یکی از معضلاتی که بسیاری از خانمها و آقایان به آن دچار میشوند، ریزش مو است. چکاپ برای ریزش مو شامل آزمایشهایی است که علت این مشکل را شناسایی میکند. اگر دچار ریزش مو هستید و میخواهید این چکاپ را انجام دهید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که انواع آزمایش ریزش مو کدام است؟ چرا افراد دچار ریزش مو میشوند؟ آیا انجام آزمایشهای هورمونی در این چکاپ لازم است؟ با سل تک بیوژن همراه باشید.
انواع آزمایش ریزش مو
برخی از انواع آزمایش ریزش مو هستند که پزشک درخواست میدهد و شامل موارد زیر هستند:
آزمایش ویتامین D و B۱۲
طبق تحقیقات انجام شده کمبود این دو ویتامین نیز میتواند در سلامت پوست و مو موثر باشد. به همین دلیل ممکن است پزشک در آزمایش این دو فاکتور را نیز لحاظ کند. اگر شخص دچار کمبود ویتامین باشد، لازم است روزانه مکمل مصرف کند.
تست سطح تیروئید برای ریزش مو
این یکی دیگر از مهمترین تستهایی است که میتوانید برای آن اقدام کنید. آنها T3، T4 و TSH هستند. شما باید سطح این هورمونها را بررسی کنید.
تست آهن سرم، فریتین سرم برای ریزش مو
این آزمایشها میتوانند به شما در تشخیص سطوح دقیق اجزایی مانند آهن سرم و فریتین سرم کمک کنند. ناهنجاریهای فوق، یعنی کمبود این موارد در سرم، میتواند منجر به ریزش مو شود.
تست CBC برای ریزش مو
این آزمایش به طور کلی نتیجه شمارش کامل خون بدن شما را به شما میدهد و نشان میدهد آیا به کمخونی و بهخصوص کمخونی ناشی از فقر آهن دچار هستید یا خیر.
تست VDL از آزمایش ریزش مو
مبتلا شدن به سیفلیس میتواند شما را به وضعیت ریزش مو برساند. بنابراین تست VDL میتواند در صورت وجود این بیماری برای تشخیص مهم باشد.
تست کشیدن مو برای ریزش مو
این یک آزمایش فیزیکی است که توسط پزشک برای شما انجام میشود. اگر با کشیدن مقدار کمی از مو توسط پزشک، بیش از سه تار مو ریزش کند، ریزش مو در نظر گرفته میشود.
بیوپسی از پوست سر برای ریزش مو
در این آزمایش، قسمت کوچکی از پوست سر پس از برداشتن آن از سر، زیر میکروسکوپ بررسی میشود که برای دانستن علت ریزش مو کمک میکند.
بررسی اختلالات هورمونی
در خانمها یکی از مواردی که باعث ریزش مو و نازکی موها میشود، عدم تعادل و اختلالات هورمونی است. در این حالت سطح آندروژن بیش از حد بالا میرود. این مشکل مربوط به دستهای از هورمونها است که تستوسترون نیز شامل آن میشود.
افزایش بیش از حد آندروژن علاوه بر نازکی تار مو باعث بروز علائمی مانند رشد مو زائد در صورت، سینه و شکم، پریود نامنظم و آکنه میشود. با استفاده از آزمایش هورمونی میتوان افزایش سطح آندروژن را تشخیص داد. عدم تعادل تستوسترون در خانمها میتواند نشانه بیماری سندروم تخمدان پلیکیستیک هم باشد. این سندروم میتواند دلیل ریزش مو باشد.
نتیجه تستوسترون طبیعی در افراد ۱۹ تا ۴۹ سال ۸ تا ۴۸ نانوگرم در دسیلیتر بوده و در افراد بالای ۵۰ سال باید ۲ تا ۴۱ نانوگرم در دسیلیتر باشد.
بررسی هورمون جنسی مردانه
هورمون تستوسترون هورمون جنسی اصلی در مردان است. اگر آزمایش تستوسترون نتواند علائم را توضیح دهد، آزمایش دیگری به نام SHBG تجویز میشود. SHBG پروتئینی است که توسط کبد ساخته شده و به هورمونهای جنسی زنان و مردان متصل میشود. این پروتئین به سه نوع هورمون جنسی در زنان و مردان متصل میشود. اما بیشتر برای بررسی تستوسترون در آزمایش آن را تجویز میکنند.
معمولا این آزمایش برای مردان در زمانی که سطح تستوسترون پایین است، تجویز میشود. اما در خانمها بالعکس بوده و زمانی که سطح تستوسترون بالا است، آن را تجویز میکنند. در مردان این مشکل باعث مشکل در نعوظ و باروری میشود. اما در خانمها میتواند یکی از دلایل ریزش مو باشد.
بالا بودن نتیجه این آزمایش میتواند نشانه بیماری کبد، پرکاری تیروئید، اختلالات اشتها یا بیماری آدیسون باشد.
بنابراین، اینها آزمایشهایی هستند که در صورت ریزش موی بیش از حد، میتوانید از آن استفاده کنید و آزمایش هورمونی برای ریزش مو در زنان بیشتر از سایرین اغلب درخواست میشود. بنابراین چنانچه میخواهید بدانید از کجا بفهمیم ریزش مو هورمونی است، تنها کافیست آزمایش مربوطه و علائم مرتبط را بررسی کنید. در بانوانی که زمینه ژنتیکی ندارند، اغلب اصلی ترین علل ریزش مو هورمونی هستند؛ بهخصوص در زمانی که فرد باردار میشود و یا به دلایل مختلف سطح هورمونهای زنانه در او بههم میریزد. برای افرادی که به بیماری ژنتیکی دچار هستند بهندرت آزمایش ژنتیک ریزش مو میدهند؛ زیرا این مسئله را میتوان در افراد دیگر خانواده جستجو نمود و در موارد محدودی ممکن است این آزمایش درخواست شود.
برای تجویز آزمایش ریزش مو به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
اگر دچار ریزش مو هستید و میخواهید علت این مشکل را بدانید، باید به دکتر پوست و مو و زیبایی مراجعه کنید. متخصص ابتدا معاینه فیزیکی انجام داده و آزمایش کشیدن مو را برای ارزیابی میزان ریزش انجام میدهد. سپس بر اساس علائم، آزمایشهای لازم برای چکاپ ریزش مو را تجویز میکند. این آزمایشها معمولا شامل آزمایش سطح آهن، شمارش کامل سلولهای خونی، عملکرد تیروئید، ارزیابی هموگلوبین خون و اختلالات هورمونی میشود.
تفسیر آزمایش ریزش مو
برای تفسیر هر کدام از این تستها لازم است که محدوده نرمال آنها را بشناسید. اما برای تفسیر دقیق نتایج آزمایش لازم است که حتما با یک پزشک مشورت نمایید. میزان نرمال مهمترین فاکتورهای آزمایشهایی که برای ریزش مو انجام میشود به شرح زیر است:
- آزمایش تیروئید: میزان TSH بین ۰.۴ تا ۴ میلی گرم، میزان T4 بین ۰.۵ تا ۴.۱۵ میلی گرم و میزان T3 بین ۸۴ تا ۲۰۲ میلی گرم
- آزمایش فریتین: برای زنان بین ۱۱ تا ۳۰۷ ng/dl و برای مردان ۲۴ تا ۳۳۶ ng/dl
- آزمایش CBC: میزان MCV بین ۸۰ تا ۹۵ فمتولیتر و میزان MCH بین ۲۷ تا ۳۱ پیکوگرم
- آزمایش ویتامین B12: بین ۲۰۰ تا ۸۰۰ pg/mL
درمان ریزش مو
پس از انجام آزمایشهای ریزش مو و تشخیص منشا آلوپسی، درمانهای مختلفی وجود دارد که میتوانید برای درمان ریزش موهای خود از آنها استفاده کنید. توصیه میکنیم در درجه اول درمان ریزش مو را با توصیه پزشک خود پیش ببرید و بعد در کنار آن موارد زیر را امتحان کنید.
استفاده از قطره محرک رشد مو
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) دو داروی تجویزی استاندارد را برای درمان آلوپسی آندروژنتیک تایید کرده است. این داروها شامل: ماینوکسیدیل و فیناستراید میشود. این محصول باید مستقیماً روی نواحی کف سر به صورت قطرهای ریخته شود. تقریبا ۶ تا ۱۲ ماه طول میکشد تا رویش مجدد مو آغاز شود.
عوارض جانبی مصرف ماینوکسیدیل شامل موارد زیر باشد:
- درماتیت تماسی
- تحریک پوست
- رشد بیش از حد مو
ویتامین D بیشتری دریافت کنید
کمبود ویتامین D یکی از مهمترین عوامل ریزش مو است. بنابراین رفع این کمبود تا حد زیادی میتواند باعث ترمیم و جلوگیری از ریزش مو شود. پس اگر از سطح ویتامین D بدن خود باخبر نیستید، بهتر است آزمایش ویتامین D را انجام دهید.
غذاهای سرشار از ویتامین D عبارتند از:
- ماهی
- جگر گاو
- پنیر
- زرده تخم مرغ
- قارچ
- غذاهای غنی شده، مانند: شیر، غلات، و آب میوه
تغذیه صحیح داشته باشید
رژیم غذایی، نقش مهمی در شادابی و سلامت موهای شما دارد. تعادل مصرف پروتئین، چربی، ویتامین و مواد معدنی برای سلامت موهای شما بسیار مهم است. مطمئن باشید، حتی اگر یک هفته مراقب تغذیهتان باشید تغییرات اساسی را در پوست و موهایتان میبینید.
مواد غذایی که در شادابی پوست و مو شما موثر هستند، عبارتند از:
- تخم مرغ: حاوی پروتئین بیوتین و ویتامین B است که وجود انها برای تقویت موی سر ضرورت دارد.
- آجیل: مغزها منبع سلنیوم هستند، این ماده معدنی سلامت موهای شما را بهبود میبخشد.
- ماهی: ماهی منبع خوبی از امگا ۳ است. این ماده باعث جلوگیری از ریزش مو میشود.
- گردو: گردو منبعی از امگا ۳ و آمینواسیدهای ضروری برای درخشندگی و رشد موهای شما است.
ایا روش PRP برای مشکلات ریزش مو هورمونی موثر است؟
PRP یا پلاسما بازسازی پوست، یک روش درمانی است که از خون بیمار برای تقویت و بازسازی بافت های مختلف بدن استفاده می کند. این روش در حال حاضر برای درمان مشکلات موی هورمونی نیز مورد توجه قرار گرفته است. PRP حاوی عوامل رشد و پلاسمای غنی از پلاکت است که بهبود جریان خون و رشد سلول های مو را تحریک می کند. با تزریق PRP به پوست سر، موهای ضعیف و نازک تقویت شده و رشد بهتری دارند.
برخی مطالعات نشان داده اند که PRP می تواند در درمان مشکلات موی هورمونی مانند ریزش مو در زنان و مردان موثر باشد. به عنوان مثال، در مواردی که ریزش مو به دلیل تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، کمبود آهن یا تغییرات در سطح هورمون تیروئید است، PRP می تواند بهبود قابل ملاحظه ای در رشد مو و کیفیت آن ایجاد کند. هرچند که PRP به نظر می رسد به نظر می رسد که PRP بیشتر برای موارد خفیف تا متوسط موثر است و برای موارد شدیدتری ممکن است نتایج کمتری داشته باشد. از آنجا که PRP یک روش غیر جراحی است و احتمال عوارض کمتری نسبت به روش های دیگر دارد، بسیاری از افراد به دنبال استفاده از این روش برای درمان مشکلات موی هورمونی هستند.
برای خرید کیت های : کیت Alpha-Ertho-PRP ، کیت آلفا PRP و ایکس آلفا PRP و کیت Alpha-Eye-PRP بهفروشگاه سل تک بیوژن مراجعه کنید.