار را از روی آن بر می دارد.
  • – استفاده از عصا هنگام راه رفتن، وزن شما را از روی زانو یا لگن برمی دارد.
  • – از جریان ضعیف الکتریکی نیز برای تسکین درد استفاده می شود.
  •  داروهای ضد درد و ضد التهاب نیز برای آرتروز مورد استفاده قرار می گیرد داروهایی مانند : استامینوفن، آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن، سلکوکسیب، کپسایسین، منتول، لیدوکائوین و… که توسط پزشک تجویز می شوند.

استئوآرتریت چیست؟

PRP یکی از راه های درمان استئوآرتریت

PRP یا پلاسمای غنی از پلاکت، یکی از روش‌های پیشرفته درمانی است که اخیرا برای درمان مشکلات مربوط به استئوآرتریت مورد توجه قرار گرفته است. استئوآرتریت یک بیماری التهابی است که باعث آسیب و تخریب مفاصل و بافت‌های مجاور آنها می‌شود. این بیماری معمولا با علائمی همچون درد، تورم، سفتی و کاهش حرکت مفاصل همراه است. PRP به عنوان یک درمان نوآورانه و طبیعی می‌تواند بهبودی برای بیمارانی که از استئوآرتریت رنج می‌برند، ارائه دهد.

از جمله مزایای PRP برای درمان استئوآرتریت می‌توان به افزایش فرایند ترمیم بافت، کاهش التهاب و درد، تقویت سلامت مفاصل و بافت‌های مجاور، و افزایش حرکت و عملکرد مفاصل اشاره کرد. این روش به صورت غیرجراحی انجام می‌شود و از خود بدن بیمار برای تولید و استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت استفاده می‌کند.

همچنین PRP دارای عوارض کمتری نسبت به روش‌های جراحی است و معمولا به صورت خارج از بیمارستان و بازگشت سریع به فعالیت‌های روزمره انجام می‌شود. این روش امیدوارکننده‌ای برای بیمارانی است که به دنبال راه حلی غیرمهاجمانه و طبیعی برای درمان استئوآرتریت هستند و می‌تواند بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی آنها به همراه داشته باشد.

چیزهای دیگری که باید امتحان کنید عبارتند از:

  • حرکت درمانی: تای چی و یوگا شامل تمرینات و حرکات کششی ملایم همراه با تنفس عمیق هستند. بسیاری از مردم از این درمان ها برای کاهش استرس در زندگی خود استفاده می کنند. طبق تحقیقات موجود تای چی و یوگا درد آرتروز را کاهش و حرکت را بهبود می بخشد. مطمئن شوید یوگایی که انتخاب می‌کنید فرم ملایمی است و مربی شما می‌داند کدام یک از مفاصل شما تحت تأثیر قرار می گیرد. از حرکاتی که باعث درد در مفاصل شما می شود، خودداری کنید.
  • گرما و سرما: گرما و سرما هر دو می توانند درد و تورم مفصل را تسکین دهند. گرما، به خصوص گرمای مرطوب، می تواند به آرامش عضلات و کاهش درد کمک کند. سرما  درد و اسپاسم عضلانی را کاهش می دهد.
  • اسپلینت دست و پا و کفی طبی: کفی و کفش طبی مناسب ممکن است به کاهش درد هنگام راه رفتن کمک کند. این ارتزها از مفصل حمایت می کنند تا فشار از روی آن برداشته شود.
  • ارتز و وسایل کمکی: وسایل کمکی می توانند به کاهش استرس روی مفاصل شما کمک کنند. هنگام راه رفتن، عصا یا واکر وزن را از روی زانو یا لگن برمی دارد. عصا را در دست مقابل پایی که درد می کند بگیرید. در افراد دچار استئوآرتریت در انگشتان دست از ابزارهایی (ارتزها) برای نگه داشتن وسایل و کار در آشپزخانه استفاده کنید. به مراکز ارتوپدفنی مراجعه کنید یا از پزشک یا درمانگر خود در مورد وسایل کمکی و ارتزها سوال کنید.

طب جایگزین استئوآرتریت چیست؟

درمان‌های طب مکمل و جایگزین که نتایج خوبی برای آرتروز نشان داده­اند عبارتند از:

  • طب سوزنی: برخی از مطالعات نشان می دهد که طب سوزنی می تواند درد را تسکین داده و عملکرد افراد مبتلا به آرتروز زانو را بهبود بخشد. در طول طب سوزنی، سوزن های نازک به اندازه مو در نقاط دقیق بدن وارد پوست می شوند.
  • ترکیب آووکادو – سویا غیر صابونی: این مکمل غذایی مخلوطی از روغن آووکادو و سویا است. به طور گسترده در اروپا برای درمان آرتروز زانو و لگن استفاده می شود و به عنوان یک ضد التهاب عمل می کند. برخی مطالعات ذکر می کنند که  آسیب مفاصل را کم کرده یا حتی از آن جلوگیری می کند.
  • اسیدهای چرب امگا 3: امگا 3 موجود در ماهی های چرب و مکمل های روغن ماهی ممکن است به تسکین درد و بهبود عملکرد کمک کنند.

در مورد مکمل هایی که می­خواهید مصرف کنید با پزشک خود صحبت کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید