مقالات

راه های درمان آلوپسی

راه های درمان آلوپسی

ریزش مو یکی از شایع ترین بیماری ها در مردان و زنان می باشد. اگر ریزش مو به صورتی باشد که موی سر یا حتی کل بدن را شامل شود و این ریزش غیرقابل پیش بینی و درمان باشد، در اصطلاح پزشکی به آن آلوپسی گفته می شود. بیماری آلوپسی تحت تاثیر عوامل مختلفی ممکن است اتفاق بیفتد. سابقه ژنتیکی ، تغییرات هورمونی ، وضعیت سلامت عمومی بدن بیمار و یا حتی افزایش سن همگی می توانند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند. ما در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی در مورد بیماری آلوپسی و راه های درمان آلوپسی ارائه دهیم با سل تک بیوژن همراه باشید.

انواع آلوپسی

بیماری آلوپسی می تواند انواع مختلف ریزش مو را شامل شود که در زیر اشاره شده است:

آلوپسی آندروژنیک مردانه

افرادی که به لحاظ ژنتیکی مستعد این بیماری هستند دچار آلوپسی آندوژیک می شوند. آندروژن یک هورمون مردانه می باشد. در این افراد به طور طبیعی به آندروژن ها یا همان هورمون های مردانه پاسخ فیزیولوژیک داده می شود. ریزش مو در این افراد در نواحی جلو و مرکز سر و اطراف آن اتفاق می افتد.

آلوپسی آندروژنیک زنانه

در برخی از بانوان نوعی آندروژن غده فوق کلیه (آدرنال) بالاتر از حد نرمال می باشد. این فاکتور سبب آلوپسی آندروژنیک آدرنال زنانه می شود. در این بانوان کاهش و ریزش مو در تمام سر به طور یکسان اتفاق می افتد.

آلوپسی توتالیس

آلوپسی توتالیس که به طاسی کامل و ریزش موی کامل موی سر منجر می شود. در این نوع بیماری رشد و ریزش مو وجود دارد البته که رشد طولانی مدت مو در آن اتفاق نمی افتد.

آلوپسی یونیورسالیس

این نوع ریزش مو به طاسی کل بدن اطلاق می شود. ناگفته نماند که این نوع آلوپسی نادر می باشد.

آلوپسی آره آتا

این نوع ریزش مو با شروع شدن سریع و بدون توقف ریزش در یک منطقه کاملا مشخص و مدور اتفاق می افتد.  اکثر این بیماری زیر سن 60 سال هستند و هیچ علائم دیگری ندارند. علت این نوع آلوپسی می تواند به دلیل اختلالات سیستم ایمنی بدن و یا التهاب غده تیروئید باشد.

راه های درمان آلوپسی

علل آلوپسی آره آتا چیست؟

آلوپسی آره آتا همان‌طور که گفته شد، یک بیماری خود ایمنی است. یک وضعیت خودایمنی زمانی در فرد ایجاد می‌شود که سیستم ایمنی، سلول‌های سالم را با موارد بیرون اشتباه بگیرند. در حالت عادی سیستم ایمنی از بدن در برابر تهاجمات خارجی مثل ویروس‌ها و باکتری‌ها دفاع می‌کند. زمانی که فرد دچار آلوپسی آره آتا می‌شود، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به فولیکول‌های مو حمله می‌کند. رشد مو هم توسط فولیکول‌ها انجام می‌شود؛  هنگامی که فولیکول‌ها کوچک می‌شوند، در نهایت رشد و تولید مو نیز متوقف می‌شود و منجر به ریزش مو می‌شود.

علت اصلی ریزش سکه‌ای هنوز به صورت قطعی مشخص نشده است. ولی برخی مواردی که محققان بر این باور هستند که در این موضوع دخیل هستند عبارتند از:

ژنتیک ممکن است در گذشته یکی از اعضای خانواده مبتلا به ریزش موی سکه‌ای بوده
شرایط سلامت بدن داشتن برخی شرایط سلامتی مانند سندرم داون، بیماری تیروئید یا ویتیلیگو
کمبود ویتامین‌ها گاهی اوقات کمبود برخی ویتامین‌های ضروری مثل ویتامین D
ابتلا به نیولوماب این بیماری در افرادی به وجود می‌آبد که تحت درمان سرطان با داروی نیولوماب هستند

تشخیص آلوپسی چگونه انجام می شود؟

پزشک با بررسی دقیق سابقه خانوادگی بیمار می‌تواند تا حد زیادی علت ابتلا به آلوپسی را پیدا کند. در کنار این نیز با بررسی مدت و الگوی ریزش، اینکه موها دچار سستی در ریشه، خرد شدن، ریزش، افزایش ریزش و یا نازک‌تر شدن شده است، آلوپسی را تشخیص می‌دهد. رژیم غذایی بیمار، داروهایی که مصرف می‌کند، شرایط پزشکی امروز و گذشته فرد و سابقه خانوادگی وجود آلوپسی دیگر عوامل مهم برای تشخیص آلوپسی هستند.

پزشک سه مرحله برای تشخیص آلوپسی دارد:

  • ابتدا پوست سر را از نظر وجود هر چیز غیرعادی، پوست‌پوست شدن یا التهاب معاینه می‌کند. واحدهای فولیکولی در آلوپسی بدون جای زخم و اسکار ظاهر می‌شوند، اما در نوع آلوپسی همراه با زخم، واحد فولیکولی دیده نمی‌شود.
  • تراکم و توزیع موها هم برای تشخیص آلوپسی بررسی می‌شوند.
  • سپس نوبت به بررسی ساقه مو می‌رسد تا از نظر درجه، طول، شکل و شکنندگی بررسی شود.

آزمایش کشیدن موها هم تکنیک ساد‌ه‌ای برای ارزیابی ریزش موها و تشخیص آلوپسی به‌ شمار می‌آید. تقریباً ۶۰ تار مو بین انگشتان دست گیر می‌کنند. اگر تعداد موها در آزمایش کشیدن مو تا حدود شش تار مو باشد، یعنی ریزش طبیعی است، اما بیشتر از ۶ عدد مو یعنی مرحله‌ای از ریزش مو شروع شده است.

اگر تشخیص آلوپسی از روی سابقه خانوادگی و معاینه امکان‌پذیر نباشد، بیمار باید آزمایش خون و گاهی هم نمونه‌برداری انجام دهد. آزمایش‌های خون برای تشخیص این بیماری شامل این موارد می‌شوند:

  • تستوسترون آزاد
  • سطح آهن خون
  • هورمون‌های تیروئید
  • تست آنتی بادی آنتی نوکلار
  • آزمایش هورمون تحریک‌کننده فولیکولی
  • پروتئین واکنشی C و میزان رسوب گلبول‌های قرمز.

راه های درمان آلوپسی

جدا از کاشت مو، روش‌های مختلفی برای الگوهای مختلف آلوپسی وجود دارند که شامل این موارد می‌شوند:

۱. روش تزریقی (تزریق تریامسینولون استوناید)

روش تزریقی روشی برای درمان طاسی سکه‌ای که یک یا چند قسمت کوچک از سر درگیر شده است. برای قسمت ریش و ریزش ابرو از سوسپانسیون تریامسینولون استوناید رقیق‌تر استفاده می‌کنند.

۲. نور درمانی

این روش درمانی بیشتر برای آلوپسی طاسی یونیورسال توصیه می‌شود که کل موهای بدن درگیر شده است که به قسمتی که موها ریخته شده نور می‌تابانند. احتمال اینکه ریزش موها پس از توقف نور درمانی برگردد بالاست؛ به ‌همین دلیل روش درمانی طولانی مدت محسوب می‌شود.

کیت آلفا PRP با استفاده از روش سانتریفیوژ یک مرحله ای و سپس جداسازی قسمت بافی کوت، در کمترین زمان ممکن بیشترین غلظت پالکت را فراهم می نماید. این کیت  با دو ظرفیت ۱۵ سی سی و ۲۰ سی سی به منظور استفاده در درماتولوژی توسعه یافته است.

۳. راه های درمان آلوپسی با داروی ماینوکسیدل

ماینوکسیدل یکی از داروهای ضدر ریزش مو است که برای درمان آلوپسی هم تجویز می‌شود، البته روش درمانی قطعی نیست و برای آلوپسی نوع آره‌ آتا هم تأثیر ندارد، اما به‌ دلیل عوارض کم و ایمن بودنش جزء روش‌های درمانی جانبی محبوب است.

۴. داروی کورتون

به قسمت‌هایی که دچار ریزش مو شده‌اند ماهی یک‌بار کورتون تزریق می‌کنند. این روش بیشتر برای درمان طاسی سکه‌ای به‌ کار می‌رود. برای درمان آلوپسی آره‌ آتا توتال از تزریق کورتون همراه با دیفن سیپرون استفاده می‌کنند. کورتون را می‌توان به ‌صورت قرص هم برای درمان ریزش موی شدید مصرف کرد که به ‌نسبت تزریق موضعی قوی‌تر هستند.

۵. پماد یا کرم آنترالین

کرمی برای مصرف موضعی که روزی یک‌بار باید روی قسمت دچار ریزش مو مصرف و پس از کمی شسته شود.

۶. سیتوکین درمانی

نوعی روش درمانی کم عوارض و مؤثر که سیستم دفاعی بدن را تعدیل می‌کند و معمولاً یک دوره درمانی یک تا دو ساله دارد.

۷. راه های درمان آلوپسی با مکمل درمانی

گاهی کمبود آهن باعث ریزش مو می‌شود. مصرف مکمل‌هایی مثل اسیدفولیک و بیوتین به تقویت مو و ضخیم ‌شدن ساقه موها کمک می‌کند. مصرف اسید چرب امگا ۳، ۶ و آنتی‌اکسیدان‌ها هم باعث ضخیم‌تر شدن موها می‌شود. در کنار این نیز انواع قرص ضدریزش مو می‌توانند به درمان این بیماری کمک کنند.

۸. پلاسما درمانی یا PRP

در این روش پلاکت از خون فرد گرفته می‌شود و به پوست سر یا جاهای دیگر تزریق می‌شود. پلاکت باعث تحریک رشد موها می‌شود.

۹. مزوتراپی

یکی از روش‌های زیبایی برای درمان ریزش مو و آلوپسی مزوتراپی است که در آن مواد و ویتامین مورد نیاز از طریق آمپول به پوست قسمت دچار ریزش تزریق می‌شود.

۱۰. ترمیم مو

در این روش از پروتز مو که حاوی کراتین است روی پوست اصلی افراد استفاده می‌کنند. پروتز منافذ باز دارند و تارهای مو روی آنها گذاشته شده و بعد پروتز را با چسب فیکس‌کننده روی پوست سر نصب می‌کنند.

۱۱. راه های درمان آلوپسی با کاشت مو

کاشت مو هم روشی است که پزشکان بعد از کنترل ریزش مو برای ترمیم نواحی طاس می‌توانند از آن استفاده کنید. در کاشت مو فولیکول‌های مو از جایی از سر یا بدن برداشته می‌شوند و در بخشی که مو ندارد کاشته می‌شوند.

راه های درمان آلوپسی

12. راه های درمان آلوپسی با پلاسما خون یا prp

پی آر پی به عنوان یک گزینه امیدوارکننده برای درمان ریزش مو، از جمله آلوپسی آندروژنیک و ریزش موی الگوی زنانه است. این تکنیک اگر با درمان های دیگری ترکیب شود نتایج بهتری ارائه خواهد داد. PRP همچنین می تواند به بهبود نتایج کاشت مو کمک کند و به عنوان یک جایگزین ایمن و موثر برای آلوپسی آره آتا شناخته می شود.

تحقیقات نشان می ‌دهد که PRP زمانی که در کنار سایر درمان‌ های آلوپسی آندروژنیک، مانند ماینوکسیدیل موضعی یا فیناستراید خوراکی استفاده می‌شود، نتایج مطلوبی به همراه دارد.

مراحل درمان PRP برای ریزش مو

پی آر پی نوعی داروی احیا کننده است که از پلاکت ها استفاده می کند – قطعات سلولی کوچکی که در خون شما یافت می شوند و حاوی فاکتورهای رشد هستند. این فاکتورهای رشد می توانند تولید مثل سلولی را تحریک کرده و بهبود یا بازسازی بافت را در ناحیه تحت درمان تحریک کنند.

در طی فرآیند آماده سازی PRP، خون از بازوی شما گرفته می شود و در دستگاه سانتریفیوژ قرار می گیرد. سانتریفیوژ خون را به بخش هایی با چگالی متفاوت جدا می کند و برداشت PRP را آسان می کند. پی آر پی پردازش شده و به نواحی دچار ریزش موی سر شما تزریق می شود. هنگامی که PRP به پوست سر تزریق می شود، رشد مو را تحریک می کند، فاز رشد مو را طولانی می کند و تراکم مو را افزایش می دهد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید