مقالات

مهمترین علل ریزش مو در مردان که باید بدانید

علل ریزش مو در مردان

مهمترین علل ریزش مو در مردان که باید بدانید: ریزش مو تا مقداری، کاملا طبیعی است. در واقع مردان روزی ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو از دست می دهند. تا حدود زیادی شایع ترین دلیل ریزش مو در مردان، همان الگوی ریزش موی مردانه است که به دلیل افزایش حساسیت به هورمون دی هیدروتستوسترون اتفاق می افتد. با وجود اینکه ۵۰ درصد از مردان تا حدودی ریزش مو را تا سن ۵۰ سالگی تجربه می کنند اما ریزش مو می تواند زودتر نیز اتفاق بیفتند البته اگر استعداد ژنتیکی ریزش مو را داشته باشید. اگر کمتراز ۵۰ سال سن دارید و مرتب تارهای موی خود را روی بالش در حمام و یا روی لباس هایتان می بینید باید حواستان را جمع کنید به خصوص گر خط موها در حال بالا رفتن است ( یکی از شایع ترین نشانه های کچلی در مردان ).

این می تواند بدان معنا باشد که موهای خود را با سرعتی غیر طبیعی از دست می دهید. باید با یک متخصص صحبت کنید تا متوجه شوید چه چیزی باعث افزایش سرعت ریزش موهایتان شده است. در ادامه می خواهیم علل ریزش مو در مردان که باعث افزایش سرعت ریزش مو می شود را به شما معرفی کنیم با سل تک بیوژن همراه باشید.

مدل ریزش مو مردان

در مدل ریزش مو مردان، خط رویش مو در ناحیه جلوی سر و ناحیه گیجگاه شروع به عقب رفتن می کند و همچنین موهای ناحیه پشت و بالای سر می ریزند. به مرور زمان، خط رویش مو به صورت حرف M در می آید. در موارد شدیدتر، عقب نشینی خط رویش مو کامل گردیده و به ناحیه پشت و بالای سر میرسد و فرد را دچار طاسی می‌کند.

در زنان معمولا مشکل به صورت نازک شدن موها و در تمامی نقاط سر مشاهده می گردد. ریزش موی آندروژنیک به ندرت در زنها منجر به طاسی کامل خواهد شد.

مهم ترین علل ریزش مو در آقایان

اول از همه باید بدانید در طول روز و هنگام شانه زدن موها حدود 60 تا 100 از تار موهایتان را ممکن است در اثر ریزش از دست بدهید و این امری طبیعی است، و نباید نگران آن باشید. اما اگر ریزش مو بیش از این حد شد و به مدت طولانی ادامه یافت باید آن را جدی گرفته و به دنبال یافتن علل و راهکار درمانی مناسب آن باشید.

ریزش مو در میان آقایان اگرچه شایع است، ولی به شکل موثری بر اعتماد به نفس درصد بالایی از افراد درگیر با این عارضه موثر خواهد بود. از این رو بسیاری از افراد به دنبال یافتن راهکار مناسب برای پیشگیری از ریزش بیشتر و از دست رفتن موهایشان می‌باشند.
خبر خوب برای آقایانی که درگیر ریزش مو هستند و از رسیدن این عارضه به طاسی واهمه دارند، این است که امروزه راهکارهای بسیاری برای پیشگیری از رسیدن به این مرحله و کنترل الگوی طاسی تا سنین خاصی وجود دارد. لازمه بهره گیری از این روش‌ها، آگاهی نسبت به علت ریزش مویتان می‌باشد و بعد از یافتن آن می‌توانید اقدام به پیش گرفتن درمان‌های موثر با ریزش موی خودتان بنمایید که یکی از آن راهکار ها پی آر پی درمانی است. (برای خرید کیت پی آر پی به سل تک بیوژن مراجعه کنید)
ریزش مو می‌تواند نتیجه وراثت، تغییرات هورمونی، شرایط پزشکی و یا بخشی از روند طبیعی افزایش سن باشد که در ادامه این مقاله به شرح آنها می‌پردازیم:

سابقه خانوادگی یا وراثت

شایع‌ترین علت ریزش مو در مردان، مساله ارثی و کاملا ژنتیکی است و معمولا با افزایش سن اتفاق می‌افتد. این نوع ریزش آلوپسی «آندروژنیک» یا طاسی با الگوی مردانه نامیده می‌شود. در این مدل ریزش معمولا به تدریج و با روند الگوهای قابل پیش بینی رخ می‌دهد؛ عقب نشینی خط مو از قسمت پیشانی، لکه‌های طاسی پراکنده به خصوص در وسط سر و نازک شدن مو در فرق سر از جمله این الگوها هستند.

 علل ریزش مو در مردان

تغییرات هورمونی و شرایط پزشکی از علل ریزش مو در مردان

از رایج‌ترین مشکلاتی که با خود ریزش و طاسی مردانه را به دنبال خواهد داشت، تغییرات و نوسانات هورمونی در دسته بندی هورمون‌های تیروئیدی (کم کاری و پرکاری تیروئید) و هورمون‌های جنسی می‌باشد. روند پیشرفت این الگوی ریزش مو معمولا تدریجی بوده و برای رفع آن باید حتما به پزشک مراجعه کرد. در این نوع ریزش ضمن مصرف داروهای تنظیم هورمونی، نیاز است تا از شامپو و سرم‌های تقویت کننده برای تقویت مو و جلوگیری از ریزش نیز استفاده شود.

افزایش سن

با افزایش سن و رسیدن به دوره میانسالی، اکثر مردم متوجه ریزش موهایشان می‌شوند. در این برهه سنی، رشد برخی فولیکول‌های مو، متوقف می‌شود و نازک شدن موها و ریزش تدریجی آنها را به دنبال خواهد داشت.

اختلالات جسمی

یکی از چندین علت ریزش مو در مردان، اختلالات جسمی است. این ریزش موقت مو ممکن است از عوارض اختلالاتی نظیر کم‌خونی یا مشکلات تیروئید باشد. یک رژیم غذایی با پروتئین و آهن کم هم می‌تواند باعث کم‌پشت‌شدن موها شود. همچنین اگر دیابت یا لوپوس دارید، خطر ریزش مو در شما بیشتر است.

پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی

ریزش مو برای بسیاری از بیمارانی که سرطان در آنها تشخیص‌داده‌شده است و نیاز به شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی دارند، یک ترس خیلی بزرگ است. برای این که سلول‌های سرطانی تبدیل به تومور نشوند یا گسترش پیدا نکنند یا تومور بزرگ‌تر نشود، داروهای شیمی‌درمانی برای بیمار تجویز می‌شوند. داروهای شیمی‌درمانی همان‌طور که سلول‌های سرطانی را می‌کشد، بر سلول‌های سالم بدن از جمله فولیکول‌های مو هم تأثیر می‌گذارند. ازآنجایی‌که سلول‌های موجود در فولیکول‌های مو رشد بسیار سریعی دارند، شیمی‌درمانی می‌تواند موها را هم تحت تأثیر قرار دهد.

گاهی برای درمان سرطان از پرتودرمانی هم استفاده می‌شود. تفاوت پرتودرمانی با شیمی‌درمانی در این است که شیمی‌درمانی سبب ریزش مو در کل بدن می‌شود اما پرتودرمانی معمولا تنها ناحیه تحت درمان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و اگر در منطقه تحت درمان، مو داشته باشید، احتمال ریزش مو وجود خواهد داشت.

در هر دو نوع درمان، ریزش مو موقت است و باگذشت زمان موها دوباره رشد می‌کنند. به ریزش مویی که ناشی از درمان‌های دارویی نظیر پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی باشد، آناژن افلوویوم می‌گویند.

استرس و شوک روحی از علل ریزش مو در مردان

امروزه استرس و اضطراب عضو جدایی ناپذیری از زندگی اکثر ما به حساب می‌آیند و میدان دادن به آنها و کنترل نکردنشان عوارض عدیده‌ای را به دنبال خواهد داشت. یکی از آنها ریزش موی بیش از حد است. اگرچه روند ریزش مو در این مورد تدریجی می‌باشد، اما سرعت پیشرفت بالایی داشته و باید در اسرع وقت اقدام به درمان نمایید.

عامل دیگری که در بیماری‌های روحی موجب ریزش مو خواهد شد، تجربه کردن شوک‌های ناگهانی و احساسی است که می‌تواند الگوی ریزش موی ناگهانی و یا تدریجی را با خود به دنبال داشته باشد.
در این مورد معمولا افراد نازک شدن کلی موها را نیز در کنار ریزش تجربه می‌کنند، اما این ریزش امری موقتی بوده و با برگشتن به حالت عادی و استفاده از شامپو و مکمل‌های تقویت کننده موهایتان به مرور به حالت اولیه خود باز می‌گردند.

 عفونت

برخی از انواع عفونت ممکن است روی پوست سر تأثیر بگذارند و منجر به ریزش مو شوند. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که باکتری‌ها، مخمرها یا قارچ‌ها بیش از حد رشد می‌کنند و به فولیکول‌های مو حمله می‌کنند. در این شرایط ممکن است علائمی نظیر برآمدگی‌های چرکی، قرمزی و پوسته‌پوسته شدن را مشاهده کنید. همچنین ممکن است در پوست سر احساس خارش یا حتی درد داشته باشد. اگر متوجه هر یک از این علائم شدید، فورا به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.

زمانی که به متخصص پوست و مو مراجعه می‌کنید، ابتدا پزشک باید علت بروز مشکل را تشخیص دهد. ممکن است به تهیه نمونه با سواب و ارسال آن به آزمایشگاه نیاز باشد، تا علت دقیق ریزش مو مشخص شود. برنامه درمان به این بستگی دارد که علت عفونت باکتری، مخمر یا قارچ است.

بیشتر عفونت‌های پوست سر با مصرف آنتی‌بیوتیک یا داروهای ضد قارچ مناسب قابل‌درمان هستند. در صورت عدم درمان، ممکن است این عفونت‌ها منجر به شکل‌گیری زخم‌های دائمی شوند.

معمولا ریزش مو ناشی از عفونت، موقت است و موها بعد از درمان دوباره رشد خواهند کرد.

اختلال عصبی کندن مو از علل ریزش مو در مردان

یک علت کمتر شایع ریزش مو در مردان اختلال تریکونیلومانیا است. برخی از افراد تمایل دارند که موهای خود (موهای سر، ابروها یا هر جای دیگری) را از جا در بیاورند. این یک بیماری مزمن به نام تریکوتیلومانیا است که ۱ الی ۲ درصد از بزرگسالان و نوجوانان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

مدل موی نامناسب

بستن موها به‌نحوی‌که موهای کنار پوست سر محکم کشیده شوند ممکن است منجر به ریزش موقت مو شود که به آن آلوپسی یا ریزش موی کششی (traction alopecia) می‌گویند. علاوه بر این استفاده مکرر از دستگاه‌های حالت‌دهنده مو (همچون اتو مو) ممکن است به فولیکول‌های مو آسیب برساند و از اصلی‌ترین علل ریزش مو در مردان باشد.

استفاده از وسایل حالت دهنده مو

استفاده بیش از حد از وسایل حالت دهنده مو، چه وسایل حرارتی مثل سشوار و اتو مو و چه محصولات شیمیایی همچون تافت و ژل مو، باعث تضعیف ریشه و ساقه موها خواهند شد. نتیجه چنین رفتاری با موها، نازک شدن تار مو، تضعیف فولیکول‌ها و ریزش موی کششی را با خود به همراه خواهند داشت.

 علل ریزش مو در مردان

علائم ریزش مو که باید آنها را جدی بگیرید

ریزش مو بسته به اینکه چه علتی داشته باشد، می‌تواند به طرق مختلف ظاهر شود. ممکن است الگوی ریزش تدریجی و در مواقع نادری ناگهانی بروز دهد که در ادامه به شرح علائم و نشانه‌های هر کدام از آن الگوها می‌پردازیم:

نازک شدن تدریجی موهای بالای سر

این الگو شایع‌ترین روند ریزش مو در مردان است و با افزایش سن، افراد بسیاری را درگیر می‌کند. در این الگو، موها از قسمت بالای سر به تدریج شروع به نازک شدن، ریزش و کم شدن می‌نمایند.
اگر در مرحله مناسبی متوجه این روند ریزش مو شوید، با استفاده از شامپوها و داروهای مناسب ریزش مو موفق به کنترل آن خواهید شد.

نقاط طاسی دایره‌ای یا تکه تکه

این روند ریزش مو می‌تواند تدریجی و یا ناگهانی رخ داده و دو منشا متفاوت ژنتیکی یا قارچی داشته باشد. با تشخیص منبع آن، اگر روند طاسی به سبب وجود قارچ و ارگانیسم خارجی باشد کاملا قابل درمان و برگشت پذیر خواهد بود و جای نگرانی نیست. اما اگر روند ریزش در این الگو به سبب مشکلات ارثی و ژنتیکی باشد، اگرچه موهای ریخته شده قابل بازگرداندن نیستند، اما امکان کنترل این الگو در سایر نقاط و همچنین امکان عدم گسترش بیشتر آن برای شما وجود خواهد داشت.

شل شدن ناگهانی ریشه موها

دچار شدن به شوک فیزیکی یا روحی می‌تواند زمینه ساز شل شدن و تضعیف ریشه موها شود و ریزش ناگهانی قسمتی از موهای شما را به دنبال داشته باشد. در این روند هنگام شانه زدن و یا شستن موها و یا حتی پس از کشیدن دسته‌ای از آنها تعداد انگشت شماری مو بیرون آمده و می‌ریزد.
نکته مثبتی که در اینباره وجود دارد، موقتی و بازگشت پذیر بودن آن با از بین بردن علل و مصرف دارو و شامپوهای مناسب می‌باشد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید