تزریق پی آر پی به کمر یک روش درمانی غیر جراحی و نوظهور است که با کمک آن میتوان بسیاری از عارضههای اسکلتی عضلانی را به طور طبیعی ترمیم کرد. این روش درمانی پتانسیل درمان بسیاری از عارضهها در زمینه کمر و دیگر بخشها را دارا است برای بررسی بیشتر پی آر پی کمر و ستون فقرات تا پایان مقاله با سل تک بیوژن همراه باشید.
پی آر پی کمر چیست؟
پی آر پی یا پلاسمای غنی با پلاکت به مادهای گفته میشود که در واقع جزئی از خون بوده و فاکتورهای خاص و پروتئین آن را به همراه دارد. در حال حاضر برای تزریق prp به کمر از اجزای پلاسمای خون استفاده میکنند. تزریق این مواد به بافتهای بدن از جمله کمر با تولید سلولهای جدید و سالم میتواند قسمتهای آسیب دیده بافت را برای تولید سلولهای جدید تحریک کند. همچنین با تزریق پی آر پی به دلیل حضور فاکتور رشد در بافت مورد نظر، سرعت ترمیم نیز افزایش مییابد. در حال حاضر بسیاری از افراد از جمله ورزشکاران برای ترمیم آسیب دیدگیهای خود از روش تزریق پی آر پی به کمر استفاده میکنند.
درمان مشکلات کمر و ستون فقرات و با PRP
مشکلات کمر و ستون فقرات یکی از مشکلات شایع در بین افراد است که میتواند به عوارض جدی و مزاجآور منجر شود. این مشکلات میتوانند به دلیل فشار زیاد بر روی مفصلها، ترشح غیر طبیعی مایعات مفصلی یا آسیب به بافتهای نرم اطراف مفصلها ایجاد شوند. این مشکلات میتوانند باعث درد، سفتی و محدودیت حرکت در منطقه مورد ابتلا شوند و در نهایت زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر قرار دهند.
یکی از روشهای درمان مشکلات کمر و ستون فقرات استفاده از PRP یا پلاسما با غنی سازی پلاکت است. در این روش، پلاسمای خون فرد جمعآوری شده و سپس با استفاده از مراحل خاصی فرایند تهیه PRP انجام میشود. سپس PRP به منطقه مورد نیاز تزریق میشود تا باعث تحریک فرآیند بهبودی و بازسازی بافتهای آسیب دیده شود. این فرآیند میتواند بهبود قابل توجهی در درد و سفتی موضعی ایجاد کرده و حرکت و کیفیت زندگی فرد را بهبود بخشد.
در نتیجه، PRP میتواند به عنوان یک روش درمانی موثر برای مشکلات کمر و ستون فقرات مورد استفاده قرار گیرد. این روش باعث فرآیند بهبودی طبیعی بدن میشود و میتواند به فرد کمک کند تا از درد و مشکلات حرکتی ناشی از این مشکلات رهایی یابد. اما قبل از انجام این روش، بهتر است با پزشک متخصص مشورت کرده و اطلاعات کاملی در مورد مزایا و معایب این روش را دریافت کنید.
پلاسمای غنی از پلاکت یا پی آر پی چیست؟
تعداد نرمال پلاکت در خون انسان بین ۱۵۰ هزار تا ۳۵۰ هزار در هر میکرولیتر است. در پی آر پی این میزان به بیش از یک میلیون پلاکت در هر میکرولیتر میرسد. زمانی که چند سیسی از پی آر پی با پلاکت فراوان به بدن تزریق میشود مقدار زیادی از عوامل رشد در آن محل آزاد میشود و باعث ترمیم بافتی میشود.
هر پلاکت حدود ۵۰ تا ۸۰ گرانول آلفا دارد. گرانول آلفا حاوی بیش از ۳۰۰ پروتئین مختلف است. گرانولها حاوی مواد شیمیایی مهمی مانند کلسیم، سروتونین، هیستامین و ترکیبات مختلف فسفاته مانند آدنوزین دی فسفات، آدنوزینتریفسفات و گوانوزین دی فسفات هستند.
پلاکتها انباری از فاکتورهای رشد مهم مانند فاکتور رشد مشتق از پلاکت (PDGF)، فاکتور رشد بتا تبدیلکننده (TGF- β)، فاکتور رشد شبه انسولین ۱، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی و فاکتور رشد اپیتلیال هستند.
روش تهیه پلاسمای غنی از پلاکت
ابتدا از بیمار بین ۲۰ تا ۴۰ سیسی خون گرفته میشود. یک ضدانعقاد برای جلوگیری از فعالشدن زودرس پلاکتها به خون بیمار اضافه میشود. سپس خون بیمار در داخل سانتریفیوژ قرار داده میشود. پس از اتمام مرحله اول سانتریفیوژ سهلایه در لوله تشکیل میشود. بالاترین لایه حاوی پلاکتهای بیمار است.
لایه میانی که به آن بافیکت میگویند و شامل پلاکت و گلبولهای سفید خون است. پایینتری لایه متشکل از گلبولهای قرمز خون است. لایه فوقانی همراه با لایه میانی برداشته میشود و مجدداً تحت سانتریفیوژ با سرعت کمتر قرار میگیرد. محلول نهایی حاوی پی آر پی آماده تزریق است.
پی آر پی برای کدام بیماریها در ناحیه کمر استفاده میشود؟
تزریق پی آر پی ممکن است نتایج مختلفی در بر داشته باشد. اما در اکثر موارد نتیجه رضایت بخش مشاهده شده است. از اصلیترین کاربردهای این روش درمانی استفاده از آن برای مشکلات مربوط به ناحیه کمر است. افرادی که از بیماریهای مربوط به آسیب دیسک از جمله بیماری دژنراتیو دیسک یا همان کم آبی رنج میبرند، میتوانند از این روش برای درمان استفاده کنند. دیگر بیماریهای این ناحیه از بدن شامل:
- آرتروز مفاصل فاست
- بیماری آتروفی و ضعف در ناحیه عضلات مربوط به مولتی فیدوس
- مشکلات مربوط به بیرون زدگی دیسک و فشار روی ناحیه عصبی
- جراحی فیوژن ستون فقرات
است که در همگی آنها امکان تزریق و دریافت نتیجه از روش prp برای بهبود بافت آسیب دیده وجود دارد.
پی آر پی در بیماریهای ستون فقرات کمری و نحوه کاربرد آن
دیسکها در بین مهرههای ستون فقرات دارای سطح غضروفی بوده و در صورت آسیب امکان ترمیم آن وجود ندارد. بیماری دژنراتیو دیسک یا همان تخریب دیسک بین مهرهای میتواند در اثر عوامل مختلف ایجاد شود. بیمارانی که از این مشکل در ناحیه کمر رنج میبرند ممکن است دردهای مربوط به آن را حتی در ناحیه زانو نیز حس کنند.
در مراحل اولیه میتوان با استفاده از داروهای ضد التهاب و فیزیوتراپی درد را کاهش داد. در برخی مواقع از جراحی ستون فقرات از طریق فیوژن برای بهبود درد استفاده میشد. اما در حال حاضر درمان نسبتاً جدید پی آر پی و استفاده از سلولهای بنیادی یا فاکتور رشد میتواند علاوه بر کاهش درد، بهبود نسبی را در این بیماران ایجاد کند. از بین درمانهای جایگزین جراحی ستون فقرات، تزریق پی آر پی کمر بیشتر از روشهای دیگر توانسته باعث ترمیم دیسک شود.
تزریق پی آر پی کمر داخل فاست و ربات
برخی از بیماران که از درد در ناحیه کمر رنج میبرند دچار آسیب در ناحیه فاست یا همان مفاصل بین مهرههای کمری هستند. طبق تحقیقات انجام گرفته در صورتی که تزریق پیآربی کمر به ناحیه مفاصل فاست با استفاده از سونوگرافی انجام شود، میتوان بهبودهای قابل توجهی را همراه با کاهش درد مشاهده کرد. این روش نسبت به روشهای دیگر از مزیتهای فراوانی برخوردار است. به عنوان مثال تزریق prp در این ناحیه علاوه بر تأثیر بیشتر دارای مدت اثربخشی زیادی خواهد بود.
تزریق پی آر پی در عضلات اطراف ستون فقرات
ستون فقرات با کمک عضله مولتی فیدوس ثابت نگه داشته میشود. شکل و موقعیت آناتومیک این عضله به صورتی است که کوتاه بوده و دارای سطح مقطع بالایی است. طبق تجربه درد ناحیه کمر ارتباط مستقیمی با عضله مولتی فیدوس دارد. به عنوان مثال کمردردهای مزمن که در آنها آسیب دیدگی دیسک نیز وجود دارد، سطح مقطع عضله نیز کاهش یافته است.
در برخی بیماران تنها ضعف این عضله باعث درد مزمن شده است. بنابراین بدون هیچگونه اقدام جراحی تنها با استفاده از تزریق پی آر پی میتوان عملکرد عضله مولتی فیدوس را بازگرداند. با تزریق پلاکت غنی شده به داخل عضله میتوان درد را در بیماران کاهش داده و ضعف عضله را تا حدودی برطرف کرد.
استفاده از تزریق prp کمر برای رفع مشکل درد سیاتیک
یکی از کاربردهای تزریق پیآرپی برای کاهش دردهای مزمن بیماری رادیکولوپاتی کمری یا همان درد سیاتیک است. بیماران دچار این مشکل معمولاً از گزگز و حالت مورمور در پاها شکایت دارند. یکی از روشهای مورد استفاده برای تزریق اپیدورال در درمان بیماری سیاتیک نیز تزریق پی آر پی کمر است که علاوه بر کاهش درد پایدار میتواند التهاب را در اطراف ریشههای کمری کاهش دهد.
طبق موارد انجام گرفته، پیش از تزریق پی آر پی از تزریق استروئید اپیدورال به همراه لیدوکائین استفاده میشد که دارای عوارض بسیار اندکی بود. در برخی بیماران استفاده از استروئید ممنوع بوده و یا در برخی مواقع چندان اثر موفقیتآمیزی نداشته است. بنابراین پی آر پی میتواند بهترین جایگزین برای این روش باشد.
استفاده همزمان در جراحی فیوژن
یکی دیگر از کاربردهای تزریق prp کمر استفاده از آن در زمان جراحی فیوژن ستون فقرات است. زمانی که بیمار دچار بیماری دژنراتیو دیسک بوده و برای درمان کمردرد مزمن از روش جراحی شامل اتصال مهرهها و حذف حرکت بین آنها استفاده میکند، برای کاهش درد میتوان به طور همزمان از تزریق پیآرپی نیز استفاده کرد. البته انجام این جراحی برای از بین بردن حرکت مهرهها و ایجاد یک استخوان پیوسته بسیار محدود بوده و تنها در موارد نادر انجام میگیرد.
مزایای تزریق پی آر پی کمر و ستون فقرات یا همان پلاسماتراپی کمر چیست؟
تزریق پی آر پی کمر، دارای مزایای فراوانی بوده که موجب شده است، استفاده از آن، در صدر جدول درمان های مربوط به کمر قرار گیرد. از مزایای مهم استفاده از پی آر پی در درمان کمر درد، استفاده از فاکتور های رشد موجود در پلاکت خون افراد است، که موجب تحریک سلول های بافت آسیب دیده و افزایش سرعت بازسازی سلول ها می شود. در نتیجه، بافت مورد نظر، با سرعت بیشتری ترمیم و بهبود می یابد. علاوه بر این مزیت، از پی آر پی، در درمان بیماری ها بدون نیاز به جراحی نیز استفاده می شود. مزیت دیگر این روش درمان، عدم بروز عوارضی مانند عفونت یا واکنش های آلرژیک نسبت به تزریق است.
مراقبت های قبل از انجام درمان پی آر پی کمر و ستون فقرات
به منظور نتیجه گیری بهتر از درمان پی آر پی کمر، لازم است نکاتی را رعایت کنید. در ادامه، برخی از این نکات و موارد مهم قبل از انجام پی آر پی را بررسی می کنیم.
- لازم است از 5 روز قبل از تزریق پی آر پی، استفاده از دارو های ضد التهابی مانند بروفن، ناپروکسن و غیره را قطع نمایید.
- از یک هفته قبل از تزریق، از مصرف هر گونه گیاه دارویی یا مکمل های رقیق کننده خون مانند روغن ماهی، زردچوبه و جینسنگ بپرهیزید.
- از یک ماه قبل از تزریق، نباید از استروئید در محل درمان استفاده شده باشد.
- دارو های کاهش دهنده کلسترول مانند آتورواستاتین را، از سه روز قبل از تزریق قطع کنید.
- از سه روز قبل از تزریق پی آر پی کمر، از دارو های رقیق کننده خون مانند وارفارین و غیره استفاده نکنید.
- لازم است برای تزریق پی آر پی کمر، به میزان کافی آب نوشیده و رژیم غذایی خود را رعایت کنید. در این روش، نیازی به ناشتا بودن فرد نیست.
مراقبت های بعد از پی آر پی شامل چه نکاتی است؟
روش تزریق پی آر پی، روشی غیر تهاجمی بوده و در آن، نیازی به نقاهت طولانی نخواهد بود. افراد می توانند دو یا سه روز بعد از پی آر پی، به روال عدای زندگی خود برگردند. در ادامه، برخی از موارد مراقبت پس از تزریق پی آر پی کمر را نام می بریم.
- لازم است در روز های پس از تزریق، بدن را با مصرف نوشیدنی ها و مایعات سالم و طبیعی، هیدراته نگه دارید، تا موجب افزایش سرعت جذب پلاسمای حاوی پلاکت در بدن شوید.
- تا یک ماه بعد از انجام پی آر پی، سیگار کشیدن ممنوع است.
- لازم است به مدت 24 ساعت، از رفتن به حمام خودداری کنید.
- تا 48 ساعت پس از پی آر پی، هرگز از نوشیدنی های الکلی استفاده نکنید.
- از کمپرس سرد یا گرم، به مدت 72 ساعت پس از تزریق استفاده نکنید.
- بعد از 20 روز از یک کمربند پلاتینر برای کمر خود استفاده کنید. پلاتینر برای درمان درد کمر و افزایش گردش خون در ناحیه تزریق بسیار توصیه می شود.
- می توانید تا 21 روز پس از عمل پی آر پی، از دارو های گیاهی، ویتامین ها یا مکمل ها، با نظر پزشک استفاده نمایید.
- از 4 هفته پس از تزریق پی آر پی، امکان استفاده از دارو های ضد التهاب را داشته و از 6 هفته پس از آن نیز می توانید، داروهای استروئیدی غیر سیستماتیک را تزریق کنید.