مقالات

مراقبت های قبل از تزریق PRP کمر

مراقبت های قبل از تزریق PRP کمر

تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) به عنوان یک روش درمانی نوین در زمینه‌های مختلف پزشکی، به ویژه در درمان دردهای مزمن کمر، به سرعت در حال گسترش است. این روش با استفاده از ویژگی‌های ترمیمی پلاکت‌ها در بدن، به بهبود بافت‌ها و کاهش التهاب کمک می‌کند. در این مقاله، به بررسی مراقبت های قبل از تزریق PRP کمر و بعد از تزریق PRP کمر خواهیم پرداخت با سل تک بیوژن همراه باشید.

PRP چیست و چگونه عمل می‌کند؟

پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) یک نوآوری برجسته در حوزه پزشکی و درمان‌های بیولوژیک محسوب می‌شود. این روش منحصر به فرد، با استخراج خون از بدن بیمار و جداسازی پلاکت‌ها و عوامل رشد موجود در آن، امکان ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده را فراهم می‌آورد. با تزریق این پلاکت‌ها به ناحیه آسیب‌دیده، فرآیندهای بهبود طبیعی بدن به طور چشمگیری تحریک می‌شود. این فرآیند نه تنها به تسریع ترمیم بافت کمک می‌کند، بلکه به عنوان یک راهکار ایمن و کارآمد در درمان بسیاری از آسیب‌ها و اختلالات شناخته می‌شود.

کاربردهای پلاسمای غنی از پلاکت به طور گسترده‌ای در زمینه‌های مختلف پزشکی، از جمله ارتوپدی، دندان‌پزشکی و جراحی‌های زیبایی، مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به خواص منحصر به فرد پلاکت‌ها در تحریک تولید کلاژن و عوامل رشد، این روش می‌تواند به بهبود سریع‌تر زخم‌ها و کاهش درد و التهاب کمک کند. علاوه بر این، PRP به عنوان یک گزینه طبیعی و غیرتهاجمی، جذابیتی خاص برای بیمارانی دارد که به دنبال راهکارهای درمانی بدون عوارض جانبی هستند.

با توجه به نیاز غلظت بسیار بالای پلاکت در PRP مورد نیاز برای درمان مشکلات ارتوپدیک و همچنین کاهش میزان بهای تمام شده کیت  Alpha-Ertho-PRP به منظور به حداکثر رساندن اثربخشی درمان توسعه یافت.

مدت زمان تزریق prp کمر معمولاً بین 45 تا 60 دقیقه است. این فرآیند توسط پزشک متخصص انجام می‌شود و شامل مراحل زیر است:

جمع‌آوری PRP: نمونه خون بیمار گرفته می‌شود پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) آماده می‌شود. این فرآیند می‌تواند تا 15 دقیقه طول بکشد.

تزریق PRP: پزشک، PRP را با استفاده از سوزن نازک به ناحیه مورد نیاز در کمر تزریق می‌کند. پزشک ممکن است از روش‌های تصویربرداری مانند اشعه ایکس یا فلوروسکوپی دقت بیشتر در تزریق استفاده کند.

مراقبت‌ بعد از عمل: بعد از تزریق prp کمر، بیمار باید مراقبت‌های بعد از عمل را رعایت کند. این شامل استراحت، فیزیوتراپی و تمرینات توانبخشی است. پزشک ممکن است همچنین راهنمایی‌های خاصی در مورد فعالیت‌ها و رژیم غذایی برای بهبود و توانبخشی بیمار ارائه دهد.

پی آر پی برای کدام بیماری‌ها در ناحیه کمر استفاده می‌شود؟

تزریق پی آر پی ممکن است نتایج مختلفی در بر داشته باشد. اما در اکثر موارد نتیجه رضایت بخش مشاهده شده است. از اصلی‌ترین کاربرد‌های این روش درمانی استفاده از آن برای مشکلات مربوط به ناحیه کمر است. افرادی که از بیماری‌های مربوط به آسیب دیسک از جمله بیماری دژنراتیو دیسک یا همان کم آبی رنج می‌برند، می‌توانند از این روش برای درمان استفاده کنند. دیگر بیماری‌های این ناحیه از بدن شامل:

  • آرتروز مفاصل فاست
  • بیماری آتروفی و ضعف در ناحیه عضلات مربوط به مولتی فیدوس
  • مشکلات مربوط به بیرون زدگی دیسک و فشار روی ناحیه عصبی
  • جراحی فیوژن ستون فقرات

است که در همگی آن‌ها امکان تزریق و دریافت نتیجه از روش prp برای بهبود بافت آسیب دیده وجود دارد.

مزایای پی آر پی کمر

از مهم ترین مزایای این درمان می توان یکی به استفاده از فاکتور‌های رشد موجود در پلاکت‌ها اشاره کرد که باعث تحریک سلول‌های بافت آسیب دیده شده که منجر به افزایش سرعت بازسازی سلول‌ها می شود. در نهایت بافت مورد نظر می‌تواند با سرعت بیشتری ترمیم شده و بهبودی نیز حاصل خواهد شد. روش پی آر پی علاوه بر بهبودی در بافت آسیب دیده، باعث جلوگیری از پیشرفت بیماری در آینده می شود و تا حد زیادی نیاز به درمان‌هایی نظیر درمان جراحی را متوقف می کند. مزیت دیگر این روش با توجه به این که در این فرآیند از خون خود بیمار استفاده می شود احتمال عفونت و یا یا واکنش‌های آلژیک نسبت به تزریق به صفر می رسد.

مراقبت های قبل از تزریق PRP کمر

مراقبت های قبل از تزریق PRP کمر

مراقبت های قبل از تزریق PRP کمر – مشاوره پزشکی

قبل از انجام تزریق PRP، مشاوره با پزشک ضروری است. پزشک باید سوابق پزشکی، داروهای مصرفی و هر نوع آلرژی موجود را بررسی کند.

مراقبت های قبل از تزریق PRP کمر – آزمایشات لازم

انجام آزمایش‌های لازم برای تعیین وضعیت سلامت بیمار و اطمینان از عدم وجود عفونت یا بیماری‌های خونی الزامی است.

مراقبت های قبل از تزریق PRP کمر – پرهیز از داروهای خاص

بیماران باید از مصرف داروهایی که می‌توانند خون‌ریزی را افزایش دهند، مانند آسپرین و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، حداقل یک هفته قبل از تزریق خودداری کنند.

مراقبت های بعد از پی آر پی کمر

روش تزریق پی آر پی، روشی غیر تهاجمی بوده و در آن، نیازی به نقاهت طولانی نخواهد بود. افراد می توانند دو یا سه روز بعد از پی آر پی، به روال عدای زندگی خود برگردند. در ادامه، به برخی از مراقبت های لازم پس از تزریق پی آر پی اشاره می کنیم:

  • در روز های پس از تزریق، آب و مایعات سالم فراوان بنوشید، تا موجب افزایش سرعت جذب پلاسمای حاوی پلاکت در بدن شوید.
  • 24 ساعت پس از تزریق، از رفتن به حمام خودداری کنید.
  • تا 48 ساعت پس از پی آر پی، هرگز از نوشیدنی های الکلی استفاده نکنید.
  • تا یک ماه بعد از انجام پی آر پی، از کشیدن سیگار خودداری کنید.
  • به مدت 72 ساعت پس از تزریق از کمپرس سرد یا گرم استفاده نکنید.
  • از 4 هفته پس از تزریق پی آر پی، امکان استفاده از دارو های ضد التهاب را داشته و از 6 هفته پس از آن نیز می توانید، داروهای استروئیدی غیر سیستماتیک را تزریق کنید.

چه زمانی تزریق پی آر پی به کمر توصیه می‌ شود؟

تزریق پی آر پی می ‌تواند برای برخی از افراد که روش‌ های درمانی دیگر مانند استراحت و یا فیزیوتراپی برای آن‌ها نتیجه بخش نبوده است و بیماری آن‌ها شدت یافته بهترین روش بهبود محسوب شود. به عنوان مثال افرادی که به دلیل درد‌های ناشی از آسیب به نواحی کمر، دچار محدودیت در فعالیت‌های روزانه شده‌اند می‌توانند از این روش استفاده کنند.

استفاده از اوزون تراپی یا پی ار پی در درمان دیسک کمر مزایا و معایب خاص خود را دارد. در زیر به برخی از مزایا و معایب استفاده از پی آر پی در مقایسه با روش‌های درمانی دیگر اشاره می‌کنیم:

کاهش التهاب و تسریع التیام

پلاسمای خون حاوی عوامل ضد التهابی مانند سیتوکین‌ها، ایلوسیت‌ها و لکوسیت‌ها است. این عوامل می‌توانند عملکرد سیستم ایمنی را بهبود بخشیده و التهاب‌های مزمن را کاهش دهند. همچنین، عوامل رشد موجود در پلاسمای خون می‌توانند فرآیند التیام زخم‌ها و بازسازی بافت‌های آسیب دیده را تسریع کنند.

عملکرد بهبود یافته مفاصل و بافت‌های مربوطه: تزریق پلاسمای خون می‌تواند در بهبود عملکرد مفاصل و بافت‌های مربوطه مانند غضروف، عضلات و تاندون‌ها مفید باشد. این روش می‌تواند به تقویت بافت‌های مفصلی، کاهش درد و التهاب مفصلی، بهبود حرکت مفاصل و افزایش استحکام و انعطاف‌پذیری بافت‌های مربوطه کمک کند.

کاهش نیاز به داروهای ضد التهابی و ضد درد

با تزریق پلاسمای خون، ممکن است نیاز به مصرف مکمل داروهای ضد التهابی و ضد درد کاهش یابد. عوامل ضد التهابی و عوامل رشد موجود در پلاسمای خون می‌توانند علائم التهابی را کاهش داده و درد را تسکین دهند. این مزیت به خصوص در بیمارانی که نمی‌توانند به طور مداوم از داروهای ضد التهابی استفاده کنند یا به دلیل عوارض جانبی داروها از آن‌ها پرهیز می‌کنند، مهم است.

ریسک کمتر نسبت به جراحی: در مقایسه با جراحی، تزریق پلاسمای خون معمولاً با ریسک کمتری همراه است. جراحی‌ها ممکن است با خطرها و عوارض جانبی جدیدی همراه باشند، در حالی که تزریق پلاسمای خون به عنوان یک روش غیرجراحی و غیرتهاجمی امن‌تر به نظر می‌رسد.

پذیرش واکنش بدن کمتر: بدون استفاده از مواد خارجی، پلاسمای خون از بدن بیمار تولید می‌شود. این موضوع می‌تواند به معنای کاهش خطر واکنش‌های حساسیتی و ردود فعل نامطلوب برای بیمار باشد. با تزریق پلاسمای خون بیمار، احتمال وقوع عوارض جانبی و عدم سازگاری با مواد خارجی به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد.

تزریق پلاسمای خون، به عنوان یک روش درمانی، می‌تواند به برخی عوارض موقت و نادر ایجاد کند. در زیربه برخی از عوارض آمپول پی آر پی اشاره می‌کنیم:

واکنش‌های حساسیتی

در برخی از افراد، تزریق پلاسمای خون می‌تواند باعث واکنش‌های حساسیتی شدید شود. این واکنش‌ها ممکن است شامل آنافیلاکسی (تورم صورت، سرگیجه، ضعف نفس)، آرتریت (التهاب مفاصل) و راش (آنومالی پوستی) باشد. در صورت بروز هرگونه علائم حساسیتی، تزریق باید متوقف شده و درمان مناسب اعمال شود.

عفونت

هرگونه تزریق، شامل تزریق پلاسمای خون، ممکن است عامل انتقال عفونت‌ها باشد. از جمله عفونت‌های ممکن پس از تزریق پلاسمای خون می‌توان به عفونت‌های ویروسی مانند هپاتیت و اچ آی وی، و همچنین عفونت‌های باکتریایی اشاره کرد. به همین دلیل، استفاده از پلاسمای خون باید با رعایت استانداردهای بهداشتی صورت گیرد.

انتقال بیماری

در برخی موارد نادر، انتقال بیماری‌های خاصی از طریق پلاسمای خون ممکن است رخ دهد. به عنوان مثال، انتقال بیماری‌های ناشی از آمیلوئید (مانند آمیلوئیدوز) یا بیماری کرجفات-یاکوب (CJD) که از طریق پلاسمای خون انتقال یافته‌اند، گزارش شده است.

مراقبت های قبل از تزریق PRP کمر

تزریق پی آر پی کمر برای چه کسانی مناسب است؟

برخی افراد نسبت به درمان دارویی دچار واکنش‌هایی مانند حساسیت هستند و یا مصرف دارو‌ها در درد‌های مزمن هیچگونه بهبودی ای ایجاد نکرده است. این افراد نیز می‌توانند از روش تزریق پی آر پی بهره‌مند شوند. در صورتی که فرد شرایط انجام عمل جراحی را نداشته باشد تزریق پی آر پی برای او تجویز خواهد شد. به طور کلی تزریق پی آر پی به عنوان یک روش طبیعی و غیر جراحی برای بهبودی می‌تواند مورد استفاده هر فردی قرار بگیرد.

تزریق پی آر پی به کمر چگونه انجام می‌شود؟

برای تزریق پی آر پی به کمر مقداری خون از فرد کشیده می‌شود. سپس آن را درون سانتریفیوژ قرار می‌دهند. این دستگاه خون را با سرعت زیاد می‌چرخاند به طوری که گلبول قرمز و پلاکت‌های غلیظ خون از یکدیگر جدا ‌شوند. در این زمان پلاسمای غنی برای مصرف در فرآیند درمان در الویت قرار گرفته و گلبول‌های قرمز دور انداخته می‌شوند.

این پلاکت به نواحی مختلف که دچار درد مزمن است تزریق می‌گردد. به این فرایند تزریق پی آر پی به ستون فقرات، پی آر پی کمر نیز گفته می‌شود.

مدت زمان تزریق پی آر پی به کمر چقدر است؟

فرایند تزریق prp به ستون فقرات کمتر حدودا یک ساعت طول می‌کشد. بیماران پس از استفاده از این روش در جلسات دوم و سوم کاهش درد را تجربه خواهند کرد. در برخی موارد پزشک برای کاهش درد در زمان تزریق آمپول برای دیسک کمر از بیهوشی با دوز کم استفاده می‌کند. همچنین به کارگیری اشعه ایکس در این فرآیند با هدف قرارگیری مناسب پی آر پی در محل مناسب است. تزریق prp به کمر یک روش کم خطر محسوب می‌شود؛ زیرا از همان عناصر بدن فرد برای تزریق استفاده شده است.

ماندگاری پی آر پی کمر چقدر است؟

فاکتور‌های رشد درون پلاکت دارای خواص منحصر به‌فردی هستند. از این رو تزریق پی آر پی به کمر نسبت به دیگر روش‌های درمانی دارای بیشترین تأثیر و ماندگارترین اثر خواهد بود. در این بین عواملی مانند پاسخ‌دهی بدن بیمار، مراقبت‌های پس از تزریق پی آر پی برای دیسک کمر و توان بخشی پس از آن حداکثر تا یکسال دوام خواهد داشت. در برخی موارد توانبخشی مناسب باعث شده تا تکرار تزریق تا چندین سال به تعویق بیفتد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید