مقالات

چرا پی ­آرپی اولین انتخاب تزریقی در درمان آرتروز زانو است؟

پی ­آرپی اولین انتخاب تزریقی در درمان آرتروز زانو

چرا پی ­آرپی اولین انتخاب تزریقی در درمان آرتروز زانو است؟ آیا شما هم از زانو درد رنج می‌برید؟ آیا در جستجوی روش‌های درمانی جدید و موثر برای این مشکل هستید؟ اگر پاسخ شما بله است، در این مقاله فرصتی برای شما فراهم شده است تا اطلاعاتی درمورد یکی از روش‌های درمانی جدید برای زانو درد یعنی تزریق پلاسما به زانو یا پی آرپی زانو دریافت کنید.

پلاسما درمانی یک روش درمانی جدید است که با استفاده از پلاسمای خون بیمار، به بهبود درد و التهابات زانو کمک می‌کند. در این مقاله، به بررسی علمی و کاربردی این روش درمانی برای زانو درد خواهیم پرداخت و مزایا و معایب آن را بررسی خواهیم کرد. همچنین، به معرفی روش انجام این درمان و نکاتی که بیماران باید در نظر داشته باشند، نیز خواهیم پرداخت. پس با سل تک بیوژن همراه باشید تا با نقد و بررسی این روش درمانی جدید، به بهبود و رفاه بیشتر بیمارانی که با زانو درد مواجه هستند، کمک کنیم.

درمان آرتروز چیست؟

درمان قطعی برای آرتروز وجود ندارد و عمده ی درمان های موجود همگی با هدف کند کردن سیر تخریب غضروف مفصلی و کنترل علایم بیمار استفاده میشوند. اهداف درمانی در آرتروز زانو، تعدیل فشار وارده به زانو از طریق تعدیل فعالیت، بهبود درد و خشکی مفصل، ارتقا عملکرد مفصل، بهبود کیفیت زندگی، اصلاح ناهنجاری های ساختاری مفصل ( در صورت وجود) و در نهایت تلاش برای به تاخیر انداختن نیاز به تعویض مفصل می باشد.

تعویض مفصل خط نهایی درمان آرتروز مفصل زانو می باشد که علاوه بر هزینه های هنگفت، مفصل تعویض شده طول عمری بین 10 تا 20 سال برای فرد دارد و در صورت انجام این عمل در سنین پایین تر ممکن است نیاز به تعویض مجدد مفصل ایجاد شود. علاوه بر آن مطالعات نشان داده اند که تا یک سوم بیماران بعد از عمل هم همچنان درجاتی از درد را تا آخر عمر تجربه خواهند کرد، از این رو تشخیص زودهنگام آرترز زانو و استفاده از درمان مناسب جهت کند کردن سیر پیشرفت بیماری بسیار ضروری است.

درمان های غیر دارویی برای بیماران با آرتروز زانو شامل، آموزش به بیمار جهت اصلاح الگوی زندگی، کاهش وزن در افراد دارای اضافه وزن و چاقی، ورزش درمانی و گاها استفاده از زانوبندهای خاص می باشد. درمان های دارویی نیز شامل استفاده از پماد های ضد درد موضعی، مسکن های ضد التهابی (NSAIDs) خوراکی، مکمل های خوراکی مثل کندروتین و گلوکوزامین ها، و درمان های تزریقی برای زانو می باشد.

چهار درمان تزریقی عمده ای که برای آرتروز زانو استفاده میشود شامل تزریق کورتن، تزریق اسید هیالورونیک، تزریق پی ­آرپی یا پلاسمای غنی از پلاکت و تزریق سلول های مزانشیمال می باشد. در افرادیکه که به هیچ کدام از درمان های غیر دارویی و دارویی جواب نمیدهند، انجام اعمال جراحی توصیه میشود.

پی ­آرپی اولین انتخاب تزریقی در درمان آرتروز زانو

پی آر پی چیست؟ مزایا و فوایدPRP

سوالات مختلفی راجب تزریق پی آرپی زانو بیماران از من می‌پرسن که اصلا پی آرپی چی هست چه مزایا و فوایدی داره؟ و آیا ضرری داره برای بیمار یانه!

پی آر پی در واقع عبارست از Platelet Rich Plasma (PRP) که در واقع از خون بیمار در واقع سانترفیوژ استفاده میشه پلاکت بیمار با غلظت بالا یک میلیون استفاده شد برای تزریق خود بیمار استفاده میشه و کاری که این پلاکتا انجام میدن این که بیاند و وقتی وارد بافت شدن حاوی فاکتورهای رشد سلولی سایکلین ها در واقع عوامل ضد التهابی هستند که هم باعث ترمیم زانو میشن هم باعث کاهش درد زانو اما اینکه ببینیم پی آرپی برای همه‌ی بیماران موثر هست اینجوری نیست واقعیت این هست اینه که پی‌آر پی برای مریضایی که ممکنه گرید 1 و 2 و آرتروز خفیف داشته باشند بسیار موثر ولی برای بیمارانی که نیاز به عمل دارند ممکنه که فایده‌ای نداشته باشه.

پی ­آرپی در مقایسه با سایر درمان ها

ورزش

ورزش، بازتوانی و تقویت زانو، اولین و مهمترین اقدام درمانی غیر دارویی در کنترل آرتروز زانو می باشد. با اینحال از آنجا که افراد پایبندی کاملی به انجام آن ندارند و حرکات ورزشی و بازتوانی خود را رها میکنند، اثرات مثبت آن کاسته میشود. علاوه بر آن خود انجام ورزش، در صورتیکه اصولی و تحت نظر متخصصین حوزه انجام نشود میتواند با تشدید درد و آسیب در زانو همراه باشد. با وجودیکه مطالعات این حوزه اندک هستند، اما افرادیکه قبل از بازتوانی، درمان تزریقی انجام دادند، در کنترل بیماری و علایم در زانو خود، بسیار موفق تر عمل کرده اند و به نظر میرسد ترکیب تزریق و ورزش اثرات مثبت هم افزاینده برای بیمار بدنبال دارد.

داروهای ضد التهابی خوراکی (NSAIDs)

با وجودیکه در بین درمان های خوراکی برای کنترل علایم آرتروز ، NSAIDs ها واقعا موثر هستند، اما به علت عوارض آنها بر روی بدن، مصرف آنها در بازه ی زمانی محدود توصیه میشود. همچنین این داروها اثری روی سیر پیشرفت آرتروز ندارند و قابلیت درمانی ندارند. در مقایسه اثرات استامینوفن خوراکی به عنوان ضد درد و تزریق پی ­آرپی، تزریق پی ­آرپی واضحا اثرات مثبت بیشتری برای فرد بدنبال دارد.

کورتن ها

نقش کورتن ها سرکوب التهاب است، برای همین به محض تزریق کورتن در داخل زانو، علایم فرد که ناشی از التهاب هستند، سریعا از بین میروند. از این رو در مقایسه با پی ­آرپی که اثرات آن دیرتر خود را نشان میدهند، درد فرد را زودتر از بین میبرند اما در دراز مدت، این پی ­آرپی است که اثرات پایدارتری برای فرد بدنبال دارد. جدا از عوارض استفاده از کورتن ها، در 3% افراد گزارش شده که مصرف کورتن منجر به تخریب و شکست غضروف مفصلی شده که کمی نگران کننده است. با این حال، گاها در مراحل انتهایی آرتروز مفصل که غضروفی باقی نمانده است، کورتن ها نقش بیشتری در سرکوب علایم فرد دارند درحالیکه نقشی در ایجاد بهبودی در غضروف مفصلی ندارند.

پی ­آرپی اولین انتخاب تزریقی در درمان آرتروز زانو

اسید هیالورونیک

تزریق هیالورونیک اسید در مفصل، هم به لیز شدن و تسهیل لغزیدن استخوان ها روی هم، هم به کاهش فشار بر مفصل و توزیع بهتر نیرو در مفصل زانو کمک میکند. از آنجا که طی آرتروز زانو، میزان هیالورونیک اسید موجود در مفصل کاهش می یابد، استفاده از هیالورونیک اسید، به بازیابی آن کمک میکند. آنچه که در مقایسه با پی ­آرپی مهم است، این است که پی ­آرپی از خون خود فرد تهیه میشود و احتمال واکنش دهی به آن وجود ندارد در حالیکه اسید هیالورونیک تزریقی یک ماده ی ساخته شده خارجی می باشد که در گروهی از افراد باعث واکنش های حساسیتی نامناسب میگردد. با این حال هنورز هم تزریق اسید هیالورونیک اسید در مفصل، اقدام بسیار شایعی می باشد. در مقایسه اثرات تزریق پی ­آرپی با اسید هیالورونیک ، عمده ی مطالعات به برتری پی­ آرپی  رای میدهند با این حال مطالعاتی وجود دارند که اثرات آنها را برابر میدانند.

سلول های بنیادی

طی سالهای اخیر، استفاده از سلول های بنیادی در درمان آرتروز زانو برای ترمیم غضروف آسیب دیده تحت آزمون و بررسی قرار گرفته است. این سلول ها از مغز استخوان افراد تهیه و پس از طی مراحل مشخصی به داخل زانو تزریق میشوند. مطالعات انسانی در این حوزه اندک هستند و تصمیم گیری نسبت به برتری یا عدم برتری این روش برای درمان آرتروز زانو، هنوز نامشخص است. غلاوه بر آن پروسه ی تهیه سلول های بنیادی بسیار سخت تر و درناک تر از پی ­آرپی می باشد، اثرات بلند مدت و مضرات استفاده از آن هنوز به طور کامل شناسایی نشده است و نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه وجود دارد.

بهبودی پس از پی آر پی چگونه است؟

ممکن است پزشک پیشنهاد کند که بعد از درمان پی آر پی به زانو استراحت دهید ، که در این صورت ، معمولاً به دلیل آسیب یا خود مشکل است. تزریق پی آر پی معمولاً شما را از انجام فعالیت های روزانه باز نمی دارد.

ممکن است در محل تزریق کمی حساسیت داشته باشید و همچنین ممکن است از شما خواسته شود که فیزیوتراپی را شروع کنید. نتایج تزریق پی آر پی شما احتمالاً بلافاصله قابل توجه نخواهد بود ، اما در عوض باید طی چند هفته آینده رخ دهد.

چه کسی کاندید مناسبی برای درمان پی آر پی برای درد زانو است؟

در صورت ابتلا به آرتروز خفیف تا متوسط یا آسیب تاندون که باعث درد مزمن زانو می شود ، ممکن است کاندید مناسبی برای درمان پی آر پی باشید. استراحت ، دارو و فیزیوتراپی اغلب اولین نوع درمان مورد استفاده هستند ، بنابراین اگر اینها تسکین کافی را برای درد شما ارائه ندهند ، می توانید کاندید مناسبی برای درمان پی آر پی باشید.

به طور کلی ، اگر مبتلا به سرطان ، فلج مغزی یا بیماری پارکینسون هستید ، درمان پی آر پی ممکن است انتخاب مناسبی برای شما نباشد. اگر عفونت فعلی یا مشکلات پزشکی متعددی دارید ، پی آر پی درمانی نیز ممکن است گزینه مناسبی برای شما نباشد.

پزشک می تواند بر اساس مشکل زانو و همچنین سلامت عمومی شما توصیه مناسب را به شما ارائه دهد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید